Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DVB-T2 - ma cenu priplatit?

Kai-Yin (6)|7.12.2013 19:21
Dobry den,

poprosim o nazor:
ma cenu investovat 1000 Kc do Sony KDL40R474 s DVB-T2 tunerem nebo je to zbytecne a radeji koupit levnejsi KDL40R471? Vypada to na jediny rozdil.

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Pokud mate nejake vyhrady k vybrane TV, napiste prosim, dekuji. (Smart funkce a nahravani na USB nepotrebuji)
sibelius (329)|7.12.2013 19:59
a kde že to hodláš DVB T2 chytat? Nějak se tady rozmnožily dotazy s TV, která má DVB T2... to někde vyšel nějaký článek? Nebo TV Nova měla nějakou hodnotnou reportáž?

K TV se asi nemá cenu vyjadřovat. Co čekat od TV za 9000kč v metrové uhlopříčce? Nic
Kai-Yin (6)|7.12.2013 21:07
Nehodlam ted nic chytat, investice = budoucnost. Otazka zni, jestli mi TV vydrzi nez se tady T2 bude vysilat.

Co se ti na TV nelibi? Muzes byt konkretni?
sibelius (329)|7.12.2013 22:24
Ne, je vetsi pravdepodobnost, ze budes kupovat novou tv driv, nez se u nas DVB T2 spusti. Navic je otazka jestli soucasny dvb t2 tuner bude vubec k necemu... s dvb t a mpeg2 to bylo podobne....
TV jsem nevidel, konkretni byt nemuzu. Ale je jasne, ze v te cene to bude, jak to rict slusne, obrazovy pruser... resp. v te cene bude uplne jedno, co si vyberes....
Btw, mluvit o TV jako o investici? Budes opravdu rad, kdyz prezije dva roky
bastlir (3245)|7.12.2013 23:14
Nikdo tu nic nečte, takže dokola a dokola. Jak píše sibelius a mnoho dalších, DVB-T2 se nemá cenu u nás zatím ještě zabývat už jenom proto, že zatím není znám standard.
Ivo Mašek (10205)|8.12.2013 08:33
Standard DVB-T2 je znám hodně dlouhých let, a jede dle něj část Evropy (nás to také nemine). Např. Británie, Srbsko, Ukrajina, Rusko, chystá se Rumunsko, placenou televizi má v tom Rakousko, Chorvatsko ...... U nás zatím jen zkušební vysílání.
Malér je v tom, jaký kodek se použije. Momentálně se jede na H264, a vše je kompatibilní se staršími (mpeg4). Jenomže se musel najít nějakej "šťoural", co vymyslel kodek H265 ( :-D ). Prostě, aby jsme to neměli jednoduchý. Ten samozřejmě bude zpětně kompatibilní, ovšem opačně to fungovat asi nebude.
Pokud někdo bydlí u rakouských hranic, má možnost příjmu jejich programů a má možnost si v Rakousku zakoupit dekodovací kartu od společnosti SimpliTV, která vysílá placenou televizi v DVB-T2, tak se mu to asi i vyplatí. Pro nás ostatní je to momentálně k ničemu
Joystick013 (36)|8.12.2013 22:03
Nechci tu polemizovat o tom, kdy reálně bude vysílání v DVB-T2 zahájeno, nicméně k tomu kodeku, o kterém se tu všude diskutuje. Je vydán D-Book pro vysílání DVB-T2 v ČR a zde je uveden kodek H264. Na základě toho dokumentu začali výrobci dodávat do ČR takto vybavené zařízení. Teď to podle mě už nikdo změnit nemůže. Navíc co jsem měl možnost vidět jednu technickou debatu s člověkem, teď už nevím jestli byl od Radiokomunikací či z ČT, tak H265 je kodek uvažovaný pro 4K vysílání. Je to prostě vývoj. DVB-T (mpeg2), DVB-T2(mpeg4), DVB-T3(H265).
tdlmarek (1566)|8.12.2013 22:30
[QUOTE=Joystick013;475363]Je to prostě vývoj. DVB-T (mpeg2), DVB-T2(mpeg4), DVB-T3(H265).[/QUOTE]
No právě. DVB-T také začínalo jenom s h.262/mpeg2, aby vzápětí mohlo být doplněno h.264/mpeg4 a někteří museli absolvovat druhé kolo obměny hardware. Proto mi nepřijde až tak překvapující, že u DVB-T2 uvažují o nasazení nejnovějšího standardu (h.265) hned od začátku, aby se ta situace neopakovala.
Ivo Mašek (10205)|9.12.2013 06:55
[QUOTE]Je vydán D-Book pro vysílání DVB-T2 v ČR a zde je uveden kodek H264.[/QUOTE]
Ten se bude muset v některých aspektech předělat, a být stejný (např. dle onoho kodeku), jako v ostatní Evropě (EU). Jinak se dostanem do izolace a náprava bude sakra drahá
RoPo (6061)|9.12.2013 09:01
Souhlas s IM. Pokud by ČR nebyla v DVB-T2 zcel kompatibilní s EU, tak má zavřenou bránu - uzavřený malý trh, jakým ČR je. Jak s novými koncovými zařízeními (TV, rekordéry, tunery, atd..), tak vysílací technologií. Proto teď kupovat DVB-T2 je větší sázka do loterie než si pořídit TV např s DVB-S2 (pak už vůbec DVB-T2 řešit v budoucnu není třeba) nebo TV s normálním DVB-T a až bude vše vyladěno, ustáleno a v ostrém provozu, tak pořídit případně novou TV. Ten čas než DVB-T2 najede na ostro bude tak za 3-5let nejdříve. Za tu dobu TV sice fungovat bude, ale bude tak technologicky a morálně zastaralá, že se stejně bude přemýšlet o nové TV.
Joystick013 (36)|9.12.2013 11:24
[QUOTE=tdlmarek;475364]No právě. DVB-T také začínalo jenom s h.262/mpeg2, aby vzápětí mohlo být doplněno h.264/mpeg4 a někteří museli absolvovat druhé kolo obměny hardware. Proto mi nepřijde až tak překvapující, že u DVB-T2 uvažují o nasazení nejnovějšího standardu (h.265) hned od začátku, aby se ta situace neopakovala.[/QUOTE]

To není úplně pravda. Ano, DVB-T začalo s mpeg2, později byl přidán mpeg4, ale mpeg2 pořád zůstal, tedy kdo si koupil settopbox jen s mpeg2 mohl klidně jet dál a žádná výměna nebyla nutná. A navíc nyní už snad mpeg4 opět nejede, takže je to vlastně tak jak bylo původně specifikováno.
Joystick013 (36)|9.12.2013 11:30
[QUOTE=RoPo;475404]Souhlas s IM. Pokud by ČR nebyla v DVB-T2 zcel kompatibilní s EU, tak má zavřenou bránu - uzavřený malý trh, jakým ČR je.[/QUOTE]

S tímto nelze úplně souhlasit. Pro ČR musí už nyní dělat spousta výrobců extra podporu a to hlavně hlavně kvůli znakové sadě. Taky nejsme uzavřený trh jenom proto, že máme ěščřž :-)
RoPo (6061)|9.12.2013 11:40
[QUOTE=Joystick013;475426]A navíc nyní už snad mpeg4 opět nejede....[/QUOTE]

To není pravda. MPEG4 v DVB-T jede i na 5 let staré TV (tenkrát MPEG4 u DVB-T byla novinka a očekával jsem, že se rozšíří a prdlajs, ale zatím jede)... Jak je to možné? :-E

Je provozován v [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
[ATTACH=CONFIG]25672[/ATTACH]

---------- Doplněno v 11:40 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 11:38 ----------

[QUOTE=Joystick013;475427]S tímto nelze úplně souhlasit. Pro ČR musí už nyní dělat spousta výrobců extra podporu a to hlavně hlavně kvůli znakové sadě. Taky nejsme uzavřený trh jenom proto, že máme ěščřž :-)[/QUOTE]

Znaková sada a kompresní formáty jsou zcela jiné kategorie "problémů".
Znaková sada je dána zcela jinou normou než kompresní formáty v daném přenosovém formátu, která je mezinárodní a "naše ..ěščřž.. je součástí této znakové sady".
multiplex_7_srpen_2013.jpg
tdlmarek (1566)|9.12.2013 11:52
[QUOTE=Joystick013;475426]To není úplně pravda. Ano, DVB-T začalo s mpeg2, později byl přidán mpeg4, ale mpeg2 pořád zůstal, tedy kdo si koupil settopbox jen s mpeg2 mohl klidně jet dál a žádná výměna nebyla nutná. A navíc nyní už snad mpeg4 opět nejede, takže je to vlastně tak jak bylo původně specifikováno.[/QUOTE]
Vždyť jsem jasně napsal, že výměnu museli absolvovat někteří - tzn. ti, kteří chtěli začít sledovat v HD. Samozřejmě, pokud někdo o pokrok nestojí, tak výměna nutná není - ale v tom případě můžeme stejnou logiku aplikovat i na DVB-T2, protože DVB-T v mpeg2 tu s námu bude déle než je životnost jakékoliv současné TV.
Joystick013 (36)|9.12.2013 14:21
[QUOTE=RoPo;475430]To není pravda. MPEG4 v DVB-T jede i na 5 let staré TV (tenkrát MPEG4 u DVB-T byla novinka a očekával jsem, že se rozšíří a prdlajs, ale zatím jede)... Jak je to možné?[/QUOTE]

Sorry :-) Multiplex 7 nechytám, pouze 1,3 a 4, tak jsem vycházel z toho.
patriot (227)|9.12.2013 17:09
[QUOTE=Kai-Yin;475236]Dobry den,

poprosim o nazor:
ma cenu investovat 1000 Kc do Sony KDL40R474 s DVB-T2 tunerem nebo je to zbytecne a radeji koupit levnejsi KDL40R471? Vypada to na jediny rozdil.

Pokud mate nejake vyhrady k vybrane TV, napiste prosim, dekuji. (Smart funkce a nahravani na USB nepotrebuji)[/QUOTE]

Těžko poradit, poněvadž nikdo neví, kdy se u nás DVB-T2 spustí do provozu. Navíc prý přechod na DVB-T2 již bude technicky mnohem jednodušší, než přechod z analogu, takže to bude akce typu "kulový blesk". O to těžší rozhodování.

Já bych se ale chtěl pozastavit nad tím, jak ty ku*** diverzifikují cenu dle toho, jestli má produkt T2 tuner.
Pánové, čip, který umí všechny dosavadní standardy (DVB-T, T2, C, S, S2) od tradiční firmy STMicroelektronics:
http://www.st.com/st-web-ui/static/active/en/resource/technical/document/data_brief/DM00036663.pdf
Jeho cenu jsem našel na Amazonu za 2.60 USD/ks - čili 50Kč, pro kusový odběr. Ale pro množstevní odběr je cena až, a teď se posaďte, 0.2 USD/kus. Čili cca 4Kč. Řekněme, že čip, který neumí T2, stojí o 30% méně, tedy 3Kč. Rozdíl je tedy 1Kč. Tak kde sakra, našlo Sony tu odvahu prodávat o 1000Kč výše?
To je nehorázné. A je za tím vidět, že výrobci nás UMĚLE odrazují od koupě moderního zařízení, dokud jej není skutečně potřeba. Protože takhle si připravují dvojnásobné prodeje - kup teď starý a za "chvíli", až přijde T2, nový produkt.

Já osobně bych Vám spíše doporučil si za T2 připlatit. I když je to zlodějna. Sám mám T2 tuner v plazmě viz můj podpis. Už 2.5 roku a neřekl bych že bych chtěl svoji plazmu měnit. Je parádní pořád a líbí se mi dokonce obrazově i designově víc, než její nástupci. To je výhoda dražších modelů. Ale to je jedno - na dva tři roky si dobrovolně TV nekupuje nikdo, to jsou jen chlapácké bláboly. Možná tak Krejčíř, ale i to spíše kvůli tomu, že se často stěhuje... No ale pokud máte skutečně hluboko do kapsy a TV musíte kupovat třeba na splátky, půjčku apod., tak se na T2 vykašlete.
A ještě poznámka pod čarou: Souhlasím s ostatníma, že za 10 tis to nebude žádná obrazová lahůdka. Dám Vám tip. Běžte se podívat do obchodu na nejlevnější dostupnou plazmu od LG. Podobný poměr cena/obraz podle mne jen tak nenajdete. (Samsung ani Panasonic levné plazmy neumějí a levná LED s dobrým obrazem je zbožná motlitba u Zdi nářků)
sibelius (329)|9.12.2013 17:28
To nejsou chlapacke blaboly. Dnesni TV nejsou delane na to, aby vydrzely pet nebo nedejboze deset let.... a co se tyce te "investice" do DVB T2 viz debata na prvni strance
Lumca_1 (218)|9.12.2013 20:45
[QUOTE=patriot;475473]Těžko poradit, poněvadž nikdo neví, kdy se u nás DVB-T2 spustí do provozu. Navíc prý přechod na DVB-T2 již bude technicky mnohem jednodušší, než přechod z analogu, takže to bude akce typu "kulový blesk". O to těžší rozhodování.

Já bych se ale chtěl pozastavit nad tím, jak ty ku*** diverzifikují cenu dle toho, jestli má produkt T2 tuner.
Pánové, čip, který umí všechny dosavadní standardy (DVB-T, T2, C, S, S2) od tradiční firmy STMicroelektronics:
http://www.st.com/st-web-ui/static/active/en/resource/technical/document/data_brief/DM00036663.pdf
Jeho cenu jsem našel na Amazonu za 2.60 USD/ks - čili 50Kč, pro kusový odběr. Ale pro množstevní odběr je cena až, a teď se posaďte, 0.2 USD/kus. Čili cca 4Kč. Řekněme, že čip, který neumí T2, stojí o 30% méně, tedy 3Kč. Rozdíl je tedy 1Kč. Tak kde sakra, našlo Sony tu odvahu prodávat o 1000Kč výše?
To je nehorázné. A je za tím vidět, že výrobci nás UMĚLE odrazují od koupě moderního zařízení, dokud jej není skutečně potřeba. Protože takhle si připravují dvojnásobné prodeje - kup teď starý a za "chvíli", až přijde T2, nový produkt.

Já osobně bych Vám spíše doporučil si za T2 připlatit. I když je to zlodějna. Sám mám T2 tuner v plazmě viz můj podpis. Už 2.5 roku a neřekl bych že bych chtěl svoji plazmu měnit. Je parádní pořád a líbí se mi dokonce obrazově i designově víc, než její nástupci. To je výhoda dražších modelů. Ale to je jedno - na dva tři roky si dobrovolně TV nekupuje nikdo, to jsou jen chlapácké bláboly. Možná tak Krejčíř, ale i to spíše kvůli tomu, že se často stěhuje... No ale pokud máte skutečně hluboko do kapsy a TV musíte kupovat třeba na splátky, půjčku apod., tak se na T2 vykašlete.
A ještě poznámka pod čarou: Souhlasím s ostatníma, že za 10 tis to nebude žádná obrazová lahůdka. Dám Vám tip. Běžte se podívat do obchodu na nejlevnější dostupnou plazmu od LG. Podobný poměr cena/obraz podle mne jen tak nenajdete. (Samsung ani Panasonic levné plazmy neumějí a levná LED s dobrým obrazem je zbožná motlitba u Zdi nářků)[/QUOTE]

Tu svou plazmu z podpisu (Panasonic 50GT30Y ), která je dle označení pro skandinávský trh (pro brtiský by měla na konci B) jsi pořídil kde? U nás? Dělají se sice v Plzni, ale je zákaz je u nás prodávat (potvrzeno vysokým důstojníkem ze zastoupení Panasonicu pro ČR) a kdo by ji tady prodal, tomu by Panasonic údajně zrušil zastoupení.
patriot (227)|11.12.2013 14:47
[QUOTE=Lumca_1;475500]Tu svou plazmu z podpisu (Panasonic 50GT30Y ), která je dle označení pro skandinávský trh (pro brtiský by měla na konci B) jsi pořídil kde? U nás? Dělají se sice v Plzni, ale je zákaz je u nás prodávat (potvrzeno vysokým důstojníkem ze zastoupení Panasonicu pro ČR) a kdo by ji tady prodal, tomu by Panasonic údajně zrušil zastoupení.[/QUOTE]

Přes zastoupení Panasonicu pro ČR to samozřejmě nešlo, poněvadž si neobjednalo modely s DVB-T/T2 tunery (byť jejich cena byla prakticky stejná). Proč asi, to jsem již naznačil v mém předchozím příspěvku. Naštěstí žijeme v prostředí EUCU, a tak si člověk může koupit věci jaké chce, kde chce a od koho chce.

Samozřejmě v TV lze nastavit i Češtinu, a přiložen byl i český tištěný Návod.

Záruku 2 roky jsem na to u svého prodejce měl. A po záruce je to již jedno, tím spíše, že cena opravy se v těchto případech rovná ceně nového výrobku.

Takže doporučuji každému, ať si nenechá srát na hlavu českým zastoupením, a když nenabídnou ten produkt, co chcete, a jinde jej mají, tak si jej prostě kupte jinde. Oni tomu rozhořčeně říkají "šedý" prodej, protože ten prodej jde mimo ně. Ale za to si mohou sami - kdo by se s tím odněkud tahal, když by to šlo koupit přímo u nich....

Znovu říkám, jsem pro DVB-T2 produkty. Výrobní cena je stejná (neřeším desetikoruny) a případný rozdíl v ceně je jen a pouze umělý - vytvořený ať už výrobci, zastoupeními, či prodejci.
sibelius (329)|11.12.2013 17:49
Sedy dovoz kvuli dvb t2, ktery v konecnem dusledku muze byt nepouzitelny (v pripade, ze nez se spusti dvb t2 bude vubec k pouziti cela televize), tomu se rika investice. Zvlast jestli to bylo pres obchod typu oukej (ci jak se to pise) nebo planeo. To aby se clovek modlil, aby uz ta dvou leta zarucni lhuta skoncila a nemusel to clovek resit s nimi
patriot (227)|12.12.2013 06:05
[QUOTE=sibelius;475740]Sedy dovoz kvuli dvb t2, ktery v konecnem dusledku muze byt nepouzitelny (v pripade, ze nez se spusti dvb t2 bude vubec k pouziti cela televize), tomu se rika investice. Zvlast jestli to bylo pres obchod typu oukej (ci jak se to pise) nebo planeo. To aby se clovek modlil, aby uz ta dvou leta zarucni lhuta skoncila a nemusel to clovek resit s nimi[/QUOTE]

Jak říkám. Žádný "šedý" prodej ani dovoz neexistuje. Existují jen různé prodejní sítě. Zaplať pánbůh.

To, že má nějaký dealer přislíbeno, že bude mít výhradní postavení na nějakém území, je v dnešní legislativě globálního obchodu opravdu jen a pouze symbolické. Zákazník má vždy stejný komfort. Jestli je nejbližší servisní středisko vzdálené 60km, nebo 300km je v naprosto jedno. Poštovné je stejné - zdarma (v záruce). A servis "do domu" nabízí prakticky taky všichni. No a pozáruční servis - tam je to tuplem jedno. To už je kšeft jako kšeft, navíc při dnešním systému řešení oprav (měnit celé moduly) a ceně oprav je skutečně nesmysl řešit pozáruční opravu. U takovéhoto spotřebního výrobku cena opravy typicky dosahuje 80% ceny nového výrobku a to nemluvím o tom, že cca 4 roky po uvedení výrobku na trh už ani servis často nesežene na výrobek náhradní díl, takže Vám zůstane jen zbytečný výdaj 500,- za to, že se na to zajel podívat či za poštovné (křehké a nadrozměrné).

Každého volba, kde koupí, ale označovat někoho "šedým" prodejcem nebo dovozcem je jen marnost nad marnost od prodejce konkurenční prodejní sítě.
sibelius (329)|12.12.2013 16:08
Nevim jestli je to marnost, zvlast, kdyz pak zakovy vyrobek autorizovany servis neprijme a ty budes muset reklamovat u prodejce a nedej boze,aby ten se v tom vrtal
patriot (227)|16.12.2013 09:20
[QUOTE=sibelius;475818]Nevim jestli je to marnost, zvlast, kdyz pak zakovy vyrobek autorizovany servis neprijme a ty budes muset reklamovat u prodejce a nedej boze,aby ten se v tom vrtal[/QUOTE]

Autorizovaný servis ho samozřejmě s nejvyšší pravděpodobností do opravy přijme. Samozřejmě po domluvě s prodejcem. "Autorizovaný" totiž znamená pouze to, že má smlouvu se Zastoupením Panasonicu pro ČR, kterému dělá smluvní servis jím prodávaných výrobků. Opravy automaticky proúčtuje Zastoupení.
Ale zpět, kšeft jak kšeft, pouze opravu zaplatí jiný dealer. To je zákazníkovi ovšem jedno.
Ivo Mašek (10205)|16.12.2013 12:09
Šedý dovoz je něco, co není zdaněné, co jde prostřednictvím černého trhu. Už 20 let si každý můžeme koupit výrobek tam, kde chceme. Já bydlím v pohraničí a pro všelicos si občas jezdím do Německa. To přece není šedý dovoz. Oni v tom Germánsku mají spoustu věcí levnější a kvalitnější. No a že naši obchodníci řvou? Eh, však si to udělali svojí prací sami. Dobře jim tak.
Samozřejmě, že co si kdo doveze na vlastní triko, tak musí počítat s tím, že při závadě mohou nastat jisté potíže (ale také nemusí). Ale to je osobní a soukromá věc každého kupujícího - jeho riziko
KamilZ (10277)|16.12.2013 12:50
[QUOTE=Ivo Mašek;476188]Šedý dovoz je něco, co není zdaněné, co jde prostřednictvím černého trhu[/QUOTE]
To si nemyslím. Podle mě je šedý dovoz to, že dovezu výrobek ze zahraničí, který není primárně pro náš trh. Legálně zaplatím DPH a clo, ale přesto je to levnější, než přes oficiální distribuci, která si diktuje ceny. Je to legální věc. Akorát zákazník může narazit na problém se servisem v ČR, takže ho právě musí zajistit ten dovozce.
Ivo Mašek (10205)|16.12.2013 14:16
Pojem "šedý dovoz" bych v Schengenském prostoru zrušil úplně.