hledám náhradu za svou DV kameru Panasonic NV-GS27
začínám se poohlížet po nějaké kapesní kameře, která by kvalitou a roslišením obrazu nahradila mou výše uvednou. Asi by stačilo i v 1280-720. Dívám se spíše po bazarech, protože frekvence použití bude u mě cca 3x do roka. Ale když už něco točím, chci aby to TROŠIČKU (v rámci mých možnstí) vypadalo. Přiznám se, že jsem ještě moc nepátral po nabídkách, a tak ani nevím přesně, co dneska letí. Rád bych, aby to umělo záznam za horšího osvětlení bez velkých šumů v obraze, mělo to výklopný displej (hledáček být nemusí), kolem 10x zomm a slušný stabilizátor obrazu (nerad bych, aby to jako stávající paňák považovalo pomalé pohyby při natáčení za třes ruky záznam byl pak trhaný). Nevím, jestli chcít ukládání na HDD (asi ne) nebo kartu, nebo snad lze i na dosud užívané DV kazety (předpokldám, že ne)? Rozhodně nechci HD video za každou cenu. Stávající kamera mi relativně vyhovuje, jen jsem si říkal, že se zkusím pohlédnou po nějaké s lepšími detaily obrazu. Děkuji.
Pokial to budes pouzivat 3x za rok, nechces radsej kompakt s moznostou tocenia 1920x1080@50p resp @60p ?
Dnesne TOP kompakty uz tocia slusne a pre prilezitostne pouzitie je to akceptovatelne.
Dnesne TOP kompakty uz tocia slusne a pre prilezitostne pouzitie je to akceptovatelne.
Aj ja sa prikláňam ku kompaktu. V súčasnosti najlepšie ultrazoom kompakty sú Sony DSC-RX10 a Panasonic DMC-FZ1000. Oba za cenu približne 800 €. Mal by si veľmi dobrý fotoaparát a veľmi dobrú videokameru v jednom prístroji.
Ak chceš lacnejšie (neuviedol si cenový limit), dobrá voľba by bola kúpa použitej kamery. Za málo peňazí sa predáva nedávno veľmi obľúbená videokamera Canon HV20, Canon HV30, Canon HV40 (nedávne top modely). Nahrávajú na miniDV pásku vo vysokom aj štandardnom rozlíšení. Výhody - nízke nároky na výkon počítača pri strihu, podstatne viac detailov ako z tvojej starej Panasonic NV-GS27. Pri slabom osvetlení výrazný obrazový šum. Ručným ovládaním zisku sa však dá udržať na uzde.
Na internetovom bazáre sa výhodne predáva ďaľší niekdajší amatérsky top model - Panasonic HDC-SD700, HDC-TM700. Menší obrazový šum, lepší lowlight. Ale strih AVCHD náročnejší na výkon počítača...
Ak chceš lacnejšie (neuviedol si cenový limit), dobrá voľba by bola kúpa použitej kamery. Za málo peňazí sa predáva nedávno veľmi obľúbená videokamera Canon HV20, Canon HV30, Canon HV40 (nedávne top modely). Nahrávajú na miniDV pásku vo vysokom aj štandardnom rozlíšení. Výhody - nízke nároky na výkon počítača pri strihu, podstatne viac detailov ako z tvojej starej Panasonic NV-GS27. Pri slabom osvetlení výrazný obrazový šum. Ručným ovládaním zisku sa však dá udržať na uzde.
Na internetovom bazáre sa výhodne predáva ďaľší niekdajší amatérsky top model - Panasonic HDC-SD700, HDC-TM700. Menší obrazový šum, lepší lowlight. Ale strih AVCHD náročnejší na výkon počítača...
Díky za rozpis typů, zkusím popátrat. Zatím jsem koukal po [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Shodou okolností mi na Vánoce odešel foťák a jelikož, je pro své stáří již neopravitelný, tak hledám ideální stroj i v této kategorii. Věřím, že ho pořídím dříve, než kameru. Zřejmě něco jako Sony SLT-55. Nicméně kameru bych rád spíše samostatnou. Tady alespoň uvažuji (možná se mýlím), že bude pořizovat záběry lepší, lépe se bude ovládat a snáz ji s sebou budu tahat na akce, kde není radno něco drahého a velkého nosit "na ráně". Především jsem si ale říkal, jestli foťák podobný uvedenému lze dobře ovládat (zoomování, držení, atd.) a zda umí např. jedním ovladačem různou rychlostí a tiše zoomovat, zároveň automaticky a rychle k zoomu doostřovat, jestli má dobře vyřešenou stabilizaci obrazu. Videa z pár viděných testů mě o tomto moc nepřesvědčila.
Jinak s lumixem (Panasonic DMC-FZ10) jsem měl tu čest a nepřesvědčil mě zdaleka ani jako foťák.
Stejně tak nic moc kvalita videa leze kupodivu ze starší JVC Everio, ve slabém světle točí lépe ten můj panasonic (cca stejně starý), který byl tehdy 7x levnější (r.2006). Navíc everio se děsně ovládá. takže nic takového.
Shodou okolností mi na Vánoce odešel foťák a jelikož, je pro své stáří již neopravitelný, tak hledám ideální stroj i v této kategorii. Věřím, že ho pořídím dříve, než kameru. Zřejmě něco jako Sony SLT-55. Nicméně kameru bych rád spíše samostatnou. Tady alespoň uvažuji (možná se mýlím), že bude pořizovat záběry lepší, lépe se bude ovládat a snáz ji s sebou budu tahat na akce, kde není radno něco drahého a velkého nosit "na ráně". Především jsem si ale říkal, jestli foťák podobný uvedenému lze dobře ovládat (zoomování, držení, atd.) a zda umí např. jedním ovladačem různou rychlostí a tiše zoomovat, zároveň automaticky a rychle k zoomu doostřovat, jestli má dobře vyřešenou stabilizaci obrazu. Videa z pár viděných testů mě o tomto moc nepřesvědčila.
Jinak s lumixem (Panasonic DMC-FZ10) jsem měl tu čest a nepřesvědčil mě zdaleka ani jako foťák.
Stejně tak nic moc kvalita videa leze kupodivu ze starší JVC Everio, ve slabém světle točí lépe ten můj panasonic (cca stejně starý), který byl tehdy 7x levnější (r.2006). Navíc everio se děsně ovládá. takže nic takového.
Rozumím, ale nejsem si jist, jestli by mi tenhle typ zařízení nevyhovoval co se týče ovládání coby kamera. Nemluvě o té děsivé ceně. Uvažuju o kameře tak do 4tisíc (bazar) a o foťáku tak do osmi (asi SLT). Ale díky, zkusím si o něm přečíst.
V teto cene (kamera do 4t) kup cokoliv, protoze vysledek bude horsi nez z NV-GS27. Tedy rozliseni budes mit vyssi, ale celkova kvalita obrazu bude horsi.
[QUOTE=RoPo;504102] ale celkova kvalita obrazu bude horsi. [/QUOTE]
To si nemyslim. Za 8k sa da kupit slusnejsi kompakt, ktory natoci podstatne lepsie video, ako tato kamera. NV-GS27 bol low-end a tocil prekladane SD video. Vystup z tejto kamery nieje nic extra, mne sa doma vala nevyuzita NV-GS320 (3CCD, objektiv LEICA), ktora bola o triedu vyssie a ten obraz v SD skratka uz dnes nieje zaujimavy. Kompakt za tri stovky, ktory natoci 50p ma obraz uplne niekde inde (aj ked low light urcite nebude excelovat, stale sa nato bude dat pozerat).
To si nemyslim. Za 8k sa da kupit slusnejsi kompakt, ktory natoci podstatne lepsie video, ako tato kamera. NV-GS27 bol low-end a tocil prekladane SD video. Vystup z tejto kamery nieje nic extra, mne sa doma vala nevyuzita NV-GS320 (3CCD, objektiv LEICA), ktora bola o triedu vyssie a ten obraz v SD skratka uz dnes nieje zaujimavy. Kompakt za tri stovky, ktory natoci 50p ma obraz uplne niekde inde (aj ked low light urcite nebude excelovat, stale sa nato bude dat pozerat).
[QUOTE=RoPo;504102]V teto cene (kamera do 4t) kup cokoliv, protoze vysledek bude horsi nez z NV-GS27. Tedy rozliseni budes mit vyssi, ale celkova kvalita obrazu bude horsi.[/QUOTE] Pokud to tak je, což si úplně nemyslím při pohledu na videa z takových zařízení, tak měnit nebudu. Psal jsem, že mi nejde až tak o HD rozlišení, ale o lepší obraz. Takže ani plných 1080 řádků nutně netřeba. Psal jsem za 4 z bazaru. U nových bych si za tu cenu asi opravdu moc nepolepšil.
Pises o 4t ne o 8t (o 100% vice jak pise vivid, tam jsme zase jinde - pise o necem jinem) a celkove pouzitelnost i v low lightu. Tam do 4t asi nic lepsiho nenajdes, protoze NV-GS27 nema spatnou svetelnost 1,8-3,9 i kdyz maly 1/6" cip. Otazkou je co v bazarove kategorii najdes.
[QUOTE=RoPo;504109]Pises o 4t ne o 8t (o 100% vice jak pise vivid, tam jsme zase jinde - pise o necem jinem) a celkove pouzitelnost i v low lightu. Tam do 4t asi nic lepsiho nenajdes, protoze NV-GS27 nema spatnou svetelnost 1,8-3,9 i kdyz maly 1/6" cip. Otazkou je co v bazarove kategorii najdes.[/QUOTE] On se ale chytl mé zmínky o pořízení foťáku za 8 a o tom píše, jak by uměl točit video.
[QUOTE=pee.tr;504110]On se ale chytl mé zmínky o pořízení foťáku za 8 a o tom píše, jak by uměl točit video.[/QUOTE]
Tak mel citovat tvuj prispevek a ne prispevek o videokamere do 4t o ktere jsem psal. Ja jsem naopak fotak pro tebe "zamitl" pro video, protoze jsi psal, ze by ti nevyhovovalo ovladani - chybelo ovladani stejne jako na kamere. Coz tomuto tvemu argumantu velmi dobre rozumim.
Tak mel citovat tvuj prispevek a ne prispevek o videokamere do 4t o ktere jsem psal. Ja jsem naopak fotak pro tebe "zamitl" pro video, protoze jsi psal, ze by ti nevyhovovalo ovladani - chybelo ovladani stejne jako na kamere. Coz tomuto tvemu argumantu velmi dobre rozumim.