Notebook na amaterský střih videa kolem 15tis.
Zdravím, plánuju si koupit notebook, sem tam za čas střihám nějaký video z GoPro Black. Líbí se mi notas [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Tak by mě zajímalo, jest-li je to dobrá volba v téhle cenové relaci. Stříhám s Sony Vegas, takže by měla být podpora CUDA. Je mi jasný, že to nebude žádný zázrak, ale bohužel nemám na nějaký Mac, ale na takovýto domácí stříhání to bude dobrý, co myslíte? Díky za vřelou odpověď :)
Stačit to bude. Přidal bych paměť na 8GB a používal 64bit oper. systém. HDD je slabota, použil bych SSD od např. Intel 180GB a výše.
Zvyšovat RAM a koupit SSD to mám v plánu. A který Windows bude lepší 7 nebo 8 ?? Z 8ček jsem trochu zmatenej, ale asi je to jenom o zvyku.
Na amatérský střih videa by v podstratě měly stačit všechny dnešní NB nad 10 tis. Více RAM je o rychlosti. Kupovat ale do PC SSD, kde je jen jeden HDD považuji za nesmysl, protože jsou jednak stále nepřiměřeně drahé a také s malými kapacitami. Stačí trochu rychlejší normální HDD, který neprodukuje moc tepla.
SSD má smysl do každého stroje s Windows. I nejmodernější i5-4670 s 8 GB RAM je na klasickém disku prostě zadřená a zdržuje, naopak když jsem nedávno strčil SSD do 7 (!) let starého notebooku, tak se pocitově několikanásobně zrychlil a je to pořád použitelný stroj.
Takže pokud se tu nebavíme o extrémním případě, kdy je bezpodmínečně nutné mít neustále po ruce více než 160 GB pracovního prostoru a nelze to řešit externím diskem, tak má SSD smysl vždy. Ale buď si za tu rychlost zkrátka připlatit chci, nebo ne - to už je věc každého.
Takže pokud se tu nebavíme o extrémním případě, kdy je bezpodmínečně nutné mít neustále po ruce více než 160 GB pracovního prostoru a nelze to řešit externím diskem, tak má SSD smysl vždy. Ale buď si za tu rychlost zkrátka připlatit chci, nebo ne - to už je věc každého.
[QUOTE=JuraDooX;480543]Zvyšovat RAM a koupit SSD to mám v plánu. A který Windows bude lepší 7 nebo 8 ?? Z 8ček jsem trochu zmatenej, ale asi je to jenom o zvyku.[/QUOTE]
Doporučuji W7. SSD má v PC/NTB nejen na střih význam kvůli rychlejším odezvám systému. Vyplatí se to. Používám je všude a je to hodně znát.
Doporučuji W7. SSD má v PC/NTB nejen na střih význam kvůli rychlejším odezvám systému. Vyplatí se to. Používám je všude a je to hodně znát.
[QUOTE=tdlmarek;480551]SSD má smysl do každého stroje s Windows. I nejmodernější i5-4670 s 8 GB RAM je na klasickém disku prostě zadřená a zdržuje, naopak když jsem nedávno strčil SSD do 7 (!) let starého notebooku, tak se pocitově několikanásobně zrychlil a je to pořád použitelný stroj.
Takže pokud se tu nebavíme o extrémním případě, kdy je bezpodmínečně nutné mít neustále po ruce více než 160 GB pracovního prostoru a nelze to řešit externím diskem, tak má SSD smysl vždy. Ale buď si za tu rychlost zkrátka připlatit chci, nebo ne - to už je věc každého.[/QUOTE]
Nezpochybňuji zrychlení systému, když ale máš nainstalované Win7, Office, SW na grafiku a střih + ostatní SW, jsi v lepším případě na 120-130 GB. Já mám obsazeno na tomto NB (jen vedlejší a nic moc - 156GB). A kde by pak byl prostor na střih? Nemyslím si, že tazatel bude stříhat každý den. Takže pomalejší renderování klidně přežije. Nebo ... jako já u NB přehazuji šuplíky s HDD s Win 7 a Linuxem, může mít na SSD nainstalované základní Win 7 + střihový SW a pak by tam mohl mít dost místa.
Takže pokud se tu nebavíme o extrémním případě, kdy je bezpodmínečně nutné mít neustále po ruce více než 160 GB pracovního prostoru a nelze to řešit externím diskem, tak má SSD smysl vždy. Ale buď si za tu rychlost zkrátka připlatit chci, nebo ne - to už je věc každého.[/QUOTE]
Nezpochybňuji zrychlení systému, když ale máš nainstalované Win7, Office, SW na grafiku a střih + ostatní SW, jsi v lepším případě na 120-130 GB. Já mám obsazeno na tomto NB (jen vedlejší a nic moc - 156GB). A kde by pak byl prostor na střih? Nemyslím si, že tazatel bude stříhat každý den. Takže pomalejší renderování klidně přežije. Nebo ... jako já u NB přehazuji šuplíky s HDD s Win 7 a Linuxem, může mít na SSD nainstalované základní Win 7 + střihový SW a pak by tam mohl mít dost místa.
Tady nejde ani tak o renderování, na to má slabší procesor. Jde o celkově svižnější systém. Alespoň u mě to tak je - na všech strojích a noteboocích.
[QUOTE=bastlir;480556]Nemyslím si, že tazatel bude stříhat každý den. Takže pomalejší renderování klidně přežije.[/QUOTE]
Jak píše RoPo, já ten přínos SSD bral obecně - tzn. ne jenom při občasném stříhání, ale každodenním používání. Ono je s tím rychlejší i hloupé surfování po webu.
[QUOTE=bastlir;480556]když ale máš nainstalované Win7, Office, SW na grafiku a střih + ostatní SW, jsi v lepším případě na 120-130 GB.[/QUOTE]
Přiznám se, že nevím kolik je potřeba na grafický/stříhací software, ale přijde mi to trochu přehnanené. Třeba teď na pracovním PC mám OS, Office, NetBeans + JDK, 3x Linux ve VirtualBoxu, GNS3, nějakou základní sadu běžného softwaru + samozřejmě spoustu dokumentů, pracovních adresářů, atd., a obsazeno mám cca 70 GB. Ale uznávám, že o to místo je třeba se trochu starat, ne jenom bezmyšlenkovitě sypat balast na disk - takže např. custom instalace Office pouze s těmi aplikacemi, které člověk využívá, u Windows zrušit nesmysly jako hiberfil.sys (s SSD nemá smysl) a občas pročistit tempy, winsxs, atd.
Když bych to měl shrnout, tak mi prostě přijde docela odvážné označit SSD slovem "nesmyslné". Nesmyslné je kupovat víc RAM, než kolik dokáže uživatel svými aplikacemi využít. Nesmyslné je kupovat šestijádrovou i7 s HT, pokud člověk nepracuje s vícevláknovým softwarem. SSD je ale přínosem vždy, výrazně zlepšuje komfort při jakékoliv činnosti na PC, takže je to jenom o tom, zda si za to uživatel je ochotej připlatit, či nikoliv.
Jak píše RoPo, já ten přínos SSD bral obecně - tzn. ne jenom při občasném stříhání, ale každodenním používání. Ono je s tím rychlejší i hloupé surfování po webu.
[QUOTE=bastlir;480556]když ale máš nainstalované Win7, Office, SW na grafiku a střih + ostatní SW, jsi v lepším případě na 120-130 GB.[/QUOTE]
Přiznám se, že nevím kolik je potřeba na grafický/stříhací software, ale přijde mi to trochu přehnanené. Třeba teď na pracovním PC mám OS, Office, NetBeans + JDK, 3x Linux ve VirtualBoxu, GNS3, nějakou základní sadu běžného softwaru + samozřejmě spoustu dokumentů, pracovních adresářů, atd., a obsazeno mám cca 70 GB. Ale uznávám, že o to místo je třeba se trochu starat, ne jenom bezmyšlenkovitě sypat balast na disk - takže např. custom instalace Office pouze s těmi aplikacemi, které člověk využívá, u Windows zrušit nesmysly jako hiberfil.sys (s SSD nemá smysl) a občas pročistit tempy, winsxs, atd.
Když bych to měl shrnout, tak mi prostě přijde docela odvážné označit SSD slovem "nesmyslné". Nesmyslné je kupovat víc RAM, než kolik dokáže uživatel svými aplikacemi využít. Nesmyslné je kupovat šestijádrovou i7 s HT, pokud člověk nepracuje s vícevláknovým softwarem. SSD je ale přínosem vždy, výrazně zlepšuje komfort při jakékoliv činnosti na PC, takže je to jenom o tom, zda si za to uživatel je ochotej připlatit, či nikoliv.
Zabrané nísto na disku jsem si nevymyslel, ale jen jsem si to změřil na svém právě přeinstalovaném NB. A to si do něj neinstaluji žádné kraviny. SSD na desktopu jako systémový HDD také mám, ale jako jediný disk by to bylo málo. Do NB jsem si si jej také chtěl dát, ale když jsem na misky vah dal zrychlení versus kapacita a cena, tak zvítězila rychlá "klasika". Ideální je NB s dvěma HDD.
[QUOTE=bastlir;480549]Na amatérský střih videa by v podstratě měly stačit všechny dnešní NB nad 10 tis. Více RAM je o rychlosti. Kupovat ale do PC SSD, kde je jen jeden HDD považuji za nesmysl, protože jsou jednak stále nepřiměřeně drahé a také s malými kapacitami. Stačí trochu rychlejší normální HDD, který neprodukuje moc tepla.[/QUOTE]
V tom NTB jsou dva disky - 8GB SSD + 1TB HDD. Předpokládám, že by JuraDooX ten 8GB SSD nahradil větším. V nouzi stačí 64 GB, lépe je 120 GB. Bude tam pravděpodobně mSATA, ale dnes by neměl být problém ho sehnat v požadované kapacitě. Otázkou ale je, jak je udělaný BIOS a jestli umožní na ten SSD nainstalovat kompletní systém.
Pokud jde o další místo na disku, není problém koupit externí HDD s USB 3. Na trhu je jich dostatek a rychlos USB3 je na střih videa naprosto dostačující.
Co mě ale osobně na tom NTB dost vadí je lesklý displej (pokud se ovšem nebude používat externí monitor).
V tom NTB jsou dva disky - 8GB SSD + 1TB HDD. Předpokládám, že by JuraDooX ten 8GB SSD nahradil větším. V nouzi stačí 64 GB, lépe je 120 GB. Bude tam pravděpodobně mSATA, ale dnes by neměl být problém ho sehnat v požadované kapacitě. Otázkou ale je, jak je udělaný BIOS a jestli umožní na ten SSD nainstalovat kompletní systém.
Pokud jde o další místo na disku, není problém koupit externí HDD s USB 3. Na trhu je jich dostatek a rychlos USB3 je na střih videa naprosto dostačující.
Co mě ale osobně na tom NTB dost vadí je lesklý displej (pokud se ovšem nebude používat externí monitor).
Pokud vim tak v notasu je hybridni disk SSHD,tak vymena za vetši SSD asi nebude možná. Ten nápad s ext. Diskem s usb 3.0 se me libi :) Další monitor taky plánuju,protože mě zůstane ze stolniho. Díky za rada :)
Ten SSD disk tam pravděpodobně bude jen kvůli využití Intel Rapid Storage. Proto je tak malý, protože na Intel RST stačí.
Teď v posledním CHIPu jsem zrovna četl o šikovném hybridu 120GB/1TB od WD za velmi přijatelnou cenu. Jinak pro externí HDD bych spíš volil eSATA jak USB 3.
Tak rozhoduju se mezi těmato noťasama [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Ten S500 se mě libí z důvodu přenášení a designu, jen nevím jest-li by to ten procesor ještě utáhl a co se týče HDD ten bych časem nahradil větším. Jen mě jde o ten procesor, jest-li by to, to občasný stříhání utáhl.
[QUOTE=JuraDooX;480728]Tak rozhoduju se mezi těmato noťasama [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Ten S500 se mě libí z důvodu přenášení a designu, jen nevím jest-li by to ten procesor ještě utáhl a co se týče HDD ten bych časem nahradil větším. Jen mě jde o ten procesor, jest-li by to, to občasný stříhání utáhl.[/QUOTE]
Hmm, procesor je OK a dnes bych už asi procesor ani moc neřešil. i5 mám také a nemám s ničím problém. Vybral bych si ten s mechanikou, paměť si můžeš dokoupit jakou chceš. Designem se nenech ovlivnit. Podle něho vybírají baby, ale podle technických vlastností a užitkovosti.
Hmm, procesor je OK a dnes bych už asi procesor ani moc neřešil. i5 mám také a nemám s ničím problém. Vybral bych si ten s mechanikou, paměť si můžeš dokoupit jakou chceš. Designem se nenech ovlivnit. Podle něho vybírají baby, ale podle technických vlastností a užitkovosti.
Rozkaz přijat ;)
Strašné, člověk potom neví jestli má vůbec smysl něco psát, asi ani ne :) Přitom SSD a externí disk podle mě nebyla špatná rada a mimo téma, holt každý máme jiný názor.
Mimochodem musí to být opravdu notebook? Budeš vždy stříhat na jiné místě? Potřebuješ ho přenášet? Nestačí třeba jenom externí disk na data? Spousta lidí si dnes kupuje notebooky ikdyž nakonec ho mají jenom v bytě na jednom místě ;)
Strašné, člověk potom neví jestli má vůbec smysl něco psát, asi ani ne :) Přitom SSD a externí disk podle mě nebyla špatná rada a mimo téma, holt každý máme jiný názor.
Mimochodem musí to být opravdu notebook? Budeš vždy stříhat na jiné místě? Potřebuješ ho přenášet? Nestačí třeba jenom externí disk na data? Spousta lidí si dnes kupuje notebooky ikdyž nakonec ho mají jenom v bytě na jednom místě ;)
Notebook má pro mnoho lidí smysl z pohledu úspory místa. Ale já si ho beru s sebou i na dovolenou, kde si záznam z kamery hned stříhám, protože doma na to už nemám čas, nebo se mi do toho už nechce.
Ahoj hledám notebook na základní úpravu videa s GoPra vím že normální Pc by byl určitě lepší ale cestuji po republice a po světe tak chci rovnou notebook myslíte že by mě stačil tenhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] vím že to není žádná sláva ale bohužel :/ chystám se na měsíc do Nepálu tak nemám zbytečně love :D dííky
[QUOTE=Tomm2;483418]Ahoj hledám notebook na základní úpravu videa s GoPra vím že normální Pc by byl určitě lepší ale cestuji po republice a po světe tak chci rovnou notebook myslíte že by mě stačil tenhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] vím že to není žádná sláva ale bohužel :/ chystám se na měsíc do Nepálu tak nemám zbytečně love :D dííky[/QUOTE]
Ačkoliv GoPra nepoužívám, přesto si troufám tvrdit, že všechny dnes vyráběné počítače zpracují video z běžných kamer. Může se to +- lišit v pár minutách na rychlosti zpracování, ale to většině běžným uživatelům "žíly nerve". Snad bych si vybral pro tento účel HDD s větší kapacitou. Také nezapomeň na rozhraní kamery pro export videa, pokud nenahrává na kartu.
Ačkoliv GoPra nepoužívám, přesto si troufám tvrdit, že všechny dnes vyráběné počítače zpracují video z běžných kamer. Může se to +- lišit v pár minutách na rychlosti zpracování, ale to většině běžným uživatelům "žíly nerve". Snad bych si vybral pro tento účel HDD s větší kapacitou. Také nezapomeň na rozhraní kamery pro export videa, pokud nenahrává na kartu.