Závada na obrazu tv
Zdravím, mám dotaz. Mám klasickou crt Tv grundig 70cm, obraz je super, jen v pravém dolním rohu je to do červena, třeba když je modrá barva - např. moře nebo modré menu tv, tak ten roh je červený. Známý mi radil, že to půjde ostranit nastavením nějakého trimru, že jsou tam tři pro každou barvu jeden a ubrat červenou nebo přes servisní menu. V servisním menu jsem ale nic nenašel. Můžete případně poradit jak to udělám tedy přímo na tv nebo pod čím to v menu hledat? Je to tv co má hodnotu pár stovek, takže do servisu s tím nepojedu.
Může se jednat o vliv vnějšího magnetického pole... Není v blízkosti tv nějaký masivnější kovový předmět (radiátor ÚT) nebo třeba reprosoustava? Může pomoci odmagnetování obrazovky (masky), s nějakými trimry bych zatím určitě nekroutil. Jsou tu rozhodně větší odborníci, počkej si na jejich názory...
aha a jak odmagnetuju obrazovku? :-) přejedu po ní magnetem? :-) v okolí nic není co by to mohlo dělat i repro tv ja zboku a na dole.
Vyzera to nejako takto?
[ATTACH=CONFIG]24979[/ATTACH]
Potom pomoze demagnetizacia (pozri na google termin "degaussing CRT")
[ATTACH=CONFIG]24979[/ATTACH]
Potom pomoze demagnetizacia (pozri na google termin "degaussing CRT")
ano podobně, ale je to jen v jednom rohu, koukal jsem, ale že k tomu používají nějaký mašinky nebo co. Dá se k tomu použít i nějaká běžně dostupná technika v domácnosti?
Pokud nemá TV závadu (stává se, že demagnetizační obvod odejde), tak ji vypni a vytáhni z elektriky na 1/2 hodiny a pak zapni. Pokud se ozve "typická" tupá rána, tak je provedena. Některé Tv na to mívají spec. tlačítko/menu. POkud to nepojede, tak to kde např. obyčejnou trafopájkou, jakoby "vytahovat" podél obrazovky, několikrát jsem to úspěšně dělal na různých TV.
Tv jsem mel vypnutou ze site par dnu a nepomohlo to. Treba v tom servisnim menu se to nekde neda udelat? Pajku bohuzel nemam. Jine naradi nejde pouzit?
K demagnetizaci lze použít pouze elmg. střídavě napájený,nikoli permanentní magnet.Ten by situaci ještě zhoršil. Emg se obkrouží postižené misto a magnet se postupně oddaluje do cca půl metru. Pokud je ale vada pouze v jednom rohu,je spiše možné ji odstranit doladěním konvengerčních magnetů na obrazovce. To by ovšem měl udělat někdo,kdo alespoň trochu ví,jak na to.
Jak zde již bylo zmíněno 100W nebo 130W trafopájka. Mohu potvrdit, že tou toto lze trochu spravit až opravit např. zde
Z praxe: U jisté zákaznice téměř každý den bylo nutno provézt demagnetisaci.. Zjistilo se, ona švadlena večer magnetem pospírala jehly a tento umístila zpět do šuplíku. Na demagnetisaci existují demagnetizační cívky, zkuste si je v servisu zapůjčit, poradí jak se s ní zachází. Pro zajímavost, natočte TV o nějakých 90 °, flek by se měl změnit. Poté TV nejmíň na 1/4 hod. vypněte ze sítě.. ( nestačí D.O ). Po opětovném zapnutí má dojít ke změně či odstranění fleků. Zůstanou-li fleky v předcházejícím stavu, pravděpodobně demag. není funkční. V tomto případě zřejmě vadný pozistor, jsou různé typy, doporučuji originál. V nejhorším případě se může jednat o zborcenou masku obrazovky. Neuvedl jste bližší označení TV.. on totiž není Grundig jako Grundig.. V poslední době je vyráběn v Turecku ... ( ? ).
Zdravím pánové chtěl bych se zeptat jestli toto funguje i u LCD otec má podobné fleky na LCD SAMSUNG.
Ne nefunguje. U LCD není el-mg. pole...
Co to je za fleky? Foto by nebylo? U LCD to je na reklamaci.
Co to je za fleky? Foto by nebylo? U LCD to je na reklamaci.
Tak reklamace už nehrozí už je po záruce.Až pojedu k našim tak to nafotím je to takový tmavší permanentní flek v obraze.Mám podezření že televizi máma otřela staticky nabitým hadrem.