Samsung UE40H5570 a zapojení dvou TV na jednu anténu
Zdravím,
předem upozorňuji, že se v televizích, anténách a podobně nevyznám. Pořídil jsem si na studentský byt v Brně Samsung UE40H5570 ke konzoli Playstation 4. Teď se ji snažím nějak zapojit k anténě. Druhý spolubydlící už tu jednu TV zapojenou má. Pořádně nevím, jaký signál máme a z čeho mu to vlastně jede. Je tu prostě krabička se zdířkami: Data, TV, R ... z Dat nám jede kabel do routeru UPC a z TV zdířky má on kabel do své televize. S největší pravděpodobností se jedná právě o DVB-T, ale jistý si nejsem.
Jak se taková věc dá zjistit? A jak bych měl mou televizi zapojit? Napadá mě nějaký rozbočovač, který zapojím do té krabičky a z něj pak půjdou kabely samostatně k oběma TV. Vůbec nevím, jak tohle funguje, jestli je v rozbočovačích rozdíl, aby se neztrácel signál atd. Prosím vás proto i o odkazy odkud kabel a rozbočovač koupit a jaký přesný typ vybrat. Díky moc.
předem upozorňuji, že se v televizích, anténách a podobně nevyznám. Pořídil jsem si na studentský byt v Brně Samsung UE40H5570 ke konzoli Playstation 4. Teď se ji snažím nějak zapojit k anténě. Druhý spolubydlící už tu jednu TV zapojenou má. Pořádně nevím, jaký signál máme a z čeho mu to vlastně jede. Je tu prostě krabička se zdířkami: Data, TV, R ... z Dat nám jede kabel do routeru UPC a z TV zdířky má on kabel do své televize. S největší pravděpodobností se jedná právě o DVB-T, ale jistý si nejsem.
Jak se taková věc dá zjistit? A jak bych měl mou televizi zapojit? Napadá mě nějaký rozbočovač, který zapojím do té krabičky a z něj pak půjdou kabely samostatně k oběma TV. Vůbec nevím, jak tohle funguje, jestli je v rozbočovačích rozdíl, aby se neztrácel signál atd. Prosím vás proto i o odkazy odkud kabel a rozbočovač koupit a jaký přesný typ vybrat. Díky moc.
Z formulace a stylu dotazu to s Tvými neznalostmi nebude tak zoufalé...
Ta "krabička" je patrně účastnická zásuvka, nejspíše nějakého poskytovatele kabelové televize. Pokud je oním poskytovatelem firma UPC ČR, jsou tam kromě dat (internet) signály ve standardu DVB-C, DVB-T i analogové tv.
Televizor Samsung (40" chudého studenta) umožňuje příjem ve všech třech tv standardech, které se v účastnické zásuvce patrně vyskytují.
Co se týká připojení, uvažuješ správně - do zdířky TV namísto jediné tv připojit rozbočovač, něco takového, vyhoví ten první nebo pátý v pořadí na obrázku...
No a co je v zásuvce za signál zjistíš jedině tak, že se pokusíš ladit v příslušném standardu, lépe po konzultaci se sousedy...
Ta "krabička" je patrně účastnická zásuvka, nejspíše nějakého poskytovatele kabelové televize. Pokud je oním poskytovatelem firma UPC ČR, jsou tam kromě dat (internet) signály ve standardu DVB-C, DVB-T i analogové tv.
Televizor Samsung (40" chudého studenta) umožňuje příjem ve všech třech tv standardech, které se v účastnické zásuvce patrně vyskytují.
Co se týká připojení, uvažuješ správně - do zdířky TV namísto jediné tv připojit rozbočovač, něco takového, vyhoví ten první nebo pátý v pořadí na obrázku...
No a co je v zásuvce za signál zjistíš jedině tak, že se pokusíš ladit v příslušném standardu, lépe po konzultaci se sousedy...
Díky za radu :). No samozřejmě jsem se snažil o tom něco přečíst, než jsem napsal :D (Ale nic skutečně důvěryhodného). Možná proto to zní, jako bych trochu věděl o co jde. Někde jsem také četl o aktivních a pasivních rozbočovačích a ten aktivní by prý měl mít menší ztrátu signálu. To je tedy zbytečné? Má nějaký vliv délka obou kabelů od účastnické zásuvky na rozložení signálu? Tedy když já budu mít 3m kabel a spolubydlící 10m, tak já budu mít signál vyšší při spuštění obou TV? Naopak, když budeme mít oba 10m tak nám to půjde stejně?
Upozorním, že rozbočovač dávat za účastnickou zásuvku (která je součástí hvězdicového nebo sběrnicového rozvodu či kombinací obou) může celkově zhoršit příjem nejen na připojených zařízeních, ale i před účastnickou zásuvkou.
Mám pocit, že to RoPo poněkud zamlžil, asi má pravdu, ale... Při obvyklé síle signálu a bez znalosti topologie sítě se pasivní rozbočovače zcela běžně používají (dvoj- i vícenásobné) a postačí napájet signálem i více televizorů bez znatelného zhoršení kvality. Providerovi je v podstatě jedno, co je za účastnickou zásuvkou...
Útlum kvalitního kabelu je v tomto případě tak zanedbatelný, že lze délky účastnických šňůr zanedbat...
Útlum kvalitního kabelu je v tomto případě tak zanedbatelný, že lze délky účastnických šňůr zanedbat...
Kabely se samozřejmě liší, ale to neřeš. V domácích podmínkách jsou jejich rozdílné vlastnosti většinou nepodstatné. V obchodě s televizory nebo satelitní technikou kup obyčejnou účastnickou šňůru potřebné délky a nějaký rozbočovač, který Ti doporučí, propoj a teprve pokud snad nastanou problémy, budeme je řešit.
Účastnická šňůra sice není nejvhodnější řešení, nebývá vždy kvalitně vyrobená, ale je to nejjednodušší způsob, pokud neumíš nebo nejsi schopen koupit vhodný koaxiální kabel a osadit jej příslušnými konektory...
Účastnická šňůra sice není nejvhodnější řešení, nebývá vždy kvalitně vyrobená, ale je to nejjednodušší způsob, pokud neumíš nebo nejsi schopen koupit vhodný koaxiální kabel a osadit jej příslušnými konektory...
Tak jsem to dal automaticky naladit. Byla tam možnost přes anténu, satelit a kabel. Dal jsem anténa. Potom jsem zakázal analog a dal pouze digitální. Naladilo mi to hromadu programů a třeba ČT1 nebo i Novu a další hned dvakrát. Jednou jako normální a jednou jako HD. Tak jsem to promazal, nechal jen HD a uspořádal. Ale třeba u Novy mám jen HD Novu, ne Nova cinema a stejně tak od Primy pouze klasickou Primu, ne Cool, Love atd. Od ČT mám 1, 2 a sport v HD, ale Č24 ne. Tyto pořady v HD nejsou nebo musím ještě něco předělat?
Uvedené HD, které postrádáš bývají na SATelitu. Nikoliv v DVB-T. Další SD programy, které postrádáš nemusí být v MUXu, který příjmá tvoje anténa (je směrována na jiný vysílač). Nenapsal jsi v jaké lokalitě příjmáš DVB-T.
No důležité je, že to naladilo hromadu programů... Sice to už asi není důležité, ale mohl by jsi být poněkud méně stručný?
Co je to hromada programů?
Tu hromadu programů jsi naladil ve kterém standardu DVB? (Pozemní nebo kabelový? Satelitní zjevně nepřicházejí v úvahu)
Jakým způsobem s k Tobě dostává signál? Pokud skutečně z antény, pak uveď lokalitu a směr příjmu.
Podle přítomnosti zdířky DATA v účastnické zásuvce soudím, že získáváš signál od kabelového operátora (nikoli z rozvodu Společné Televizní Antény). Pokud je oním poskytovatelem UPC, pak máš možnost volby analogu (což jsi vyloučil) a dále příjmu ve standardu DVB-T nebo DVB-C (Samsung tyto volby patrně rozlišuje, takže by's měl vědět, co jsi naladil...) V případě UPC je kvalita příjmu v obou standardech prakticky stejná, v DVB-T jsou (zatím) jen volně šířené programy, 32 tv stanic. V DVB-C jsou rovněž volně šířené (FTA) programy, ale především zakódované, nějakým způsobem placené programy. Celkově by's měl v DVB-C naladit cca 166 televizních stanic, ovšem sledovat budeš moci jen ty, které máš předplacené (tedy žádné)...
Soudím, že bydlíš někde na privátě a tu přípojku zřejmě platí majitel bytu?
Co je to hromada programů?
Tu hromadu programů jsi naladil ve kterém standardu DVB? (Pozemní nebo kabelový? Satelitní zjevně nepřicházejí v úvahu)
Jakým způsobem s k Tobě dostává signál? Pokud skutečně z antény, pak uveď lokalitu a směr příjmu.
Podle přítomnosti zdířky DATA v účastnické zásuvce soudím, že získáváš signál od kabelového operátora (nikoli z rozvodu Společné Televizní Antény). Pokud je oním poskytovatelem UPC, pak máš možnost volby analogu (což jsi vyloučil) a dále příjmu ve standardu DVB-T nebo DVB-C (Samsung tyto volby patrně rozlišuje, takže by's měl vědět, co jsi naladil...) V případě UPC je kvalita příjmu v obou standardech prakticky stejná, v DVB-T jsou (zatím) jen volně šířené programy, 32 tv stanic. V DVB-C jsou rovněž volně šířené (FTA) programy, ale především zakódované, nějakým způsobem placené programy. Celkově by's měl v DVB-C naladit cca 166 televizních stanic, ovšem sledovat budeš moci jen ty, které máš předplacené (tedy žádné)...
Soudím, že bydlíš někde na privátě a tu přípojku zřejmě platí majitel bytu?
Nejdřív jsem měl výběr: analog a digitální. Nechal jsem obojí. Pak tu mám možnost nastavit: Anténa, kabel a satelit. Ladění na satelitu mi nevyhodilo vůbec nic. Na kabelu jsem toho naladil strašně moc, ale nic z toho nejede. Nezkoušel jsem tedy všechno (asi přes 150 programů), ale co jsem zkusil, tak tam byla jen černá obrazovka. No a na anténě pak byly konečně všechny klasické programy. ČT1, 2, 24, sport, Nova, Nova cinema, Prima, Cool, Love, Zoom, Barrandov, Kino Barrandov, Kino Svět, Óčko, Smíchov, Telka, Šlágr a já nevím jaká další zvěrstva přes Písničku po Relax. U těch mi to píše, když zobrazím informace: DTV. Některé programy tam byly ale dvakrát jako normál a HD. Potom tam byly další programy u kterých mi to ukazuje ATV a je to pravděpodobně analog (vypadá to hrozně) a tam jsou nějací slováci 1,2 a Markíza. Navíc tam zase znovu byly programy jako ČT, Nova, Prima atd. Takže ve výsledku tam některé programy byly třeba i třikrát. V analogu, normálně a v HD. Probral jsem to všechno a vytvořil seznam (něco přes 20 stanic), který je bez analogových programů a co šlo, tak v HD. Ale nevím pořád, jaké to je vysílání a jestli lze například naladit ČT24 nebo Cinemu v HD.
Velmi pravděpodobně přijímáš signál kabelové televize UPC, jak se dalo předpokládat. V (po) kabelu UPC se šíří stále ještě analogový signál, signál ve standardu DVB-C (u Samsungu volba Kabel) a jako jakýsi bonus i signál ve standardu DVB-T (u Samsungu volba Anténa). Kromě televizního signálu je kabelem šířen i internet, viz zdířka DATA, do které je připojen modem. Zjevně silně vázne mezisousedská komunikace..., podobně jako vnitrofiremní komunikace ve společnosti UPC (doporučuju navštívit) a navštiv také diskuzní fórum UPCZone.
Onen televizor má i nabídku Satelit (satelitní tuner). Ovšem na rozdíl od pozemního příjmu, kdy postačuje anténa a příslušný ladicí díl (tuner), pro příjem ze satelitu je nutný (kromě interního tuneru v televizoru) ještě jakýsi externí tuner. Teprve ten je schopen přijímat frekvence ze satelitu a bývá nedílnou součástí anténní paraboly...
Onen televizor má i nabídku Satelit (satelitní tuner). Ovšem na rozdíl od pozemního příjmu, kdy postačuje anténa a příslušný ladicí díl (tuner), pro příjem ze satelitu je nutný (kromě interního tuneru v televizoru) ještě jakýsi externí tuner. Teprve ten je schopen přijímat frekvence ze satelitu a bývá nedílnou součástí anténní paraboly...
Jo, na té kabelovce je 213 programů včetně několika rádií. Z toho jich je hromada jen černá obrazovka= placené (HBO atd.). Co bude nejlepší si zvolit? Přes ten kabel DVB-C nebo přes anténu DVB-T?
http://www.upczone.cz/download/seznam_muxu.htm v podstatě to, kde nejsou $ mám...
http://www.upczone.cz/download/seznam_muxu.htm v podstatě to, kde nejsou $ mám...