Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Prosím může centrální bod Wi- fi obce rušit DVB-T??

maarkii (65)|10.9.2015 21:03
Již rok z ničeho nic mi trvale TV signál DVB-T z vysílače Praděd něco silně ruší, není možno sledovat žádný kanál- jen kostičky.(předtím úplně bez problémů) Při natočení staré širokopásmové antény se zesilovačem na Kojál a Radíkov (na Kojál není přímá viditelnost) je na jaře, v létě obraz bez problému na všech kanálech, na podzim, v zimě se signál zhoršuje. Na vysílač Praděd mám doslova přímou viditelnost, ale přímo v cestě 30M daleko je "hnízdo" velkých kruhových příjmacích (tvar satelitní antény, ale bez parabolického prohnutí průměru cca 1M) a předávacích antén Wi-fi pro okolní RD. Je možné že Wi-fi regionálního poskytovatele netu dokáže, když stojí přímo v cestě DVB-T signálu na moji anténu od Pradědu totálně zrušit slušný příjem? Stožár mobilního operátora s LTE v dohledu ani okolí ani dle map na netu není a není v okolí do 5km ani žádný jiný stožár mobilního operátora "normální") Sousedi v okolí příjmají TV přes satelit. Děkuji.
bastlir (3245)|11.9.2015 13:45
Zrovna včera mně z ničeho nic přestal jít satelit. Po standardní proceduře tj. po restartu STB, reautorizaci karty apod. pořád nic. Tak jsem na kabel píchnul měřák a také nic. Jelikož jsem byl líný lézt na střechu s jiným konvertorem, ještě jsem revidoval kabel doma. Nakonec jsem zjistil, že problém je v F-propojce, která byla zčernalá a vnitřní žíla koaxu byla ojiskřelá. Po oškrabání vodiče a výměně propojky je vše OK. Tím ti chci říct, jaká doslova ptákovina ti může způsobit "náhlé" problémy. Začni revizí kabelu, vyhoď plastový konektor, pokud jej máš a vyměň jej za kovový, kde je lepší způsob montáže a i mechanická odolnost.
Wifina tě však rušit nebude, to by v např. v Praze nepřijímal nikdo nic.
tdlmarek (1566)|11.9.2015 15:00
No když maarkii mluví o "hnízdě" regionálního poskytovatele bezdrátu, tak ona to vůbec nemusí být Wi-Fi, ale spíš různé mikrovlnné spoje v licencovaných pásmech. Takže se zarušením domácích Wi-Fi ve městech to nejde srovnávat. Zda to ale může mít vliv na příjem DVB-T, to nevím, k tomu se bude muset vyjádřit někdo z oboru.
bastlir (3245)|11.9.2015 15:20
Pravda může to být cokoliv, ale na druhou stranu s výjimkou LTE nebude nic z toho, co by zasahovalo do TV frekvencí. Spíš bych v místě popátral, zda v okolí není nějaký radioamatér a zda s něčím nelaboruje. Ale především bych začal s revizí svodu u sebe. Já něco podobného mám asi 50m od antény a nic z toho mě neruší. Avšak LTE filtr je u mě nezbytností.
mirekv (7169)|13.9.2015 12:16
Změřit spektrálním analyzátorem. Kmitočet může být odlišný, ale může zahltit zesilovač. Pak by se situace dala řešit kanálovými či pásmovými propustmi, ale mezi anténou a zesilovačem, takže pokud je zesilovač v anténě, tak to nepůjde. Taky je možné že je potlačen příjem, pokud je to "hnízdo" přímo ve směru. Zkusil bych přemístit anténu.