Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Vegas Pro (nejen?) 12 - pomalé preview vs. nevytížený procesor

boumis (40)|21.1.2016 00:08
Při experimentování s vlivem GPU akcelerace na plynulost preview ve VP12 jsem zaznamenal podivný jev, kdyby měl někdo pro něj rozumné vysvětlení, budu rád.
Stáhl jsem si testovací projekt od Johna Rofrana, který sestává jen z Vegas-em renderovaných médií a nějakých efektů na něj aplikovaných tak, aby se na něm dalo demonstrovat "nestíhání" CPU a vliv GPU akcelerace. Takže jsem si ověřil, že vliv i postarší karty HD 6870 je pro preview a rendering opravdu velký (30 fps vs. 0,5 fps s vypnutou akcelerací). Ale to se dalo čekat.
Poté jsem akceleraci vypnul a test preview fps jsem pustil znovu a očekával jsem, že se bude CPU potit na 100% svého výkonu s nevalným výsledkem pod 1 fps. To, co mě udivilo, bylo, že CPU (Core i5) běžel na cca 30% výkonu a nikdy více. Očekával jsem, že se výkonově "opře" o strop a bude se takříkajíc snažit (smažit) na maximum. Ale kdeže.
Co může způsobovat tento jev? V projektu nejsou žádné videosoubory, jejichž čtení z disku by teoreticky mohlo preview zpomalovat, vše si generuje Vegas sám a využítí RAM je také s rezervou (mám 8 GB a stále zůstávaly cca 2 GB volné).
Ještě jsem jen tak z legrace změnil hodnotu Dynamic RAM Preview z nuly na 1 MB a ejhle - vytížení CPU najednou vylétlo na "kýžených" 100%. Ovšem preview fps se naopak okamžitě ještě o fous snížilo, asi na 0,3 fps a tak zůstalo. Přitom stále ještě zůstala volná RAM (už jsem si tu jednu nechal poradit, aby byla hodnota Dynamic Preview RAM na nule, takže vím, že pokud není, způsobuje to klesání preview fps a "žraní" volné RAM)
Tušíte někdo, co to může znamenat?
Můj HW: CPU Intel Core i5 / 2,66 GHz, 8GB RAM (4x 2GB), deska MSI P55-GD65, grafika AMD RAdeon HD 6870 1GB DDR5, systém W7 64bit na SSD, dva fyzické disky (jeden s projektem a druhý na temp soubory Vegasu)
Díky předem za vaše názory!
Pytkin (7947)|21.1.2016 00:37
a tych 30% .. to idu vsetky jadra ? alebo to ide len na jednom ?
boumis (40)|21.1.2016 04:48
Všechna čtyři jádra na cca 30%. Při zvýšení Dynamic RAM (z 0 MB na 1MB, viz výše) pak všechna čtyři jádra na 100%, přičemž se preview fps snížilo z 0,5 na 0,3...