Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Je v TV LCD Samsung UE40ES6100 knoflík. baterie na udržení datumu, času a sezn.programů?

slatored (292)|20.12.2013 10:51
Zdravím,
vypínám TV (celý "kombajn" na stěně) od el. sítě a poslední dobou musím pokaždém spuštění znovu nastavovat datum a čas a programy se nastaví na DVB-T seznam.
Jestli je v TV také baterie (jako v PC), tak předpokládám, že ji budu muset vyměnit.
Ptám se raději předem, než TV začnu vymontovávat z "kombajnu" na stěně.
Dík předem za odpo. JJ
RoPo (6061)|20.12.2013 11:01
Tam může být jen supercap (nově se většinou i používá spíše) a ne baterie.

Jak je to u tohoto modelu ti přesně zodpoví jen servis.
slatored (292)|20.12.2013 11:05
To je ale smutná zpráva. To sám v záruce nevyměním. Tak tedy díky RoPo za zprávu - ještě, že jsem to nezačal sundavat.
jj
Retiree (659)|20.12.2013 11:18
Nezměnil jsi omylem někde v menu tv nastavení času z automatu na manuál? Standardně (auto) si tv tahá čas a datum ze sítě....
slatored (292)|20.12.2013 17:08
[QUOTE=Retiree;476635]Nezměnil jsi omylem někde v menu tv nastavení času z automatu na manuál? [/QUOTE]

Změnil, ale vědomě a až při poruše, protože musím vždy nastavit čas a datum. TV totiž vždy naskočí bez datumu a času a musím to vždy nastavit manuálně.
Po projevení poruchy byla nastavená na automat, ale protože se vždy spustila v DVB-T módu, tak se data automaticky nenastavila a na manuál jsem to musel přepnout.
(Alespoň si myslím, že to bylo tím DVB-T)

díky
jj
slatored (292)|23.12.2013 14:17
Včera jsem se na tuto závadu ptal v Datartu, kde jsem TV koupil a prodavač mi řekl, že si tím vypínámím ze sítě zničím celou televizi.
Tak raději vyrobím zvl.zásuvku, jen pro TV a už ji vypínat nebudu - to mě fakt nenapadlo..
bastlir (3245)|23.12.2013 14:55
[QUOTE=slatored;476882]Včera jsem se na tuto závadu ptal v Datartu, kde jsem TV koupil a prodavač mi řekl, že si tím vypínámím ze sítě zničím celou televizi.
Tak raději vyrobím zvl.zásuvku, jen pro TV a už ji vypínat nebudu - to mě fakt nenapadlo..[/QUOTE]
To měli pravdu, nicméně to nemá ráda žádná elektronika napájená ze sítě.
tesla15 (505)|24.12.2013 13:26
[QUOTE=bastlir;476890]To měli pravdu, nicméně to nemá ráda žádná elektronika napájená ze sítě.[/QUOTE]

Vypínat,nevypínat? Otázka diskutabiní. Dočetl jsem se časopis stereo: napětí v síti několikrát za den přesáhlo 800 V. Lidé v blízskosti solárních elektráren si ztěžují na praskání žárovek. Dovozce Samsung mi sdělil.... jejich TV počítají odehrané hodiny i z pohotovostního stavu. Taktéž tomu bylo u poslední řady TV ORAVA. Vím o stejném případu, kdy servis záruku při neúměrném počtu " odehraných " nechtěl uznat. Tudíž, je i otázkou, zda by dávno před touto uváděnou závadou nedošlo k poškození TV z jiných důvodů. Sám používám přepěťovou ochranu a TV v pohotovostním stavu jen když odcházím " na kafe ". ps. neúměrný počet odehraných hodin si výrobce zajišťuje oproti kavárenskému provozu. Jsou i případy kdy výrobce ZÁMĚRNĚ má načasováno odchod TV a nejen TV do důchodu.:-)-
Ještě doplním. Napěťové špičky na tranzistorech se sčítají a později dochází k proražení. To je pro mne ten hlavní důvod nenechávat zbytečně TV pod napětím. Špičky mohou pocházet i od domácích spotřebičů a to ještě nemluvím o okolním blesku, tam je cesta nevyzpytatelná / případ 10 pater, blesk nahoře a odnesly to TV v přízemí /....
Ivo Mašek (10205)|24.12.2013 13:56
D[QUOTE]očetl jsem se časopis stereo: napětí v síti několikrát za den přesáhlo 800 V. Lidé v blízskosti solárních elektráren si ztěžují na praskání žárovek.[/QUOTE]
Žádná solární elektrárna není do sítě napojena v místě někde přímo do trafa v obci. A to ještě musí v republice běžet parní elektrárna na vyrovnání výkyvů v napětí ze solárek. Solární elektrárny nejsou žádné terno, je s tím spousty starostí
Napětí 800V střídavých ?? Několikrát za den ?? Co si ti novináři dneska nevymyslí, to by jeden neřek. Trvalo několik let, než naše elektrosoustava mohla být NAPŘÍMO propojena se soustavou EU. Museli jsme splnit několik podmínek, mimo jiné stabilní napětí 230V (ne 220V) a naprosto přesnou frekvenci 50Hz bez absolutních výkyvů !! Další podmínkou bylo PŘÍMÉ odpojení od soustavy východních států (Ukrajina v našem případě). Toto vše bylo uskutečněno dost dlouhých let po našem vstupu do EU.
Já pamatuji, kdy do sítě (Jirkov a okolí) bylo na pár vteřin puštěno 320V střídavých (než shořel odpojovač na trafostanici u Otvic). Celkem šrumec. Bylo to roku 1984 ve večerních hodinách, kdy většina domácností měla puštěné TV (v té době ještě CRT). Já měl TV Fortuna5, komplet elektronková. Což mě uchránilo od zničení televizoru. Elektronky totiž vydrží dlouhodobé přepětí a nic se nestane (pouze se zkrátí jejich životnost z dlouhých X let o pár měsíců). Takže jediné co se mě stalo, bylo odpojení letovací pojistky (cín se roztek). Zaletoval jsem to a TV běžela normálně dál. Ovšem ti, co měli v té době moderní TV, tedy čistě tranzistorové, tak ti měli velkou smůlu. Odešly jim celé bloky (nutný servis) a některé ruské Rubíny chytly plamenem (prostě vnitřní obvod začal hořet malým plamínkem)
Pokud si vzpomínám, ani nespadly doma jističe (holt, proud nebyl vyšší, než měl být)
Víš co by to udělalo z 800 V za paseku ?? U dnešních zařízení?
tesla15 (505)|24.12.2013 15:47
[QUOTE=Ivo Mašek;476982]D
Žádná solární elektrárna není do sítě napojena v místě někde přímo do trafa v obci. A to ještě musí v republice běžet parní elektrárna na vyrovnání výkyvů v napětí ze solárek. Solární elektrárny nejsou žádné terno, je s tím spousty starostí
Napětí 800V střídavých ?? Několikrát za den ?? Co si ti novináři dneska nevymyslí, to by jeden neřek. Trvalo několik let, než naše elektrosoustava mohla být NAPŘÍMO propojena se soustavou EU. Museli jsme splnit několik podmínek, mimo jiné stabilní napětí 230V (ne 220V) a naprosto přesnou frekvenci 50Hz bez absolutních výkyvů !! Další podmínkou bylo PŘÍMÉ odpojení od soustavy východních států (Ukrajina v našem případě). Toto vše bylo uskutečněno dost dlouhých let po našem vstupu do EU.
Já pamatuji, kdy do sítě (Jirkov a okolí) bylo na pár vteřin puštěno 320V střídavých (než shořel odpojovač na trafostanici u Otvic). Celkem šrumec. Bylo to roku 1984 ve večerních hodinách, kdy většina domácností měla puštěné TV (v té době ještě CRT). Já měl TV Fortuna5, komplet elektronková. Což mě uchránilo od zničení televizoru. Elektronky totiž vydrží dlouhodobé přepětí a nic se nestane (pouze se zkrátí jejich životnost z dlouhých X let o pár měsíců). Takže jediné co se mě stalo, bylo odpojení letovací pojistky (cín se roztek). Zaletoval jsem to a TV běžela normálně dál. Ovšem ti, co měli v té době moderní TV, tedy čistě tranzistorové, tak ti měli velkou smůlu. Odešly jim celé bloky (nutný servis) a některé ruské Rubíny chytly plamenem (prostě vnitřní obvod začal hořet malým plamínkem)
Pokud si vzpomínám, ani nespadly doma jističe (holt, proud nebyl vyšší, než měl být)
Víš co by to udělalo z 800 V za paseku ?? U dnešních zařízení?[/QUOTE]
Pane Mašek, oněch 800 V je špičkových..Ty běžným zařízením nelze měřit. Článek popisoval v čas. Stereo fundovaný technik. Je tomu více jak 10 let, to by mne stálo mnoho promarněného času jej najít. Právě ony špičky jsou pro tranzistory ( né elektronky ) zničující. V jisté oblasti mému bydlišti docházelo k neúměrně časté poruchovosti TV. Ony špičky s ní souvisely, zřejmě měká síť. / za totálu jsem měl "radost " kdy zesil 2x140W ovlivňoval jas žárovek :confused: / Pokud se týče solární energie je mi to také kupodivu, nikdo se však k onomu článku neohradil.
Ivo Mašek (10205)|24.12.2013 16:47
Já myslel, že to měřil teď někdy. V dnešní době toto nehrozí.
bastlir (3245)|24.12.2013 20:24
[QUOTE=tesla15;476980]Vypínat,nevypínat? ......... Sám používám přepěťovou ochranu .......[/QUOTE]
Technici od Sama přepěťovku přímo doporučují. Zdroje prý jsou nejčastější závadou. Já mám např. chráněn samostatný okruh a TV ještě zvlášť.
1hroch (865)|25.12.2013 09:45
[QUOTE=Ivo Mašek;476993]V dnešní době toto nehrozí.[/QUOTE]
Ivo, nezij v iluzi - spicky jsou porad a zadny politicky rezim je neodstrani. Je to dano principem rozvodne site. Vzpominam, jak kdysi silnoproudaci pocitali v nejake rocnikove praci krizovatku vvn s vn vedenim. To by jsi se divil, jake elektromagenticke sily vznikaji mezi jednotlivymi vedenimi. A byt jsou vse jen prime vodice, jake se nasbiraji kapacity a indukcnosti na vedeni.
To vis, ze ti RBRaci verejne a oficialne nepriznaji nejake prepeti v siti. Mezi ctyrma ocima z nich vypadne, ze nekolikrat za den jsou spicky 1200 - 1500 V v delce nekolik desitek milisekund. Ojedinele se vyskytnou i 5 kV.
bastlir (3245)|25.12.2013 10:31
To abych si tedy raději pořídil ebonitovou tyč a liščí ocas. Samozřejmě s přepěťovou ochranou! :-E
slatored (292)|30.12.2013 18:43
[QUOTE=slatored;476882]...prodavač mi řekl, že si tím vypínáním ze sítě zničím celou televizi.
Tak raději vyrobím zvl.zásuvku, jen pro TV a už ji vypínat nebudu - to mě fakt nenapadlo..[/QUOTE]
Tak jsem se rozhodl, že už nebudu vypínat nic. Za dva dny se vše dobilo zpět a závada zmizela.
To jen pro další lidi podobně postižené. Dík za rady a mějte se...
jj
tesla15 (505)|31.12.2013 11:16
[QUOTE=slatored;477563]Tak jsem se rozhodl, že už nebudu vypínat nic. Za dva dny se vše dobilo zpět a závada zmizela.
To jen pro další lidi podobně postižené. Dík za rady a mějte se...
jj[/QUOTE]

S tímto názorem prodavače NEmohu souhlasit. Bylo pravidlem běžné údaje minim. rok musí zůstat v paměti. To v prodejně po odchodu nechají vše pod napětím? Odjíždíte na delší dobu, riskujete požár? Vypnutí sítě na delší dobu? Lidé technicky zaostávající, důchodci a pod. by po delším vypnutí nuceni volat servis? atd. atd. Nechci se mýlit, ač Vám to nepřeji TV se nějakým způsobem postupně poroučí, ( např. ztráta kapacity na kondensátoru, v některých případech baterie, svody..... Mám Plazmu Samsung a Pl. Panasonic, nic podobného se mi neprojevuje a jak jsem psal- TV pod napětím pouze při odchodu " na kávu ". Hezký Nový rok zde všem..
slatored (292)|1.1.2014 16:49
Můj 5-letý vnuk říká: "To sem si pávě mysej". A já také. Rozumný názor !!! a děkuji za něj.
Stejně to ale už nechávám všechno zapnuté. Nechce se mi TV sundavat ze zdi a rozebírat - vyvedl jsem si totiž zevnitř kabílek na exerní reproduktory a v záruce bych to musel vrátit do původního stavu.
Děkuji za odpo.
jj
slatored (292)|1.1.2014 16:59
Jo a po přečtení předcházejících příspěvků si hned jdu koupit jednu přepěťovou a tři gumové ochrany. Díky za všechny rady. jj
RossiD (1271)|1.1.2014 17:18
[QUOTE=slatored;477815]jednu přepěťovou a tři gumové ochrany[/QUOTE]

Jj, ochrana je důležitá !!!! ;)