Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jaká náhrada za Panasonic SD900 po výbuchu?

noaid (284)|3.6.2014 11:18
Zdravím všechny po delší době neaktivity na fóru.
Stala se mi včera velmi nemilá věc. Vracel jsem se z natáčení a v brašně jsem měl kromě Panasonicu SD900 také Nikona D7100 a rekordér Roland. V malé brašně toho bylo vyjímečně moc a bylo to natěsno, rekordér v pouzdře tlačil na kameru ze strany vyčnívající velkokapacitní baterky. Tim tlakem se asi v baterce cosi pohnulo či zmáčklo a vznikl zkrat. V autě jsem pak jen slyšel zezadu z kufru takové silnější puknutí... smrad, zadní část kamery roztavená, kožené pouzdro rekordéru připálené, na displeji 2 měsíce starého Nikona vysrážená jakási tekutina...byl to smutný pohled.

Tak teď řeším co dál.
Nikon má "FullHD video". Teda Nikoni to říkají, já tomu říkám DVD upsamplované na HD, je to dost katastrofa, jsem prostě na své TV zvyklý na lepší kvalitu. Pro mne nepoužitelné.

Tedy nová kamera.
Nabízí se novější model Panasonic X920. Peněz opět hodně, zas tak to nevyužiji. Na SD900 se mi líbil hledáček, ovládání tlačítky na displeji, timelapse, přepínání stabilizace shora na těle, někdy dálkáč...
Nová X920 je jako by ořezaný zlevněný model. Nemá tlačítka na displeji, nemá dálkáč, konektory jsou už nezakryté, pitomé přepínání stabilizace, místo něj přepínač wifi. Wifi je krásná věc, ale vybíjí hodně baterku jak v kameře, tak v mobilu, mám odzkoušeno na mém Nikonu D7100. A určitě to nepotřebuji neustále přepínat jako stabilizaci(stativ/ruka). Jedině obraz bude asi lepší a lepší rozsah ohnisek, už nebude třeba širokoúhlá předsádka.

Je to ale už rok starý model, kdy vydává Panasonic nové modely v téhle kategorii? Nebo i Canon či Sony? Nebude lepší nějakou dobu počkat na nový? Nerad bych po týdnu zjistil, že už je nový s odstraněnými závadami, které mi vadí. To už by se mnou seklo.

Nebo se poohlédnout i jinde, Canon, Sony? V čem jsou adekvátní modely lepší? Projektor mne nezajímá.

Možná by mi na nějakou dobu stačila i obdoba tehdejší SD90, která asi neměla o moc horší obraz než SD900 a za poloviční cenu.

Nutné podmínky jsou širokáč alespoň 30mm nebo méně, možnost ruční korekce jasu, dobrá stabilizace bez takového toho vlnění do stran.
Výhodou byla kompatibilita s mou plazmou Panasonic při přehrávání, kdy jsem takto třídil klipy dálkáčem od TV.

Ty dotazy tu jsou pořád, jenže čas jde dopředu a odpovědi staré rok už dnes nemusí platit, jsou nové modely, nové zkušenosti, proto tenhle věčný dotaz opakuji i já. Hlavně mi jde o to, zda se v nejbližší době neco nového neobjeví. Poslední roky jsem to nesledoval.
Za trpělivé odpovědi děkuji.

A dávejte pozor na baterku, ať nedopadnete jako já.
RoPo (6061)|3.6.2014 11:56
Já osobně čekám na širší nabídku 4k kamer. Jinak momentálně můj favorit je Canon HF G30 (možní i XA20). Ač jsem měl vždy Panasonica a jednu JVC.
asverusmusic (66)|3.6.2014 12:08
Zdravím. Ja používam k veľkej spokojnosti 2 kusy Canon G 25 a ako tretiu "kameru" používam kompakt Panasonic LX7. Doporučujem. Ešte otázka k "vybuchnutej" batérii: bola to originál batéria alebo náhradná (aká) ???? Ďakujem. Je veľmi málo pravdepodobné, že vzájomným tlakom kamery a aparátov na batériu došlo ku skratu v batérii. Pravdepodobne došlo k samovoľnému skratu a v batérii zlyhala ochrana proti skratu.
noaid (284)|3.6.2014 12:36
Originál baterka to nebyla, tu jsem skoro nikdy nepoužíval z důvodu malé kapacity, byla to čínská nějakých 4000mAh nebo tak nějak, vydržela 3 hod. videa, kdysi jsme je tady taky diskutovali, je velká a vyčnívá hodně mimo vlastní tělo, roky sloužila bez problémů a jsem přesvědčen, že by sloužila dál, kdybych neudělal tu blbost že jsem na ni v brašně tlačil zezadu, asi hodně silně, což jsem udělal poprvé v životě, nikdy tam tak narváno nebylo, a ještě jsem to pro jistotu utáhl řemínkem :-(. Těsně předtím jsem na ni natočil asi hodinu videa + nějaké prostoje a nezahřívala se.
noaid (284)|3.6.2014 13:48
Do not crush, puncture or put a high degree of pressure on the battery, as this can cause an internal short-circuit, resulting in overheating.
If you drop your phone or laptop on a hard surface, it can potentially cause damage the battery. If you suspect damage to the battery, take it to a service center for inspection.

Zkráceně netlačte na baterii, může to způsobit vnitřní zkrat. Po pádu může být baterie také narušena.
Prostě lion jsou potenciálně nebezpečné.

http://www.techlicious.com/blog/the-risk-of-exploding-lithium-ion-batteries/
BEPE (539)|3.6.2014 15:09
A příště po skončení natáčení baterii od kamery odpojit. Má se to tak dělat a já to tak dělám už od své první videokamery v roce 97 a u filmových kamer zrovna tak, ale to je už opravdu minulost :-).