Edius6: audio+video stopy
Ahojte, začínám se střihem HD videa a tím pádem jsem musel skončit s Pinnacle Studio. Zkouším Canopus Edius (verze 6) - je to proti Pinnaclu nebe a dudy (rychlost, stabilita). Narazil jsem ale na problém, že mi u sebe "nedrží" audio a videostopy. Tzn. např. mám písničku, která začíná přesně se začátkem určitého klipu - např. ve dvacáté sekundě. Na začátku videa vymažu pětisekundový záběr a tím pádem ten můj klip se posune na patnáctou sekundu, ale písnička zůstává trčet na dvacáté... Zkoušel jsem použít "grupování" (set group), ale to je k ničemu... Pokud ručně posouvám v písničku v audiostopě, tak se posouvá i příslušný klip ve videostopě, nicméně pokud se klip pohne kvůli editaci (přidání nebo ubrání záběru na začátku), tak se zvuková stopa ani nehne... Netušíte někdo, co s tím? Díky moc.
No "R" zapíná/vypíná "ripple" mód... Tzn. že když je to zapnuto a vymažu nějaký klip, tak se mi následující klipy v téže stopě posunou. To mám samozřejmě zapnuté, páč jinak by mi tam vznikaly mezery... Mě jde o něco jiného - popíšu to ještě přesněji: Mám stopu "1VA", ve které mám pět klipů. Na dvacáté vteřině začíná klip číslo 4. Do stopy "1A" si dám písničku a přesně její začátek zarovnám s klipem číslo 4 (tzn. taky začíná na dvacáté vteřině). Teď vymažu ve stopě "1VA" třeba druhý klip, který má délku pět vteřin. Tzn., že se mi všechny klipy za ním posunou doleva o těch pět vteřin. Takže klip číslo 4 (teď už vlastně třetí) začíná ne na dvacáté, ale na patnácté vteřině. No ale písnička ve stopě "1A" mi na tuto akci slavnostně kašle a neobtěžuje se posunout ani o milimetr. Přece i ona se musí posunout o těch pět vteřin a taky začínat na patnácté vteřině... Tohle je samozřejmě primitivní příklad, ale pokud budu mít např. šest videostop a k nim tři zvukové, tak přece při jakékoliv editaci (vymazání klipu, přidání nového, nebo změně délky) nemůžu kontrolovat, jestli se prebohačky v celém filmu něco náhodou neposunulo... To bude nějaká hloupůstka v nastavení, na kterou ale nemůžu přijít... Jak tohle prosím ošéfovat? Díky moc...
To je jiny mod editace... Ted si nevzpomenu musim nastartovat ED. Napisu zitra.
Podivat se ted nemuzu, ale mozna ti pomuze toto
Podivat se ted nemuzu, ale mozna ti pomuze toto
Tak jsem na něco přišel - u jednotlivých stop se dá zapnout "track sync lock" (je to v místě, kde se dají i stopy zamykat proti změnám). Takže pokud si takto označím např. stopu 1VA a 1A, tak budou svázané a pokud se mi posunou klipy v 1VA, posunou se stejným způsobem i v 1A. Tím by mohl být problém vyřešen. Až na to, že pokud mám standardně zapnutý mód ripple a vložím do 1A novou písničku, tak se mi ostatní písničky posunou (i když se jich nijak tou vkládanou nedotýkám) a tím pádem se posunou i klipy ve "svázané" stopě 1VA. Nejrychlejší je tohle: vypnout "R", vložit písničku do 1A, zapnout "R" a pokračovat ve střihu videostopy. Což je trochu otravné a než si na to zvyknu, tak budu asi trochu nadávat. Ideální by bylo, kdyby šlo zapnout R ne paušálně, ale jen pro určité stopy - tím pádem bych měl R zapnuté u 1VA a vypnuté u 1A... Netušíte, jestli to takto jde? dík moc