Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Zasíťování Xtreameru Xltra

  1. #1
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    Ahoj kluci. Potřeboval bych se dozvědět něco ohledně sítí (sítě).
    Přívodní kabel s internetem od poskytovatele mám veden do routeru. Bohužel nejsem schopen zjistit, jestli tento podporuje gigabitovou síť. Z routeru jdu kabelem do switche, dalšího switche a do pc. Mimo routeru budu mít všechno gigabitové.
    A má otázka zní: Když budu Ultru připojovat do sítě v podstatě z prvního switche - BUDE nebo NEBUDE Ultra se všemi pc v síti komunikovat gigabitem???
    Předem díky!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,268

    Z Tvého popisu usuzuji, že do routeru není kromě switche nic jiného důležitého (PC) zapojeno a vše je zapojeno až do následných switchů. Pak to bude jezdit podle Tvého předpokladu, samozřejmě v případě 1Gbit síťových karet a switchů, router na to vliv nemá.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    Děkuji Pane, děkuji! A znovu děkuji za bleskovou reakci! A za ušetřené prachy!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    Tak jsem kluci konečně dnes poprvé zapnul Ultra. Internet se naštěstí rozjel v pohodě sám.
    Narazil jsem zatím na dva problémky:
    1. Obraz mám výškově moc natažený = třeba vpravo nahoře vidím jen spodní polovinu hodin či zavíracího křížku. Zkoušel jsem laborovat v menu Systém/nastavení/kalibrace obrazu - tady mám nastavení levého horního, pravého spodního okraje (nevím jestli tu modrou čárku mám akorát schovat, protože když je to v originálu, je ta čárka bůhví kde. Levý jsem přenastavil na 31 a pravý na 29 - to se čárka akorát skryje. Dále je v tomto menu nastavení umístění titulků a "přizpůsobení poměru stran" - tady se nastavují strany tak, aby vzniknul čtverec (teda nastavit čtverec uprostřed obrazovky tak, aby to fakt byl čtverec - to teda ať se snažím jak se snažím, může to být tak nanejvýš +-). Ani tady když to tahám do + nebo do - stále nemůžu dostat horní okraj obrazu dolů. Poraďte prosím.
    2. Zatím jsem nikde nenalezl, jakou IP adresu Ultra dostala, a jak se mám přes Total Commander připojit na ten externí disk = co mám zadat. Když tady poradíte, budu šťastný, protože zatím jsem se připojoval takto akorát na PS3 přes ftp na port 21. Musím ještě někde něco povolit?
    Předem díky!
    P.S. Potřeboval bych do večera něco nakopírovat na ten externí disk po síti, nebo zase budu muset strkat zpátky Evolve
    Naposledy upraveno uživatelem ClonyXXL: 05-10-2013 v 17:37
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele golfLC
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    1,952

    Na klasickom PC ho v sieti nevidis? Ak aj nie, stiahni si program IPScanner http://downloads.zoznam.sk/program/a...-ip-scanner-64 a spusti v PC, ukáže Ti vsjo v sieti obsadené
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    S tím programem jsem to zkusil, ale nevím nevím - nevidí danou IP Ultry (kterou už jsem v Ultře našel). Skenuju to z počítače s veřejnou IP, ale Ultra má přidělenou vnitřní.
    Ale takto na vnitřní jsem se připojoval i na PS3, akorát mám dojem, že jsem natahoval kabel přímo z pc do ps3 napřímo, tak jestli to nebude tím.
    To zas myslím nebude oříšek, ale zrovna ořech. Absolutně teď netuším, co zkusit napsat do Total Commanderu. Navíc nevím, co Samba, nebo ftp ........... hlavu jak balón mám se sítěma. Nějaká rada pro blbé by nebyla?
    A protože mám externí disk naformátovaný na Ext4, tak k pc ho taky nepřipojím.
    A aktualizovat se to taky nechce, musím zkusit ručně. Ale to bych se musel do toho napřed dostat přes síť.
    Naposledy upraveno uživatelem ClonyXXL: 05-10-2013 v 19:09
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád Avatar uživatele golfLC
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    1,952

    No jasné že to musíš skenovať z Pc vo vnútornej sieti.... Na router sa nevieš dostať? Vo vačšine routrov vidíš pripojené zariadenia, prípadne IP adresy pridelené cez DHCP.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    Ale přidělenou IP já vím. Otázka je, jak se dostat z pc s veřejnou IP na něco s vnitřní IP. Napadá mě, že na té ps3 běží program, který taky dělá ftp.
    Tady jsem se svými znalostmi v pr.....
    Já tady totiž mám tu síť asi pěkně překombinovanou. Původně jsem začínal jen se 3 pc - chtěl jsem na ně od poskytovatele veřejné IP.
    Pak jsem přikoupil různé a jiné hračky a nastaly problémy - jednak byla blbost na ps3 dávat veřejnou IP, nemohla se dostat na net, tak mi sem dali toho Mikrotika, že umí řešit veřejné i vnitřní IP. Na net se to pak dostalo, tak už jsme to neřešili.
    Ale teď když se třeba podívám na Místa v síti - vidím jen ty pc s veřejnými IP.
    Ono teda na net se dostane všechno, ale asi se nevidí.
    Naposledy upraveno uživatelem ClonyXXL: 05-10-2013 v 19:36
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    Nemám veřejné na všech - jen na třech pc. Všude jinde mám vnitřní. A ti od poskytovatele, co to dělali, asi sami nevěděli co s tím, když na pc jsem chtěl veřejné. Dobrá, končím o tom v tomto vlákně, ani mě nenapadá jaké jiné kolem toho založit. Přestává mi to myslet a nevím co s tím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,268
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    371

    1) s tím neporadím, vůbec jsem to nepotřeboval, za to jsem dost ladil xorg.conf - moje TV posílá neúplný EDID

    2) IP je pod menu system/info (nejsem u toho takže zhruba, z paměti)

    Připojoval bych se normálně přes SMB, v TC do příkazového řádku napsat např. "net use X: \\IP_ULTRA\media" (bez těch uvozovek), kde X: je písmeno jednotky pod kterou se namapuje, tj ve Win se pak bude zobrazovat jako další disk X: , IP_ULTRA je IP adresy Ultry.
    V té složce media se objevují všechny do Ultry připojené disky, tedy když se připojí třeba externí USB disk + USB flash disk, objeví se tam dvě složky. Složky se jmenují podle podle jmenovky daného disku (doporučuji dát diskům rozumné jmenovky, aby se v tom člověk vyznal), pokud jmenovku disk nemá, bude jménem dlouhý řetězec znaků (asi UUID disku?)

    Omlouvám se, nějak jsem zaspal či co ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    No, pokud ale z pc s veřejnou IP není možno vidět do sítě s neveřejnýma, tak se asi nenamapuje nic - nebo myslel jsi to snad jinak?
    Já mám po těch letech dojem asi takový. "normální" je mít na routeru jednu veřejnou a sto hraček s neveřejnýma za tím routerem.
    Já jsem bohužel chtěl víc než jednu véřejnou a tím je to vlastně celé v koudeli = asi neřešitelné. Možná kdybych měl routery dva, ale to by poskytovatel asi zase musel brát tak, že mám dvě připojení = 2x platit paušál.
    Všichni "odborníci" od poskytovatele, kteří se tu kdy vyskytli, z toho měli hlavu v pejru, takže jednoduché to asi nebude.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    1,569

    Dostáváme se tu dost do off-topicu, tak doufám, že nás kdyžtak nějaký mod jenom přesune do adekvátního tématu.

    Máš naprostou pravdu, veřejné se PCčkům prostě nedávají. Co tě k tomu vlastně vedlo? Když opomeneme zavedené zvyklosti, tak je to docela hazard i z hlediska bezpečnosti - předpokládám, že se tu bavíme o běžných PC s Windows. Tohle vystrčit volně do Internetu chce docela dost odvahy.

    Zkusím trochu nastínit, jak se to dělá "běžně":
    1. Pokud jde o zpřístupnění několika konkrétních služeb z Internetu, většinou je věřejná pouze na venkovním rozhraní routeru a ten otevře/přesměruje odpovídající porty. Takto je pak možné dostat se domů na PC např. pomocí vzdálené plochy, na FTP, domácí herní server, ... cokoliv.
    2. Když chceme vnitřní stroj zpřístupnit úplně, tedy nejen pro TCP/UDP, ale třeba i pro ICMP, pořád ještě není nutné dávat mu veřejnou přímo. Druhá veřejná sice už potřeba je, ale pověsí se opět na vnější rozhraní routeru (není problém zde mít víc než jednu IP) a namísto přesměrování konkrétních portů se vytvoří NAT 1:1 mezi touto sekundární veřejnou a odpovídající místní adresou daného PC. Takže cokoliv na onu veřejnou dorazí je ihned přesměrováno na PC uvnitř, bez přemýšlení.
    3. Teprve pokud chceme mít dané PC dostupné zevnitř i zvenku pod stejnou adresou a/nebo provozujeme nějaké služby náchylné na NAT (např. VoIP ústředny), tak dáváme veřejnou přímo počítači.


    Tolik na vysvětlenou. Co se týče vlastního problému, řešitelné to je - jenom nevím, jestli to stojí za tu práci a zda máš po ruce někoho, kdo je schopen ji provést. Zkusím ale alespoň popsat o co vlastně jde. Ty máš doma v podstatě dvě sítě, jednu s veřejnými a jednu s místními IP. Aby se počítače s veřejnými dostaly do vnitřní sítě, musí ji znát - bylo by tedy potřeba přidat jim záznam do směrovací tabulky, že vnitřní síť X se skrývá za veřejnou Y (Mikrotik). Potom by už PC věděly, jak se do vnitřní sítě dostat, ale Mikrotik by je tam nepustil (firewall/NAT). To se dá vyřešit otevřením příslušeného portu (portů) v nastavení Mikrotiku, v případě SMB (sdílení) se jedná tuším o 445 (ale jsou tu i další porty, pokud má fungovat např. objevování PC přes jejich názvy). No a poslední krok je zabezpečení samotného Xtreameru, zda vůbec dovolí příchozí připojení z cizí sítě. Zde neporadím, protože s tím zařízením nemám žádné zkušenosti. Ale např. ve Windows toto standardně nefunguje, je potřeba jim upravit pravidlo ve firewallu, že ke sdíleným složkám mohou i klienti z cizích sítí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    371

    Předpokládal jsem vše ve vnitřní síti - nevšiml jsem si příspěvků na další stránce, proto jsem pak doplnil tu větu o zaspání

    Předně by to chtělo znát topologii té sítě a důvody, proč to tak je, pak by se dalo něco vymyslet - Mikrotiky jsou velice dobré routery a dá se ledacos viz příspěvek tdlmarka, ale to už je opravdu těžce OT.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    105

    Jsem rád, že se našel někdo, kdo sítím rozumí. Díky tdlmarek - doufám, že se tu někdy ještě ukážeš a pomůžeš mi vytrhnout trn z paty.
    Jelikož je to tu OT, na radu admina KamilZ zakládám nové téma zde: http://www.svethardware.cz/forum/sho...475#post544475 Sice mě to vede na "jiné" fórum, ale mám pocit že to jsou fóra nějak "svázaná či spřátelená".

    Všem předem děkuji za snahu a ochotu!
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Kdo poradí podrobně jak instalovat Win7 do xtreameru ultra 2
    Od filipcidlik v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 24-11-2012, 09:18
  2. Co místo původního Xtreameru?
    Od joemax v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 02-05-2012, 00:07
  3. Jak max. velký 2.5" HDD lze dát do Xtreameru SW
    Od slatored v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 22-03-2011, 15:16
  4. Aky TV na vzdialenost 3m, k HD satelitu a Xtreameru
    Od ROpa-SK v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 14-01-2011, 10:03