TV na úpravu fotiek?
Ahojte vedeli by ste mi niekto poradiť čoho si mám všímať pri výbere tv? Ide mi hlavne o úpravu fotiek viem že žiadne eizo nekúpim a nezaplatím ;-) no aspoň sa čo najviac priblížiť k reálnemu zobrazeniu farieb kedže mi to miesto v byte nedovolí musím na úpravu fotiek používať tv za každú radu Vám ďakujem
Pekný deň ;-)
Pekný deň ;-)
rozumím tomu správně, že vybíráte televizi, která má plnit funkci monitoru? nebo na té televizi budete pouštět fotografie, které upravíte jinde? v prvním případě by bylo dobré vybrat lcd s led podsvícením. subjektivně se mi ale jeví jako přirozenější zobrazovač fotografií plazmová televize. úplně jinou ligou by pak mohly být uhd televize, které díky rozlišení budou u fotografií poskytovat jiný zážitek.
pokud by televize měla plnit roli monitoru, pak bych zvolil třeba samsung ue40f6400 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a nechal ji nakalibrovat odborníkem. 40palcový monitor na práci z jednoho metru by mohlo vyhovovat.
pokud by televize měla plnit roli monitoru, pak bych zvolil třeba samsung ue40f6400 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a nechal ji nakalibrovat odborníkem. 40palcový monitor na práci z jednoho metru by mohlo vyhovovat.
Ďakujem pekne áno na tv budem fotky upravovať kedže miesto na monitor nemám takze mi ide hlavne o verne podanie farieb žiadna presaturacia a ziarive farby aké zobrazujú tv aby sa obraz zdal "krajší"
Když to napíši hodně v kostce, tak se dá napsat toto: TV s reálným podáním barev pro úpravu fotek neexistuje.
To si spíš pořiď 30" PC LCD a ten používej také jako TV s externím DVB-T, DVB-S či DVB-C tunerem.
To si spíš pořiď 30" PC LCD a ten používej také jako TV s externím DVB-T, DVB-S či DVB-C tunerem.
Z ergonomického hlediska ale žádná TV není monitor, to je o zdraví!
Opravdu je takový problém pořídit nějaký 24" displej s IPS panelem? Nemusí to být hned Eizo za 40k.
Opravdu je takový problém pořídit nějaký 24" displej s IPS panelem? Nemusí to být hned Eizo za 40k.
Áno je to problém moja obývačka je spojena s kuchyňou takze miesta je dosť malo :-( preto upravujem fotky na tv monitor naozaj nieje kam dat 30" pc panel by bol dosť malý
Já bych tedy TV na práci nedoporučil ani svému největšímu nepřiteli, ale tak jsou to tvoje oči - svoje jsem řekl. Záleží samozřejmě na počtu hodin denně.
Nerobím to profesionálne čiže 5h úpravy týždenne robím to preto lebo ma to baví keď neforim neupravujem aj niekoľko týždňov
Podľa čoho zistím aký farebný gamut zobrazuje tv myslím že žiadny výrobca to neudáva
Podľa čoho zistím aký farebný gamut zobrazuje tv myslím že žiadny výrobca to neudáva
[QUOTE=slacho;476560]Áno je to problém moja obývačka je spojena s kuchyňou takze miesta je dosť malo :-( preto upravujem fotky na tv monitor naozaj nieje kam dat 30" pc panel by bol dosť malý[/QUOTE]
Jakou máš představu o velikosti uhlopříčky takovéto TV/PC LCD, když píšeš, že nemáš místo?
O profesionalitě se tady nikdo nezmiňuje. To by byl velký úlet, aby jsi "profesionálně" upravoval fotky na TV. :-E
Pokud to s TV, ale myslíš vážně, tak hned moje první odpověď byla jasná:
TV s reálným podáním barev pro úpravu fotek neexistuje. Není tedy co doporučit...
Jakou máš představu o velikosti uhlopříčky takovéto TV/PC LCD, když píšeš, že nemáš místo?
O profesionalitě se tady nikdo nezmiňuje. To by byl velký úlet, aby jsi "profesionálně" upravoval fotky na TV. :-E
Pokud to s TV, ale myslíš vážně, tak hned moje první odpověď byla jasná:
TV s reálným podáním barev pro úpravu fotek neexistuje. Není tedy co doporučit...
Výběr TV na úpravu fotek zapomeň. Takže si vyber cokoliv, co je zde na mnoha místech doporučováno v dané uhlopříčce. Pak si nech TV zkalibrovat sondou, ale kalibrovaný výsledek bude vhodný pro TV záznam ne pro fotky. Z jednoho prostého důvodu. sRGB (YCbCr) prostor, ve kterém pracuje TV záznam, panel a celá elektronika TV neodpovídá barevnému prostoru CMYK, sRGB či Adobe RGB, který je vhodnější pro úpravu fotek, ve ketrém se pracuje na PC.
Ahoj,
1. HDTV sa pre film a video kalibruje v farebnom štandarde REC.709, nie sRGB
2. YCbCR je len spôsob kódovania RGB informácii
3. Vačšina mainstream PC monitorov nemá široký gamut ( Adobe RGB ) ale ich farebný rozsah je bližší štandardu REC.709 alebo sRGB. Mid až high-end monitory pokrývajú 99% Adobe RGB. Tu musí sám fotograf vedieť v akom štandarde chce robiť master = záleží kto je jeho klient. Fotografické štúdiá alebo náročná klientela ( Adobe RGB ) vs 95% užívateľov ( sRGB / REC.709 ).
4. sRGB farebný priestor zdiela identické pozície primárnych farieb ako REC.709. Špecifikácia sRGB však definuje inú maximálnu svietivosť a inú gamma krivku ako u REC.709. To vyžaduje kalibrovať sRGB profil podľa iných cieľových úrovní ako REC 709.
5. Pokiaľ to s fotografiou myslím vážne, doporučujem kúpiť kalibrovateľný 4k monitor - napríklad 31.5" Dell UltraSharp UP3214Q ( alebo iné high-end monitory ). Podporuje sRGB, AdobeRGB a REC.709 ( okrem DCI-P3 a Ultrasharp native ). Problém nie je ani tak v cene takého monitora, ale v tom, že na 4k monitor treba 4k kompatibilnú grafickú kartu ( Haswell platforma minimum, ideálne silnejšie grafické karty od AMD/Nvidia ). Nakoniec sem tam si pustíme na monitore aj film alebo video a kedže 4k obsah de facto nie je, grafická karta musí obsah upscalovať, če nie je easy úloha.
6. Pokiaľ stačí grafikovi sRGB a chce v tomto formáte masterovať svoje fotky, bude stačiť aj 2k/4k LCD LED TV, ktorá má:
a. možnosť prepnúť farebný priestor na HDMI vstup na sRGB a možnosť dvoch kalibrovateľných profilov ( sRGB + REC.709 )
b. možnosť plnej kalibrácie ( multi-bodové vyváženie bielej, multi-bodová kalibrácia gammy a 6-bodový CMS = RGBCMY )
7. Pre color-critical aplikácie je nevyhnutná kalibrácia monitora/TV pomocou 3D LUT.
Pluto
1. HDTV sa pre film a video kalibruje v farebnom štandarde REC.709, nie sRGB
2. YCbCR je len spôsob kódovania RGB informácii
3. Vačšina mainstream PC monitorov nemá široký gamut ( Adobe RGB ) ale ich farebný rozsah je bližší štandardu REC.709 alebo sRGB. Mid až high-end monitory pokrývajú 99% Adobe RGB. Tu musí sám fotograf vedieť v akom štandarde chce robiť master = záleží kto je jeho klient. Fotografické štúdiá alebo náročná klientela ( Adobe RGB ) vs 95% užívateľov ( sRGB / REC.709 ).
4. sRGB farebný priestor zdiela identické pozície primárnych farieb ako REC.709. Špecifikácia sRGB však definuje inú maximálnu svietivosť a inú gamma krivku ako u REC.709. To vyžaduje kalibrovať sRGB profil podľa iných cieľových úrovní ako REC 709.
5. Pokiaľ to s fotografiou myslím vážne, doporučujem kúpiť kalibrovateľný 4k monitor - napríklad 31.5" Dell UltraSharp UP3214Q ( alebo iné high-end monitory ). Podporuje sRGB, AdobeRGB a REC.709 ( okrem DCI-P3 a Ultrasharp native ). Problém nie je ani tak v cene takého monitora, ale v tom, že na 4k monitor treba 4k kompatibilnú grafickú kartu ( Haswell platforma minimum, ideálne silnejšie grafické karty od AMD/Nvidia ). Nakoniec sem tam si pustíme na monitore aj film alebo video a kedže 4k obsah de facto nie je, grafická karta musí obsah upscalovať, če nie je easy úloha.
6. Pokiaľ stačí grafikovi sRGB a chce v tomto formáte masterovať svoje fotky, bude stačiť aj 2k/4k LCD LED TV, ktorá má:
a. možnosť prepnúť farebný priestor na HDMI vstup na sRGB a možnosť dvoch kalibrovateľných profilov ( sRGB + REC.709 )
b. možnosť plnej kalibrácie ( multi-bodové vyváženie bielej, multi-bodová kalibrácia gammy a 6-bodový CMS = RGBCMY )
7. Pre color-critical aplikácie je nevyhnutná kalibrácia monitora/TV pomocou 3D LUT.
Pluto