Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony FS100 - porad vhodna ke koupi?

KrocanX (243)|29.1.2014 09:44
Zdravim,

uvazuju o koupi neceho "novejsiho". Mam doma starsi sonku V1, kterou pouzivam jen kvuli XLR.. A pak dslt od sony. Jelikoz na to mam par dobrejch objektivu, tak sem koukal na fs100, s adapterem bych mohl pouzit tyto objektivy a navic baterky z V1 bych vyuzil. Vyplati se kupovat dnes uz starsi fs100?? na fs700 nemam a hlavne bych to uplne zatim nevyuzil.

Diky
Jarda.Bar (1238)|29.1.2014 19:13
Nevím kdy a jestli vyjde nějaká náhrada za FS100 , takže jí do hledáčku dát můžeš. Stejně jako Canon C100. Pak tu máš ještě možnost koupit kameru od BlackMagic, a nebo nějaký fotoaparát.

Teď koukám, že stojí už jen 99 tis.. To je krása.

Za 3 roky mi jako největší nevýhody té kamery přišly:
- absence ND filtrů
- mizerný držák mikrofonu, který přenese všechny doteky

Také pro tebe bude asi problém ergonomie FS100, natáčel jsi kamerou, která měla standardní design, FS100 je spíš na stativ a nebo je nutné jí umístit do RIGu. Ne vždy a s každým objektivem budeš schopný natáčet z ruky a s využitím standardního madla.
KrocanX (243)|30.1.2014 21:44
oukej, diky za odpoved.

V posledni dobe tocim hlavne na fotak, takze bych to s tim drzenim nejak zvladl.

Co ten zakladni objektiv, je k necemu?

Diky
Jarda.Bar (1238)|31.1.2014 00:37
Setový objektiv využiješ jedině tam, kde potřebuješ automatické ostření a plynulou změnu clony, třeba při obyč reportáži. Osobně bych dnes koupil jen tělo. Kdysi jsem koupil FS100 i s tím seťákem (18-200), protože v té době ještě nebyly žádné redukce pro Canon skla. Ale dnes je to myslím zbytečnost, asi by si ho nevyužil.
Škoda, že Sony FS100ku nenaučila ostřit podle bodu vybraného na dotekovém LCD, jako to umí NEX fotoaparáty, pak by se ta Soňácká skla dala lépe využít.
marko65 (193)|18.3.2014 16:52
Zdravim vas, mam jednu otazku. Chcem si kupit tuto kameru a nasiel som jazdenu na inzerat. Aj som sa s predavajucim stretol, pozrel som si ju a nevyzera z vonku poskrabana alebo poskodena. Kamera ma skoro 3 roky, bola kupovana v Syntexe v BA a ma najazdene 52x10. Podla mna je to dost, ale neviem ci to moze mat vplyv na buducu funkcnost kamery. Nie su tam mechanicke casti ako je to u kazetovych kamier, tak neviem. Cena so setovym objektivom a zaznamnikom Sony HXR-FMU128 je 2900 EUR. Oplati sa to kupit?
Pytkin (7947)|18.3.2014 23:22
to zavisi od toho co chces tocit ? cena mi pride OK
marko65 (193)|19.3.2014 06:11
Hlavne reportaz, svadby, eventy a pod. Myslis ze nema vplyv 520 natocenych hodin na funkcnost? Moze sa tam nieco opotrebovat?
peter.urblik (355)|2.10.2014 20:49
ahojte!

v súčasnej dobre si kladiem túto istú otázku ako autor tohto vlákna.. poprosím vás skúste mi nejak poradiť

chystám sa predať svoju lásku sony nx5 (ak by mal niekto záujem :) ) a chcel by som kúpiť niečo iné..

fs 100, c 100, black magic 4K, alebo zrkadlovka??????

má ešte vôbec význam kupovať fs 100 vku?

točiť budem to čo aj točím, svadby, klipy, promovideá a iné záležitosti.. zvykol som si na prácu s DSLR, mam nejaký canon a gh 2, takže tiež premýšlam či sa úplne nevyprdnem na kamery a nekúpim nejaký další foťáčik..

dakujem za rady
RoPo (6061)|2.10.2014 21:13
Panasonic GH4
peter.urblik (355)|2.10.2014 21:38
tak to fakt neviem.. to by bola asi úplne posledná možnosť..

4K fajn ale nie je to pre mna priorita.. myslím si že v šume je fs 100 lepšia ako GH4..

gh2 mám a spokojnosť.. ale hnevá ma malé DOF (m 4/3) napr. obraz z canonu sa mi páči viac..
RoPo (6061)|2.10.2014 23:55
peter.urblik (355)|3.10.2014 09:36
ďakujem za radu ale skús mi prosím bližšie špecifikovať čím je tá kamera výnimočná.. popis som si prečítal ale nejak ma to osobne moc nenadchlo.. ďakujem
RoPo (6061)|3.10.2014 10:30
Lepší DOF než u GH4, rychlejší ostření, 4k, kompaktnější, lehší než konkurenční 4k od Sony FDR-AX1, Leica optika.
Kvalitu obrazu momentálně posoudit nelze, až bude k dispozici více videí z reálného nasazení.

Já netuším, proč chceš kupovat FS 100 a ptáš se na jiné možnosti.
peter.urblik (355)|3.10.2014 13:55
dôvody:

Sony NX5 je skvelá kamera.. vela vela dobrých vecí sa mi s nou podarilo ale proste chcem niečo iné..

FS100
- 35 mm čip.. film look,
- dynamický rozsah
- veľmi dobre zvláda šum
-s dobrou optikou je to podľa mna vynikajúca kamera..

iné možnosti?

napr. C100 - kompatibilita s EOS sklami, ND filtre atd

black magic- vynikajúci dynamický rozsah, výhody záznamu v postprocesingu color grading atd

toto všetko mi NX5-tka už nedá.. aj ked som s nou v určitých situáciách spokojný

neviem či sa rozumieme, lebo ja som tvoju otázku nepochopil..
[QUOTE=RoPo;497044]Já netuším, proč chceš kupovat FS 100 a ptáš se na jiné možnosti.[/QUOTE]
josefíka (651)|3.10.2014 21:49
Osobně bych se rozhodoval mezi BlackMagic a GH4. V tomto pořadí. Je to jen můj názor na věc.
RoPo (6061)|3.10.2014 21:56
Proto jsem o GH4 psal, ale vadi me na nem pomalost ostreni.
peter.urblik (355)|3.10.2014 23:19
Sorry ale pisem z mobilu ak budu chyby nevsimajte si ich prosim. Dakujem

To Josefika:
Black magic je urcite moj favorit no obavam sa vstavaného SSD disku (kapacita a pod) potom baterka ale to sa uz da zriesit cez rig a v mount

Ro Po:ja pri 95% pripadoch ostrim rucne preto u mna rychlost ostrenia nie je kriteriom pre vyber kamery.. nad gh4 som uvazoval uz dlhsie ale stale ma ta kamerka chybicky ktore mne proste vadia..jedine co ma laka je zaznam a rezimy to rozhodne.. no moj nazor je ze hacknuty canon zahra vacsie divadlo

Teraz by som povedal ze som v slepej ulici lebo kamery uplne podla mojich predstav zacinaju na cenovej hladine 8 tisic a viac...
Pytkin (7947)|4.10.2014 01:19
ak tocis svadby , tak BMD ani Fotak podla mna neni uplne idealny .. i ked ani FS100 neni ergonomiou uplne idealna ..

BMD nema vstavany disk .. vkladas do neho disky ..
Pytkin (7947)|4.10.2014 01:24
peto ; a neuvazoval si nad SONY NEX-EA50 ? velmi slusna kamera za male peniaze .. ergonomia .. vsetko fajn ..

Natocili sme na to napriklad toto s objektivami z CANON fotaku :

marko65 (193)|4.10.2014 09:18
peter.urblik:

ja ti mozem fs 100 len odporucit. Tocim v podstate to co ty. Na ergonomiu tejto kamery sa da zvyknut. Je ale pravda, z ruky tocim minimalne. Mam tiez pan. gh3 a urcite je gh4 je super kamera. Ale neodporucam ti ju kupovat ako primarnu. Ked uz tak 2x s roznymi objektivmi a tocit s asistentom. Gh3 pouzivam len na kreativne sceny a ked je cas sa stym hrat. Vies ako to na svadbe chodi, kym by si si nastavil expoziciu a zostril, uz by bolo potom:-) Fs 100 ma vyborny AF, ale tiez tocim zvacsa s manualom. Ako si pisal, jedinecne zvlada lowlight. Takze byt tebou, kupil by som fs 100 so setovym objektivom a postupne dokupovat dalsie. Nepozeral by som v dnesnej dobe na 4k. Vacsina klientov este stale chce prioritne dvd, takze na svadobne ucely bude stacit este par tokov full hd.
Cena je teraz naozaj prijatelna. Ja som kupoval z Japonska cez ebay novu a mal som ovela lepsiu cenu ako na SK aj ked prihliadnem na to, ze je teraz o nieco lacnejsia.
Jarda.Bar (1238)|5.10.2014 07:50
Rozhodl bych se mezi FS100 a C100, každá my své výhody a nevýhody. U FS100 je asi největší plus možnost využít Metabones SpeedBooster, C100 má zase ND filtry. A nebo počkej jestli nevyjde nějaká náhrada za FS100. Možná se tak stane.
peter.urblik (355)|5.10.2014 12:12
[QUOTE=Pytkin;497074]ak tocis svadby , tak BMD ani Fotak podla mna neni uplne idealny[/QUOTE]

toto som si tiež hovoril.. tak od kúpi BMD ma odrádza hlavne to že ked chceš napr. niečo nastaviť (WB) musíš vždy liezť do menu.. BMD je asi skutočne len na klipy kde máš čas si všetko pripraviť.. ale na akciu si myslím je to úplne nevhodná kamera ..

s tými diskami máš pravdu.. zle som sa vyjadril.. v každom prípade by som mal obavy ťahať so sebou SSD disky (možno len sila zvyku).. karta mi príde predsa len o niečo menej náchylná...

k tým foťákom.. vieš čo na prácu s DSLR som si tak zvykol že fakt nemám problém točiť reportáže, akcie a iné veci a to na foťák.. jediné čo vidím ako nevýhodu je skoková zmena clony.. keby sa prejavovala plynule tak absolúúútna pohodka.. (mam len par canon skiel, okrem jedného plného manuálu) ešte som premýšlal nad samyang sklami (v USA Rokinon) tie sú naozaj dobré.. často využívané rôznymi filmmakrami..

nad tou NEX kamerkou som nepremýšlal.. skúsim sa na to pozrieť..

marko65: ano aj ja sa stretávam vačšinou so zákazníkmi ktorý chcú prioritne DVD, vyrobím pár BR za rok, vačšinou si berú zálohy na USB diskoch a niekedy práce odovzdávam len cez úložisko (niektoré firmy nepotrebujú/nechcú nič iné).. na 4k sa ešte nik nepýtal... v súčasnosti som sa stretol s pár zakazníkmi ktorý ani nevedeli čo je to BR :).. myslím že 4K nebude v kurze skutočne ešte pekne dlho (len pár ludí sa toho možno chytí).. full hd bude stačiť ešte pekne dlho..

s tým panasonicom tiež súhlasím, určite je to dobrá kamera ale nie ako primárna..

Jarda.Bar: presne takto uvažujem FS100 alebo C100.. ked fs 100 tak určite speedbooster.. pozeral som ceny v nemecku.. tam sony stojí takmer o 500 e menej.. za to kúpim speedbooster.. skutočne ako jedinú nevýhodu vidím ND filtre.. to je proste bieda..

C100 myslím že super vecička.. no o vyše 1000 e drahšia.. za to by som mal nejaké dobré sklo..
Pytkin (7947)|5.10.2014 23:53
[QUOTE=peter.urblik;497125]tak od kúpi BMD ma odrádza hlavne to že ked chceš napr. niečo nastaviť (WB) musíš vždy liezť do menu.. BMD je asi skutočne len na klipy kde máš čas si všetko pripraviť.. ale na akciu si myslím je to úplne nevhodná kamera ..[/QUOTE]
Ozvucujem v nuspirite jednu standup comedy a raz mesacne tam chodi particka , co to nazivo striha na dve BMDCC kamery .. Treba to tak vidiet , ze je to jedna z najlacnejsich kamier , co ma SDI vystup .. A s filmovym lookom .. Fakt ked das s rozumnym objektivom velky zoom , tak ten obraz stoji za to .. na svadbu ale asi ne ..
[QUOTE=peter.urblik;497125]s tými diskami máš pravdu.. zle som sa vyjadril.. v každom prípade by som mal obavy ťahať so sebou SSD disky (možno len sila zvyku).. karta mi príde predsa len o niečo menej náchylná... [/QUOTE]
Toto mas zbytocne obavy .. SSD disk je v podstate karta vo velkom puzdre :)
peter.urblik (355)|6.10.2014 11:31
Pytkin: BMDCC je určite skvelá vec.. mne osobne sa moc páči.. keby netočím svadby ale len nejaké klipy a vopred pripravené scény prípadne niečo podobné tak ju určite beriem..

viem o chalanovi/chalanoch ktorý komplet celé svadby robia len DSLR-kami.. či už 1D, mark III,6D, 60D, 600D, 650 D a 550D, videl som už rôzne mašinky s ktorými pracovali.. niektorý sú ozaj machri.. a ide to.. myslím že s DSLR sa dá v pohode pracovať aj reportážnym štýlom.. preto začínam poškulovať po Mark III,

no musím si to všetko nechať uležať v hlave.. tá FS100 sa mi moc pozdáva C100 tiež ale to je už vyššia obstarávacia cena.. uvidím.. inak s C100 som sa na svadbe ešte nestretol :)

včera som pozeral nejaké testíky c 100 vky.. s upgradom ten autofocus frčí neskutočne rýchlo a dobre.. z nemecka za 4980 €.. len jednu veci si neviem predstaviť ako funguje resp. ako sa prejavuje zmena clony.. lebo prakticy EOS objektívy neajú clonový krúžok, neviem si teda predstaviť ako sa mení clona na c 100vke aké to je rýchle a či tá zmena nie je skoková ako pri DSLR..

vie niekto?? dík (možno hlúpa otázka ale c 100 som skutočne ešte v ruke nedržal)
RoPo (6061)|6.10.2014 11:51
K C100 jsou spec. objektivy, na kterých je možnost jedním prstencem ostřit a druhým prostencem clonit, kde bych očekával plynulou změnu clony.
peter.urblik (355)|6.10.2014 16:40
asi máš na mysli cinema sklá od canonu.. no tie si bežný smrtelník dovoliť nemôže.. sú to plné manuály takže ano majú aj clonový krúžok..

ja som ale mal na mysli EOS sklá, ktoré sa na C100 vke bežne a často používajú..
Pytkin (7947)|7.10.2014 00:23
na FS100 mame taky medzikruzok na CANONove skla , a v tom medzikruzku je tiez clona .. cize to by slo pouzit na priclonenie ..
peter.urblik (355)|7.10.2014 10:04
ano ano.. speedbooster by som aj ja kúpil, práve preto aby som nemusel riešiť ND filtre lebo s plnou dierou by som to riešiť musel :( a to sa mi zas nechce..

príde mi lepšie riešenie dokúpiť pekne adaptér..
KrocanX (243)|14.10.2014 11:06
cvp.com ted nabizi docela zajimavou promo akci na c100
Jose1 (1)|6.3.2015 17:05
Tak jo.....čas letí a NEX-FS100 je už zase levnější.
Pokud zavadíte někdo o toto staré téma, nejlépe někdo, kdo s touto kamerou dělá(l).....mám pár otázek:
Nějaký návrh na objektiv (pod 20 000,-) s AF a Power zoom.....na tuto kameru?
Nějaké zkušenosti se spojením nové řady objektivů na FS700 ve spojení s FS100.......a to SEL-P18200...?
Nějaký pevný objektiv 50mm AF.....?

díky
jupco (39)|9.4.2015 10:16
ahojte, noo Canon priniesol na trh nedávno C100 Mark II, čo na ňu hovoríte? Cenový rozdiel medzi FS100 a C100MKII je cca 2000 eur. Ak by ste kupovali novú kameru, do čoho by ste šli? Lacnejší, no starší kúsok FS100? Alebo novinka C100 Mark II?
Pytkin (7947)|9.4.2015 17:08
ono primarne zavisi , na co tu kameru chces .. dnes uz je v mode hlavne 4K ..
jupco (39)|9.4.2015 17:47
No 4K nie je pre mna moc prioritou. Tocim hlavne v exterieri dalo by sa povedat dokumentarnym stylom. No FS100 uz sony ukoncilo oficialny predaj, co je dost skoda, takze aktualne mi najviac vychadza asi ta C100mk2. Rozmyslal som chvilu aj nad tym bmpc4k, ale moc mi to rawko nevonia. 4 hodiny HD zaznamu na 480gb disk a tiez to telo, potrebne prislusenstvo, neviem si pracu s nim v terene predstavit. Chcel som povodne FS100 ale jej nedostupnost ma trochu odradila.

Ta C100mk2 ma v podstate vsetko co potrebujem.

A ci nejaky iny navrh? :)