Prokládání a jeho odstranění
Zdravím opět, přátelé!
Měl bych takový dotaz ohledně prokládání. Asi se to tu už někdy řešilo. Nicméně rád bych se zeptal na nějaký osvědčený postup k jeho odstranění, který byste mi mohli doporučit. Rád bych, aby video pokud možno neztratilo na své plynulosti, nebo jen co nejméně. Je mi ale jasné, že odstranění prokládání vede vždy ke ztrátě kvality. Existuje vůbec nějaký způsob, jak se zbavit prokládání co nejlépe?
Teď budu čistě teortizovat: Pokud bych video 50i převedl na 50p, teoreticky by měly půlsnímky splynout natolik, že by plynulost videa zůstala zachována, ne? Problém je, že jen málo které zařízení má podporu videí v 50p, včetně internetového streamování. Takže myslíte, že pokud bych pak těch 50p převedl na 25p (vyhodí se každý druhý snímek), dosáhl bych tím lepších výsledků, než když budu zpracovávat video nějakými metodamy odstraňování prokládaní, které pracují přímo s půlsnímky? Pokud vím, tak většina metod pro odstranění prokládání pracuje na principu slučování půlsnímků nebo jejich dopočítáváním a podobně, což většinou vede k tomu, že video již není pžíliš plynulé, zůstává rozmazané nebo se cuká (při pohybu)...
Co byste doporučili? Jaký postup je podle vás nejlepší? Podotýkám, že já mám zdrojová videa z kamery v 50i a následně je sestříhám a pospojuji (včetně efektů a pevných titulků) v Sony Vegas. Takže výsledné video je nutné celé znovu vyrenderovat (vím že to není zrovna ideální, ale potřebuji to tak mít).
Díky za případné odpovědi.
Měl bych takový dotaz ohledně prokládání. Asi se to tu už někdy řešilo. Nicméně rád bych se zeptal na nějaký osvědčený postup k jeho odstranění, který byste mi mohli doporučit. Rád bych, aby video pokud možno neztratilo na své plynulosti, nebo jen co nejméně. Je mi ale jasné, že odstranění prokládání vede vždy ke ztrátě kvality. Existuje vůbec nějaký způsob, jak se zbavit prokládání co nejlépe?
Teď budu čistě teortizovat: Pokud bych video 50i převedl na 50p, teoreticky by měly půlsnímky splynout natolik, že by plynulost videa zůstala zachována, ne? Problém je, že jen málo které zařízení má podporu videí v 50p, včetně internetového streamování. Takže myslíte, že pokud bych pak těch 50p převedl na 25p (vyhodí se každý druhý snímek), dosáhl bych tím lepších výsledků, než když budu zpracovávat video nějakými metodamy odstraňování prokládaní, které pracují přímo s půlsnímky? Pokud vím, tak většina metod pro odstranění prokládání pracuje na principu slučování půlsnímků nebo jejich dopočítáváním a podobně, což většinou vede k tomu, že video již není pžíliš plynulé, zůstává rozmazané nebo se cuká (při pohybu)...
Co byste doporučili? Jaký postup je podle vás nejlepší? Podotýkám, že já mám zdrojová videa z kamery v 50i a následně je sestříhám a pospojuji (včetně efektů a pevných titulků) v Sony Vegas. Takže výsledné video je nutné celé znovu vyrenderovat (vím že to není zrovna ideální, ale potřebuji to tak mít).
Díky za případné odpovědi.
U odstranění prokládání je vždy problém mezi řádky při pohybu. Jsou na to různé lepší či horší algoritmy. Buď se řádky zvojí - liché či sudé, nebo se různou matematickou interpolací tyto řádky "slijí".
Napadá mě tedy postup - proč tedy nezůstat při zpracování u 50i (když už ten zdroj takto vznikl) a pro prezentaci na TV zůstat u 50i apod. a pro web apod. renderovat na 25p?
Napadá mě tedy postup - proč tedy nezůstat při zpracování u 50i (když už ten zdroj takto vznikl) a pro prezentaci na TV zůstat u 50i apod. a pro web apod. renderovat na 25p?
Jasný, tak to i aktuálně dělám. Video z Vegasu vyexportuji jako 50i a pro mé domácí přehrávání je to ideální. Ale i na tom internetu bych rád dosahoval co možná nejlepší kvality. Teď mě tak napadá, proč vlastně služby jako YouTube nepodporuje prokládaná videa? Bral bych, že videa v 50p mají asi vyšší nároky na datový tok. Ale co se týče 50i - to přece není 50 plných snímků za vteřinu, ale jen 50 půlsnímků, což je stejné jako 25p, ne? Tudíž by ty nároky neměly být o moc větší... Ale předpokládám, že zas tak jedonuché to asi nebude :-)
Ale 50i není 25p. To je přeci jasné.
YT nepodporuje prokládání z důvodu konverze, kterou by dělalo a výsledek nemusí odpovídat představám autora. Tudíž ať si autor odstranění prokládání udělá sám.
YT nepodporuje prokládání z důvodu konverze, kterou by dělalo a výsledek nemusí odpovídat představám autora. Tudíž ať si autor odstranění prokládání udělá sám.
To já vím, že to není stejné. Ale s nároky na datový tok to bude asi dost podobné. Ale jak píšeš, tady jde o tu následnou konverzi - YouTube ta videa převádí do několika různých rozlišení a to by si asi s prokládáním moc dobře nerozumnělo... :-/
Vegas ti vyrobi 25p bud s resample zapnutym, nebo vypnutym (v properties pro media), porovnej obe verze.
Je tam Blend nebo Interpolate - obě verze nejsou zrovna podle mých představ. Dělal jsem i to, že jsem to nechal v 50i a tak to nahrál na YouTube - to si s tím poradilo po svém a prokládání odstranilo taky. Ale výsledek rovněž dost podobný. Asi se budu muset smířit s tím, že to lepší prostě nebude :-)
Ak sa nic nezmenilo, ani tych 50p ti nepomoze, pretoze youtube ti z 50p spravi 25p. Takze radsej si sprav poriadny deniterlace sam, ak to nechces nechat na youtube.
[QUOTE=Najlvin;488025]Je tam Blend nebo Interpolate - obě verze nejsou zrovna podle mých představ. Dělal jsem i to, že jsem to nechal v 50i a tak to nahrál na YouTube - to si s tím poradilo po svém a prokládání odstranilo taky. Ale výsledek rovněž dost podobný. Asi se budu muset smířit s tím, že to lepší prostě nebude :-)[/QUOTE]
pokud chceš něco dělat, začni se zabývat tím, že budeš používat ODPOVÍDAJÍCÍ software...jinak budeš pořád a stále narážet na nějaké problémy....
cédéčka taky nevypaluješ v mikrovlnce...
pokud chceš něco dělat, začni se zabývat tím, že budeš používat ODPOVÍDAJÍCÍ software...jinak budeš pořád a stále narážet na nějaké problémy....
cédéčka taky nevypaluješ v mikrovlnce...
[QUOTE=Najlvin;488025]Je tam Blend nebo Interpolate - obě verze nejsou zrovna podle mých představ. Dělal jsem i to, že jsem to nechal v 50i a tak to nahrál na YouTube - to si s tím poradilo po svém a prokládání odstranilo taky. Ale výsledek rovněž dost podobný. Asi se budu muset smířit s tím, že to lepší prostě nebude [/QUOTE]
To jsem nemyslel, klikni pravym na klip a dej properties, tam mas pod "Video Event" tabem "disable resampling" tak to zkus zaskrtnout, a porovnej.
Defaultne je ten resample aktivovany, kde ti to interpoluje snimky, a muze ti to vytvaret jiste "duchy", tim, ze to znemoznis, mas to ostrejsi, ten deinterlace na 25p.
Ale samozrejme zalezi na obsahu videa a take na casu uzaverky. Pokud tocis na automat a treba venku na slunci ti to nastavi tak kratky cas, ze ti nepomuze ani svecena voda, abys dostal kvalitni 25p z toho. Zaklad je to video poradne tocit. Manualne popripade pouzivat ND filtry. S casy, ktere nejsou "off scale". Na to se dneska zapomina.
To jsem nemyslel, klikni pravym na klip a dej properties, tam mas pod "Video Event" tabem "disable resampling" tak to zkus zaskrtnout, a porovnej.
Defaultne je ten resample aktivovany, kde ti to interpoluje snimky, a muze ti to vytvaret jiste "duchy", tim, ze to znemoznis, mas to ostrejsi, ten deinterlace na 25p.
Ale samozrejme zalezi na obsahu videa a take na casu uzaverky. Pokud tocis na automat a treba venku na slunci ti to nastavi tak kratky cas, ze ti nepomuze ani svecena voda, abys dostal kvalitni 25p z toho. Zaklad je to video poradne tocit. Manualne popripade pouzivat ND filtry. S casy, ktere nejsou "off scale". Na to se dneska zapomina.
Díky, je to o něco lepší. Měl bych ale ještě jednu otázku - pokud mám ve vegasu sestříhané FullHD video a vyexportuji ho do menšího DVD rozlíšení (720x576) - ať už je prokládané nebo ne, tak na televizi s klasickým PAL rozlišením to dělá u ostrých hran v záběru takové nepěkné zuby. Přitom to samé video při přehrávání v PC má hrany krásně vyhlzené. Dá se nějak při změně rozlišení videa ve vegasu nastavit, aby to vznikající roztřepení vyhladil? Já vím, že se asi ptám na dost základní věci, ale dosud jsem takhle ve Vegasu tohle řešit nemusel... :-)
Na klasickou CRT musis rozmazat vertikalni rozliseni trochu , nazyvaji to low pass filter. (HD prokladane prevedene do SD prokladaneho ). Bude to na CRT vypadat velice pekne. Ale na normalni vetsi uhlopricce, uz budes pozorovat to rozmazani. Takze je to o kompromisu. Nekomu nevadi to blikani, ale preferuje ostrost, jinemu nevadi kompromis, druhemu zase nevadi ta rozmazanost, ale neblika to. Vpodstate divak nemuze co s cim vetsinou porovnat, hlavne , aby to vyrazne neblikalo , nasadi se blur, ktery pro to video vyhovuje.
Vegas neprovadi zmenu rozliseni z prokladaneho HD zdroje do prokladaneho SD zdroje. Ale to dela stejne neobratne kazdy videoeditor. Ja to delam (delal jsem) mimo Vegas. Tedy exportuju video pres frame server do HcEncoderu pres Avisynth. Vypada to pak lip. Mam tu na to i skript, ale musel bys mit nainstalovany frame server.
Vegas neprovadi zmenu rozliseni z prokladaneho HD zdroje do prokladaneho SD zdroje. Ale to dela stejne neobratne kazdy videoeditor. Ja to delam (delal jsem) mimo Vegas. Tedy exportuju video pres frame server do HcEncoderu pres Avisynth. Vypada to pak lip. Mam tu na to i skript, ale musel bys mit nainstalovany frame server.
A dá se to rozmazání nějak udělat přímo v tom Vegasu? Já vím, že na to existuje spousta lepších způsobů, ale já si to nechci zbytečně moc komplikovat dalšími programy - zas takový expert nejsem :-) Mám radši všechno na jednom místě - tedy sestříhat a vyexportovat se vším, co potřebuji. V podstatě mi jde o to si ve Vegasu sestříhat svoje videa, udělat si z toho film a pak to vyexportovat pro sebe jako prokládané fullhd video a pak udělat menší kopii na dvd, taky prokládaně - ale aby to na CRT tv vypadalo dobře a bez zubů.
ja mam na to skript, POKUD MAS KLIPY HD prokladane i PROJEKT ve Vegasu HD prokladany (jinak to samozrejme funguje spatne) , muzes si to stahnout, nazval jsem to "dmfs from Vegas" , vyrobi to DVD (i hned vypali, ale bez menu) nebo jen vyrobi m2v a AC3 (pro nejaky DVD authoring), ale neni to ten balicek jen na DVD, ale i treba HD progresivni, 720p, HD interlace ... jak jsem rek, pokud nainstalujes frame server do vegasu, pak Avisynth 32bit (i na 64 bit system) tak na tom nic neni,
Ve Vegasu je nejaky Sony Gaussian Blur filter, tak to muzes s tim experimentovat, upravit jen Vertical Range, ale nevim, jestli ty hodnoty jsou prilis moc ve vegasu, musis zkouset 0.001 napr nebo 0.002 atd.
ALEstejne, je to spise o tom udelat perfektni double frame rate z toho HD interlace -1920x1080 50p, pak zmensit na 720x576 50p, rozostrit trochu ten vertikal pouze a pak z toho vyrobit prokladane 720x576 25i. To se dela jednoduse v Avisynthu. Prave ten skript by ti v tom pomohl take, protoze si tam muzes prohlednout ten generovany Avisynt skript a budes vedet jak na to treba nebo si to sam modifikovat atd.
Ve Vegasu je nejaky Sony Gaussian Blur filter, tak to muzes s tim experimentovat, upravit jen Vertical Range, ale nevim, jestli ty hodnoty jsou prilis moc ve vegasu, musis zkouset 0.001 napr nebo 0.002 atd.
ALEstejne, je to spise o tom udelat perfektni double frame rate z toho HD interlace -1920x1080 50p, pak zmensit na 720x576 50p, rozostrit trochu ten vertikal pouze a pak z toho vyrobit prokladane 720x576 25i. To se dela jednoduse v Avisynthu. Prave ten skript by ti v tom pomohl take, protoze si tam muzes prohlednout ten generovany Avisynt skript a budes vedet jak na to treba nebo si to sam modifikovat atd.