Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 8 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 111

Téma: Digitalizace VHS na DVD

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    57

    Zdravím,

    pokud digitalizuji video z VHS. Panasonic - perfektní obraz. Nebo JVC s funkcí TBC mělo by být lepší, ale u hodně kazet mi hrozně skáče zvuk - funkce TBC opravdu krásně stabilizuje obraz, ale zvuk v dosti místech poskakuje. Ta samé kazeta v Panasonicu jede naprosto v pořádku jak obraz i zvuk. Nevím zda je JVC nějaké v čudu nebo by chtěl vyčistit.

    Střihovou kartu mám AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK (C727) a jedná se mi o porovnání třeba s kartou Canopus AVDC300. Zvuk ani obraz se mi u současné karty nepředhání nebo nezpožďuje jako u levných USB karet.

    Pokud takto nahrávám video z VHS nastaveno mám 25 snímku a standartní mpeg2 je nahraný obraz v počítači prokládaný nebo jsem 50 půl snímků odstanil ?

    Další postup je nahrání video přes pinnacle (nevím proč na 4,7gb placku vezmu ve 100% kvalitě jen 60minut záznamu) takže v pinnavlu dvouvrstvé DVD render a pak to proženu shrinkem na 4,7 placku.

    Děkuji za odpovědi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Když nabíráš 25 fps PAL z VHS, už je to prokládané (TFF/UFF) a totéž máš i ve zdigitalizovaném tvaru správně pro DVD-Video, pokud tam nevynutíš něco jiného. Když to nabíráš rovnou do Mpeg2, tak nějak nechápu ten zbytečný krok s Pinnaclem (=opakovaný rendering/reencodování) a potom ještě jednou ve Shrinku. Tak si pořádně nastav ty parametry Mpeg2 hned na vstupu (tj. bitrate MAX/AVG/MIN) a musí se ti na jednovrstvou placku spolehlivě vlést 90 až 120 minut filmu v "koukatelné" kvalitě (z VHS už to lepčí nemůže být). Já osobně používám nastavení encoderu (Canopus) 6500/6000/1200. AVG lze jít i níže kolem 5500. Při dobrém zdroji to bohatě stačí.
    A na úplně jednoduchý mastering ti stačí IfoEdit. Pinnacle je střižna, na tohle zbytečná.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    57

    Citace Původně odesláno od StD Zobrazit příspěvek
    Když nabíráš 25 fps PAL z VHS, už je to prokládané (TFF/UFF) a totéž máš i ve zdigitalizovaném tvaru správně pro DVD-Video, pokud tam nevynutíš něco jiného. Když to nabíráš rovnou do Mpeg2, tak nějak nechápu ten zbytečný krok s Pinnaclem (=opakovaný rendering/reencodování) a potom ještě jednou ve Shrinku. Tak si pořádně nastav ty parametry Mpeg2 hned na vstupu (tj. bitrate MAX/AVG/MIN) a musí se ti na jednovrstvou placku spolehlivě vlést 90 až 120 minut filmu v "koukatelné" kvalitě (z VHS už to lepčí nemůže být). Já osobně používám nastavení encoderu (Canopus) 6500/6000/1200. AVG lze jít i níže kolem 5500. Při dobrém zdroji to bohatě stačí.
    A na úplně jednoduchý mastering ti stačí IfoEdit. Pinnacle je střižna, na tohle zbytečná.
    Jenže ono bude problém už v digitalizaci, kdy mohu zvolit pouze typ a datový tok. Variabilně mi to program od avertu nedovolí ukládat. Takže když to je na VHS asi vždy prokládaně je dobré to do počítače dostat v 25 snímkách plných a prokládaní řešit v přehrávači odstraněním prokládání ? Nebo to chápu blbě ? Na vhsce je 50 půl snímků spojených do celých v 25?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Na VHS nahrané ve VCR nemůžeš mít nic jiného než prokládaných 25 fps PAL. Co pořád řešíš deinterlaci? Tu si provádí zobrazovadlo a pokud to nezubatí na hranách (=prohozené půlsnímky), tak není co řešit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    Video naber zase prokladane. Zobrazovace ti odstrani prokladani, ktere to udelaji jak nejlepe mohou (podle typu, jak ktery, neni vsechno na stejne urovni), softwarove to neres, tam to muzes jen pokazit. Softwarove se pouziva QTGMC a Avisynth a prevod na 50fps. A pokud bys tedy chtel odstranit prokladani po nabrani, tak bys musel predevsim nabirat video do nejakeho lossless kodeku, nebo prinejmensim do DVavi. Pokud to nabiras do mpeg2, tak prokladane a hned aby to slo treba dat na DVD, aby to bylo podle specifikaci a pouzit treba zminovany Ifoedit, nebo take muxman, nebo pokud bys chtel menu tak AVStoDVD. Tyto programy ti autorizuji DVD (tedy VIDEO_TS slozku a vsim potrebnym uvnitr) primo z toho sebraneho mpeg2. Zadny DVD Shrink nepouzivej potom. To VIDEO_TS pak vypal pomoci ImgBurn.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    57

    ok. vyměním pinnacle. Zdigitalizovaný to mám ale natvrdo mpeg2 datový tok 8000kbps. Záznamoví soft neumí ukládat v VBR. Dá se stím potom něco dělat abych dostal na placku 2hodiny záznamu ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    A nastavit ten CBR na 6000 jde?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    57

    jj to půjde a pak se mi vejde 2 hodiny na jednu placku ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    57

    Citace Původně odesláno od ai Zobrazit příspěvek
    Video naber zase prokladane. Zobrazovace ti odstrani prokladani, ktere to udelaji jak nejlepe mohou (podle typu, jak ktery, neni vsechno na stejne urovni), softwarove to neres, tam to muzes jen pokazit. Softwarove se pouziva QTGMC a Avisynth a prevod na 50fps. A pokud bys tedy chtel odstranit prokladani po nabrani, tak bys musel predevsim nabirat video do nejakeho lossless kodeku, nebo prinejmensim do DVavi. Pokud to nabiras do mpeg2, tak prokladane a hned aby to slo treba dat na DVD, aby to bylo podle specifikaci a pouzit treba zminovany Ifoedit, nebo take muxman, nebo pokud bys chtel menu tak AVStoDVD. Tyto programy ti autorizuji DVD (tedy VIDEO_TS slozku a vsim potrebnym uvnitr) primo z toho sebraneho mpeg2. Zadny DVD Shrink nepouzivej potom. To VIDEO_TS pak vypal pomoci ImgBurn.
    Zkoušel jsem nahrát nasbírané video do AVSTODVD a nevím proč zobrazuje, že video je progressivně. viz náhled.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: test.JPG 
Zobrazení: 202 
Velikost: 93.4 KB 
ID: 30096  
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    To si musíš vyzkoušet - záleží na charakteru záběrů videa. Pozor také na audio, aby ti to neukládalo nekomprimovaně (pokud ANO, tak je to pak potřeba překonvertovat do MP2 nebo AC3, aby to nebylo tak velké). Audio cca 2hod. filmu má v PCM/WAV objem dat něco okolo 1,5 GB, překonvertované do AC3 (stereo 192 kbps) pak jen 189 MB.

    Edito: Podle toho obrázku je to video prokládané, má tam parametr TFF (Top Field First, horní půlsnímek jako první).
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 09-03-2015 v 13:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,304

    Alien123456:
    Třeba se ti bude hodit online kalkulátor: https://www.createspace.com/pub/l/bi...?rewrite=true&
    Pokud je nutné to pálit na DVD, bude rozumnější to rozdělit na 2 placky, jinak může utrpět kvalita kvůli nízkému bitrate.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    57

    Zmátlo mě tam položka Progressive. Audio je dobře ?

    ---------- Doplněno v 14:58 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:56 ----------

    Citace Původně odesláno od Saxel Zobrazit příspěvek
    Alien123456:
    Třeba se ti bude hodit online kalkulátor: https://www.createspace.com/pub/l/bi...?rewrite=true&
    Pokud je nutné to pálit na DVD, bude rozumnější to rozdělit na 2 placky, jinak může utrpět kvalita kvůli nízkému bitrate.
    jj ale já mohu ukládát pouze z CBR. Proto jsem to řešil nahrávat na 8000 poté přes shrink omezeno na jednovství dvd.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    mpeg2 ma tff nebo bff flag i kdyz je to progresivni , pokud avstodvd pouziva mediainfo, ten by zobrazil podobne, muzes nekam uploadnout maly kousek tveho mpg na analyzu, tim, ze nagrabuj treba 10 sekund, nebo ustrihni stavajici mpg pomoci mpg2cut2 , nacti video a pomoci klaves "[" a "]" vyber usek a zvol File/Save this clip,..., postni linku na stazeni
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    57

    Citace Původně odesláno od ai Zobrazit příspěvek
    mpeg2 ma tff nebo bff flag i kdyz je to progresivni , pokud avstodvd pouziva mediainfo, ten by zobrazil podobne, muzes nekam uploadnout maly kousek tveho mpg na analyzu, tim, ze nagrabuj treba 10 sekund, nebo ustrihni stavajici mpg pomoci mpg2cut2 , nacti video a pomoci klaves "[" a "]" vyber usek a zvol File/Save this clip,..., postni linku na stazeni
    Pinnacle jsem používal hlavně k ořezu začátku půlení spojení malých částí atd.
    Přikládám kousek nahrávky a ukázku nastavení záznamu.

    http://uschovna.cz/zasilka/EC2IZ6WB6...BPX/8GMRSZFEXI
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Nastaveni.JPG 
Zobrazení: 171 
Velikost: 172.5 KB 
ID: 30097  
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    to video je progresivni (25p), to neni dobre, melo by to byt prokladane (25i nebo nekdy oznacovano i 50i, jedno a to same), tak jako to je na tom VHS, jestli a jak to na te karte jde nastavit nevim ...
    ten capture provadi deinterlace, coz znehodnocuje to video jeste vice ...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 8 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Digitalizace VHS
    Od Agnus v sekci Stará technika (VHS, 8mm...)
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-05-2015, 13:38
  2. digitalizace VHS přes DVD/HDD recorder
    Od Agnus v sekci DV/HDV
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 25-09-2012, 20:28
  3. Digitalizace záznamu na Hi8
    Od wendy271 v sekci Videokamery
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 05-10-2007, 22:04
  4. Digitalizace...
    Od mikimauz v sekci DVB-T
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 23-08-2006, 18:53