Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jaké technologie LCD jsou v projektorech? ( myšleno IPS, TN, VA)

Jiziii (7)|20.7.2014 15:40
Zdravím
Delší dobu mi vrtá hlavou jaké typy technologie jsou v LCD projektorech použity (myšleno TN, IPS, VA, atd), googlil jsem všechno možný ale žádnou pořádnou odpověď sem nenašel a jediný co jsem našel, tak že to jsou TFT, ale pokud je mi známo, tak tenkou vrstvu tranzistorů mají všechny, tedy IPS, VA i TN.
Ví tedy někdo jaké technologie se používají? Nebo nasměroval by mě někdo prosím ke zdroji kde by to bylo popsáno?
Děkuji za odpovědi
KamilZ (10277)|20.7.2014 17:55
LCD pro projektory se většinou používají následující:
- pro levnější "a-Si"
- pro dražší "p-Si"

Klasické výrobní postupy jako u display pro TV se zde nepoužívají, je potřeba dělat menší buňky, takže se to hodně blíží display pro mobily. Myslím, že Retina je také založena na p-Si.

Podrobný popis je zde: http://web.mit.edu/lira/www/fall02_indStudy/technical_info.pdf nebo třeba zde: http://www.auo.com/?sn=191&lang=en-US. Pro více informací můžeš googlovat "p-si" nebo "ltps".

Ještě cituji ze článku Technologie LCD panelů na Svět Hardware:[QUOTE]Hodně lidí si myslí, že A-Si je výrobní technologie, je to však pouze výrobní proces, respektive udává, z jakého materiálu je obrazovka vyrobena. A-Si je nekrystalický křemík, zatímco poly-Si je polykrystalický křemík. Neudává tedy výrobní technologii, ovšem z praxe vím, že pokud výrobce uvede A-Si, je to obvykle klasická TN matrice. A-Si je levnější na výrobu, a proto se převážně používá v těch levnějších obrazovkách jako TN. Poly-Si se používá u VA obrazovek a IPS.
[/QUOTE]

Dneska už ale LCD projektory prakticky vytlačila DLP technologie.
Jiziii (7)|20.7.2014 18:23
Super přesně to co je v citaci jsem potřeboval, právě to a-Si a p-Si jestli jsem správně pochopil je jen materiál krystalu, nevěděl jsem jak je na tom závislá technologie.
Jinak si myslím že LCD projektory mrtvý nejsou, mě třeba neuvěřitelně vadí duhovej efekt (ale neměl jsem možnost koukat na nový typy DLP, možná už je ten efekt minimalizovaný p a 3DMD projektory sou dost vysoká cenová sfera).
RoPo (6061)|20.7.2014 22:38
LCD v projektorech mretve nejsou. Jen klasicke jedno-LCD vytlacila technologie 3LCD. Konkurentem je DLP a LCoS. Vyssi zalezitosti jsou projektory D-ILA.

Kazde ma svoje plus a minus. Sam mam DLP, ale nebranim se ostanim technologiim. DLP jsem zvolil z duvodu vyssiho kontrastu, vyssi svitivosti, mensi velikosti vlastniho projektoru a absenci vzduchoveho filtru.
KamilZ (10277)|21.7.2014 12:27
heureka.cz:


zbozi.cz:


Hodně z LCD budou ještě starší modely. Je to podle mě jen otázka času, jako u plazmových TV. Např. u Optomy jsem LCD nenašel, u NEC je do cca 2:1 ve prospěch DLP. Ne, že by se mi to líbilo, ale jak je známé, rozhoduje cena.