Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Videokamery s dálkovým ovládáním

eboy (36)|6.10.2013 23:50
Dělají se v segmentu cca 15000Kč (max. 20t) kamery s dálkovým ovládáním? Je to pro mne prioritní požadavek, ale nikde nemůžu najít ani internetový obchod, kde bych to mohl vyselektovat. Četl jsem, že Panasonic umožňuje ovládání přes smartfon. Je to použitelné?
vivid.sk (11472)|6.10.2013 23:59
s DO su drahsie (napriklad [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]).
RoPo (6061)|7.10.2013 08:42
Dálkové ovládání máš na mysli jako infračervené dálkové ovládání nebo drátové ovládání např. přes konektor protokolem Lanc?
BEPE (539)|7.10.2013 14:05
Asi je myšleno ovládání "rádiem", něco jako radiově řízené modely, ne?
eboy (36)|8.10.2013 15:14
Mám na mysli klasické infračervené dálkové ovládání, v nouzi pak nějakou alternativu jako kabel nebo tím telefonem(Panasonic)
RoPo (6061)|8.10.2013 15:59
Nevím k čemu chceš DO, ale pokud např. máš kameru na stativu, tak z vlastní zkušenosti ti poradím, že kabel je kabel - tedy kabel s LANC protokolem.
Infra je z nouze cnost a musíš mířit na kameru zepředu. K patlanicím pro ovládání kamery na mobilu se nebudu vyjadřovat. To je kapitola sama o sobě.
eboy (36)|9.10.2013 12:13
LANC protokol by asi bylo řešení, ale je někde přehled kamer, které ho podporují?
Pytkin (7947)|9.10.2013 12:40
eset je tu moznost pouzit bezpecnostnu kameru .. tie su dnes na dost vysokej urovni a PTZ maju aj kompletne dialkove ovladanie ..
appa (109)|10.10.2013 08:57
DO na infra je součástí všech kamer na 10-15tis. Neznám kameru, která by ho neměla (vyjímkou budou asi jen laciné šunty). Infra DO je z nouze ctnost, naopak, kabelové na LANC je znakem profesionálnější kamery. Takže nouzovka infra, klasika LANC. DO přes mobil atd. zde opravdu nemá cenu řešit, je to jen marketing. Odezva je kolem 0,5-1sec. Na prosté zapnutí a vypnutí nahrávání by to asi taky stačilo.

Pokud má kamera jen infra, tj. čidlo zepředu, dá se to obejít menší úpravou. Už jsem to dělal např. u Canon HV20, že jsem si k DO připevnil světlovodný(optický) kabel na diodu a přivedl rovnou k přednímu čidlu kamery a připevnil. Nic světoborného, ale je to funkční a spolehlivé, tj. zapnutí a vypnutí nahrávání. Na zbytek (zoom atd) je to lehce nepoužitelné, snad jedině nouzově.

Žádný seznam, které kamery mají LANC, není, je to pouze věc projití specifikací kamer. Obecně řečeno se LANC vyskytuje u poměrně dražších kamer a do nedávna to byl jedním z klíčových znaků profesionálních strojů. Dnes se dá najít LANC i např. u Canon HF G30. Což je cenově a vybavením jedna z vynikajících amatérských kamer na trhu. Samozřejmě je to už přes limit tazatele .-))) U ostatních kamer je potřeba hledat.
eboy (36)|11.10.2013 15:54
[QUOTE=Pytkin;468896]eset je tu moznost pouzit bezpecnostnu kameru .. tie su dnes na dost vysokej urovni a PTZ maju aj kompletne dialkove ovladanie ..[/QUOTE]
Full HD bezp. kamera bude asi velmi drahá a nejsem si jistý, jestli se její obraz vyrovná komerčním kamerám kolem 15t
Máš nějaký tip?
eboy (36)|11.10.2013 16:03
[QUOTE=appa;469016]DO na infra je součástí všech kamer na 10-15tis. Neznám kameru, která by ho neměla (vyjímkou budou asi jen laciné šunty). Infra DO je z nouze ctnost, naopak, kabelové na LANC je znakem profesionálnější kamery. Takže nouzovka infra, klasika LANC. DO přes mobil atd. zde opravdu nemá cenu řešit, je to jen marketing. Odezva je kolem 0,5-1sec. Na prosté zapnutí a vypnutí nahrávání by to asi taky stačilo.

Pokud má kamera jen infra, tj. čidlo zepředu, dá se to obejít menší úpravou. Už jsem to dělal např. u Canon HV20, že jsem si k DO připevnil světlovodný(optický) kabel na diodu a přivedl rovnou k přednímu čidlu kamery a připevnil. Nic světoborného, ale je to funkční a spolehlivé, tj. zapnutí a vypnutí nahrávání. Na zbytek (zoom atd) je to lehce nepoužitelné, snad jedině nouzově.

Žádný seznam, které kamery mají LANC, není, je to pouze věc projití specifikací kamer. Obecně řečeno se LANC vyskytuje u poměrně dražších kamer a do nedávna to byl jedním z klíčových znaků profesionálních strojů. Dnes se dá najít LANC i např. u Canon HF G30. Což je cenově a vybavením jedna z vynikajících amatérských kamer na trhu. Samozřejmě je to už přes limit tazatele .-))) U ostatních kamer je potřeba hledat.[/QUOTE]
Podle specifikací na heureka.cz je většina novějších kamer bez dálkového ovládání. Ke kamerám Canon je údajně lze doobjednat, ale například Panasonic HC-V720, kterou jsem si původně vybral, nabízí pouze DO mobilem
appa (109)|11.10.2013 16:10
[QUOTE=eboy;469186]Podle specifikací na heureka.cz je většina novějších kamer bez dálkového ovládání. Ke kamerám Canon je údajně lze doobjednat, ale například Panasonic HC-V720, kterou jsem si původně vybral, nabízí pouze DO mobilem[/QUOTE]

Tak to je pro mě překvapení. Ještě do nedávna bylo DO standard skoro u každé kamery. V každém případě spíš záleží na co přesně to DO potřebuješ. Např. jen na zapnout/vypnout kameru či nějak speciálně ovládat? Na běžné zapnutí/vypnutí stačí i to přes wifi a mobil. Na seriozní práci krom LANC o ničem jiném neuvažuj. Bohužel LANC je poměrně drahý, v řádu 3-5tis, podle značky a funkcionality. A samozřejmě jen dražší kamery mají LANC vstup.

Jak jsem psal výše, není problém ani lehká improvizace s DO a optickým kabelem. Ale opět, jen se tím zvýší spolehlivost, nikoliv funkcionalita (komfort, přesnost atd).
RoPo (6061)|11.10.2013 16:15
LANC protokol je zveřejněn a není větší problém pomocí něj komunikovat díky dostupným jednočipům.
arkij (540)|11.10.2013 18:37
[QUOTE=appa;469187]Bohužel LANC je poměrně drahý, v řádu 3-5tis, podle značky a funkcionality. A samozřejmě jen dražší kamery mají LANC vstup. [/QUOTE]

Ovládání LANC měly i některé stativy, například levný od HAMY
Pytkin (7947)|12.10.2013 01:50
[QUOTE=eboy;469181]Full HD bezp. kamera bude asi velmi drahá a nejsem si jistý, jestli se její obraz vyrovná komerčním kamerám kolem 15t
Máš nějaký tip?[/QUOTE]

mna zaujala tato : http://www.asm.cz/zbozi/hd-sdi-speed-dome-20x-zoom-venkovni-sony-exmor-14-0501lux-2mpix-pattern-planovac.html

a ak netreba pozicioner , len dialkove ovladanie optiky , tak tato http://www.asm.cz/zbozi/auto-focus-hd-sdi-sony-exmor-12.8-zoom-20x-icr-rs-485-pelco-wdr.html
eboy (36)|15.10.2013 15:35
za cca 30t se uz da koupit primo FullHD videokonferencni kamera, ale to je vyrazne nad limit. porad mam nejak zafixovano, ze obraz z bezpecnostnich kamer nebude tak kvalitni. nemam moznost to nekde primo porovnat.
asi nejjednodussi se jevi koupit starsi kameru, kdy DO bylo samozrejmosti