Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 43

Téma: XTrend ET4000

  1. #1
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    325

    Protože jsem byl přesvědčován na konkurenčním foru, že u ET4000 "nic nehřeje", a to jak u netaktovaného, tak taktovaného, uvádím naměřené teploty.
    Na zmíněném foru tohle zveřejňovat totiž naprosto postrádá smysl...

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: na net 1 s popisem.jpg 
Zobrazení: 495 
Velikost: 254.2 KB 
ID: 27107


    Na obrázku je (1) původní chladič, zároveň jediný originálně dodaný.
    Původní úprava, kdy ještě neměl nikdo ani potuchy, že to bude možné taktovat, bylo připevnění bočního chladiče (4), který přes pastu odváděl teplo na horní kryt.
    Boční chladič (4), který je připevněn k hlavnímu, přesahuje o 1mm profil stroje, takže kryt má na něj dostatečný přítlak pro odvod tepla.
    Vždy je měřeno po pěti minutách provozu na stanici History HD (Skylink). Teplota okolí 20°C.

    Naměřené teploty při 500MHz bez jakékoli úpravy:

    Chladič (1) 79°C (teplota krytu 28-31°C)
    Po odvedení tepla na kryt (4): 68°C

    Paměti (3): 65°C

    Standby(1+4): 53-55°C
    Standby po odvedení tepla na kryt (1+4): 45°C

    ------------------------------------------------------------

    Při taktu 750MHz bez jakékoli úpravy:

    Chladič (1) 84°-86°C (!!!)
    Po odvedení tepla na kryt (1+4): 75 -78°C
    Paměti (3): 77 - 80°C
    Standby (1): 54-56°C

    ------------------------------------------------------------

    Přidán ventilátor, další obrázek těsně před zakrytováním:

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: pohled shora s ventilátorem.jpg 
Zobrazení: 473 
Velikost: 532.4 KB 
ID: 27106


    Při taktu 750Mhz s ventilátorem a chladiči na pamětech:

    (1+4) 57°C (vent. na 8,5V) / 68-72°C (vent. na 4,8V - minimum, kdy se ještě točí)
    (1+4) Standby 24-26°C (vent. na 8,5V)

    (3) 58°C (paměť u displeje 75°C - je mimo dosah vent., vent. na 8,5V) / na 4,8V neměřeno



    ------------------------------------------------------------

    Ventilátor je regulovatelný, tyto teploty byly dosaženy na napětí 8,5V, kdy ještě není vůbec slyšet.
    Z ventilátoru je uřezaná jeho horní část, vzdálenost lopatek od horního krytu po zakrytování je 3mm. Bez této úpravy nelze ventilátor do stroje umístit, zakrytování by vadil jeho horní "rantl".
    Ventilátor nelze umístit ani na procesor, protože - i když by tam vešel - neměl by už prostor na sání, dotýkal by se krytu a výřezy v tomto místě krytu nejsou.
    Použil jsem tedy největší, který se tam ještě dal umístit, chtěl jsem, aby bylo možno použít o to menší otáčky kvůli hlučnosti.
    Regulace je udělaná jednoduše tranzistorem (lze koupit regulátory otáček pro PC ventilárory, případně otáčky srazit předřadným odporem).
    Napájení regulace ventilátoru je samozřejmě přímo z napájecího napětí 12V.
    Ventilátor je typ COL AIMAXX 50mm eNVicooler 5 (GreenWing).
    Uchycen je zakápnutím tavnou pistolí. Lze kdykoliv odstranit bez jakýchkoliv důsledků.
    Teplo je vyfukováno do levých bočních výřezů.
    Ventilátor stojí něco přes stovku, chladiče pamětí stovku.
    V případě umistění ventilátoru není nutné odvádět teplo na chassis stroje, takže (4) odpadá. Sám jsem ho tam ale nechal, když už tam byl...
    Výhoda tohoto umístění je, že jsou chlazeny i paměti za procesorem.
    Chladič na tuneru je jen proto, že mi zbyl...
    Měřeno laserovým bezdotykovým teploměrem IRT-700, odchylka ± 1,5°C.
    Závěrem položím otázku, proč tohle celé vlastně vzniklo - co udělá taktovaná 4000 v létě při teplotě okolí třeba 30°C?
    Odpověď si může domyslet každý, kdo najde v tomto příspěvku teplotu se třemi vykřičníky v závorce...

    Tam, kde jsou teploty napsány od-do se údaje při měření různily, ze tří měření jsem napsal rozsah od nejnižšího po nejvyšší.

    Při měření bylo použito image OpenPli 4.0 se skinem HD Glass.
    https://www.youtube.com/watch?v=-3B3...ature=youtu.be

    Umístění regulace:
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: umístění regulace.jpg 
Zobrazení: 223 
Velikost: 152.6 KB 
ID: 27108  
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 15-12-2014 v 06:12 Důvod: doplnění
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    3,156

    Dúfam tu nikoho neurazím keď ti vyjadrím ako nemajiteľ prijímača ET vďaku za tento kvalitný a zaujímavý príspevok. Na onom nemenovanom fóre sa možno o pár mesiacov objaví debata o krámoch ktoré nevydržali ani tie povestné dva roky alebo o občasnom záhadnom chovaní prijímača...

    Ak môžem, zaujímala by ma ešte jedna vec, čo sa podľa teba subjektívne zlepšilo na tomto prijímači po pretaktovaní?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    325

    Díky, objektivně se už dá použít skin HD Glass, na původním taktu je velkou brzdou (proto jsem ho ani nepoužíval), po nataktování už nebrzdí vůbec.
    Pohyb v seznamech kanálů je se skinem HD Glass konečně bez zadrhávání, je plynulý.
    Start je o cca 1/3 rychlejší.
    Komplet zálohování (84 Mb) se zkrátilo z cca 14 minut na 10-11 (to ani neberu jako přínos).
    Subjektivně se zrychlilo přepínání a pohyb v menu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu občas
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    134

    Nemam et4000, ale som presvedceny, ze v neklimatizovanych miestnostiach bude v lete blbnut(restartovat, atd) mozno aj nepretaktovany, pretaktovany bez uprav urcite. A zivotnost u pretaktovaneho sa znizi, pochybujem, ze prezije 2 roky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    325

    kasr: Naprostý souhlas. Škoda, že na onom konkurenčním foru je člověk pomalu za magora, když jen napíše, že originál chlazení je na taktovaný procesor naprosto nedostatečné.
    Nezměří si to ale nikdo. Otázkou zůstává, při jaké max. provozní teplotě může být podle výrobce procesor v praxi používán. Tento údaj jsem nesehnal ani na jeho stránkách.
    Naposledy upraveno uživatelem vlastvs499: 19-04-2014 v 11:54 Důvod: zkráceno, upřesněno
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele toprun
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    2

    No já osobně bych do přetaktování bez dodatečného chlazení určitě nešel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Apr 2014
    Příspěvků
    11

    Super ,že si změřil i teploty a zveřejnil to. Na konkurenčním fóru jsem to sledoval, protože jsem si dovolil xtrend taky přetaktovat. Nikdo tam ale nepřišel s ničím konkrétním a pak je to jen handrkování se o ničem. Dokonce už jsem začal uvažovat i o tom že se pokusím zjistit sám jaký je rozdíl v teplotách před a po přetaktování. Nemá náhodou někdo zkušenost s touhle věcičkou? http://www.ebay.com/sch/i.html?_saca...TM902c&_sop=15
    I když si zveřejnil konkrétní hodnoty, tak pořád mám ještě nějaké pochybnosti. Sám si je zmínil. Nevíme nikdo jaká je normální pracovní teplota procesoru a jaká kritická. Pak je možné že tvé obavy jsou zbytečné. Druhá věc co mi chybí je měření teploty při různém druhu zatížení procesoru. V procesoru je integrováno kde co a při běžícím HD programu není procesor nijak extra vytížen. Aspoň podle hodnot z příkazu top. Zajímalo by mě kolik to například topí když něco kopíruješ po síti a procesor jede na 100%.
    Ten procesor jede i v dalších boxech. Xpeed má ještě horší chladič a zajímavé je že gigablue 800 plus taky na tom neni líp. Dokonce maj další tuner, takže předpoklad pro větší vytížení procesoru.

    V technické specifikaci mě u gigablue právě zarazilo že je uváděn takt 750MHz. Původně jsem si říkal že je to překlep. Někde uváděj MHz a jinde DMIPS. Napadlo mě jestli opravdu ten gigablue nejede rovnou na těch 750MHz. To by mě docela zajímalo.
    Jak jsem si přečet to tvé srovnání hned jsem sundal kryt a zkusil na procesor při zatížení dát prst. Ano opravdu to topí, ale nějak mi nesedí ty teploty co si naměřil u tuneru a pamětí. Tam mi to pocitově nepříde vůbec horké. Nemůže ten měřák blbě měřit a nebere to teplotu od procesoru? Jak pak měříš teplotu když to zakrytuješ?
    Naposledy upraveno uživatelem michal47: 19-04-2014 v 17:11
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Apr 2014
    Příspěvků
    11

    Zkusil jsem to kopírování přes ftp a teplota i když TOP ukazuje plné vytížení procesoru nijak nestoupá. Zajímavé je i že u SD programů ukazuje TOP větší zatížení než u HD programů. I tady by mě zajímal rozdíl teplot mezi HD a SD. Jestli budeš měřit, poprosil bych i o teplotu ve standby. Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    325

    Nejdřív musím říct, že toto jsem psal dlouho, protože jsem odbíhal, trochu jsi mne předstihl v myšlenkách:

    Myslím si, že nějaký závratný rozdíl teploty procesoru při vytížení na 100% už nebude, ale nevím. Pravda je, že HDGlass ukazoval při tom měření cca 28%.
    Ale vycházel jsem z toho, že ty teploty jsou při tomto vytížení tak vysoké, že nárůst poměrně k teplotě při zvýšení výkonu už není nijak extrémně možný, protože teoreticky by musel jít ke stovce...
    Pokud bude čas, v týdnu budu ještě přidávat řízení otáček automaticky termistorem (to byl původní záměr, nakonec jsem zjistil, že termistor není v mých zásobách), tak tohle znovu změřím při kopírování na jeho disk po síti. Pokud nebude vytížen na 100%, zapnu k tomu třeba nahrávání na jeho disk po síti z vedlejšího Dreamboxu, to už bude vytížení na 100% určitě.
    Tuner je pocitově horký, ale prst "na hraně" udržím, paměti taky, prst neudržím (bez ventilátoru neudržím ani na pamětech s chladiči).
    V tomto se rozcházíme.
    To měření probíhalo tak, že jsem zakrytoval, po pěti minutách odklopil kryt a namířením na ten který chladič měřil, do půl sec se zobrazuje teplota.
    Nadzdvihnutí plechu trvalo cca 3 sec.
    Nevím, jestli to sem můžu dát, ale toto je zajímavý názor:
    http://gsmobil.net/forum/viewtopic.p...5a0c5d25f63346

    Bylo by skvělé, kdyby autor toho upozornění zmínil, co se vlastně stane. Ono to na "odchod" procesoru nevypadá.
    To, že "pomůže jedině servis", ve mně vyvolává pocit, že to výměna procesoru nebude.
    Myslím si, že výměna procesoru by se totiž ani nevyplatila...

    Doplnění: Pokud to v týdnu stihnu, standby změřím.
    Naposledy upraveno uživatelem vlastvs499: 19-04-2014 v 17:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu občas
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    134

    Dnesne procaky maju tenku "zakladnu" dosku, ktora sa casom ztensuje, pri vyssej teplote rychlejsie. 80 °C nie je urcite niejaka kriticka teplota(ked tepelny odpor medzi chladicom a cpu je dobry), ale zivotnost jednoznacne klesa.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Apr 2014
    Příspěvků
    11

    No pokud dobře počítám tak rozdíl je tak těch 7°C. Pokud je řeč o zvýšení teploty v létě cca o 10°C a taktováním by měl procesor odejít (cca +20°C), tak výrobce chlazení značně poddimenzoval. Teoreticky by teda mohl procesor odejít i bez přetaktování. Tomu se mi nechce moc věřit a nakonec těch 7°C mi nepříde nějak moc. Když odejde procesor, tak už nikdo nezjistí co je tam za bootloader. Prostě reklamace a výměna za jiný.
    Když bych teda měl obavy, tak stačí ta tvá úprava kdy přeneseš teplo na horní plech.
    Nějak ale nechápu proč mě ten tuner a paměti netopí a tobě jo. Tuner i ten větší čip jsou celkem vlažný. Zkuste kdo má xtrend4000 ho rozebrat a ověřit teplotu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    325

    Přesně, ten tuner, to je zvláštní... Jestli nehraje roli i spotřeba LNB. O tomto ale nevím nic, to jsem neměřil, případně jestli můj LNB nemá nějaký problém, funkčně je ale bez problému.
    Mám toto + motor: http://lnb-konvertory.heureka.cz/lnb...b-gm201single/
    Pak teda ještě napájení elektroniky motoru. Motor je Amiko 3800.
    Paměti taky nevím, to je těžko říct, jejich teplota mě ale zarazila hned při prvním měření.
    Jinak jsi Michale napsal toto: "Teoreticky by teda mohl procesor odejít i bez přetaktování." To mě přesně napadlo jako první úplně na začátku a hned jsem řešil ten odvod tepla na bednu.

    Doplnění: to Gigablue 800HD pojede Michale na stejné původní freq jako XTrend, těmto věřím a uvádějí, že je to 751Mhz MIPS:
    http://www.world-of-satellite.co.uk/...plus-hd-800-ue

    Jinak na tom Tvém videu je ten chladič procesoru přímo zarážející... Víc se už asi šetřit ani nedalo. Ten chladič se dá koupit za dvacku.

    Všem, co toto čtou, bych rád řekl, že je mi jedno, co si kdo s tím udělá, účelem je to jenom sdělit. S nikým se nemám v úmyslu ani hádat, ani jej přesvědčovat o mé pravdě.
    Koneckonců vůbec nevíme, kde ta pravda je, když neznáme max povolenou provozní teplotu.
    Sám mám dobrý pocit z teplot, co mám teď a pokud si je chce někdo snížit, má to být jenom návod jak na to lze jít, nic víc...
    Třeba ten procesor vydrží 110, v tom případě tady vůbec není co řešit.
    Zároveň díky moc všem za korektní a slušnou diskusi, přesně proto tady ty roky jsem...
    Naposledy upraveno uživatelem vlastvs499: 20-04-2014 v 00:00 Důvod: upřesnění, doplnění
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu občas
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    134

    Ale je-minimalne zivotnost, aj ked v dnesnej dobe to uz nie je tak dôlezite. Chladnejsi urcite vydrzi viac- procesor, okolite suciastky, hlavne kondiky-vysychaju skôr.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    312

    To ako XTREND ET5000 , ktorý ma tiež len pasív na dvojjadre 400 Mhz CPU , sa menej zahrieva a tam žiadne poškodenie nehrozí, alebo je menšie ako u 4000?

    Naposledy upraveno uživatelem ucetni: 20-04-2014 v 09:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    325

    Jakou má ten chladič teplotu, dá se na tom udržet ruka? Toto je dilema, to je jiný procesor... Chladič je úplně stejný.
    Ještě bych zopakoval, že to, zda hrozí, nebo nehrozí poškození, nevíme u žádného z procesorů, protože neznáme mezní teploty.
    Dnes jedu na tři dny pryč, až se vrátím, změřím tu teplotu ve standby.
    Naposledy upraveno uživatelem vlastvs499: 20-04-2014 v 07:37 Důvod: zkráceno
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Xtrend ET4000?
    Od tomasw v sekci DVB-S
    Reakcí: 53
    Poslední příspěvek: 10-08-2013, 16:16
  2. Nové chlazení pro PC
    Od 21stoleti v sekci Volná témata
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 21-07-2011, 17:48
  3. eGreat EG-M31B úprava chlazení
    Od PcBuh v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 11-05-2009, 21:15
  4. Chlazení plazmy
    Od mbecko v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 23-09-2008, 07:46