Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Edius6: audio+video stopy

pavelV2 (3)|21.10.2013 21:24
Ahojte, začínám se střihem HD videa a tím pádem jsem musel skončit s Pinnacle Studio. Zkouším Canopus Edius (verze 6) - je to proti Pinnaclu nebe a dudy (rychlost, stabilita). Narazil jsem ale na problém, že mi u sebe "nedrží" audio a videostopy. Tzn. např. mám písničku, která začíná přesně se začátkem určitého klipu - např. ve dvacáté sekundě. Na začátku videa vymažu pětisekundový záběr a tím pádem ten můj klip se posune na patnáctou sekundu, ale písnička zůstává trčet na dvacáté... Zkoušel jsem použít "grupování" (set group), ale to je k ničemu... Pokud ručně posouvám v písničku v audiostopě, tak se posouvá i příslušný klip ve videostopě, nicméně pokud se klip pohne kvůli editaci (přidání nebo ubrání záběru na začátku), tak se zvuková stopa ani nehne... Netušíte někdo, co s tím? Díky moc.
josefíka (651)|21.10.2013 21:40
Zmáčkni "R".
pavelV2 (3)|21.10.2013 22:22
No "R" zapíná/vypíná "ripple" mód... Tzn. že když je to zapnuto a vymažu nějaký klip, tak se mi následující klipy v téže stopě posunou. To mám samozřejmě zapnuté, páč jinak by mi tam vznikaly mezery... Mě jde o něco jiného - popíšu to ještě přesněji: Mám stopu "1VA", ve které mám pět klipů. Na dvacáté vteřině začíná klip číslo 4. Do stopy "1A" si dám písničku a přesně její začátek zarovnám s klipem číslo 4 (tzn. taky začíná na dvacáté vteřině). Teď vymažu ve stopě "1VA" třeba druhý klip, který má délku pět vteřin. Tzn., že se mi všechny klipy za ním posunou doleva o těch pět vteřin. Takže klip číslo 4 (teď už vlastně třetí) začíná ne na dvacáté, ale na patnácté vteřině. No ale písnička ve stopě "1A" mi na tuto akci slavnostně kašle a neobtěžuje se posunout ani o milimetr. Přece i ona se musí posunout o těch pět vteřin a taky začínat na patnácté vteřině... Tohle je samozřejmě primitivní příklad, ale pokud budu mít např. šest videostop a k nim tři zvukové, tak přece při jakékoliv editaci (vymazání klipu, přidání nového, nebo změně délky) nemůžu kontrolovat, jestli se prebohačky v celém filmu něco náhodou neposunulo... To bude nějaká hloupůstka v nastavení, na kterou ale nemůžu přijít... Jak tohle prosím ošéfovat? Díky moc...
RoPo (6061)|21.10.2013 22:57
To je jiny mod editace... Ted si nevzpomenu musim nastartovat ED. Napisu zitra.

Podivat se ted nemuzu, ale mozna ti pomuze toto
pavelV2 (3)|21.10.2013 23:37
Tak jsem na něco přišel - u jednotlivých stop se dá zapnout "track sync lock" (je to v místě, kde se dají i stopy zamykat proti změnám). Takže pokud si takto označím např. stopu 1VA a 1A, tak budou svázané a pokud se mi posunou klipy v 1VA, posunou se stejným způsobem i v 1A. Tím by mohl být problém vyřešen. Až na to, že pokud mám standardně zapnutý mód ripple a vložím do 1A novou písničku, tak se mi ostatní písničky posunou (i když se jich nijak tou vkládanou nedotýkám) a tím pádem se posunou i klipy ve "svázané" stopě 1VA. Nejrychlejší je tohle: vypnout "R", vložit písničku do 1A, zapnout "R" a pokračovat ve střihu videostopy. Což je trochu otravné a než si na to zvyknu, tak budu asi trochu nadávat. Ideální by bylo, kdyby šlo zapnout R ne paušálně, ale jen pro určité stopy - tím pádem bych měl R zapnuté u 1VA a vypnuté u 1A... Netušíte, jestli to takto jde? dík moc