Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Mobil do TV přes DLNA, vhodný wifi router

strom.strom (71)|7.12.2013 12:05
Čau, mám jeden dotaz ohledně přehrávání obsahu mobilu v TV přes DLNA, spíš ohledně sítí, protože na tohle jsem trubka.

Zkoušel jsem přehrávat videa z mobilu přes DLNA na Panasonic E30, ale videa s tokem někde kolem 0,3 MB/s, což odpovídá cca kolem 2,5 Mb/s se trhají. Tak jsem začal pátrat, v čem je problém.

Mám 30 Mb/s internet od UPC a tenhle wifi router na domácí síť.
https://www.discomp.cz/?cls=stoitem&stiid=18852

Televize je připojena přes wifi k domácí síti, mobil též. První, co mne napadlo, jestli to trhání videa nesouvisí s omezenou rychlostí uploadu poskytovatele internetu. Sice mi to moc nedává smysl, proč by tam měla být souvislost, ale číselně by to tak nějak odpovídalo. Tak jsem proměřil rychlost připojení internetu přes webové rozhraní a to na mobilu i na notebooku. A zjistil jsem problém. V noci jsem naměřil nejvyšší rychlosti připojení 11/1 Mb/s (přes den kolem 8/1) na obou zařízeních. Přitom ve specifikacích wifi routeru (viz odkaz výše) je "Přenosová rychlost: 54 Mbps" a "Modulační rychlost WiFi: 11/54 Mbps", tedy „b“ a „g“ standard. Televize i mobil „g“ standard umí. Ještě jsem zkusil povypínat všechna ostatní zařízení připojená do domácí sítě, aby bylo připojeno jen jedno, ale rychlost měření beze změny. Takže je nějaký problém v tom wifi routeru, ale netuším jaký.
Když jsem vzal notebook a připojil kabelem přímo k modemu UPC, tak mi to při měření rychlosti připojení ukazuje kolem 30/1 Mb/s, což je tak nějak v pořádku.

Netušíte někdo, v čem může být problém? Mám v podstatě dva problémy. Jeden je, že wifi router omezuje rychlost připojení k internetu UPC, kterou naměřím přímo z modemu přes kabel a nevím proč, protože wifi router standard "g" má. A druhý spočívá v trhaném videu přes DLNA. Nevím, zda v tomhle případě není problém v tom, že wifi router musí přes jednu anténu přijímat i vysílat zároveň, takže i ten tok 0,3MB/s nezvládá. Případně bych zkusil koupit jiný wifi router, a pokud máte tip na nějaký, který by tohle zvládal, budu vděčný.

Díky za případný info.
KamilZ (10277)|7.12.2013 12:49
Není žádný problém, to je prostě WiFi (stačí si zde trochu počíst). Specifikace jsou teoretické, prakticky jsou výsledky úplně někde jinde. Zkus ještě v routeru vyzkoušet jiný kanál, ale i tak velmi pochybuji, že Ti to rozumně pojede. Už vzhledem k tomu, že to taháš přes WiFi z routeru do mobilu a zase z mobilu přes WiFi do TV, čímž už si 2x snižuješ pásmo. Pokud nemáš WiFI alespoň na standardu s 802.11n + MIMO nebo ac (což nemáš), tak na to zapomeň.
jito (999)|7.12.2013 13:25
Tvůj problém je v zastaralém routeru...
Chceš po něm výkon,který nemůže zvládnout.
strom.strom (71)|7.12.2013 18:16
Díky za postřehy. Jiný kanál jsem zkusil. Zkusil jsem na routeru nastavit i pouze standard "g", ale beze změny. Je mi divný, že se rychlost připojení zastavuje právě na těch 11Mbit/s, jako by to jelo jen na ten "b" standard, to mi právě vrtá hlavou...
Jinak z toho mobilu jsem pouštěl videa uložená v mobilu, takže těch 2,5Mb/s teklo "pouze" z mobilu do routeru a z něho pak do TV. Uznal bych, že na to ten router nestačí, kdyby se mi zdál jinak v pořádku a dokázal přes něj téct alespoň ten download 30Mbit/s, když by měl umět 54Mb/s. No je to duchařina, dost mi to pije krev :(
Máte někdo nějaký tip na vámi osvědčený WiFi router? Asi zkusím koupit něco jiného.
jito (999)|7.12.2013 18:21
54Mb/s je pouze teoretická rychlost,kterou ještě musíš dělit dvěma-upload a download.Tak jsme se dostali na teoretických 27.
Z praxe je otestováno,že skutečné rychlosti jsou na 1/2 až 2/3 teoretické rychlosti.
Resumé-vše je vlastně OK.
Router ti nebudu doporučovat.Každý ti stejně doporučí ten co má doma.
A ve vlastním zájmu si o tom něco přečti.Pro dosažení maximálních rychlostí se router musí vhodně nastavit.
tdlmarek (1566)|7.12.2013 18:32
Situace by se samozřejmě výrazně zlepšila, pokud by TV byla připojená kabelem. Tím by se vlastně maximální rychlost bezdrátu (ať už je jakákoliv) zvedla na dvojnásobek.

A taky by možná stálo za zmínku, že v popsané situaci nehraje "router" žádnou roli. Bavíme se tu o komunikaci v rámci místní sítě, k žádnému routování nedochází - takže jako případný upgrade by stačil access point. Tedy pokud nemáš nějaké další důvody vyměnit i vlastní router (žádný zázrak to asi nebude).
strom.strom (71)|7.12.2013 20:07
jito: Já vím. Tuhle radu nemám rád, dost mě deprimuje. Ani nevíš, o kolika věcech bych si rád přečetl nebo se je naučil. Když člověk začne něco pročítat a začne na webu, musí se v tom hrabat měsíce, aby dokázal časem alespoň odfiltrovat ty tuny blábolů, když si leckdo plete pojmy s dojmy nebo z nepřesných popularizovaných článků. Problematika wifi routerů s cenou řádově 1000 Kč musí holt počkat, přednost mají jiné věci. Každopádně díky za poznatky, proto jsem sem dotaz postnul.

TV jsem kabelem k routeru připojit zkoušel, to jsem zapomněl připsat. Je fakt, že se to trochu zlepšilo, video se trhalo, ale míň. Mobil mi podle měření dokázal odesílat maximálně 2,6 Mb/s, přičemž video mělo 6,2 Mb/s. Ale těžko říct, jak to ten mobil měřil. No, zkusím časem jiný wifi router. Tenhle mi redukuje download od poskytovatele. Je fakt, že jsem ho kupoval před pár lety, když jsem měl od UPC ještě 10 Mb internet, tehdy stačil a při tom automatickém přechodu na 30 Mb/s už jsem to nepřeměřoval.
RoPo (6061)|8.12.2013 12:52
Toto vůbec nesouvisí s připojením poskytovatele. Problém může být v tom, že máš pomalý mobil, který nedokáže přes svoji Wifi provádět upload větší rychlostí. Router může být také výkonostně pomalý, ale to bych zkusil až naposledy. Nepíšeš jaký přesně router máš.
Další problém zarušená WiFi. Nastavaný kanál wifi, který používáš může používat jiná síť v blízkosti. Máš na wifi nastaven kanál na pevno nebo auto? Nastav pevný kanál. Dosáhneš vyšší rychlosti a spolehlivosti. Volný kanál zjistit aplikací do mobilu. Asi máš mobil s androidem, tak s google play si něco stáhni a proskenuj síťe.
TV a router máš od sebe jak daleko? Router a mobil máš od sebe jak daleko?

Zkoušel jsi přehrávat na TV přes wifi z notebooku?
strom.strom (71)|8.12.2013 15:58
Čau, se vzdáleností to nesouvisí. Mobil i TV je s vynikajícím signálem, 2-3 metry od routeru s přímou viditelností, vše v jedné místnosti.
Kanál jsem včera zkusmo přesunul (síť MaM, kanál 5, viz screenshot), ale beze změny. Zkoušel jsem na mobilech Xiaomi Mi2S a Mi2A. Nevím, zda to tu někomu něco říká :) Ale jsou to mobily s relativně TOP výbavou, s tím snad problém není. Oba se stejnými výsledky.

Streamovat z notebooku jsem bohužel nezkoušel, protože máme doma jen dva služební ntb, které nepovolí být DLNA serverem a pak jen stařičký ntb s Win XP, na kterém jsem před deseti lety študoval VŠ :)

P.S.: Jo, router mám tento, ale to už jsem tu psal:
https://www.discomp.cz/?cls=stoitem&stiid=18852
Screenshot_2013-12-08-15-46-36.png
RoPo (6061)|8.12.2013 19:37
Xiaomi sic mají "TOP výkon", ale možná ve wifi části jsou slabé. Nevím. Pak vyzkoušej jiný router.
Já nemám problém se streamem z mobilu na router (dříve Asus RT-N65U, teď Asus RT-N68U) a z něj přes wifi do TV. Ale to jsou zcela jiné kategorie routerů.

Pokud se ti spojení nastavuje jen na 11 Mb/s, tak některé připojené zařízení, tento spoj degraduje. Zkus připojit TV jen kabelem a na wifi části připoj jen mobil.
Zkus v routeru nastavit, aby se připojovala zařízení jen v standardem g, jestli to router umí.
strom.strom (71)|8.12.2013 19:51
Nastavit na routeru pouze g jsem zkusil, ale beze zmeny. Je fakt, ze jsem nezkusil nastavit pouze b, zda se to zmeni. Jeste vyzkousim. TV na kabelu byla, urcite zlepseni ano, ale stale nedostatecny tok. Video se trhalo, i kdyz vyrazne mene.
RoPo (6061)|8.12.2013 20:03
b je nižší rychlostní standard. Když jsi připojil g, tak rychlostně jsi byl připojený jak? Tuto informaci můžeš vidět na notebooku ve win, ve stavu na připojeném AP. Nebo, pokud má router slušný webový management, tak by jsi toto měl vidět v informacích o připojených wifi klientech.
THeBaNDiT (497)|8.12.2013 22:37
strom.strom, pripoj TV opäť pomocou kábla (aby sme minimalizovali zaťaženie wifi) a v routeri skús vypnúť wifi kódovanie (teda ju odomkni). Btw nemáš náhodou nastavené kódovanie na Mix?
RoPo (6061)|8.12.2013 23:02
Nastav wifi bez ochrany/zabezpečení. Tedy "open system".
strom.strom (71)|9.12.2013 02:12
Měl jsem nastaven standard b+g. Když jsem změnil na g a deaktivoval kódování, naměřil jsem 13 Mb/s download, 1Mb/s upload. Rychlost připojení, kterou mi píše systém jak v ntb, tak v mobilu, je správně těch 54 Mb/s. Nejspíš to bude tak, jak tu psal někdo ze začátku, že vezmu 54 Mb/s, podělím dvěma na download/upload, pak snížím cca na polovic (i když by neměl být důvod, pokud dám ntb přímo k routeru) a jsem skutečně tam, kde jsem, na těch zhruba 11-13 Mb/s downloadu :) Už jen nerozumím neschopnosti přehrát video s bitratem 6,2 Mb/s z mobilu přes ten router do TV přes DLNA. Když jsem TV připojil kabelem, mobil posílal max. 2,6 Mb/s, když šla TV přes wifi, tak mobil posílal maximálně 1,3 Mb/s. V tom asi logika je. Snad to nebyla jen nějaká momentální náhoda. Asi nezbývá, než zkusit nový výkonější router. Díky všem za ochotu.
strom.strom (71)|10.12.2013 09:44
Tak jsem jeste prehodil na jiny kanal a rychlost klesla na stabilnich 8 Mb/s. Tak jsem este vytahl router ze zasuvky a ted ajednou jede na 19 Mb/s... Ale videa pres DLNA stale nefunguji korektne. Nesnasim to, je to ducharina :)
tdlmarek (1566)|10.12.2013 09:45
[QUOTE=strom.strom;475556]Ale videa pres DLNA stale nefunguji korektne. Nesnasim to, je to ducharina :)[/QUOTE]
On to taky vůbec nemusí být problém síťový, ale s DLNA samotným. Ta technologie spíš nefunguje než funguje.
RoPo (6061)|10.12.2013 11:46
U mě DLNA funguje ke spokojenosti bez problémů. Duchařina v čem? Že máš zarušené wifi pásmo a nastavený router všelijak? To si musíš vyladit nebo si někoho pozvi...

Co ti přes DLNA nefunguje?
Wintermute (265)|10.12.2013 12:10
Pokud je možnost, tak otestovat nějaký novější Nkový router (ideálně více modelů). Mobil by se měl být schopný připojit teoretickou rychlostí až 150MBit/s. Reálně to pochopitelně nebude tolik.
KamilZ (10277)|10.12.2013 12:28
Router 802.11n s MIMO má teoreticky 3x150Mbit/s, tzn. 450MBit/s. Škoda, že zatím nejsou rozšířené 802.11ac :-)
RoPo (6061)|10.12.2013 13:15
[QUOTE=KamilZ;475576]Router 802.11n s MIMO má teoreticky 3x150Mbit/s, tzn. 450MBit/s. Škoda, že zatím nejsou rozšířené 802.11ac :-)[/QUOTE]

To by musel být mobil se třemi anténami, aby využil 450Mbps ne?

AC se přeci jen již rozšiřuje. Intel nabízí mPCIe half-size kartičku, novější vybavenější notebooky umějí AC standard. AC routerů je již několik modelů dostupných. Však proto jsem jej pořizoval, kvůli AC standardu.
Dagy2 (3153)|10.12.2013 15:48
"duchařina" je to, že marketingoví levi bijú do hlavy zákazníkom že nie je nič potrebné len sltačiť gombík na TV a všetko fičí ako má.
to je ako si sa sám a mnoho ďalších presvedčil len čiastočne pravda. TV žije na nejakej sieti, router/switch je podľa mojich vlastných skúseností často kameň úrazu. A najmä routre kúpené za akciové ceny od poskytovateľov internetu (rovnako aj mobily a podobné zariadneia). tí sa drbú software týchto zariadení hlava nehlava.

Moja skúsenosť:
1/ wifi router Vigor od T-comu
- ako DHCP server a krabička pre pripojenie pár NTB a PC to chodilo celkom OK.
- problémy so zakľučovaním WiFi - nielen znížený výkon, ale často vypadnutie siete a potrebný reštart PC pri pripojení viacerých PC. ale všetko smerovalo k problému s inštaláciou Win v PC a zlou obsluhou WiFi
- ako DLNA server používam eTrayz, ktorý LGTV nevedel detekovať. Po každé bolo treba vytiahnuť ethernet kábel z TV a zasunúť naspäť, potom ho TV videla = jasný bug v FW u LG
- problémy s prehrávaním, sekanie a pod

našťastie tento krám mi prednedávnom zhorel a porúčal sa do večných lovíšť.

2/ wifi router Asus (jeden z tu vyššie spomínaných)
aha! naraz všetko šlape, telka vidí DLNA server kedy chcem, prístup na eTrayz z PC bezproblémový. funguje aj tlačiareň v sieti, dá sa na nej aj skenovať na diaľku, paráda!

včera odskúšané Nokia Lumia 820, video v 720p -> wifi na router Asus -> po dráte cez ProLine 230V modem -> blbý switch 100M -> kábel do LGTV. fičí jak blázen.
strom.strom (71)|10.12.2013 18:33
Router mam nastaveny standardne.
Zjistil jsem, ze router se chova podivne po kazde zmene v nastaveni (snizi se rychlost), byt se sam restartuje, takze to vytazeni z elektriky mel byt evidentne prvni krok. Router jsem kupoval pred tremi lety, kdy jsem mel 10 Mb/s internet a o DLNA nemel ani tuseni. Takze asi uz zasluhuje vymenu. Filozofovani o vlivu marketingu bych nechal stranou, na to jsem se nikoho neptal. Myslim, ze to nejspis vse vystihnul KamilZ v prvnim prispevku.
sanchez13 (1071)|10.12.2013 21:58
Ak uz budes hladat nejaky novy router, odporucam ti poobzerat sa po 2-pasmovych (aby vedeli fungovat aj v pasme 2,4GHz aj 5GHz). Velka vacsina novsich ntbk a mobilov uz zvlada aj 5GHz. 5GHz pasmo este vacsinou nie je tak rusene ako 2,4, pretoze tie routre este nie su tak rozsirene...
Napr ja som uplne spokojny s mojim Asus RT-AC66U http://www.asus.com/sk/Networking/RTAC66U/
Dagy2 (3153)|11.12.2013 10:38
5GHz ano aj nie. záleží...
strom.strom (71)|11.12.2013 10:41
Jo, cetl jsem nekde, ze 5 GHz nic moc. Snad to ma horsi dosah ci co. Ale to budu resit az za nejaky cas. Kazdopadne diky za tip.
RoPo (6061)|11.12.2013 10:53
Samozřejmě, že 5GHz má kratší dosah v zastavěném prostoru, když vlny mají kratší lambdu, proto se lépe odráží od pevných překážek než nimi procházejí....

Ohledně dual bandu (5+2,4) vybírej takový, který má také dual radio. Zvlášť pro 5GHz a zvlášť pro 2,4GHz pásmo.
strom.strom (71)|11.12.2013 11:42
:)
Ja nemam rad, kdyz se moc plytva slovem "samozrejme". Jo, vlnova delka u 5GHz je cca 60 metru, u 2,4 GHz cca 125m, ale z toho az tak samozrejme neplyne rozdil v sile signalu v nejakem konkretnim miste s konkretne umistenym zdrojem a s konkretnimi prekazkami mezi nimi. Byva to ve meste casto treba jen do 10% nebo pomerne casto vyrazne vic? Jak to zavisi na vzdalenosti s ohledem na prekazky? To uz je info, ktere ma nejakou hodnotu, vetsi nez slovo samozrejme. Sorry, ale presne z techto duvodu byvaji diskuzni fora zaplevelena spise dojmy nez pojmy. I kdyz nerikam, ze to myslim na tenhle konkretni priklad.
Proc je treba (-1)*(-1)=+1, ty jeden samozrejme ;)
Retiree (659)|11.12.2013 11:52
[QUOTE=strom.strom;475688]Jo, vlnova delka u 5GHz je cca 60 metru, u 2,4 GHz cca 125m[/QUOTE]
:-? :confused: :-?
strom.strom (71)|11.12.2013 11:54
No to jsem si nabehl :D Stava se :) Nic neni samozrejme... :)
sanchez13 (1071)|11.12.2013 12:07
Mozem ti napisat len svoje skusenosti ...
Mam na tom Asuse nastavene aj 2,4 aj 5GHz pasmo (sucasne). Pouzivam vacsinou 5GHz, pretoze to uz zvlada aj moj mobil aj vacsina mojich mobilnych zariadeni. Umoznuje dokonca nastavit aj dalsiu siet pre hosti (to len tak na okraj)
V klasickom 3-izbovom panelakovom byte nemam v ziadnej izbe problem s 5GHz signalom (vsade plny). :cool:
WiFi samozrejme pouzivam len pre mobilne zariadenia, vsetky ostatne (TV, PC, PS3,....) mam zapojene kablom...

P.S. v tom ASUS-e mam alternativny firmware, ktory je vlastne kusok upraveny origo (pridava dalsie funkcie). Aj koli moznosti alternativneho firmware som si vybral prave tento router.
RoPo (6061)|11.12.2013 12:34
Záleží na konkrétní zástavbě: konstrukci stěn, stropů, atd. Nelze přesně klasifikovat jestli to je 10% nebo 15% nebo 50%.
U mě je rozdíl mezi pásmy (5 a 2,4GHz) v patře jak nad, tak pod patrem, kde router je a to až -40dBa.
Dagy2 (3153)|11.12.2013 19:07
[QUOTE=RoPo;475694]Záleží na konkrétní zástavbě: konstrukci stěn, stropů, atd. Nelze přesně klasifikovat jestli to je 10% nebo 15% nebo 50%.
U mě je rozdíl mezi pásmy (5 a 2,4GHz) v patře jak nad, tak pod patrem, kde router je a to až -40dBa.[/QUOTE]

presne tak!
Pokiaľ bývaš v garzonke tak nevadí.
RoPo (6061)|11.12.2013 19:21
[QUOTE=Dagy2;475744]Pokiaľ bývaš v garzonke tak nevadí.[/QUOTE]

Píši, že pokud máš větší dům a potřebuješ signál mezi patry, tak problém a rozdíl mezi 2,4GHz a 5GHz pásmem uvidíš citelněji než v jedné rovině - v jednom patře (tím asi myslíš tu garsonku). Vždy však záleží na typech a konstrukcí zdí a stropů a to i v té garsonce.
sanchez13 (1071)|11.12.2013 21:52
Suhlas, v poschodovom rodinnom dome by som to zrejme riesil kablom medzi poschodiami a pokial by som naozaj potreboval WiFi na oboch poschodiach, tak by som na dalsie poschodie dal dalsie WiFi.. (to by uz nemusel byt router, tam staci AP)