Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou vybrat anténu (komplikovanější problém)?

Mukarin (11)|13.2.2014 20:12
Dnes jsem zkoušel od kamaráda set-top-box , protože u mého jsem měl problémy se zastavováním obrazu v různých časech na některých programech. Následně jsem zjistil, že jeho přijímač mi na připojení k mým kabelům a mé staré tv nefunguje, nedává signál. Tudíž jsem mu můj přijímač půjčil a poprosil ho, ať ho ještě vyzkouší u sebe, zda-li má obdobný problém, nebo ne.
Následně bylo cca po dvou hodinách mým rodinným příslušníkem zjištěno, že nejde signál do druhé tv, která je nová a má tedy již dvb-t přijímač zabudován. Sem vede koax kabel ze stejné antény (síto).
Teď bych chtěl nějak tento problém vyřešit, aby nám tato nová tv v jiné místnosti šla bez ohledu na druhou samozřejmě. Máme zde ještě (nastavený, nasměrovaný) satelit a k němu příslušný přijímač u tv, ale neprodlužovala se/ nekupovala karta z důvodu zavedení poplatků.
Tudíž zřejmě potřebuji novou anténu, na kterou bych tv zapojil, nebo ještě lépe obě (pokud mi to doporučíte).
Místo je Zruč nad Sázavou, v dolíku, nejblíže je asi vysílač Votice, vzdušnou čarou je to 37km. Můžete mi prosím doporučit nějakou dobrou anténu? A případně se i vyjádřit k mým komplikacím?
Děkuji předem.
Ivo Mašek (10205)|13.2.2014 20:28
Výkonné anteny pro terestialní příjem jsou licenční Hirschmann, tedy u nás vyráběné Color Supra: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Problém v tvém případě bude ale asi jiný a zde těžko řešitelný nějakou radou. A to je ten spropadený dolík. Nikdo tady nemůže bez změření signálu vlastně říci, jak na tom tam jste.
mirekv (7169)|14.2.2014 08:29
Problém je asi v tom, že po odejmutí STB u 1. TV zmizelo napájení zesilovače v anténě. Předpokládám, že je pro obě TV signál rozbočen rozbočovačem,který má pro napájení antény průchozí jen jeden výstup. Navrhoval bych dočasně přehodit výstupy a v nové TV zapnout napájení zesilovače.
Mukarin (11)|18.2.2014 20:36
Dobře, děkuji za odpovědi. Ještě se chci zeptat, pakliže chci použít anténu pro dvě tv, jaký prvek na to mám použít? Slučovač a dát ho opačně? Je to možné? A pokud ano, jaký typ bych měl zvolit, abych signálu neuškodil.
Díky moc!
Ivo Mašek (10205)|19.2.2014 07:31
Rozbočovač
Záleží na kvalitě příjmu signálu. Pokud je slabý příjem, vybrat (pro 2 televize) např. tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Má v sobě i zesilovač. (uvádím příklad !). Pokud je příjem signálu kvalitní, pak rozbočovač bez zesilovače (hrozí přebuzení a ztráta kvality)
Mrkni např. sem: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Mukarin (11)|21.2.2014 15:24
Ok, děkuji moc. Jinak mne ještě napadlo, kdybych náhodou chtěl ještě jednu anténu na jednu z tv a nechtěl bych platit už tolik (přes 1000), seženu třeba za okolo 6ti stovek něco kvalitního? U nás mají dost ty "síta". I tu jsem tam měl, sloužila (včetně krabičky-zesilovače) opravdu hodně dlouho (přes 20 let) a i nyní si ji v okolí pořizují a nikdo si na ni nestěžuje.

Zakoupil jsem jinak tu doporučovanou, po nasměrování chodí naprosto v pořádku i s obyčejným koaxialem.
Ivo Mašek (10205)|21.2.2014 19:54
Pokud je dostatečný signál (a ten zřejmě je, když okolo tebe si ta síta pořizují), tak síto samozřejmě stačí.
bastlir (3245)|21.2.2014 22:06
Pokud vím, máte tam vykrývač s dostatečným výkonem, který se dá chytit i v Praze. Takže i síto tam stačí. Nejlevnějsím řešením pro tebe asi bude, koupit si napájecí výhybku k zesilovači v anténě (pokud ji nemáš) a až mezi ní a TV zapojit rozbočovač pro rozbočení signálu do dvou TV.
Mukarin (11)|21.2.2014 22:14
Dobře, a mohl by si mi doporučit konkrétní typy (odkazy)? Nerozumím tomu, nevím který je dostatečný a za který už se nevyplatí přidávat peníze a nerad bych koupil nějaký šmejd.
Děkuji!

Také jsem kdysi uvažoval o těch "všesměrových" anténách v krabičce, ale nevěděl jsem, jestli jsou k něčemu a jestli vlastně naladím vůbec nějaký další program, než když mám anténu nastavenou směr na Votice. A tedy má li-to význam vůbec.
bastlir (3245)|21.2.2014 22:31
[QUOTE=Mukarin;482796]Dobře, a mohl by si mi doporučit konkrétní typy (odkazy)? Nerozumím tomu, nevím který je dostatečný a za který už se nevyplatí přidávat peníze a nerad bych koupil nějaký šmejd.
Děkuji![/QUOTE]
Na ten samý dotaz jsem ti odpověděl v soukromé zprávě.
Snad jen, z praktických důvodů já nemám rád aktivní rozbočovače.

---------- Doplněno v 22:31 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:27 ----------

K anténě, jejíž odkaz jsi mi poslal, zesilovač nejspíš potřebovat nebudeš. Jenže ona je dost směrová a bude vyžadovat přesnější zaměření.
Mukarin (11)|21.2.2014 22:31
[QUOTE=bastlir;482800]Na ten samý dotaz jsem ti odpověděl v soukromé zprávě.
Snad jen, z praktických důvodů já nemám rád aktivní rozbočovače.[/QUOTE]

Díky, přečetl jsem. Momentálně mám tuto anténu, jak mi doporučil Ivo:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
bastlir (3245)|21.2.2014 22:33
Piš prosím jen sem, já už nevím, na co vlastně odpovídám.

---------- Doplněno v 22:33 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:33 ----------

PS. Viz výše.
Mukarin (11)|21.2.2014 22:34
[QUOTE=bastlir;482800]K anténě, jejíž odkaz jsi mi poslal, zesilovač nejspíš potřebovat nebudeš. Jenže ona je dost směrová a bude vyžadovat přesnější zaměření.[/QUOTE]

Ano, to chápu, poměrně jsem si se zaměřením vyhrál a od té doby je signál naprosto v pohodě a ani hd se "neseká".

Budu psát už jen sem, předtím jsem si spletl tlačítko soukromé zprávy s tlačítkem zprávy zde s použitím citace.
bastlir (3245)|21.2.2014 22:38
OK. Takže: anténa,kabel (nový neuškodí - preferuji měď), obyčejný vnitřní rozbočovač, zase od něj dva kabely a konektory ke všemu. To by mělo stačit.
Pokud však už je v anténě zesilovač, buď jej vymontuj, nebo napájej tou výhybkou. Nenápájený zesilovač však signál utlumuje.
Ivo Mašek (10205)|22.2.2014 07:26
[QUOTE=Mukarin;482801]Díky, přečetl jsem. Momentálně mám tuto anténu, jak mi doporučil Ivo:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/QUOTE]
To je právě antena, u které se většinou obejdeš bez zesilovače (neplatí to samozřejmě vždy). Tyto anteny se také používají pro tzv. dálkový příjem.