Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: HTPC s OpenELEC + analog 5.1 výstup

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    Dobrý den,

    potřeboval bych poradit s výběrem HTPC. Chci ho pomocí HDMI propojit s dataprojektorem (pouze obraz) a dále bych chtěl přes jack 3,5 propojit aktivní reproduktory Genius 5.1 (vstup na 6 cinchů).
    Budu chtít nainstalovat OpenELEC pro instalaci XBMC.

    Problém je v tom, že každé HTPC má maximálně 2 konektory typu jack (line-out + mic) a nevím, zda OpenELEC bude případně podporovat externí USB zvukovou kartu s výstupem 5.1...???
    Nemám AVR a nechci ho momentálně kupovat (už tak mám v obýváku hodně elektroniky). Momentálně používám Egreat U1 s Androidem a XBMC. Vše funguje super, jen zvuk je příšerný, proto chci místo toho HTPC s možností analogového zvuku 5.1.

    Četl jsem, že v OpenELEC se dá povolit tzv. Alsamixer (http://openelec.tv/forum/13-miscella...er-in-openelec), ale v zásadě potřebuji vybrat HTPC, kde je aspoň nějaká šance, že z něj dostanu funkční analogový výstup 5.1.

    Máte s tím prosím někdo zkušenost a poradíte mi vhodné HTPC - SFF? Nechci do toho vrážet víc než nějakých cca 7 tisíc...
    Předem díky za každou odpověď!
    Naposledy upraveno uživatelem ertech: 23-06-2014 v 12:50
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    Obávám se, že ti pokud máš rozpočet 7k zbývá pouze si to HTCP složit z desky co má analog zvuk a hdmi + procák Intel s integrovanou grafikou + SSD disk
    případně se pokusit na bazaru (ebay) koupit tohle: http://www.abclinuxu.cz/clanky/recen...ia-ion-a-linux
    u toho asrocku ION si pokud tam dáš SSD můžeš dovolit odpojit větrák a udělat z něj pasivní krabičku. Já to takhle mám odpojený už 3 roky a jedu na tom pasivní openelec uplně v pohodě
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    díky moc za radu. Měřil jsi, kolik to má v praxi za provozu spotřebu? Je to pro mě celkem podstatný údaj, ono se to nezdá, ale když se sečte spotřeba HTPC + dataprojektor + aktivní repro + NAS disk...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6,057

    Citace Původně odesláno od ertech Zobrazit příspěvek
    díky moc za radu. Měřil jsi, kolik to má v praxi za provozu spotřebu? Je to pro mě celkem podstatný údaj, ono se to nezdá, ale když se sečte spotřeba HTPC + dataprojektor + aktivní repro + NAS disk...
    Tímto jsi mě trochu rozesmál. Ale vážně. To ti jako poběží toto vše stále, že chceš řešit spotřebu a to ještě u tebe v řetězci u nejméně náročném zařízení jako je toto HTPC?
    (DP - 130-300W, ak.repro < 50W, NAS 30-100W, HTPC - 30-50W)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    Tak těch 6 hodin denně to určitě zapnuté bude. Pokud odhlédnu od toho, že jsem škrt a pořád se na něčem snažím šetřit , tak je tu ještě jiný problém – doma mám jednofázový jistič a na něm bojler, pračku, sušičku, myčku, troubu, indukční plotnu a topné infrafólie + podlahovku v koupelně (IT vybavení nepočítaje). Takže každý další krám, který si koupím, jen přibližuje den, kdy to tu budu muset předělat na třífázový jistič...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    96

    Citace Původně odesláno od ertech Zobrazit příspěvek
    díky moc za radu. Měřil jsi, kolik to má v praxi za provozu spotřebu? Je to pro mě celkem podstatný údaj, ono se to nezdá, ale když se sečte spotřeba HTPC + dataprojektor + aktivní repro + NAS disk...
    Myslím, že kladieš dôraz na nepodstatné veci. Na SK stojí 1kWh pri tom najdrahšom domácom tarife cca 0,07€. Ak porovnáme náklady na dva spotrebiče, jeden s príkonom 10W a druhý 50W, tak pri ich 3 hodinovej prevádzke je medzi nimi rozdiel v nákladoch necelých 0,003 €. Ak by sme to takto prevádzkovali každý deň 3 roky, rozdiel bude cca 3 €. Z môjho pohľadu to je zanedbateľné.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    To bych si dovolil nesouhlasit, protože k ceně za kWh je potřeba připočíst náklady na distribuci, které se počítají podle množství spotřebované silové elektřiny. Tzn., že v praxi ta 1 kWh vychází přinejmenším na dvojnásobek (strýček Google tvrdí, že průměrná cena v ČR je 0,176€/kWh). Souhlasím, že v řetězci projektor + repro + NAS + HTPC bere HTPC velmi málo, ale je rozdíl, jestli bude ta spotřeba řádově 25 W nebo 70 W...

    Tím jsme ale hodně odbočili od tématu. Ten ASRock ION vypadá velice dobře a z ebay se dostane koupit pod 5 tis. Kč, kdyby někoho napadlo ještě jiné řešení, prosím písněte
    Naposledy upraveno uživatelem ertech: 24-06-2014 v 09:20
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6,057

    Pokud pominu dvojtarif, tak cena za 1kWh ve VT (se všemi poplatky) je něco přes cca. 5,00 Kč s DPH (cca. 0,185€).

    Ale toto je opravdu mimo téma. Nějaké informace jsi dostal. Kdyžtak si najdi recenze a testy zmiňovaného IONu. Tam spotřebu najdeš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    Mám ještě poslední dotaz. Když si pořídím ten ASRock ION, co doporučujete k ovládání XBMC? Bezdrátovou klávesnici s touchpadem, nebo se dostane koupit nějaký praktický dálkový ovladač?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    176

    Toho IONa jsem měl jako HTPC a dělalo se několik verzí. Já k němu měl origo ovladač jako dodávané příslušenství.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    Citace Původně odesláno od jaudak Zobrazit příspěvek
    Toho IONa jsem měl jako HTPC a dělalo se několik verzí. Já k němu měl origo ovladač jako dodávané příslušenství.
    Aha, to jsem nevěděl. Na ebay to inzerují bez dálkového ovladače. Pokud by nešel ovladač dokoupit, XBMC se vlastně dá velmi pohodlně ovládat smartphonem a pro složitější operace připojit bezdrátovou klávesku
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    163

    Citace Původně odesláno od ertech Zobrazit příspěvek
    Tak těch 6 hodin denně to určitě zapnuté bude. Pokud odhlédnu od toho, že jsem škrt a pořád se na něčem snažím šetřit , tak je tu ještě jiný problém – doma mám jednofázový jistič a na něm bojler, pračku, sušičku, myčku, troubu, indukční plotnu a topné infrafólie + podlahovku v koupelně (IT vybavení nepočítaje). Takže každý další krám, který si koupím, jen přibližuje den, kdy to tu budu muset předělat na třífázový jistič...
    Rozhodně ten den nerozhodne nějaký krám o 30-50W, ale už teď máš nedostatek příkonu. Jakmile zapneš naráz dvě zařízení jako je pračka, sušička, myčka, trouba elektrická, vařič, bojler tak ti zákonitě musí vylétnout jistič už teď. A vzhledem k tomu, že máš bojler tak by si měl mít elektřinu ne jen 5Kč/kWh, ale máš i elektřinu v nízkém tarifu (8h denně) i okolo 2Kč/kWh. Jak to děláš v zimě, když ti jede podlahovka - nic jiného nazapínáš ???
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    Citace Původně odesláno od Miki_ Zobrazit příspěvek
    Rozhodně ten den nerozhodne nějaký krám o 30-50W, ale už teď máš nedostatek příkonu. Jakmile zapneš naráz dvě zařízení jako je pračka, sušička, myčka, trouba elektrická, vařič, bojler tak ti zákonitě musí vylétnout jistič už teď. A vzhledem k tomu, že máš bojler tak by si měl mít elektřinu ne jen 5Kč/kWh, ale máš i elektřinu v nízkém tarifu (8h denně) i okolo 2Kč/kWh. Jak to děláš v zimě, když ti jede podlahovka - nic jiného nazapínáš ???
    OK, přiznávám, že mám noční proud na 20 hodin denně se sazbou asi 2,20 Kč
    Momentálně to funguje tak, že pokud běží bojler + topení (celkem odběr asi 4,8 kW), tak můžu pustit jen jednu další věc (pračka, myčka, sušička, trouba, rychlovarka). Bojler ale můžu kdykoliv snadno vypnout (160 l vody je až až). Jenže pokud to multimediální centrum vezme další čtvrt kilowatty, tak už mám vážně problém. Řešil jsem s elektrárnou, jestli by mi povolili silnější jednofázový jistič. Prý že ano, ale vyšlo by to na cca 4000 Kč... Zkusím tuto zimu nějak nezapínat všechno najednou a pokud s tím bude problém, tak buď budu muset navýšit jistič nebo přešontat rozvod na třífázi... Moc se mi do toho vrtat nechce, vyhovují mi nízké platby za hodiny...

    Taky je ještě možnost na topení a bojler dát speciální relé, které pokud zjistí, že jsem přetížil jistič, automaticky dočasně odpojí jak topení tak bojler a tak předejdu blackoutům... Jen už jaksi na to není prostor v rozvodnici.
    Naposledy upraveno uživatelem ertech: 24-06-2014 v 10:25
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6,057

    Citace Původně odesláno od ertech Zobrazit příspěvek
    vyhovují mi nízké platby za hodiny...
    To se musíš rozhodnout co vlastně chceš. Buď méně elektroniky nebo vyšší 1F či 3F.
    Ale jestli tě baví omezování se, tak používej svíčky na svícení a deky na topení....

    Citace Původně odesláno od ertech Zobrazit příspěvek
    Taky je ještě možnost na topení a bojler dát speciální relé, které pokud zjistí, že jsem přetížil jistič, automaticky dočasně odpojí jak topení tak bojler a tak předejdu blackoutům... Jen už jaksi na to není prostor v rozvodnici.
    To ti dřív vyletí jistič a je to řešení dražší než zmiňovaných 4000,- za výměnu hlavního jističe třeba na 40A, 63A či více.
    Bojler má jednu výhodu, že je to odporová zátěž a může topit (navyšovat výkon) dle "rezervního" zbývajícího příkonu z celkové kapacity příkonu přípojky.
    Naposledy upraveno uživatelem RoPo: 24-06-2014 v 12:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    9

    Citace Původně odesláno od RoPo Zobrazit příspěvek
    To se musíš rozhodnout co vlastně chceš. Buď méně elektroniky nebo vyšší 1F či 3F.
    Ale jestli tě baví omezování se, tak používej svíčky na svícení a deky na topení....
    No asi se ten příkon bude muset navýšit. Právě jsem se přestěhoval. Pouštět spotřebiče na etapy nebude zrovna komfortní řešení. Závidím Angličanům. Sestřenice žije v bytě 1+1 a automaticky jí tam zavedli 100A. A přitom topí a vodu ohřívá plynem...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 19-06-2009, 13:35
  2. HTPC a YPbPr vystup na TV, nemoznost menit rozliseni
    Od Konycz v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-11-2007, 15:29
  3. Stavba HTPC, dočasné propojení s analog. TV a další otázky
    Od RAY_tvf v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 06-07-2007, 20:36
  4. Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 09-02-2005, 14:49
  5. Sloučení 2xS-video výstup v jeden výstup
    Od Anonymous v sekci Bastlení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 17-05-2004, 06:35