Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Stav po ztrátě napětí

Retiree (659)|21.10.2016 13:21
Zdravím,

běžně sleduju jen CT24 a pak záznamy filmů z NASu.
Cosi jsem potřeboval ověřit, tlačítko Oblíbené bez odezvy na displeji, jen LEDka poblikávala. Znejistěl jsem, neb nedávno proběhla aktualizace firmware a já si nebyl jist, zda to není důsledek.
Stejně bez odezvy volba Seznam kanálů v MENU a některé další volby. Pro jistotu jsem zkusil i jiný DO, bez výsledku.

Přepínání kanálů tlačítkem CH+/-, bez problému protočily celý aktuálně zvolený rozsah Oblíbené 1. Pak jsem si uvědomil, že předešlý den došlo ke krátkodobému výpadku proudu a než jsem stihl zajistit ostatní přístroje, proud opět naběhl a televizor naskočil, žádný problém jsem nezaznamenal.
Takže opět do MENU (samozřejmě kratší hledání) a zkusil jsem IMPORT seznamu kanálů, jen jsem trnul, abych nevymazal seznam s naposledy navoleným kanálem. Naštěstí zbytečně, všechny seznamy se obnovily.

Takže dotaz k odborníkům:

1) Bývá obvyklé, že při ztrátě napájení a opětném obnovení dodávky proudu dojde k vymazání nějaké paměti s naladěnými programy?
2) Pokud ne, může popsaný případ nasvědčovat na nějakou závažnější poruchu?
3) Nemají televizory (moderní, smart) v SM nějakou volbu, která řeší stav po ztrátě a obnovení napájení, podobně jako počítače v UEFI-BIOSu? (SM umím, ExtSM až získám DO)
4) Pokud televizor v "BIOSu" nemá takovou možnost, máte nějaké tipy na "samodržnou" síťovou zásuvku, případně přepěťovou ochranu s takovou funkcí?
KamilZ (10277)|21.10.2016 14:25
Dotazy jsem Ti očísloval, aby na ně šlo reagovat.

ad 1) Ne. To zapisuje se to do flash a nevím o tom, že by se někde v běžných TV používal zápis do volatilní paměti, která by byla držena baterií, jako nastavení BIOSu u starších PC.

ad 2) je možné, že se to jen nějak poškodilo napěťovou špičkou, které mohla při výpadku vzniknout. Můžeš to myslím ale jednoduše otestovat.

ad 3) netuším, co tím myslím, ale podle mě je to irelevantní otázka

ad 4) libovolná UPS?
Retiree (659)|21.10.2016 15:56
Kamile, díky.
ad 3) V BIOSu PC je (bývá) volba, jak se má pc zachovat při ztrátě a opětovném obnovení napětí: Zda se má znovu zapnout (a nabootovat), nebo zda má zůstat vypnutý. Po dnešní zkušenosti by se mi taková volba jevila jako užitečná. Laicky předpokládám, že při výpadku, ale hlavně při "nahazování" nějaké větší oblasti mohou vznikat (vznikají) napěťové špičky a zákmity...
ad 4) UPS by to zajisté vyřešila, ale UPS k domácímu televizoru?
KamilZ (10277)|21.10.2016 16:09
ad 3) Aha, už rozumím, to mě vůbec nenapadlo, žes to takto myslel, protože to v TV není. Navíc by Ti to stejně nepomohlo, protože ať už se Ti to smazalo díky přepětí/špičce, chybě, nebo díky konstrukci TV (nepravděpodobné), tak je úplně jedno, zda by bylo nastaveno. Po obnovení napájení se TV stejně začnou základní obvody, mezi které by patřila i ochrana paměti, automaticky napájet bez ohledu na existenci takovéto volby, stejně jako v PC.

ad 4) Proč ne? Doma to tak mám (3x UPS). Jsem na vesnici a poměrně často bývají výpadky, tak proč zařízení zbytečně trápit šoky (stává se, že třeba elektrika několikrát blikne v sekundových intervalech). Dokud jsem neměl UPS, tak jsem několik zařízení kvůli tomu pochoval a hádat se s pojišťovnou je vždy opruz. Zároveň to řeší i základní přepěťovou ochranu.
tesla15 (505)|22.10.2016 10:40
Kdysi v časopise Sdělovací Technika uveřejněn článek co se děje v síti. Zaujalo mne: špičkové napětí v síti několikráte za den překročilo 800V.
Známý elektrikář tvrdil, že v jisté oblasti dosahuje až 2,5 KV. Později jsem dočetl : v solárních oblastech daleko častěji " odchází " žárovky.
Dagy2 (3153)|24.10.2016 18:28
Ano, stačí si vygugliť prechodové javy pri zapnutí a vypnutí transformátoru. Prepätie ktoré takto vznikne má snáď ale distribučná spoločnosť odstrániť ochranou a nie púšťať do siete.

Ja by som povedal, že najlacnejší a totálne najspoľahlivejší spôsob ochrany ak ho niekto potrebuje je blbé relé/stykač s 16A kontaktami. Pri výpadku napätia odpadne a zopneš ho nazad, trebárs diaľkovým ovládačom až je po špičkách a svetlo svieti stabilne. Viem, že dnešní elektrikári už netušia čo je to samodržný kontakt ale tu sa s výhodou použije. Rovnako šetřílci, ktorí chcú vypínať elektroniku zo stand-by pri odchode z domu môžu potom jediným stlačením tlačítka vypnúť spoľahlivo dané obvody.
Odhadujem cenu tak 500÷800Kč podľa komfortu ovládania.
Retiree (659)|24.10.2016 19:29
[QUOTE=Retiree;524975]nějaké tipy na "samodržnou" síťovou zásuvku, případně přepěťovou ochranu s takovou funkcí[/QUOTE]Vím co je stykač a něco takového jsem měl na mysli a asi bych dokázal zbastlit i tu zásuvku, ale.... Hledal jsem něco hotového, asi špatně.
tesla15 (505)|24.10.2016 20:45
Používám bezdrátové zásuvky. Po výpadku sítě a jeho znovu zapnutí použiji DO. Tím vznikne pauza a napětí již stabilizované.
1hroch (865)|24.10.2016 21:03
[QUOTE=tesla15;524988]Známý elektrikář tvrdil, že v jisté oblasti dosahuje až 2,5 KV[/QUOTE]
To byl jeste optimista - mezi 4ma ocima byli ochotni priznat behem 24 hodin i 4 spicky 5kV/jednotky ms a nepocitane 1kV spicek.
Prameni to jednak ze zalostneho stavu prenosove soustavy a nemene dale ze samotnych fyzikalnich vlastnosti prenosu el. energie po dratovem nadzemnim vedeni.
Kdysi kamosi ze silnoproudu pocitali krizeni nadzemniho vedeni 22kV a 380V. To byste byli jo prekvapeni, k jakym magnetickym tokum dochazi mezi vedenimi (byt vzdalenymi vzduchem nekolik metru), naslednemu vzajemnemu silovemu pusobeni mezi vodici, kapacitam mezi vodici 22kV/380V, tim i vzajemnemu ovlivnovani = trafo s minimalni magnetickou vazbou (jen pres vzduch) a presto pri prochazejicich proudech majicich velky vliv. A to je jen blba 22kV. Co teprve 220kV, 440kV sit. Konecne - strhavani namrazy - na vedeni VVN? - se privedou faze do zkratu a pusobenim magnetickych sil se vodice mezi stozary rozkmitaji, mozna i v krajnim pripade dotknou......
Dagy2 (3153)|24.10.2016 22:05
[QUOTE=1hroch;525022]- se privedou faze do zkratu a pusobenim magnetickych sil se vodice mezi stozary rozkmitaji, mozna i v krajnim pripade dotknou......[/QUOTE]
to snad neee...