Vhodny kabel k repro
Zdravím,
plánujem zakúpiť repro Q Acoustics 7000i + Marantz NR1504 + použiť káble 2 x 2,5 mm. Najprv som sa pozeral po kábloch Real Cable [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale chcel som sa opýtať či tento biely kábel je dostačujúci... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] .
Ďakujem.
plánujem zakúpiť repro Q Acoustics 7000i + Marantz NR1504 + použiť káble 2 x 2,5 mm. Najprv som sa pozeral po kábloch Real Cable [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale chcel som sa opýtať či tento biely kábel je dostačujúci... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] .
Ďakujem.
Hlavně zvaž své posluchačské možnosti, v paneláku vystačíš i s tlustou dvojlinkou za pár korun. Jak tak koukám na ty odkazy, tak ta dvojlinka postačí, je to jen tahání peněz ze zákazníků!
A aké mi teda stačia káble k repro a subwooferu? Bolo by fajn, ak by boli (káble k repro) biele. A je pravdou, že káble k zadným a predným reproduktorom musia byť rovnakej dĺžky?
mirekv a RoPo maju pravdu, k tymto repro nekupuj drahsie kable.
Dlzka kablov k zadnym a prednym nemusi byt rovnaka, ale rovnaka by mala byt medzi kanalmi
- predne L+R-rovnaka dlzka a zadne L+R rovnaka dlzka.
A ked budes mat dlhsi kabel na niektorej strane, tak ho nestacaj do klbka.
K tomu setu nie su kable? casto vyrobcovia k tymto malym setom prikladaju kable.
Dlzka kablov k zadnym a prednym nemusi byt rovnaka, ale rovnaka by mala byt medzi kanalmi
- predne L+R-rovnaka dlzka a zadne L+R rovnaka dlzka.
A ked budes mat dlhsi kabel na niektorej strane, tak ho nestacaj do klbka.
K tomu setu nie su kable? casto vyrobcovia k tymto malym setom prikladaju kable.
Já jsem kupoval repro dvojlinky s transparentní izolací SCY 2x2,5. Běžná cena za metr je kolem 20 Kč.
[QUOTE=dobrak800;516526]A aké mi teda stačia káble k repro a subwooferu? Bolo by fajn, ak by boli (káble k repro) biele. A je pravdou, že káble k zadným a predným reproduktorom musia byť rovnakej dĺžky?[/QUOTE] Spočítej si zpoždění zvuku v předních a zadních bednách!
Obávám se, že pokud by do těch satelitů pustil 5x60W, které jsou uváděny u toho receiveru, sousedi ho vynesou v zubech. Pokud by to ale přesto udělal, bude výkonová ztráta na 2x10 m vodiče o průřezu 2,5 mm2 ca 1,5 W. To je celkem zanedbatelná hodnota. V praxi bude do reproduktorů pouštět max. 2-5 W a klidně by mohl mohl použít průřez menší, třeba 1 mm2. A tzv. "kvalitní kabely" - tahání peněz z lidí. Stačí to nejlevnější, co se dá sehnat.
SW je v té sestavě aktivní, takže na ty mikroampéry, které tím kabelem potečou, je použití jakéhokoliv drahého kabelu mrháním penězi. Stačí tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
No a pokud jde o různé délky kabelů, mají samozřejmě vliv na zmíněnou výkonovou ztrátu v kabelu a s tím spojenou změnu hlasitosti jednotlivých reproduktorů. Jestli je někdo takový borec, že pozná rozdíly v hlasitosti v desetinách %, v receiveru je program na kompenzaci akustických nedostatků prostoru a mělo by jím kompenzovat i tyto nedostatky. Musíte pak ale sedět přesně v tom místě, kde byl při testování mikrofon, jinak je veškerý požitek z poslechu v pr....:-D
SW je v té sestavě aktivní, takže na ty mikroampéry, které tím kabelem potečou, je použití jakéhokoliv drahého kabelu mrháním penězi. Stačí tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
No a pokud jde o různé délky kabelů, mají samozřejmě vliv na zmíněnou výkonovou ztrátu v kabelu a s tím spojenou změnu hlasitosti jednotlivých reproduktorů. Jestli je někdo takový borec, že pozná rozdíly v hlasitosti v desetinách %, v receiveru je program na kompenzaci akustických nedostatků prostoru a mělo by jím kompenzovat i tyto nedostatky. Musíte pak ale sedět přesně v tom místě, kde byl při testování mikrofon, jinak je veškerý požitek z poslechu v pr....:-D
[QUOTE=mirekv;516535] Původně odesláno od dobrak800
A aké mi teda stačia káble k repro a subwooferu? Bolo by fajn, ak by boli (káble k repro) biele. A je pravdou, že káble k zadným a predným reproduktorom musia byť rovnakej dĺžky?[/QUOTE]
[QUOTE=mirekv;516535]Spočítej si zpoždění zvuku v předních a zadních bednách![/QUOTE]
mirekv - co tim chtel basnik rici?
A aké mi teda stačia káble k repro a subwooferu? Bolo by fajn, ak by boli (káble k repro) biele. A je pravdou, že káble k zadným a predným reproduktorom musia byť rovnakej dĺžky?[/QUOTE]
[QUOTE=mirekv;516535]Spočítej si zpoždění zvuku v předních a zadních bednách![/QUOTE]
mirekv - co tim chtel basnik rici?
Tím jsem chtěl říct že zpoždění je zanedbatelné asi jako tak, když ti video z TV příjde dříve do levého oka, když máš natočenou hlavu. Je neuvěřitelné, co je mýtů ohledě audia/videa!
Intuitivne jsem to tak chapal. Jen jsem se pozastavil nad takovou elementarni veci z fyziky nekde okolo 7., 8. tridy zakladky. Ze jsi se tim zabyval. Proto ve mne zacal hlodat cerv......
Oba jsme zřejmě technici. Divil by ses, co lidí, do kterých bys to neřekl, namají o problému sebemenší páru a pak přijímají fakta hraničící s konspiračními teoriemi, nebo rovnou tyto.
Stačí mi teda takýto typ kábla? http://www.anp.sk/produkty/detail/cyh-dvojlinka-2x15-biely-2488.html
[QUOTE=mirekv;516550]Je neuvěřitelné, co je mýtů ohledě audia/videa![/QUOTE]
[QUOTE=mirekv;516568]namají o problému sebemenší páru a pak přijímají fakta hraničící s konspiračními teoriemi, nebo rovnou tyto[/QUOTE]
mirekv - Souhlas s Tebou. Mas pravdu, ze si obcas neuvedomim erudovanost a k tomu vliv medialni masaze ostatnich.
Stejne ale jsem silne skepticky k extremum zarytych Hi-Fistu - pozlacene hroty na nohach reprobeden, pozlacene konektory, mozna i kabely,..... a snad vrchol je vliv skineffectu na frekvencich okolo 20kHz?!
Snad by stalo za uvahu jim doporucit, aby nahradili stavajici "dratove" vedeni vlnovody, oprostili se od klasicke fyziky a navrhy provadeli pomoci kvantove mechaniky.
----------------------------
dobrak800 - kdyz si das do souvislosti prispevky:
jak podotknul Hornet F-18
[QUOTE=Hornet F-18;516530]Dlzka kablov k zadnym a prednym nemusi byt rovnaka, ale rovnaka by mala byt medzi kanalmi
- predne L+R-rovnaka dlzka a zadne L+R rovnaka dlzka. [/QUOTE]
a propocet ztraty vykonu na vedeni Alf
[QUOTE=Alf;516540] do těch satelitů pustil 5x60W, které jsou uváděny u toho receiveru, sousedi ho vynesou v zubech. Pokud by to ale přesto udělal, bude výkonová ztráta na 2x10 m vodiče o průřezu 2,5 mm2 ca 1,5 W[/QUOTE]
tak musis dojit k zaveru, ze Tebou navrzeny prurez 1,5mm2 pro Tve pouziti bohate staci
[QUOTE=mirekv;516568]namají o problému sebemenší páru a pak přijímají fakta hraničící s konspiračními teoriemi, nebo rovnou tyto[/QUOTE]
mirekv - Souhlas s Tebou. Mas pravdu, ze si obcas neuvedomim erudovanost a k tomu vliv medialni masaze ostatnich.
Stejne ale jsem silne skepticky k extremum zarytych Hi-Fistu - pozlacene hroty na nohach reprobeden, pozlacene konektory, mozna i kabely,..... a snad vrchol je vliv skineffectu na frekvencich okolo 20kHz?!
Snad by stalo za uvahu jim doporucit, aby nahradili stavajici "dratove" vedeni vlnovody, oprostili se od klasicke fyziky a navrhy provadeli pomoci kvantove mechaniky.
----------------------------
dobrak800 - kdyz si das do souvislosti prispevky:
jak podotknul Hornet F-18
[QUOTE=Hornet F-18;516530]Dlzka kablov k zadnym a prednym nemusi byt rovnaka, ale rovnaka by mala byt medzi kanalmi
- predne L+R-rovnaka dlzka a zadne L+R rovnaka dlzka. [/QUOTE]
a propocet ztraty vykonu na vedeni Alf
[QUOTE=Alf;516540] do těch satelitů pustil 5x60W, které jsou uváděny u toho receiveru, sousedi ho vynesou v zubech. Pokud by to ale přesto udělal, bude výkonová ztráta na 2x10 m vodiče o průřezu 2,5 mm2 ca 1,5 W[/QUOTE]
tak musis dojit k zaveru, ze Tebou navrzeny prurez 1,5mm2 pro Tve pouziti bohate staci