Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Orange fibertv a internet cez jeden kabel

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    7

    Mám jedenproblém, dnes mi nainštalovali Orange TV a fibernet. Doma mám vybudovanú sieť a káble zasekané v stene. Tam kde mám konvertor mi končia všetky káble z izieb a sú hodene v switchi. Takže do každej izby ide jeden kábel ktorý má klasickú RJ-45 zásuvku (iba jednu, viem mal som dať dvojitú ale už je neskoro).

    Čo chcem spraviť:
    kábel z orange konvertora pichnúť do switchu aby bol konvertor na domácej sieti (prípadne ho jedným RJ45 priamo hodiť na kábel do obyvačky). V obyvačke je do siete pripojený switch do ktorého chcem pichnúť iné zariadenia ako Raspberry a zároveň orange set top box.

    Otázka:

    Bude to fungovať? technik vravel, že nevie, ale nevyzeral moc v obraze. Ja si myslím, že by malo. Je to len IPTV, takže by ten STB mal mať normálnú IP adresu.

    Zatiaľ som to nemohol vyskúšať keďže som musel odísť na služobku a snažím sa nájsť riešenie kým sa vrátim. Má to tak niekto zapojené?

    Mám konvertor Huawei EchoLife HG8245H a STB Evo 4 ci ako sa vola.

    P.S. Ďalší kábel do obyvačky ťahať nechcem.

    Dakujem za rady
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,253

    Neznám přímo OrangeTV a Huawei EchoLife HG8245H, ale většinou se IPTV připojuje do speciálního portu, který je pro ni vyhrazen a má jiná nastavení. Další "normální" zařízení se už připojují dle libosti, i za switch.
    Příklady (ne OrangeTV):
    https://www.o2.cz/osobni/techzona-mo...article=354716

    Podívej se do nastavení Tvého konvertoru, jestli tam něco takového nemá. Ale pokud je to opravdu je čistě konvertor z optiky na UTB (opravdu netuším), tak by to fungovat mohlo.

    Třeba se Ti ještě ozve někdo, kdo OrangeTV má, aby to upřesnil.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    7

    Co sa tyka portov, tak viem ze tento konkretny konvertor ma porty kombinovane, teda do jedneho ethernet portu je mozne lubovolen zapojit tv/internet. Je to jedno. Konvertor funguje zaroven ako router.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    Taky neznám konkrétně OrangeTV, ale z pohledu sítí se jedná o rozdělení provozu do různých VLAN. Jak to popisuješ, tak si myslím, že by to fungovat mělo - pravděpodobně se tam využívá trunk portů s tagovanou VLAN pro IPTV, zatímco běžný provoz je netagovaný v nativní VLAN. Hloupé switche takový "smíchaný" provoz slepě propustí. Port v STB je pak zkonfigurován stejně jako na routeru, takže dokáže s IPTV komunikovat, kdežto běžná zařízení ne.

    Pokud by situace byla spíš jak ji popisuje Kamil, tzn. speciální vyhrazený port pro IPTV, i potom by to s jediným kabelem zprovoznit šlo, ale switche by musely mít management a podporu VLAN, a bylo by je potřeba správně nastavit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele sanchez13
    Registrace
    Oct 2011
    Příspěvků
    1,075

    @wlamik

    ako si dopadol ?
    podarilo sa ti to rozbehat cez standardny switch ? Ja mam este predchadzajuci model ONT bez routra (Huawei HG8240) a tam je to robene tak, ze 3 porty su pevne urcene pre TV a 1 pre internet. STB su na inej VLAN-e ako ostatne zariadenia v tvojej LAN.
    Tento novy ONT/router by si mal vediet detektnut, ci si pripojil STB (EVO4), alebo ine zariadenie a podla toho mu pridelit IP. Ale to zrejme nic nemeni na tom, ze STB bude tiez na inej VLAN-e ako ostatne zariadenia v domacej sieti.

    Takze pravdepodobne po jednom kabli to pojde vyriesit len problematicky pomocou manazovatelnych switchov atd

    Existuje ale este jedno alternativne riesenie. Pokial si do obyvacky dotiahol gigabit kabel (najlepsie cat5e) a uspokojis sa s tym, ze tam privedies 2x 100Mbit, tak su na to rozdvojky, ktore rozdelia 1 gigabit kabel na 2 100 Mbit-ove napr:
    https://www.alza.sk/rozbocka-utp-stp...na-d235900.htm

    Pri troche sikovnosti si to vies urobit aj sam. Napr tu to mas pekne rozkreslene: http://superuser.com/questions/35193...s-on-one-cable

    S.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    5,867

    Sanchez13: nevim jestli "rozdvojka" o ktere pises spravne vis co dela, ale podle tveho popisu bych odhadl, ze bud nevis jak presne funguje nebo v tvem popisu chybi zasadni informace.

    Zminovane rozdvojky (jsou i pro telefony) slouzi k prenosu 2x100Mbps ethernetu po jednom gigabitovem vedeni. Tzn. ze jedna rozdvojka je na jednom konci gigabitu a druha na druhem konci. Pak na jedne strane pripojis vyvody do dvou portu napr. switche a na druhem konci pripojis dve zarizeni. Vse o max. rychlosti max. 100Mbps. Tzn. rozdvojka ti neudela z jednoho gigabitu dva 100Mbps porty - na jedne strane pripojeny do jednoho gigabitoveho portu switche a na druhe strane pri pouziti rozdvojky dva 100Mbos porty.
    Nekolik jich pouzivam jak pro ethernet/data, tak pro telefony (jsou jinak zapojene).

    Snad je to srozumitelnejsi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád Avatar uživatele sanchez13
    Registrace
    Oct 2011
    Příspěvků
    1,075

    RoPo, presne tak som to myslel a aj napisal
    Citace Původně odesláno od sanchez13 Zobrazit příspěvek
    Pokial si do obyvacky dotiahol gigabit kabel (najlepsie cat5e) a uspokojis sa s tym, ze tam privedies 2x 100Mbit, tak su na to rozdvojky, ktore rozdelia 1 gigabit kabel na 2 100 Mbit-ove
    v jeho pripade je to najjednoduchsie riesenie pokial nechce/nemoze tahat dalsi kabel. Aj z prilozeneho navodu na svojpomocne riesenie vyplyva, ze su samozrejme nutne 2 rozdvojky (na kazdom konci kabla jedna) a ze vlastne fyzicky rozdelia jeden gigabitovy kabel na dva 100 Mbit-ove. Jeden potom bude vediet pouzit pre STB a druhy pre nejake dalsie zariadenie...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    Myslím, že zbytečně předbíháme. Pokud to má OrangeTV zkonfigurované tak, jak jsem naznačil, není potřeba nic kupovat ani měnit, vše bude fungovat po tom jednom kabelu. Nicméně by mě odpověď taky zajímala, ať víme.
    Naposledy upraveno uživatelem tdlmarek: 06-08-2015 v 21:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád Avatar uživatele sanchez13
    Registrace
    Oct 2011
    Příspěvků
    1,075

    suhlas, snad sa ozve a da nam vediet ako dopadol...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    5,867

    Citace Původně odesláno od sanchez13 Zobrazit příspěvek

    v jeho pripade je to najjednoduchsie riesenie pokial nechce/nemoze tahat dalsi kabel. Aj z prilozeneho navodu na svojpomocne riesenie vyplyva, ze su samozrejme nutne 2 rozdvojky (na kazdom konci kabla jedna) a ze vlastne fyzicky rozdelia jeden gigabitovy kabel na dva 100 Mbit-ove. Jeden potom bude vediet pouzit pre STB a druhy pre nejake dalsie zariadenie...
    To uz je pomalu levnejsi pouzit jeden puvodni kabel a na konci levny switch.
    Ty 100Mbps rozdvojky maji vyznam jen pokud nemas na konci k dispozici napajeni pro switch nebo nerozdvojujes datovou sit napr. jak jsem uvadel rozdvojky pro pripojeni telefonu.
    Naposledy upraveno uživatelem RoPo: 06-08-2015 v 21:59
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele sanchez13
    Registrace
    Oct 2011
    Příspěvků
    1,075

    Ak sa wlamik neozve a bude vas to zaujimat, viem to zistit aj priamo "od zdroja".
    Vsetko zalezi od toho, ci to ten Huawei HG8245H dokaze, alebo nie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    7

    Zdravim,
    bol som na dovolenke, tak preto neskorsia reakcia. Nakoniec to funguje ako som sa domnieval. Ten router/konvertor naozaj rozoznava co je k nemu pripojene a na jeden ethernet dokaze spracovat aj TV aj internet- z konvertoru mam do switch iba jediny kabel.

    So znamym som uz predtým rozoberal, ze so switchmi to bude fungovat. Jediny problem by mohol byt router, ktory by tam nasilu pchal ine IPcky a robilo by to bordel. Switch, ktory to iba prepusti by mal byt bezproblemov.

    Router mi naozaj robil problemy. Musel som to zapojit tak, ze ten ich konvertor mi routuje. Za to je napojeny switch, ktory je napojeny na kable do vsetky miestnosti a na moj wifi router (ten som dal len do bridge modu ako pripojny bod, ma totizto lepsiu wifi ako ten orangacky). Na kabel v obyvacke som zapojil maly 5 portovy switch. Funguje vsetko aj internet aj TV. Ked som mal v obyvacke stary router v bridge mode namiesto switchu, tak to aj tak blblo. Musel som tam dat switch.

    Dakujem za rady, nastastie to funguje ako ma. Celu siet mam pekne zapojenu na Gigabite a po merani rychlosti mi to na kabli dava 255 Mbit/s, teda o 5 viac ako reklamuje orange .

    Mimochodom to rozdelenie kabla by u mna az taky problem nebol. Mam natahane Cat6 kable, takze teoreticky by som na kazdych 4 konektoroch mal mat Gigabit, alebo sa mylim?
    Naposledy upraveno uživatelem wlamik: 10-08-2015 v 09:04
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    5,867

    Citace Původně odesláno od wlamik Zobrazit příspěvek
    Mimochodom to rozdelenie kabla by u mna az taky problem nebol. Mam natahane Cat6 kable, takze teoreticky by som na kazdych 4 konektoroch mal mat Gigabit, alebo sa mylim?
    Jestli máš na mysli na 4 konektorech GLAN swiche, tak ano. Bude tam gigabit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád Avatar uživatele sanchez13
    Registrace
    Oct 2011
    Příspěvků
    1,075

    @wlamik: super, ze ti to ide

    Ja som kusok badal a len pre informaciu, je to takto:

    - aby to fungovalo uplne korektne je potrebne aby switch podporoval IGMP protokol
    - lacne switche bez podpory IGMP nerobia multicast ale broadcast t.j. posielaju ten stream do všetkých portov nielen tam kde je pripojený STB. Môže to viesť k performance problémom
    - ak ten switch nepodporuje IGMP snooping a budu tam pripojene 2 STB pozerajúce rovnaký kanál a jeden pošle IGMP leave tak prestane tiect IPTV stream do oboch TV

    Cize, pokial mas na ten switch pripojeny iba jeden STB, tak by si nemal mat problemy a mal by to naozaj zvladnut hocijaky lacny switch
    Skusil som pozriet namatkovo nejake switche a podla specifikacie, by to malo korektne fungovat napr na tomto (da sa kupit cca od 24 eur):

    TP-LINK TL-SG105E (5-port Gigabit Easy Smart Switch, 5x 10/100/1000M RJ45, IGMP Snooping, MTU/Port/Tag-based VLAN, QoS)
    http://www.tp-link.com/en/products/d...specifications

    Pre tvoju potrebu je to irelevantne, pretoze pochybujem, ze by si chcel v obyvacke pripajat do switchu viac STB.
    Dal som to sem len ako informaciu pre ostatnych, ako funguje FiberTV od Orange.
    Moze sa to niekomu hodit napr v pripade ak bude mat jeden velky switch, z neho bude mat vedene kable do dalsich miestnosti a bude chciet mat STB vo viacerych miestnostiach. Vtedy bude potrebne pre korektne fungovanie aby ten switch podporoval IGMP.

    Doplnenie: este upresnim, ze vyssie uvedene plati, len pokial ma zakaznik Huawei EchoLife HG8245H (ONT+router v jednom +STB EVO4). Ak ma 2 zariadenia (napr. ONT Huawei EchoLife HG8240H + router tusim davali D-Link DIR-636), alebo starsie STB EVO3, tak v tom pripade su na ONT pevne rezervovane porty LAN1,2,3 pre TV a LAN4 pre internet. Toto je aktualna konfiguracia a je mozne, ze v buducnosti sa bude menit aj konfiguracia starsich ONT. Ja osobne ale skor predpokladam, ze ju menit nebudu a pockaju, kym si zakaznik zoberie v ramci akcie nove ONT.
    Naposledy upraveno uživatelem sanchez13: 25-08-2015 v 15:35 Důvod: doplnenie
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,253

    Po svých zkušenostech bych raději sáhnul po HP nebo jiném "lepším" switchi. S TP-Link jsem měl s multicastem problémy, dělal si co chtěl. Po výměně za (tehdy za Cisco) vše OK.
    Ještě pro zajímavost ohledně Multicastu bez definované VLAN - pokud není odběratel, tak zdroj začne vysílat broadcasty.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Dvě TV na jeden satelit
    Od Kuba5 v sekci DVB-S
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 13-09-2012, 20:55
  2. Orange Fiber TV
    Od miro285 v sekci IPTV
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 29-12-2011, 11:52
  3. Počet zařízení na jeden kabel
    Od Marek777 v sekci DVB-T
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 30-07-2011, 12:18
  4. LE37C650 + CI + FiberTV
    Od BLerik v sekci DVB-C
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 11-01-2011, 19:27
  5. Orange Doma
    Od taho v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 09-01-2008, 06:44