Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony Vegas 12 - renderovanie

Cressis (12)|18.1.2014 11:41
Dobry den, natacam hry pomocou specialnej strihacej karty AverMedia Live Gamer HD. Natacam v 60fps, 720p, bitrate 60mbps a v formate MP4 (h.264+AAC). Video upravujem a renderujem v Sony Vegas. Bohuzal nie som s tym moc skuseny a rad by som sa vas spytal, s akym formatom a nastavenim by som to mohol vyrenderovat na najlepsi kvalitu? Skusal som MP4, WMV.. bohuzial vzdy sa nasla nejaka chyba, vyblednute video... Potrebujem mat najvecsiu kvalitu a aby bolo video najplynulejsie. Nedavno som vyskusal aj ten h.264 a zdalo sa mi to dost dobre.

Ak by ste mali nejake napady, nastavenia, bitrate tak dakujem moc!
ai (2993)|18.1.2014 17:11
Nastav pro jistotu projekt na HD 720x60p, tedy rozmer 1280x720, nebo rozklikni to pole s Frame Rate a vloz tam 59.97 nebo 60, presne frame rate co mas. Tu hodnotu zjistis po nacteni klipu do vegasu , kliknes pravym na klip, properties, media, frame rate,
nebo si nainstaluj programek mediainfo, ktery ti vzdy vypise info do detailu o tvem videu

Pak u exportu zvol MainConcept avc nebo Sony avc, ty enkodery exportuji H.264 video. Dulezite je, aby parametry sedely pri exportu, 1280x720, 60p, neboj se nastavit Internet sablony, ty jsou velice flexibilni vetsinou a daji se prenastavit v "Custom" potom. Internet sablona neznamena nekvalitni export pokud to prenastavis v "Custom", best, atd ...

Pokud mas video vybledle i po exportu aplikuj po nacteni do Vegasu na video efekt "Sony levels" a nahore v Preset pro ten efekt zvol "Studio RGB to Computer RGB"
Cressis (12)|20.1.2014 09:11
Dakujem za odpoved. A co hovorite na Video for Windows, avi? Tam som si minule nastavil ten h264 kodek..

+ ked natacam s 60m bitrate aky bitrate by som mal nastavit aby som dosiahol najvyssiu kvalitu?

Este raz, velmi dakujem za pomoc..
ai (2993)|20.1.2014 16:23
Video for Windows ti vytvori jen avi kontejner s nejakym kodekem uvnitr. Neni dobre mit H.264 kodek v avi kontejneru. Nevim jak bys toho dosahl stejne, tohle funguje jedine po instalaci x264VFW kodeku, ktery pak umi ulozit H.264 do avi kontejneru. Pro H.264 kodek potrebujes vytvorit mp4 kontejner (nebo mkv treba , ale to Vegas primo neumi). Tedy pouzij bud MainConcept avc nebo Sony avc enkodery, kde se ti vytvori H.264 kodek a AAC audio kodek uvnitr toho mp4 kontejneru.

Jaky bitrate zvoliti zalezi na obsahu, mnozstvi sumu ve videu. Cim vyssi bitrate , tim lepsi video, ale od urciteho bitrate to uz nema moc cenu zvysovat bitrate vyse. To si musis najit tu hranici sam. Pro 1280x720p50 zrejme nema cenu jit vyse nez 20Mbit, neboli 20,000,000 (Vegas to tak zapisuje), spise zvol 10 Mbit , 2 pass VBR, average 10,000,000 a uvidis, pokud to nebude ono zkus zvysovat na 12,000,000 atd.
Cressis (12)|22.1.2014 17:43
Diky za pomoc, vsetko funguje
ale este keby ste mali prosim cas, tak by som mal len take doplnovacie otazky:
1. Vo viacerych videach som videl, ze niektori nastavuju v Properties -> Switches -> Mantain aspect ration off a Disable resample, pomaha toto ku kvalite?
2. Do kolko fps youtube lockuje videa? Jestli je nejaky rozdiel ked to vyrenderujem v 60 alebo 30..
ai (2993)|23.1.2014 00:36
Maintain Aspect Ratio by mel byt zachovan , aby proporce byly stejne, nebo-li tak nejak selsky vysvetleno, aby koule byla vzdy koule a ne nejaka elipsa, aby objekty nebyly natazene bud do vysky nebo sirky. Ale chapu ze nekdy to nesedi nekomu trosicku, jsou nekde cerne pruhy, bud po stranach nebo nahore a dole, tak tim se to zpravi. S tim treba souvisi znamy Vegasuv (ne)problem , ze drzi stale basu s tou normou 704x576 pro DV a DVD video. Kdy vyrabi ty cerne pruhy u DV a DVD nebo po nacteni je "predstavi", ale toto te asi nebude moc zajimat uz s tm DV, DVD. Jedine pokud by to nekoho zajimalo jak na to ...

Disable Resample neresampluje mezi snimky, nevyrabi "duchy" pri vytvoreni noveho snimku. Mas pripad ptaka leticiho kdy mava kridlama, a kdy po exportu na web z 50p na 25p ti to vyrobi takove mezisnimky, ze to muze pusobit az rusive. Ovsem pri Disable resample zase to muze pusobit strobovite. Zalezi jak se s tim kazdy popere, a taky zalezi asi na casu pri snimani videa, pokud je dlouhy tak to pusobi asi plynuleji i pri Disable Resample. Zkus si to sam na tvem pripade, nikomu never. :-)

Youtube zrejme porad jede s max 30fps, tedy musis to 50p video renderovat jako 25p. Nebo to Youtube udela za tebe, co asi neni idealni.
Cressis (12)|3.2.2014 15:01
Takze, vyskusal som vela nastaveni.. ukazky:

avi s h264, 10m, 29 fps
wmv, 15m, 29fps
mp4, 15m 29fps
mp4, 10m 30fps
wmv, 10m 30fps

bohuzial stale mam problemy s kvalitou, myslim hlavne kvalitu pri 360p.. v 720p je to normalne ale v 360p je to hrozna kvalita.. najprv som si myslel ze to je s tim, ze renderujem v 720 a nie v 1080 ale:

oni tiez renderuju v 720p a maju vybornu kvalitu v 360p.. tiez som si vsimol, ze ked video stoji tak je dobra kvalita a ked je vo videu nejaka akcia tak je hrozna..

ako by som mohol dosiahnut najlepsiu kvalitu aj v 360p? Diky
ai (2993)|3.2.2014 16:03
tak na hry je crf export nejlepsi, ti "oni" to delali jak, primo renderovali ve Vegasu? Vegas CRF neumi,

pri hre tam mas silenosti, ktere si vemou nekolikanasobek bitrate a naopak treba hned sekundu pozdeji dat mohou byt hodne nizke, to CRF zaridi, aby se pridelil zpravny bitrate
Cressis (12)|3.2.2014 16:28
Ano, pouzivaju Vegas
od toho druheho videa..

a nepouziva sa na to motion blur?

a v Adobe Premiere by to CRF slo?
ai (2993)|3.2.2014 17:21
Ja bych se nepoustel do odpovedi vedic, ze renderujes hry. Ja jsem to prehledl v tom prvnim prispevku. Sam jsem to nikdy nezkousel. Sam tomu nerozumim proc on ma v projektu 120fps, a vubec cele ten hracsky pristup, napriklad, sejmout video treba 120fps , i kdyz obrazovka zobrazi jen 60p, ma tam jiny rozmer nez 1280x720 pri sejmuti, ma v projektu dokonce upper field first, ale Vegas to zrejme ignoruje protoze render je progressive, pak exportuje wmv!, ne H.264. Nastavuje 10Mbit , to se zrejme jevi dost na toto video tak mu to vychazi.

-Ja bych zacal s overenim, jake jsou skutecne udaje toho videa co ti Fraps sejme. Pouzij MediaInfo programek a zjisti si skutecny, fps a rozmer videa.
-Pokud je to jak ma byt, je ve Vegasu nastaveno vzdy Best na render?
-Pak, proc neni dobre to sejmou hned 30fps, kdyz to je to co potrebuju? To bych potreboval vysvetlit, ale zrejme to by pak strobovalo, takze radsi 60p a pak resamplovat snimky.

- motion blur, nevim, nikdy jsem nic takoveho nezkousel

-Premiera taky nema CRF
Cressis (12)|3.2.2014 17:56
Nepouzivam Fraps, pouzivam specialnu strihaciu kartu AverMedia Live Gamer Hd, natacam v 1280x720, 60 fps a 60m bitrate.

Mam vzdy nastavene best na render.

No, v 30 fps sa robi zle slowmotion.. a renderujem to v 30fps lebo to podporuje youtube a resamplovat snimky? Mam dat disable resample..?
ai (2993)|3.2.2014 19:12
[QUOTE=Cressis;481227]Nepouzivam Fraps, pouzivam specialnu strihaciu kartu AverMedia Live Gamer Hd, natacam v 1280x720, 60 fps a 60m bitrate.
[/QUOTE]
ok, takze zachytavas do jakeho formatu?
Druha otazka.Jake jsou skutecne parametry zachyceneho videa, mas to overene, ze to je 1280x720 60p ? Programek Mediainfo ti vypise parametry pro video.
Cressis (12)|3.2.2014 20:31
[QUOTE=ai;481239]ok, takze zachytavas do jakeho formatu?
Druha otazka.Jake jsou skutecne parametry zachyceneho videa, mas to overene, ze to je 1280x720 60p ? Programek Mediainfo ti vypise parametry pro video.[/QUOTE]

screen: http://imgup.cz/image/NgZ
ai (2993)|3.2.2014 21:31
tak to ti uklada do H.264, ten vzorkuje do YUV a 4:2:0 , provadi kompresi, to neni idealni oproti treba fraps, ten je RGB 4:4:4, ten ti zachyti presne to same co taky na screenu vidis, ... , navic, ta kvalita toho HW H.264 enkoderu se take muze lisit, neni enkoder jako enkoder, jsou lepsi a horsi, softwarovy enkoder by mohl byt mnohem lepsi nez ten tvuj HW enkoder, ovsem softwarovy by to nemusel stihat live, potrbuje cas na dobry enkoding ...tezko posuzovat na 100% tohle, protoze jsem tyto veci nikdy nezkousel, ..., ale jedno je jiste nejaky handicap uz tam mas na zacatku ...

ten druhy bod byl myslen tak, aby jsi skutecne zkontroloval vysledne zachycene video, kolik to ma fps a kolik je skutecny rozmer, ne kolik jsi nastavil, jeden nikdy nevi, to si musis overit
Cressis (12)|4.2.2014 18:28
1. Podla mna musi existovat nejake dobre render nastavenie aj na ten H.264 aby vyuzilo co najvacsiu kvalitu

2. Som si na 100% isty s timi fps, rozmermi..

3. Nasiel som v nastaveniach aj volbu druheho formatu, - TS (H.264 + AAC), nepomohlo by to?
Cressis (12)|4.2.2014 18:49
Takze, uploadol som originalnu verziu videa a zistil som ze problem je s youtube... V pocitaci je kvalita videa super ale na youtube hrozna, takze mam nejake navrhy ako to upravit pre youtube..

1. Co keby som zmensil bit rate?
ai (2993)|4.2.2014 19:39
To ne.
Ten fraps urcite hraje trochu roli, je to lossless nebo temer lossless? V kazdem pripade se proto pouziva. Pokud by to bylo jedno tak by se nemusel pouzivat a nemusely by se vytvaret ty velke soubory pei zachytavani videa.

Muzes treba uploadovat 10 sekund toho zachyceneho videa, ja to zenkoduju nejlip jak budu moct, postnu na YouTube, pak se to porovna.
Cressis (12)|4.2.2014 20:07
Trochu ma stve ze v pocitac je super kvalita a na youtube zla.. podla mna treba najst nejake dobre nastavenia pre youtube..

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
RoPo (6061)|4.2.2014 21:12
A co takhle použít vimeo.com ?
ai (2993)|5.2.2014 00:23
je tam mnoho pohybu, ..., nemuzes porovnavat video z YouTube, kde se treba i na par sekund nic nedeje,Youtube dal bitrate 3000 na tech 1280x720, to je malo ...

bohuzel ja tu mam ted jen starsi Vegas 10.0, to uz je par let stare, mozna, ze kvalita enkoderu je lepsi po dvou verzich, ale spise bych rek, ze ne

Vegas disable resample a uploadovano na Youtube:

jen pro porovnani:x264 crf18 selecteven() a uploadovano na YouTube, zadne nejake viditelne zlepseni tu neni ,
i kdyz ten encoding si udrzel vice detailu hned v PC, je to uplne jedno, po uploadu, YouTube to rozsmalcuje tim malym bitratem stejne

v tom video mas obraz rozpuleny na hodne mistech, "tearing", nastav nejaky aero theme ve Windowsu
Cressis (12)|5.2.2014 08:20
dakujem este raz ze mi pomahate..

takze problem je v youtube.. malo by existovat nejaky dobry encoding aj pre youtube

ten tearing som si vsimol, upravim to..

EDIT: Prehladaval som sa trochu v grafickej karte a toto som nasiel:
http://imgup.cz/image/NQ7

nepomohlo by to keby som nastavil na RGB?

EDIT2: Takze vyskusal som vo Windowse temu areo ale robi to stale.. nemohlo by to robit lebo hra ide v 250fps a nataca v 60fps? ze to nestiha skladat do seba..
ai (2993)|5.2.2014 18:25
To se resilo i na jinem foru, myslim s nejasnym koncem, ale mohl bys mi vysvetlit proc hra jede treba 250fps?
Na screen to jde stejne 60fps, ale pry se to nejak lepe hraje, nebo jaky je duvod mit nastaveno vic nez 60fps?

mohlo by to pomoci trochu, RGB 4:4:4, nacist to do vegasu, ale H.264 neni RGB , tedy musel bys to snimat do jineho formatu, ovsem 4:4:4 YUV treba existuje, ja jsem to i zkousel uncompressed H.264 pomoci x264, ...
joeh (1358)|5.2.2014 22:28
[QUOTE=ai;481436]To se resilo i na jinem foru, myslim s nejasnym koncem, ale mohl bys mi vysvetlit proc hra jede treba 250fps?
Na screen to jde stejne 60fps, ale pry se to nejak lepe hraje, nebo jaky je duvod mit nastaveno vic nez 60fps?

- viac fps v hrách je preto, aby hráč nebol obmedzovaný max snímkovou frekvenciou monitora napr. 60Hz. Pokial je grafika schopná vykresliť 250 fps a hráč je schopný toho využiť, každá akcia v hre bude približne 4x rýchlejšia, pričom monitor bude zobrazovať každý štvrtý snímok. Zrak to prijme v pohode, poneváč nad 50 fps je to plynulé. Preto tá honba hráčov za výkonom PC.
Cressis (12)|6.2.2014 09:33
Takze mohli by sme sa zhodnut na tom, ze to nataca v MP4 a nie v Avi..?
ai (2993)|6.2.2014 17:16
[QUOTE=Cressis;481549]Takze mohli by sme sa zhodnut na tom, ze to nataca v MP4 a nie v Avi..?[/QUOTE] nevim, jestli tomu rozumim

a k tem fps , to vysvetleni od joeh, tomu take nerozumim :-), silly day, pokud mi nejaka "virtualni realita", pocitac renderuje neco co mohu vedet jen kazdy ctvrty snimek, neni to to same jako kdyby to rovnou engine renderovalo tou nizsi frekfenci? Jaky konkretni efekt to ma ta vetsi fps presne jestli muzete uvest priklad?
joeh (1358)|6.2.2014 19:54
- príklad - máme 3 PC, stejnú hru, stejne namakaného hráča, ktorý postupne odohrá stejný level nejakej akčnej strieľačky - úloha hráča - pištolníka je čo najrýchlejšie odbachnúť troch nepriateľov,
modelová situácia, čiže - tasí zbraň 3x vystrelí /dúfam, že vždy trafí hi-hi/
a/ prvý, slabý PC, 15 fps, hra bude vyzerať asi takto - ttt-aaa-sss-ííí vvv-yyy-sss-ttt-rrr-eee-lll-ííí vvv-yyy-sss-ttt-rrr-eee-lll-ííí vvv-yyy-sss-ttt-rrr-eee-lll-ííí
b/ druhý priemerný PC 60 fps - tasí ----- vystrelí ------ vystrelí ------ vystrelí
c/ tretí, nadupaný PC 240 fps - tasí, vystrelí,vystrelí, vystrelí

OK ?
ai (2993)|6.2.2014 23:21
no rozumim,..., a co kdyz nekdo mluvi v te hre, taky mluvi 4x rychleji, auto jede 4x rychleji, rozumis, ja predpokladam, ze cas je konstantni , ale vypada to, ze neni ... :-)
joeh (1358)|7.2.2014 21:03
ai - pravdepodobne je vysvetlenie tu - citujem z jednej hráčskej diskusie - "Tak tak, 60 FPS - 60 Hz (obecně 1:1) je nelepší možný stav, když dáš jiný Hz, tak je obraz neplynulý. Něco jinýho je víc fps než Hz, kdy je znatelně vyšší plynulost enginu hry i přes to, že Hz vyšší neni (platí jen u některých her!!!). "
ai (2993)|8.2.2014 04:06
[QUOTE=joeh;481724]Něco jinýho je víc fps než Hz, kdy je znatelně vyšší plynulost enginu hry i přes to, že Hz vyšší neni (platí jen u některých her!!!)[/QUOTE]
snazim se to teoreticky vstrebat :-) , ale zrejme nejlepsi by bylo si to nekdy vyzkouset, ale uz mi to dochazi zrejme, .., na to se musi divat z programatorskeho hlediska, ne vizualniho, protoze programator treba kontroluje neco ve smycce, dejme tomu 10x za sekundu, ovsem pri tom zrychleni to vlastne muze kontrolovat 20x za sekundu, tedy hrac ma vice prilezitosti se chytit, rychleji reagovat atd., i kdyz vidi porad stejnou frekfenci na screenu, reakce "ta neviditelna v programu" je festovejsi ...
joeh (1358)|8.2.2014 10:55
- áno presne tak to chápem i ja.