Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 62

Téma: Spolehlivost HDD

  1. #1
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    Jak se ti bude spávat značka disků moc neovlivňuje Tomuhle se říká "anecdotal evidence" a určitě by se tu našel někdo, kdo by mohl uvést úplně tutéž zkušenost s Western Digital. Disky zkrátka umírají bez ohledu na značku, s tím se člověk musí smířit - důležité je tomu předejít a nenechávat důležitá data na jednom místě, kde o ně můžeš snadno přijít. Tím odsouváš nějakou statistickou poruchovost konkrétního modelu na druhou kolej a zajímají tě už pouze jeho provozní vlastnosti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    356

    Souhlasím s tdlmarek, za těch cca 22 let co PC používám mi odešla celá řada HDD a to jak Western Digital, tak Seagete. Je to o štěstíčku, protože na druhé straně mám ještě funkční HDD staré 10 let a dokonce 2 ks ještě starší, které nemohu používat, protože jsou jestě na staré datové kabely (kšandy) a mé zálkadní desky už pro ně nemají sloty. Na druhou stranu některé HDD odešly ještě v záruční době.
    Už mi odešel i SSD 120 GB OCZ, který mi bez problémů nahradili za nový v záruce.
    Postupem času jsem došel k názoru, že HDD jsou v běžných kejsech špatně chlazené a umírají na přehřátí. Teprve po nainstalování programu Ashampoo HDD Control 2 jsem zjistil na jakou teplotu se disky zahřívají a to jsem zíral ! Přes Googla jsem se poučil, že teplota HDD nemá překračovat 40 st.C dlouhodobě. To jsou údaje, které se běžně člověk nedoví (od výrobců určitě ne, čím dřív HDD odejde, tím lépe) a když jsem to začal sledovat, bude to asi pravda. Je zajímavé, že některé disky se hřejí více, některé méně. Na ty více topící jsem nainstaloval chladiče HDD a pohoda, teplota se drží do 30 st.C.
    Dokonce jsem jeden exterňák Seagete Barracuda 3 TB musel vydolovat z debilního obalu, který nezaručoval chlazení. Sice jsem přišel o záruku, ale když mi zkolaboval při 60 st.C (vypnul PC a tím se asi zachránil - data zůstala, ale program Ashampoo HDD Control 2 mi hlásí "zdraví 78%", "výkon 80%"). Také dostal samostatný chladič a zatím pohoda.
    Konec přednášky, možná že to někomu pomůže. Ale stále platí to jak říkal s.Lenin: zálohovat, zálohovat. zálohovat !!!!
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně Avatar uživatele peter.urblik
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    355

    čo používate na zalohovanie?

    zálohujete prostredníctvom windowsu? alebo máte nato špecializované programy?

    premýšlam že zakúpim acronis
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    356

    Pokud máš na mysli Acronis True Image 2014, je to dobrá volba, sám jej používám. Klonuji systémové disky a je to super! Výhoda je v tom, že se nemusí při pádu systému nebo při zasvinění registrů pracně instalovat a konfigurovat nejen Windows, ale ani nainstalované programy. Hlavně to oceňuji u Ediusu, který dnes má licence o které se dá při pádu systému přijít a na klonovaných HDD je to bezpečně zálohované!! Ještě poznámka: u trial verze klonování nefunguje, je funkční až u plné placené verze! Jinak důležitá data zálohuji na externích HDD vč. videa a konsolidace projektu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,533

    Citace Původně odesláno od romana51 Zobrazit příspěvek
    že teplota HDD nemá překračovat 40 st.C dlouhodobě
    Nieje to celkom pravda. Sam Google publikoval studiu ohladom odchadzania HDD (a myslim, ze ich ma desiatky tisic), kde toto nepotvrdzuje. 40C je teplota, ktora je uplne v pohode aj na dlhodobu prevadzku (takuto teplotu pre priklad dosahuju disky 5400 ot WD RED 4TB v NAS Synology a nemyslim, ze je to hranicne).
    Tu je dany dokument, kde sa uvadzaju aj presne teploty. Idealna je samozrejme teplota co najnizsia. Statisticky podstatne viac diskov odchadza do 3 mesiacov (aj mne osobne sa to stalo) potom az po 2-3 rokoch to ide dolu vodou rapidne.

    Citace Původně odesláno od romana51 Zobrazit příspěvek
    u trial verze klonování nefunguje, je funkční až u plné placené verze!
    Ja davam pre tento ucel do pozornosti Marcium Reflect, kde free verzia dokaze klonovat (+ plno dalsich uzitocnych veci). Vyzdvihujem fakt, ze z komprimovaneho image su nasledne aj samostatne subory dostupne z disaster recovery, takze v pripade poskodenia konkretneho suboru/adresara sa da obnovit len ten.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    Citace Původně odesláno od peter.urblik Zobrazit příspěvek
    čo používate na zalohovanie?

    zálohujete prostredníctvom windowsu? alebo máte nato špecializované programy?
    Mně zálohování ve Windows docela vyhovuje. Člověk si jednoduše vykliká složky, které ho zajímají, nastaví časový plán a o víc se nestará, vše probíhá automaticky na pozadí (tedy v mém případě, kdy zálohuju na always-on NAS). Zálohy jsou inkrementální, komprimované a lze je jednoduše spravovat. A protože tohle je v podstatě vše, co chci, tak vždy šáhnu raději po odladěném nástroji přímo z OS, než abych do každého počítače instaloval nějaký software třetí strany.

    Systémové SSD zálohuju jednoduše pomocí bitové kopie. Ale zde se rovnou přiznám, že jsem se ještě nedokopal k tomu vyzkoušet si prakticky i obnovu - mám to na pořadníku, ale nějak to pořád odkládám Nicméně podle článků, co jsem četl, by to skutečně měl být kompletní image celého disku, podobně jako v Acronisu, a pro obnovení stačí opět pouze instalační cd/usb Windows. Je to nejspíš o něco jednodušší řešení, než zmiňuje vivid.sk (např. nevím o možnosti extrahovat jednotlivé soubory), ale protože tento požadavek já osobně nemám (na systémovém disku si žádné soubory tohoto typu nedržím), tak mě to zas až tak netrápí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,533

    Citace Původně odesláno od tdlmarek Zobrazit příspěvek
    ale protože tento požadavek já osobně nemám
    Vsetko je raz prvy krat. Pred 2 tyzdnami som prisiel o jedny dolezite nastavenia jednej app z Users\AppData\Roaming, aplikacia crashla a nejako sa jej podarili prepisat nastavenia.
    No a keby som nemal kompletny image zo SSD spred 2 mesiacov, asi si trham vlasy .... Tiez nemam nic dolezite na systemovom SSD, ale su tam vsetky nastavenia sw, ktore pouzivam.

    Citace Původně odesláno od tdlmarek Zobrazit příspěvek
    jsem se ještě nedokopal k tomu vyzkoušet si prakticky i obnovu
    To bola prva vec, ktoru som skusal na sw tohto typu. Cize nielen backup, ale prax - obnovenie na cisty HDD a rozbehanie OS v takom stave, v akom bol zalohovany.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    Citace Původně odesláno od vivid.sk Zobrazit příspěvek
    Vsetko je raz prvy krat. Pred 2 tyzdnami som prisiel o jedny dolezite nastavenia jednej app z Users\AppData\Roaming, aplikacia crashla a nejako sa jej podarili prepisat nastavenia.
    No a keby som nemal kompletny image zo SSD spred 2 mesiacov, asi si trham vlasy .... Tiez nemam nic dolezite na systemovom SSD, ale su tam vsetky nastavenia sw, ktore pouzivam.
    Asi si nerozumíme, kompletní image samozřejmě mám, pouze nemůžu jednoduchým způsobem extrahovat samostatné soubory. Pokud by nastala situace, že bych něco opravdu důležitého samostatně vytáhnout potřeboval, tak mi to zkrátka bude trvat o 15 minut déle - obnovím celý image na prázdný HDD a následně si už soubory zkopíruju.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,533

    Aha, jasné. V prípade malého SSD sa to dá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    No... ačkoliv použití SSD beru v dnešní době už za samozřejmost, tak to s tím nemá zas až tak moc společného. Velikost image je přece udávána skutečným množstvím dat na systémovém oddílu, kapacita disku nehraje roli. Dost dobře si u běžného PC nedovedu představit situaci, kdy je na aplikační data potřeba více než nějakých 200 GB - čest 1% výjimek při nějakém profesionálním použití. A pokud si někdo na systémový oddíl cpe i multimediální/"datové" soubory, tak je to jeho problém

    PS: Ale nadráždil jsi mě, zítra asi vyzkouším tu obnovu
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    kompletny image je zbytocny , ked mas inkrementalne zalohy .. takto sa vies vratit k lubovolnemu datumu ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    Citace Původně odesláno od vivid.sk Zobrazit příspěvek
    To bola prva vec, ktoru som skusal na sw tohto typu. Cize nielen backup, ale prax - obnovenie na cisty HDD a rozbehanie OS v takom stave, v akom bol zalohovany.
    Takže otestováno, právě jedu ze včerejší zálohy obnovené na volný HDD. Sidenote: přímé porovnání rychlosti bootu a odezvy systému na plotnovém disku, hrůza! Už nikdy více...

    Každopádně mohu potvrdit, že vše probíhá tak, jak jsem očekával a celkem bez problému. Stačí nabootovat instalačku Windows, zvolit opravení systému a obnovení z bitové kopie a po pár kliknutích se už tahají data ze sítě. Měl jsem jeden drobný zádrhel - protože mám poměrně novou základní desku (Z87), tak jsem si musel na instalační USB přikopírovat ovladače Intelu k síťové kartě a zvolit jejich načtení, jinak nebylo možné připojit se k síti a získat záložní image. Následně se ještě hodí instalační USB odpojit (instalátor zde už jede z RAMky), alespoň člověk v posledním kroku nemusí řešit více přítomných diskových jednotek.

    Sice jsme tu tímto už docela dost off-topic, ale třeba to někomu pomůže - přecejen je zálohování věc, kterou by měl řešit snad každý, a toto je jedna z relativně jednoduchých a snadno dostupných metod.

    A vivid.sk si rozhodně zaslouží mé díky, že mě namotivoval k tomu si konečně vyzkoušet, co jsem strašně dlouho odkládal
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,533

    Citace Původně odesláno od Pytkin Zobrazit příspěvek
    kompletny image je zbytocny
    jisteee. Ak budes mat v praci system s x - servermi, ktore rozbehavas tyzden, urcite si po odideni disku na mna spomenies. Ja som mal taku poziadavku, aby som mohol po fyzickom odideni HDD (neroztoci sa, alebo inak crash-ne), mohol ihned pracovat z ineho HDD (t.j. fyzicky vyberies odfajceny HDD a normalne nabootujes z druheho disku). Jedna vec je totiz domaci HTPC, kde mas cas na obnovu. Druha vec je pracovny PC, kde ide o cas - ak mas dajake terminy.


    Citace Původně odesláno od tdlmarek Zobrazit příspěvek
    ...že mě namotivoval k tomu si konečně vyzkoušet...
    rado sa stalo.

    Citace Původně odesláno od tdlmarek Zobrazit příspěvek
    Velikost image je přece udávána skutečným množstvím dat na systémovém oddílu
    Ano, narazal som len na tu velkost. Ak ma totiz uzivatel systemovy 500GB HDD, potrebuje minimalne tolko volneho priestoru na obnovenie celeho image. A ak nema tak ?
    V tomto je prave dany sw fajn. Image mozes mountnut a mozes si s nim robit, co treba.
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: mount-6.png 
Zobrazení: 167 
Velikost: 48.2 KB 
ID: 27314
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád Avatar uživatele geronimoh
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,353

    HDD Seagate raději nebrat. Mám s nimy také negativní zkušenosti. WD zatím drží. Raději bych volil 3TB, nebo 4TB HDD, ale musí ti je podporovat základní deska.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,268

    Podle mě nelze takto (WD/Seagate) paušalizovat. Ono záleží, kde byl vyroben, občas jsou některé série horší, podle ně se to střídá. Pravda je, že teď ale Seagate není moc v oblibě.
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 04-05-2014 v 13:31
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 03-04-2013, 15:41
  2. LCD: Výběr jednoduché levné LED TV - spolehlivost
    Od Markil v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 11-11-2012, 18:12
  3. Technisat HD2 - zkušenosti a spolehlivost
    Od filhouse v sekci DVB-S
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 21-09-2011, 02:42