Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Televízor do 1000 eur

tomas011 (30)|30.11.2016 11:44
Zdravim. Moj otec si ide urobit na Vianoce radost a chce si kupit televizor do cca. 1000 eur. Velkost chce aspon 49 palcov. Co sa tyka parametrov - ide o to, ze byva na dedine, kde je jedina moznost satelit. Takze televizor by mal mat podla moznosti satelitny tuner. Vobec netusim, po akej znacke sa ma pozriet, dal to preto na starost mne a ja v tom tiez nie som doma, kedze televizor som nekupoval uz dost davno a vobec nemam prehlad, co treba sledovat. Je nejaky model alebo znacka, ktoru by ste vyslovene odporucali? Otec by chcel 4K, ale neviem, ci to nie je v dnesnej dobe este zbytocnost.... vdaka za nazory.
RoPo (6061)|30.11.2016 11:58
4K a satelit momentálně nejde dohromady. Alespoň podle mě na SATu toho ve 4K moc zajímavého není. Pokud tedy nemá vlastní tvorbu ve 4k např. z videokamery nebo neplánuje pořídit BD s podporou UHD (4k).

Jinak informací o modelech TV je tady na fóru dostatek. Stačí jen pročíst.
tomas011 (30)|30.11.2016 12:01
Vdaka. Inak v 4K sa vlastne nevysiela nic, nie? Nielen satelit, ale ziadny ani kablovy operator 4K vysielanie nepouziva pokial viem. Na druhej strane - da sa kupit televizor za 1000 eur bez toho, ze by mal 4K? No idem to tu trochu preluskat, hoci v tom nie som velmi doma. Ja mam svoju staru dobru 4 rocnu plazmu a viac mi netreba.
KamilZ (10277)|30.11.2016 14:09
Vysílá http://en.kingofsat.net/ultrahd.php (otázka je, co z toho k něčemu je )
Ryan Giggs (688)|30.11.2016 14:50
Využitie 4k zavisi hlavne na sledovacej vzdialenosti. Takže zaleži ako ďaleko to ma. Lebo sledovať 4K na 50" napr. z 2,5 či viac metrov nema žiaden zmysel.
A plati (zatiaľ ešte), že za rovnaky peniaz ponukne FHD lepši obraz.
tomas011 (30)|1.12.2016 09:39
Vdaka. Cize 4K by sa malo pozerat z mensej vzdialenosti hej.. no on to ma tak do 2, nanajvys 2,5 metra. No neviem.. vybrat televizor cez nejaky vyhladavac, resp. cenovy porovnavac je dost "mazec", fakt netusim, ake parametre tam sledovat... vsetko mi to pride podobne... no uvidim, ako si s tym poradime :)
Ryan Giggs (688)|1.12.2016 15:23
Skôr by som sa zameral na kvalitne 100 Hz FHD modely kym ešte na trhu su. Tisiceurovym UHD modelom si obrazovo nijako nepolepšiš.
tomas011 (30)|18.12.2016 18:45
Zdravim. Tak otec si uz vybral telku, konkretne Samsung UE55KU6172. Mozno to nebude patrit do tohto vlakna, ale uz ked som tu, tak sa predsalen spytam. Prva vec je, ze otec ma nejaky celkom drahy HD satelit. Ten obraz na tom televizore je ale cista katastrofa - ma to sice prepojene HDMI kablom, ale to sa ani len nahodou neda porovnat s obrazom, ktory mam ja na svojom 5 rocnom televizore cez Fibernet. Znamena to, ze satelit skratka nedosiahne kvalitu obrazu "pozemneho" signalu? Alebo to zavisi od niecoho ineho? Totiz mam dojem, ze ten obraz VOBEC nie je HD - skratka nic moc. Druha vec - vsimol som si, ze na tomto TV je obraz strasne plynuly, ako keby to bolo nonstop natacane 60p kamerou. Viem, ze kedysi som takyto super plynuly obraz mal aj na svojej plazme od Panasonicu, tie casy su ale prec a az pri tomto Samsungu som si uvedomil, ze moja plazma uz DAVNO takuto plynulost neposkytuje... je mozne, ze mam niekde poruchu? Lebo nemenil som ani operatora ani nic. Akurat ten obraz u mna vobec nie je plynuly. Mozno sa treba pohrat s niecim v menu, alebo dat factory reset...? Lebo telka uz asi 4x od kupy robila update softveru... ale neviem.. skratka az teraz po rokoch som si uvedomil tu plynulost obrazu na otcovom novom televizore. Tu plynulost, ktora u mna zmizla :( Vdaka za postrehy.
vivid.sk (11472)|18.12.2016 19:07
1) Prepojenie HDMI kablom je nutna podmienka, ale nestaci :). Treba nastavit korektne aj vystup zo STB na 1080@50p resp. 1080@50i (v pripade FHD STB).
2) Problem v bode 1) moze suvisiet aj s nastavenim TV. Podla toho, co pises, si ju nejako nenastavoval a porovnavas vybaleny TV z krabice, prejdi si vlakna s odporucaniami (pisem o tom stale dokola, obraz na vybalenej TV z krabice je katastrofa). Plynulost je v nastaveniach Motion Plus - OFF, ostatne si dohladaj v adekvatnych vlaknach.

P.S. To, ze ma otec drahy satelit nic neznamena, dolezity je provider signalu. Ma: Skylink / FreeSat / Antik ... ?
tomas011 (30)|18.12.2016 19:50
No tak jemu to nastavoval nejaky znamy, co uz dlhe roky montuje satelity po celom kraji a je to otcov kamarat, tak som myslel, ze mu to hadam nastavil dobre... Myslim ten vystup zo satelitu. Ide o to, ze napr. prepnem na JOJ HD a napriklad tie pismenka HD, co su pri logu jojky, su uplne necitatelne...taky je ten obraz na figu. Popozeram teda aspon tie nastavenia co si spominal, mozno mi to pomoze aj s mojou telkou, vdaka. Inak provider je Skylink.
vivid.sk (11472)|18.12.2016 21:13
[QUOTE=tomas011;526443] tak som myslel, ze mu to hadam nastavil dobre.[/QUOTE]
Na to by som sa nespoliehal. Skontroluj to osobne. Vies kolko je "odbornikov", ktori nastavia 60Hz vystup na STB?
Skylink je OK - len skontroluj ci mas prepnutu naozaj HD verziu JOJ (po novom roku uz bezpredmetne).

Logo HD musi byt jasne a citatelne ako na tomto obrazku (aktualne z TV):
[spoiler]

[/spoiler]
tomas011 (30)|18.12.2016 22:22
No jasne, takto nejako to vidim ja... ale u neho vobec, totalne necitatelne... mne sa zda, ze u neho ma JOJ a JOJ HD uplne rovnaky obraz ... nevidim v tom ziadny rozdiel.
vivid.sk (11472)|18.12.2016 22:32
[QUOTE=tomas011;526447] ze u neho ma JOJ a JOJ HD uplne rovnaky obraz [/QUOTE]
To je nemozne :) - potom moze mat vystup nastaveny na 576i (vsak napises, v com to bolo).
Mimochodom, ani nastavenim TV to nebude, ja som TV skusil prepnut na "Dynamic" preset (nastaveny od vyroby) a obraz bol sice extremne presaturovany a preostreny, cim logo stracalo svoj prirodzeny tvar, ale "HD v kruzku" bolo rovnako bezproblemovo citatelne. Bude niekde pes zakopany v tom STB.
Dagy2 (3153)|18.12.2016 22:43
možno keby sa dal typ toho drahého HD SAT prijímača...

Mám človeka v rodine, ktorému tiež známy, ktorý montuje stovky SAT prijímačov po dedinách najprv predal perfektný SD prijímač v spojení s novou plackou LCD s komentárom že HD je aj tak o ničom. Po dvoch rokoch teraz skončilo SD, takže mu predal nový HD prijímač Openbox S2 mini k novému TV Philips - obraz ťažká katastrofa. Nemal som možnosť vyskúšať či je problém v TV alebo v tom super HD prijímači - tak ako píše vivid nastavenie je dôležité, ale u kombinácie ktorú som mal možnosť vidieť nepomohlo nič - 470i, 720i, 1080i, 1080p obraz presne rovnaký, u mňa nepozerateľný.
Naopak Samsung s DVB-S2 tunerom vynikajúci obraz.
tomas011 (30)|18.12.2016 23:04
[QUOTE=Dagy2;526449]u kombinácie ktorú som mal možnosť vidieť nepomohlo nič - 470i, 720i, 1080i, 1080p obraz presne rovnaký, u mňa nepozerateľný. [/QUOTE] To znamená, že ten Openbox je skrátka zlý? Lebo ja k fibernetu môžem pripojiť čokoľvek a obraz je vždy super. Netušil som, že so satelitom sú takéto problémy. No nič, tento týždeň k nemu behnem a pohrabem sa v tom. Ešte by som mohol skúsiť dať napriamo skylink kartu do TV, keďže to má satelitný tuner.
vivid.sk (11472)|18.12.2016 23:19
[QUOTE=tomas011;526450] Ešte by som mohol skúsiť dať napriamo skylink kartu do TV, keďže to má satelitný tuner. [/QUOTE]
Skylink kartu do TV nepichnes, potrebujes este CI modul*. Ovsem je to dnes asi najlepsia volba oproti lacnym STB, interny processing v TV je na lepsej urovni ako vacsina Skylink Ready boxov v ponuke. A pokial mam spravne info, aktualne Samsungy by si mali pamatat uz aj EPG na kanaloch z predchadzajuceho spustenia. Snad to plati aj pre DVB-S tuner.

*Odporucam prezriet tuto temu a kupit uvedeny modul v tomto vlakne.

[QUOTE=tomas011;526450]Netušil som, že so satelitom sú takéto problémy[/QUOTE]
Standardne nie, dnesne boxy by naozaj mali zvladat aspon to dekodovanie a posielanie signalu ako 1080@50i (bez uprav a processingu) korektne. Upscaling uz je nastastie pre vacsinu lokalnych kanalov nepotrebny, takze odpada nutnost riesit kvalitu upscaleru na urovni zdroja.
tomas011 (30)|18.12.2016 23:26
Aha vdaka za info - ten modul otec uz odniekial objednal - tiez sa ma na to ani nespytal, mohol som to nejako poriesit. On si vsetko necha poradit tym znamym a objedna vzdy to prve, co mu on ponukne... No uvidim, ked to pride. Inak ten jeho satelit stal okolo 200 eur (cisto iba zariadenie bez paraboly, konvertora a pod.), tak myslim, ze to nie je teda iba zakladny model. Urcite to nie je ani ziadny TOP, ale snad aspon nejaka zlata stredna cesta.... znacku ani typ netusim, mohol som si to zapisat sakra.
vivid.sk (11472)|18.12.2016 23:28
OK, tak daj vediet vysledok. Za dve stovky uz kupis linuxovy stroj, tak uvidime.
tomas011 (30)|18.12.2016 23:37
Ok, idem tam vo stvrtok, tak potom sa ozvem. Vdaka zatial :)
tomas011 (30)|19.12.2016 11:08
Este taky detail - ak by otec chcel prehravat nejake .mkv subory, bude stacit, ak mu k tomu dokupim 2.5" externy disk? Bude to rychlostne stacit? Ja mam 3,5", ktory je teda zapojeny v prude a vsetko je ok, ale neviem, ci na taketo prehravanie staci aj 2.5" disk. Vdaka.
RoPo (6061)|19.12.2016 11:27
Pokud dané formáty, použité kodeky u MKV umí TV dekódovat, tak bez problémů při výběru vhodného disku byť 2,5" bude TV obsah umět přehrávat.
tomas011 (30)|19.12.2016 13:47
Aha, vdaka. Ja som sa len bal, ci je ten disk dost rychly, teda ci to nebude sekat a podobne. Fakt neviem, aky je rozdiel medzi 2,5 a 3,5" - ci aj v rychlosti alebo nie. Lebo z USB kluca samozrejme MKV prehram len tak, ze mi cely film seka (lacny kluc samozrejme..). Tak som nevedel, ci nebude podobny problem s 2,5" diskom. Niekde som cital, ze 3.5" disky su rychlejsie, ale mozno je to blbost, ktoru som si zle vysvetlil.
Ryan Giggs (688)|19.12.2016 15:44
2,5" disk je v pohode.
Inak ten TV je lowend, takže žiadnu zazračnu kvalitu obrazu nemôžeš očakavať. Navyše je to UHD, takže tomu obrazu nepomaha ani upscaling, ktory ten TV musi robiť.
tomas011 (30)|19.12.2016 18:33
[QUOTE=Ryan Giggs;526491]Navyše je to UHD, takže tomu obrazu nepomaha ani upscaling, ktory ten TV musi robiť.[/QUOTE]

Nuz ja som otcovi hovoril, ze za tu cenu si moze kupit ovela lepsi 40" TV, ale to je hrach na stenu. Cize ten televizor bezne vysielanie stale upscalluje na 4K? Ci ako.
vivid.sk (11472)|19.12.2016 19:58
[QUOTE=tomas011;526498] 40" TV,[/QUOTE]
- Nie 40", ale urcite aspon 55" so 100/120Hz panelom.
- Ano, kazdy obsah (zdroj signalu) takyto TV upscaluje na svoje nativne rozlisenie, ak je vstupne rozlisenie nizsie.

Na vsetkom sa vsak da najst aj pozitivum - skus si na TV pozriet svoje foto - tie budu naozaj krajsie a detailnejsie.
Ryan Giggs (688)|20.12.2016 08:17
Len tam tie vyhody u tejto kategorie TV koncia.
tomas011 (30)|20.12.2016 09:16
[QUOTE=vivid.sk;526500]urcite aspon 55" so 100/120Hz panelom.[/QUOTE]

No tak do ceny tisic eur som nasiel iba 3 televizory s touto uhloprieckou, ktore by mali 100hz a tento parameter vobec nikto nezohladnoval, ani predavac :(

[QUOTE=Ryan Giggs;526510]Len tam tie vyhody u tejto kategorie TV koncia.[/QUOTE]

Tak ono co sa tyka tych vyhod - otcovi staci, ze bude mat pekny obraz. Doteraz mal CRT, takze kvalitativne to posun urcite je. Akurat ze sa musim dopracovat k tomu FullHD, inak je to onicom. Lebo ten televizor urcite bude mat pekny obraz, ked sa to nastavi, o tom nepochybujem. A zazraky od neho nikto necaka, otec nie je taky fanatik, okrem toho ani zrak nema uz najlepsi, zato chcel taky velky televizor :) A urcite ked tam bude pozerat bluray filmy, tak bude uneseny z toho obrazu :)
Ryan Giggs (688)|20.12.2016 11:03
Praveze oproti kvalitnemu CRT to posun byt nemusi. V niektorych parametroch ani byt nemoze.

Tie konciace vyhody, to som narazal na 4k televizory v tejto kategorii v porovnani s tymi FHD.
tomas011 (30)|20.12.2016 11:16
[QUOTE=Ryan Giggs;526519]V niektorych parametroch ani byt nemoze.[/QUOTE]

No ale to je potom uz technologicky "nedostatok" vseobecne dnesnych televizorov nie? Ak teda narazas na nejake konkretne parametre, v ktorych ten televizor zaostava za CRT. Ale to je asi na dlhu debatu. Ten televizor ma lepsi obraz, lebo dcera ma v detskej izbe uplne zakladny model LCD za nejake 2 stovky a uz to ma ovela lepsi obraz ako CRT, teda myslim co do ostrosti. A ostatne parametre nesledujem, lebo ten obraz subjektivne povazujem za lepsi tym, ze je ostrejsi, plynulejsi a lepsie sa na neho skratka pozera :) A to je pre mna dolezitejsie ako sledovanie xy parametrov a porovnavanie a neviem co :) Z toho by sa jeden laik zblaznil fakt :)

---------- Doplněno v 11:16 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 11:13 ----------

[QUOTE=Ryan Giggs;526519]Tie konciace vyhody, to som narazal na 4k televizory v tejto kategorii v porovnani s tymi FHD.[/QUOTE]

Nuz ja som osobne bol za to, aby otec kupil iba FHD a nie 4k....nehovoriac o tom, ze nema zavedeny internet, takze ani smart funkcie momentalne nevyuzije :D Ale - CHCEL taky....co ho zabijem? :D A ja chcem aspon dosiahnut to, ze to bude fakt FHD a nie to, co ma teraz kvoli nejakemu zlemu nastaveniu satelitu. Teda - dufam ze to je tym :)
Ryan Giggs (688)|20.12.2016 17:39
[QUOTE=tomas011;526521]No ale to je potom uz technologicky "nedostatok" vseobecne dnesnych televizorov nie? [/QUOTE]Ano, je to vec technologie. Napr. zobrazenie pohybu nemôže byť z principu technologie lepšie ako na CRT, uhly, atd.
tomas011 (30)|20.12.2016 18:01
Jasne, aj som si myslel, ze to myslis takto :) Ak by som kupoval sebe, urcite by som vybral nieco ine, ale otec je stara skola a ked si raz nieco zmysli, tak sa s nim neda pohnut. Ved on kupil prvy televizor, co mu predavac ponukol... tazko s takym clovekom :D Zatial vdaka, mrknem na nastavenie toho satelitu a dufam, ze nieco vymyslim, lebo ten obraz je momentalne dost katastrofa.

Este ma napadlo - je to sice mozno trochu mimo temu, ale aktualne ja mam Panasonic Viera, 3D plazmu, a celkom sa zacinam bat, ze uz mi odide (ma uz asi 4-5 rokov a pri dnesnom spotrebnom style vyrobkov je to mozno uz na hrane, ktovie). Potom budem riesit dilemu, ci existuje televizor, ktory nebude stat 2 tisic eur a sucasne mi poskytne taky obraz, ako mam teraz. Fakt to uz dlhu dobu nesledujem, ale je moznost, ze nejaky kvalitny LCD ci LED ci co, mi ponukne taky pekny obraz ako plazma? Da sa to dosiahnut aj u modelov, ktore nestoja majland? :) Lebo v rodine mame napr. 107cm LCD za skoro 8 stovak a ten obraz je o hodne horsi ako moj... Vdaka.
Ryan Giggs (688)|20.12.2016 18:12
Načo kupovať LCD, keď už su na trhu oled. O tych par rokov čo ti odide plazma ceny oled ešte viac spadnu.
tomas011 (30)|20.12.2016 18:19
No, ja som to LCD povedal iba tak - mne je vlastne jedno, aka to bude technologia, ale teda zajimalo by ma, ci to bude mat taku kvalitu obrazu, ako plazma...?
Ryan Giggs (688)|21.12.2016 07:37
Oled ano. Dokonca lepsiu ak ratame HDR a 4k za prinos.
KamilZ (10277)|21.12.2016 09:23
Výhody a nevýhody (W)OLED celkem pěkně rozebírali na Zive, ono není všechno zlato, co se třpytí. Pozor, nehaním OLED, ale má i své nevýhody, které si je dobré uvědomit. Je to samozřejmě potřeba brát se zdravým rozumem, ale pro dostání se do problematiky to stojí za shlédnutí.
https://www.youtube.com/watch?v=k7-Gn2Iy1Vc
tomas011 (30)|22.12.2016 23:18
[QUOTE=Ryan Giggs;526547]Oled ano. Dokonca lepsiu ak ratame HDR a 4k za prinos.[/QUOTE]

Aha, tak potom fajn, mozno to nebude taka tragedia, ked mi odide plazma :)

[QUOTE=KamilZ;526551]Výhody a nevýhody (W)OLED celkem pěkně rozebírali na Zive, ono není všechno zlato, co se třpytí. Pozor, nehaním OLED, ale má i své nevýhody, které si je dobré uvědomit. Je to samozřejmě potřeba brát se zdravým rozumem, ale pro dostání se do problematiky to stojí za shlédnutí.
https://www.youtube.com/watch?v=k7-Gn2Iy1Vc[/QUOTE]

Super, to si pozriem, vdaka.

---------- Doplněno v 23:16 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 23:13 ----------

---------- Doplněno v 23:17 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 23:13 ----------

No, takze vysledok je, ze ten super odbornik to otcovi nastavil tak, ze vystup zo satelitu bol 576p :D Akonahle som to prepol na 1080i, tak obraz doslova ako obrazok. Ponastavoval som obraz, potom na usb kluci som tam pozrel zopar 4K videi a je to v pohode - na to, ze to je teda v tejto kategorii low end, ako tu bolo povedane, tak som spokojny. Cakal som, ze to bude horsie, ale OK :) Vdaka za postrehy :)

---------- Doplněno v 23:18 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 23:13 ----------

[QUOTE=vivid.sk;526442]Plynulost je v nastaveniach Motion Plus - OFF[/QUOTE]

Ja tam motion plus nemam a nie je tam ani nic podobne :(
vivid.sk (11472)|22.12.2016 23:32
[QUOTE=tomas011;526595]Ja tam motion plus nemam[/QUOTE]
Mas (resp tvoj otec ma): Auto Motion Plus.
Z ceskeho manualu:
Auto Motion Plus ( Nastavení / Obraz / Nastavení pro pokročilé / Auto Motion Plus).
tomas011 (30)|23.12.2016 10:20
Jaj no to ano, on to tam ma, ale ja som vtedy na zaciatku vlakna pisal o svojom TV (plazma Panasonic Viera), ze mam problem s tym, ze ten obraz uz nie je taky plynuly, ako byval, ked som TV kupil.
vivid.sk (11472)|23.12.2016 12:57
To buď len rád :)
Neviem aký máš modelový rok, ale Panasonic na PDP obvykle ponúkal len 3 možnosti MCFI, z ktorých nebola použiteľná ani jedna z dôvodu SOE (možno pripadne prvá - minimálna, odskúšaj na svojom TV). V menu hľadaj funkciu s menom IFC (Intelligent Frame Creation)
tomas011 (30)|23.12.2016 13:57
Aha, no mám tam vypnuté, nízke, stredné a vysoké. Takže mám to vypnúť? No skúsim, aktuálne tam mám tuším stred. Ale tak či tak - pred 3-4 rokmi, keď som to kúpil, bol ten obraz skrátka krásne plynulý. Teraz už nie je. A tých nastavení tam toľko nie je, že by sa tam niečo medzičasom nastavilo inak... nemohla to spôsobiť nejaká aktualizácia softvéru napríklad? Lebo tých prebehlo niekoľko, odkedy som to kupoval. Vdaka.
vivid.sk (11472)|23.12.2016 19:51
Možno, keď si to kúpil, mal si to nastavené na MAX.

Ovšem spravíš zo všetkého filmového materiálu neprirodzenú a nepozerateľnú telenovelu (SOE) - ktorú máš vlastne už teraz :).

A neustále to meniť ťa bude baviť dva dni....
tomas011 (30)|23.12.2016 21:18
No neviem, mne sa zda, ze sa to nijako nemeni. Vyskusam ochvilu :D A preco by som to mal neustale menit? Mne sa to paci take "neprirodzene" ako hovoris, cize by som to asi nechal stale tak, ci? :)
vivid.sk (11472)|23.12.2016 22:10
Pretože film je film, nie telenovela. Ak sa ti to páči s interpoláciou - voči gustu žiaden dišputát.

Intenzívna interpolácia ma najmä význam pri natívnom 50 snímkovom zdroji (športy), kde sú rýchle švenky. Interpolácia rýchly pohyb ešte zjemní.
tomas011 (30)|23.12.2016 23:38
Jasne, chapem uz. No vyskusam zajtra nejake 50-60fps video a dam toto na maximum, ze ako to bude vyzerat. Inak hej, je pravda, ze teraz, ked som to dal na maximum, je to take trochu pohyblivejsie vsetko, ale stale to nie je take, ako ked to bolo nove. A viem si predstavit, ze pri filme by to niekomu mohlo pekne liezt na nervy. Ale teda nie je to nic moc, kedysi som to vnimal ovela vyraznejsie. Nieco sa s tym televizorom "stalo" a neviem co :)
Dagy2 (3153)|24.12.2016 09:08
ako píše vivid "proti gustu..."
Včera som bol na návšteve - telka ohnuté OLED za nemalý peniaz, beží HBO z IPTV Magia: obraz 21:9 s čiernymi pásmi hore a dolu a sploštené xichty (pretože film je 16:9), prepálené farby búšiace do očí a nejaké to "motion" nastavené na max. Hraný film vyzerá ako kreselný komix. Ale proti "gustovi..."

Tak prajem ostrý alebo tupý, hlavne obraz aký sa komu páči a veselé a pokojné :)
tomas011 (30)|24.12.2016 12:26
[QUOTE=Dagy2;526625]Tak prajem ostrý alebo tupý, hlavne obraz aký sa komu páči a veselé a pokojné [/QUOTE]

Pripájam sa, tiež prajem všetkým členom fóra šťastné a veselé :)