Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: DV Type2 AVI ---> MP4 (H.264) - aktualizované doporučení 2015

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    38

    Dobrý den všem,
    rád bych vás poprosil o nějaké aktualizované doporučení na co možná nejkvalitnější převod starých DV AVI do MP4 (H.264) formátu. (Předpokládám, že je to asi nejlepší, co je momentálně k dispozici)
    Video mám zatím pouze na páskách miniDV, mimo surových DV AVI, které nepřehraji mimo PC na žádném HW (TV, Bluray přehrávači) bych rád vytvořil pokud možno nadčasově přehratelnou verzi bez co možná nejmenší ztráty kvality.
    Díky za pomoc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    dve moznosti, takove nejlepsi, vybrat si musis sam,
    1)enkodovat napr do mp4 , kde video je H.264, audio AAC, kde nechas video jako original - prokladane, tedy ten H.264 bude jen obsahovat flag s aspect ratio, nebo jak to znaci x264 enkoder SAR. Tohle musi byt, protoze DV avi video je anamorfni

    2)ten samy kontejner, mp4, ale nasadis specialni "odstranovac prokladani", deinterlace,ktery se nazyva QTGMC, tedy dostanes ne 25i, ale 50p, a zaroven tedy preveds na ctvercovy pixel, zmenis rozliseni . I v tomto pripade nemus zmenit rozliseni, ale toto je dost atypicke, mit neprokladane video, progresivni video a anamorfni rozliseni. Tohle nemusi ruzne prehravace respektovat a obrazek muze byt v konci sisaty, takze radsi hned prevest na cvercovy pixel, tohle skoro vyhradne pouzivam.

    Muzes vyzkouset DVavi helper, ktery oba tyto zpusoby dela automaticky, krome i vytvoreni DVD, musi byt nainstalovany ale tento Avisynth a Cedocida DV kodek v PC
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    38

    Dekuji moc za rychlou odpoved. To reseni pomoci skriptu vypada zajimave, ale jen to spravne vsechno nastavit...
    Chtel bych pouzit tu druhou variantu, tzn. pouziji bat "make progressive MP4"?
    V nastaveni ponecham tyto vychozi hodnoty?
    SET audio_bitrate=256000
    SET QTGMC=slower
    SET CRF=17
    Naposledy upraveno uživatelem mivi2266: 06-02-2015 v 19:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Tak to je defaultne nastavene. QTGMC je velmi pomale, aby to neprekvapilo. Tohle se nechava bezet pres noc nebo kdyz nejsi doma. Ale u standardniho rozliseni je to treba (nastaveni slow a CRF minimalne 17), protoze tam se bojuje o zachovani vsech detailu a cary musi byt prime, ne klikyhaky (po deinterlace). Dneska je veskere standardni rozliseni sledovano na HD screenu, tak to musi byt perfektni.

    Pokud je to DV avi video 16:9 a hodne zrnite, plne sumu, tak se muze zmensit velikost toho konecneho rozliseni. Je tam defaultner nastavene 1024x576, ale muze se to zmenit na mensi hodnotu, napr. 854x480, i mensi. Tyhle hodnoty jsou v tomto batch souboru:
    Kód:
    .....\DV avi helper\tools\subroutines\encode_progressive_mp4.BAT
    kde kliknes pravym na ten soubor, das EDIT (uprav) a v notepadu tam ty hodnoty vymenis, tedy pro 16:9 DV avi, video se upravi tento radek:
    Kód:
    if %ar%==16:9 if %h%==576 if %w%==720 (set a=1024& set b=576& set DV_found=yes)
    na tento radek:
    Kód:
    if %ar%==16:9 if %h%==576 if %w%==720 (set a=854& set b=480& set DV_found=yes)
    u 4:3 se to muze nechat tak jak to je , je tam nastaveno 768x576

    pokud je ale video nekvalitni a plne sumu, muze se tam integrovat nejaky denoise do avisynthu, ale to je pro pokrocile, musel by se upravit batch script:
    Kód:
    .....\DV avi helper\tools\subroutines\encode_progressive_mp4.BAT
    , pozor, ne ten make_progressibe.BAT , kde se proste dopise par radku, kde je ten avisynth script vytvoren ...
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 06-02-2015 v 19:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    38

    Jsem nadseny, vypada to na prvni pohled bezvadne. Muj format je 4:3, takze menit asi nic nemusim. Chapu tedy dobre, ze pokud bych chtel nejakou zmenu edituji soubor "encode_progressive_mp4.BAT" v adresari subroutines, ale spousim DRAG & DROP "make progressive MP4.bat"? Jeste bych se zeptal k zachytavani videa, pouzivate standartni nastroje, ktere jsou soucasti strihoveho programu? Ja mam Vegas Movie Studio HD 11.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Citace Původně odesláno od mivi2266 Zobrazit příspěvek
    Chapu tedy dobre, ze pokud bych chtel nejakou zmenu edituji soubor "encode_progressive_mp4.BAT" v adresari subroutines, ale spousim DRAG & DROP "make progressive MP4.bat"?
    ano, ja jsem to tak nejak rozkouskoval vsechno do podprogramu, protoze ty jednotlive moduly jsem pouzival i na jine veci

    WinDV je dobry na zachytavani DV videa, Vegas bych na to nepouzival. WinDV to to dokaze zachytit podle timecodu , kde udela kazdy novy klip pokud jsi spustil "record", tedy to je v kompu po klipech, kde pokud video strihas, tak ma nesmirnou vyhodu. To umi i Vegas,ale vyhoda toho winDV je ta, ze do nazvu tech zachycenych klipu da datum i s casem, kde pokud si zvolis spravny format jako rok, mesic, den, cas, tak to mas VZDY posloupne naskladane vsude kde se ti to zobrazi a KAZDY klip ma unikatni nazev. Myslim, ze to tak je defaultne uz nastaveno.
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 06-02-2015 v 21:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    38

    Dekuji moc za informace. Hledal jsem ruzne navody, ale myslim, ze to mate vcetne kvality vychytane a nemusim dal nic resit. Jeste bych se zeptal, pokud budu mit video po zachyceni WinDV rozsekane do souboru po jednotlivych zaberech, napr. do 20 AVI, muzu z nich jednoduse udelat jeden soubor MP4 bez pouziti strihoveho programu?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Ten make "make progressive mp4.BAT" jede v batch modu, pokud polozis na nej tri DVavi, tak to vyrobi tri mp4. Je treba je tedy spojit predtim pokud chces jen jeden mp4.

    Na to je ten "join DV files.BAT" , vyberes tech 20 souboru najednou, musi byt nazvane podle abecedy (prave zde se take oceni ten winDV system nazvu rok, mesic, den cas), a pak chytnes ten prvni, to je dulezite a polozi se ten vyber na "join DV files.BAT", zacne to spojovat, kontroluje se zaroven jestli DV avi ma stejne parametry jako ten prvni, pokud ne, nebo to je nejaky nesmyslny soubor, nebo slozka (folder), proste se jen vynecha a spojuje se to dal.

    Dal tam je i "Join avi files.BAT", ale ten druhy nekontroluje pravost DVavi, proste spoji jakekoliv avi. A pokud se tam vyskytne soubor jinych parametru nez prvni nacteny, tak to cele padne. Ale zase je to o dost rychlejsi. Takze pokud si jisty. ze vyberes jen tech 20 souboru najednou, tak to bude fungovat take. A ty DV avi se spoji do jednoho DVavi.

    Ja tak spojoval i celou hodinu DVavi zaznamu, i 200 fajlu najednou. Je tam jeden zadrhel, ze windows batch ma buffer, zasobnik jen asi na 2048 znaku, na ten DRAG&DROP, takze pokud jsou ty DVavi ve slozce , ktera ma dlouhou cestu a zaroven nazev je velmi dlouhy, tech 200 filu to nevezme, jen asi treba 100, takze to musis spojit na 3x. prvnich 100, druhych 100 a pak ty dva dohromady. Ale to je stejne jedno, jede to rychle, hlavne ten "Join avi files.BAT"
    Pokud ale ta slozka s DVavi je hned na u rootu, napriklad ve slozce D:\vid , tak myslim, tech souboru muze byt i 150, uz presne nevim ... tam jde o ten souhrny pocet tech znaku tech vsech souboru i s cestama (paths) ...

    Tohle jsem vyuzival pokud jsem rychle potreboval udelat DVD, proste jsem briskne udelal jedno DVavi, a pak jsem to polozil na "make DVD.BAT", vlozil prazdne DVD, kde se vyrobilo video a audio, datovy tok podle delky toho videa, aby se to veslo, vyrobilo se VIDEO_TS a hned se to i pak vypalilo, regulerne authorizovane DVD pro prehravace, bez menu samozrejme ... pokud zapomenes vlozit DVD, ceka to jen na vlozeni toho prazdneho DVD , pokud to je pred vypalenim ...
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 07-02-2015 v 01:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    tak nic, oprava
    ja jsem to zrovna v tom programu uz vse upravil kdysi, VZDY se vytvari nova slozka jak v temp tak i v destination slozce, nehrozi tu prehozenim cest vymazani destinace slozky atd., ale stejne bych radeji vzdy v pripade vytvoreni Destination a Temp adresare (mohou byt na ruznych discich) v settings.BAT radeji vzdy vyhradil jeden novy prazdny folder na to, nedaval bych tu cestu na slozky, kde uz neco je
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 07-02-2015 v 01:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    2

    Dobrý den, existuje novější verze DV avi helperu nebo zde uváděná je stále aktuální?


    Muzes vyzkouset DVavi helper, ktery oba tyto zpusoby dela automaticky, krome i vytvoreni DVD, musi byt nainstalovany ale tento Avisynth a Cedocida DV kodek v PC[/QUOTE]
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Pokud jsem to aktualizoval, tak jsem vzdy prepsal tu puvodni pod stejnym nazvem, takze odpoved je asi ne. Ta ke stazeni je vzdy ta posledni, nejnovejsi (i kdyz tedy dnes uz asi 5 roku stara). Porad ta stejna linka: http://files.videohelp.com/u/198160/...i%20helper.zip

    Existuje jeste uplne jina verze, kde s custom nastavovanim, ale je to zrejme trochu tezsi na ovladani a nastaveni. Dmfs avi to MP4-DVD.zip ,a to nenacita jen DVavi, ale 4:2:0 jakekoliv avi. Tey DV avi bude fungovat take, jsou tam nato i INI soubory. Ale chapu, ze to pro mnohe je dost problem pouzivat, parkrat se to tu resilo, a bylo to vzdy na delsi cas.

    Mam tu rozdelane GUI , jen graficke rozhrani, zadna textova skripta, ale to mozna tak pomalu dokoncim nekdy v lete.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    2

    Děkuji za odpověď a skripty, které mi pomohly převézt 12 let stará videa, která se mi válela v šuplíku na minidv kazetách. Nedělal jste také skripty pro kódování H265?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,736

    Mozna to tam pridam, pokud se to totiz rozjede tak to neni az tak problem. Ale SD bych enkodoval s x264, tedy do H.264, ne do HEVC.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Novinky CES 2015
    Od Plutotype v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 94
    Poslední příspěvek: 10-06-2016, 07:42
  2. Mapa vysílačů DVB-T v ČR (2015)
    Od bastlir v sekci DVB-T
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 05-02-2015, 05:16
  3. MAGIX Movie Edit Pro 2015 Plus
    Od romana51 v sekci Editace videa
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 28-12-2014, 13:15
  4. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 05-10-2007, 14:42