Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Volba formátu - dobrý poměr velikost/kvalita

Janas (28)|20.10.2013 18:24
Dobrý den,
mám nahrávky v m2ts, 1920x780 50p. Ty budu archivovat ve stejném formátu na externím disku. Jaký výstupní formát mám zvolit pro soubory, které budou určeny pro přehrávání z pevného disku PC na televizi ? Jde mi o dobrý poměr velikost/kvalita, tj. aby nebyl na 46" obrazovce vidět nijak dramatický pokles kvality, a zároveň abych neměl zbytečně přeplněný disk. Díky předem za dobré rady.
RoPo (6061)|20.10.2013 19:20
Zkusil bych MKV a formát 720p.
bastlir (3245)|20.10.2013 21:08
Já bych si to nejdříve vyzkoušel. A to i tak, že bych si přenesl výsledné video na flashku, jestli to TV dokáže bez PC přehrát. Předpokládám tedy, že máš nějakou moderní TV.
jarino1978 (8045)|20.10.2013 21:27
[QUOTE=Janas;470109]Dobrý den,
mám nahrávky v m2ts, 1920x780 50p. Ty budu archivovat ve stejném formátu na externím disku. Jaký výstupní formát mám zvolit pro soubory, které budou určeny pro přehrávání z pevného disku PC na televizi ? Jde mi o dobrý poměr velikost/kvalita, tj. aby nebyl na 42" obrazovce vidět nijak dramatický pokles kvality, a zároveň abych neměl zbytečně přeplněný disk. Díky předem za dobré rady.[/QUOTE]

každý HDD sa raz zaplní, aj ten najväčší. TV sa raz pokazí, možno budeš meniť za väčšiu. Ale archív dôležitých a cenných videí ostane. Tak ich nemrš a zachovaj vždy kvalitu 1:1. Väčšina, ak nie všetky TV prehrajú záznam z kamery ( m2ts ). Ale len minimum prehrá záznam 1920x1080/50p. Čiže moja rada bude znieť aj tak v zakúpení multimediálneho prehrávača. Ale v prvom rade podľa mňa neznižuj a nesiahaj na pôvodnú kvalitu záznamu. To už nikdy nevrátiš. \\/
bastlir (3245)|20.10.2013 21:45
[QUOTE=jarino1978;470133]každý HDD sa raz zaplní, aj ten najväčší. TV sa raz pokazí, možno budeš meniť za väčšiu. Ale archív dôležitých a cenných videí ostane. Tak ich nemrš a zachovaj vždy kvalitu 1:1. Väčšina, ak nie všetky TV prehrajú záznam z kamery ( m2ts ). Ale len minimum prehrá záznam 1920x1080/50p. Čiže moja rada bude znieť aj tak v zakúpení multimediálneho prehrávača. Ale v prvom rade podľa mňa neznižuj a nesiahaj na pôvodnú kvalitu záznamu. To už nikdy nevrátiš. \\/[/QUOTE]
K tomuto názoru se jednoznačně přikláním, i když až na drobné výjimky to sám nedělám.8-)
RoPo (6061)|20.10.2013 21:57
Však původní záznam si ponechává. A ten by si každopádně měl ponechat. Chce jen převést do kopie pro prezentaci za účely snížení objemu pro prezentaci. To je nic proti ničemu.
Janas (28)|21.10.2013 21:18
[QUOTE=jarino1978;470133]každý HDD sa raz zaplní, aj ten najväčší. TV sa raz pokazí, možno budeš meniť za väčšiu. Ale archív dôležitých a cenných videí ostane. Tak ich nemrš a zachovaj vždy kvalitu 1:1. Väčšina, ak nie všetky TV prehrajú záznam z kamery ( m2ts ). Ale len minimum prehrá záznam 1920x1080/50p. Čiže moja rada bude znieť aj tak v zakúpení multimediálneho prehrávača. Ale v prvom rade podľa mňa neznižuj a nesiahaj na pôvodnú kvalitu záznamu. To už nikdy nevrátiš. \\/[/QUOTE]

Určitě nechci snižovat původní kvalitu, proto ukládám po základní úpravě (= odstranění technických a hlavně mých chyb, spojení zbytečně krátkých a odstranění zbytečně dlouhých záběrů) vše na externí disk jako archiv v 1920x1080/50p m2ts (btw základní úpravy budu dělat podle tvé rady v MAGIXu, díky za dobrý tip z minulého týdne, Jarino1978 :) ). Tento archiv mám jako zálohu, kterou běžně nepoužívám, aby to bylo opravdu jako záloha. Mimo to chci mít na prohlížení videa ve formátu, který není tak náročný na místo a subjektivně nebude vypadat až tak hůře. V tomto formátu smíchám video, fotky, zvuk pro domácí použití mých výtvorů. Pokud by konverzi do doporučeného formátu zvládnul MAGIX, bylo by to super--ale není to podmínkou.
Takže žádnou degradaci kvality nemám v plánu :). Není to pro tento případ až tak důležité,ale přehrávám z HDD v PC přes Extreamer Prodigi na TV Panasonic P46G15. S formáty by tak snad neměl být větší problém.
jarino1978 (8045)|23.10.2013 20:45
stále môžeš použiť Magix, výsledok bude stále m2ts, ale teda ak chceš, poníž dátový tok na hodnotu okolo 15 Mbit/s. Rozlíšenie nedávaj dole. Zvuk nechaj na pôvodných hodnotách. Každopádne sa priprav sa dlhý ( dlhší ) čas konverzie.
vivid.sk (11472)|23.10.2013 22:18
Radsej pouzit CRF ako pevny bitrate. Pevny bitrate (bez 2-pass) je neefektivny. Pri svenkoch to moze byt malo, pri statickych scenach vela, treba pouzit variabilny tok podla potreby danej sceny.
Taktiez je nutne kvalitne nastavenie enkodera (vyssia kvalita = podstatne dlhsi cas enkodovania)
Inak suhlas, nerob downscale.
ai (2993)|23.10.2013 23:40
[QUOTE=vivid.sk;470445]Radsej pouzit CRF ako pevny bitrate.[/QUOTE]
Bohuzel zadny editacni soft neumi CRF primo (jestli se neco v posledni dobe nezmenilo) , ale je to tak, kdo jednou zacne pouzivat CRF tak se snad uz k 2pass vubec nevraci.
x264 umi CRF nebo x264VFW, ale to bych moc nedoporucoval