Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Hi-Fi: Jak přehráváte audio?

tdlmarek (1566)|30.9.2013 22:31
Sice jsme tu primárně na A/V fóru, ale věřím, že se tu najde i spousta nadšenců do klasického sterea a poslechu hudby. A proto bych zde rád inicoval diskuzi na téma - jak audio doma přehráváte?

Samozřejmě ne z důvodu, že bych chtěl jenom tak tlachat. Jsem totiž ve fázi, kdy jednotlivé komponenty mého aktuálního systému začínají pomalu dosluhovat, a tak se zamýšlím nad nějakým novým řešením. A stejně jako existuje hned několik naprosto odlišných způsobů jak se vypořádat s domácím koukáním na filmy (DLNA, externí disk, MMC, HTPC, ...), určitě se najdou i různé přístupy k přehrávání hudby.

Alespoň zatím se ale nechci pouštět do detailního popisu svých dosavadních myšlenkových pochodů a předčasně tak navádět k nějakým závěrům, spíš bych jen nadhodil pár útržkovitých otázek a počkal si na nějaké reakce. Jsem zvědavý, jestli se budou shodovat s mými vlastními, nebo mi naopak pomůžou rozšířit obzory, případně upozorní na nějaké nedostatky, které jsem přehlédl.


Takže do třetice - jakým způsobem si doma pouštítě hudbu?
Jednoduše z PC, nebo se tu najdou i nějací zastánci CD a podobných "archaických" technologií?
Co kvalita výstupu? Lepší zvukovou kartu, externí DAC, nebo naopak zesilovač s digitálním vstupem?
Nebo se tu najdou i tací, kteří nechali tradiční způsob za sebou, a hudbou streamují z NASu prostřednictvím nějakého DLNA rendereru? A co třeba zesilovače, které mají DLNA podporu už integrovanou?
A co takhle domácí HTPC/MMC, nemohlo by tohle zařízení kromě videa sloužit i jako centrální bod pro přehrávání hudby?


Omlouvám se za trochu vágní otázky. Jak jsem se ale snažil naznačit výše, nečekám zde nějakou jednoznačnou radu/odpověď, spíš mě zajímají celkově názory na danou problematiku a vaše vlastní zkušenosti.
vivid.sk (11472)|30.9.2013 22:46
Zdroj hudby HTPC -> HDMI OUT -> Bitperfect WASAPI (Foobar2000/XBMC) -> AVR -> repro.
Iste, je to hodne kompromisne riesenie, no vzhladom na univerzalne rodinne pouzitie (Filmy / TV je vysoke percento vyuzitia audia), je to pochopitelne.
Keby som mal ist bez kompromisov, zdroj HTPC ponecham, kupim si spickovu zvukovku (Lynx, v pripadne omedzeneho rozpoctu nejaky ASUS Xonar), odtial analogom do predzosilnovaca a nasledne z koncakov (polo)aktivne do bedni. Taketo riesenie sa da vypocut aj v jednom studiu v okoli BA a myslim, ze vzhladom k vstupnej investicii, to hra vyborne.
bastlir (3245)|1.10.2013 09:28
[QUOTE=tdlmarek;468094]Sice jsme tu primárně na A/V fóru, ale věřím, že se tu najde i spousta nadšenců .........[/QUOTE]

Je otázkou, co je dnes zastaralá technologie. Není to tak dlouho, co se jako hit objevily lampové zesilovače a v poslední době návrat vynilových desek. Je pravda, že jsem svůj gramofon už také odložil (už mám jen s USB :)), ale ačkoliv nikomu neberu jeho zaměření, aspoň pro mě je stále nejkvalitnější muzika z CD.

NAS serveru se dnes už asi nikdo nevyhne a je v podstatě jedno, zda HDD je přímo v nějakém MMC či v NASu. Jen bych se tím DLNA moc netrápil, protože to málokomu bezproblémově funguje. Většinou se to zasekne na nějakém zařízení v řetězci. Já mám samostatné servery dva a bez DLNA a vše mně chodí klasicky přes Sambu, takže běžný standard. Ať filmy či muziku přehrávám prostřednictvím MMC a zvuk mi jde optikou do AVR (v mém případě Onkyo (7+2)). Stereo je sice lepší jak mono, ale když si chcš opravdu vychutnat reprodukci zejména vážné hudby, měj bys jít aspoň do 5+1. Takže pro tebe to znamená udělat si radost a pustit nějaký ten chlup.:) Tzn. repro, AVR, MMC, NAS. CD přehrávač s optickým či koaxiálním výstupem už asi máš a ke zdroji muziky v různých formátech si už nějak pomůžeš sám.
mirekv (7169)|1.10.2013 10:10
Základ je investovat do dobrých repro a zesilovače, to vyjde klidně i na 30 -50 tisíc. pak ten zbytek.
puschpull (921)|1.10.2013 14:30
tdlmarek: http://recenze.puschpull.org/ (píšu tam o většinou věcech které mám doma ...)
U PC to takto stačí
Na klasické hifi posezení mám Xavian XN270, Dudek DPA 380, svůj předzesilovač a modifikovaný CD přehrávač Denon DCD-2560
mirekv (7169)|1.10.2013 15:15
jde o to, co si kdo představuje pod pojmem HIFI, pro poslech muziky pouze stereo bez dolby a podobných pičičand.
tdlmarek (1566)|1.10.2013 15:43
Co se týče titulku, tak ten termín je samozřejmě míněn trochu s nadsázkou - na nějakém audio fóru by se mi určitě vysmáli. V kontextu tohoto fóra bych však svoji představu označil za něco jako "střední třídu", tzn. nebavím se tu o běžných PC bedýnkách za pár tisícovek, ale ani nehodlám investovat desítky tisíc třeba jenom do reproduktorů - tedy pokud odhlédnu od toho, že konkrétně tuhle část řetězce bych si ponechal stávající.

Ale ano, jde mi čistě o stereo na hudbu. S domácím kinem to kombinovat nechci, protože moc dobře vím, že pokud bych chtěl zachovat kvalitu hudební reprodukce, tak se mi to v 5.1 konfiguraci pekelně prodraží. Zde nemám potřebu nic měnit, co se týče filmového zvuku, tak mi Onkyo z podpisu vyhovuje.

Jinak zatím díky za reakce, večer se zkusím trochu rozepsat o to, co se mi vlastně honí v hlavě.
puschpull (921)|1.10.2013 16:17
[QUOTE=mirekv;468171]jde o to, co si kdo představuje pod pojmem HIFI, pro poslech muziky pouze stereo bez dolby a podobných pičičand.[/QUOTE]
Myslím že vyjmenovaná sestava dává odpověď zda tam jsou "pičičandy" :-) Původně jsem nechtěl napsat hifi, ale seriózní poslech či kvalitnější poslech, ale znělo mi to moc tendenčně :-))
vivid.sk (11472)|1.10.2013 16:39
[QUOTE=tdlmarek;468178] ale ani nehodlám investovat desítky tisíc třeba jenom do reproduktorů[/QUOTE]
Ale bez toho to nepojde. Bedne su najdolezitejsi komponent. Da sa stale ale investovat s rozumom a ak nebudes preferovat predrazene "kramy" velkovyrobcov, ktori ti za desiatky tisic ponuknu design, da sa kupit nova slusne hrajuce bedna aj pri malovyrobe. Alebo potom z druhej ruky - plati to obdobne. Bedne ti doma vydrzia dlhe, dlhe roky (aj odhliadnem od fyzickeho znicenia detmi alebo odfajcenim pri testovani spiciek zosilnovaca), preto nieje dovod setrit za kazdu cenu. Ak prihliadnes k faktu, ake mas bezne mesacne vydavky (ktore su nutne zlo) - hifi je "lacna vec", lebo muzika prinasa radost. A to je na nezaplatenie. Vobec to netreba porovnavat s rychlo sa obmienajucou technikou (notebook/smartfon/TV a pod, ktore stoja casto podstatne viac a po 3 rokoch ich hodnota klesa k nule)
tdlmarek (1566)|1.10.2013 17:03
V zásadě s tebou souhlasím, ačkoliv na můj vkus zacházíš tradičně trochu do extrémů :) Důležité ovšem je, že já reprobedny mám (regálovky AQ Kentaur 601, pořizovací cena necelých 10k), které možná nejsou úplně TOP, ale zvukově mi už dlouhá léta vyhovují a dají se jednoduše vyměnit v nějaké další fázi. Momentálně mě totiž nepálí zvuková kvalita, ale to, že můj zesilovač přestává fungovat, a v souvislosti s tím bych chtěl zrevidovat i způsob, jakým do něj dostávám signál.

Jdu zatopit, a pak se konečně rozepíšu trochu víc konkrétně :)
tdlmarek (1566)|1.10.2013 19:11
Takže aktuální situace je asi taková, že mám již zmíněné reproboxy od AQ, připojené na starší zesilovač z bazaru a to vše krmím klasicky z pracovního PC. Postupem času se však objevuje čím dál více problémů, že už jsem konečně dospěl k rozhodnutí provést v reálném časovém horizontu nějaký upgrade. Konkrétně se jedná o následující:
[list=a]
  • Zesilovač už má svoje nejlepší za sebou, zlobí potenciometr ovládání hlasitosti, levý kanál někdy hraje potišeji než pravý, a další drobné neduhy.
  • Moje externí zvuková karta nemá funkční ovladače pro Windows 7, používal jsem standardní obsažené v OS, ale ty jsou hodně velký kompromis a v určitých situacích způsobují problémy, mj. při přepínání výstupů.
  • Zjistil jsem, že WASAPI režim je na běžném PC docela otravná záležitost, protože člověk si pak bez vypnutí přehrávače nemůže pustit jiný zvuk, např. u videa na webu atd.
  • No a teprve v poslední řadě je zde určitá vyhlídka, že bych si mohl trochu polepšit i po zvukové stránce, i přesto, že jsem se současnou kvalitou reprodukce v podstatě spokojen.
  • První bod je celkem jasný - potřebuji nový zesilovač. Když jsem ale vzal v úvahu i problémy b. a c., začal jsem přemýšlet jaký zesilovač by mě vlastně měl zajímat a jak to celé propojit. Po nějaké době jsem se ustálil na určitém scénáři, který mi přijde jako docela funkční řešení, rád si proto vyslechnu jakékoliv komentáře a případná upozornění na něco, co jsem kde mohl přehlédnout.

    Uvažuji totiž o stereo zesilovači s digitálními vstupy, a tedy integrovaným DAC. K němu bych pak PC mohl připojit dvojitě - optiku by využíval hudební přehrávač ve WASAPI režimu, zatímco analogový propoj by sloužil pro běžné zdroje zvuku, u kterých o kvalitu nejde. Vzhledem k tomu, že nyní mám zesilovač na stole na dosah ruky, je přepnutí vstupu relativně jednoduchý úkon. Navíc bych tím eliminoval i potřebu investice do nové zvukovky, digitální výstup by měl produkovat vždy totéž bez ohledu na kvalitu čipu, nebo mi zde něco uniká?

    Už teď ovšem vím, že ono duální zapojení bude asi jenom dočasná záležitost. V budoucnu bych si rád poskládal pasivní HTPC (můj nynější server sice vyhovuje jako multimedální centrum, ale kvůli lepší realizaci RAID pole chci přejít na linux, a tam zase chybí MPC), takže ona optika by nakonec byla připojena do tohoto stroje. Tam by mohl být v podstatě non-stop spuštěný foobar2000 s webovým rozhraním, který by tak šlo jednoduše ovládat z jakéhokoliv zařízení v síti (tedy pracovního PC, mobilu, ...). Základní myšlenka využití WASAPI na digitálním výstupu a přepnutí vstupu na analog v případě podřeby přehrání nějakého zvuku z pracovního PC ovšem zůstává stejná. S hlavní funkcí HTPC by se to podle mých zkušenosti nemělo nijak bít - HDMI připojené do AVR (a TV) by se mělo chovat jako zcela nezávislý zvukový výstup a MPC-BE může běžet klidně za úplně jiného uživatele.


    Tolik k teorii a teď trochu víc konkrétně. Ze sortimentu zesilovačů mě hodně zaujal model A-5VL od Onkya. Na webu sbírá poměrně pozitivní hodnocení, zejména uživatelé jsou z něj většinou až nadšení, že se za dané peníze jedná o opravdu dobrý kup. Z nějakého důvodu byl však již vyřazen z nabídky, na což ovšem právě v posledních týdnech zareagovali čeští prodejci lákavým snížením ceny.

    No a pak tu máme takovou zajímavost, kterou jsem se snažil lehce nastínit už v předchozích příspěvcích. Ke zmíněnému zesilovači je totiž možné dokoupit i CD přehrávač Onkyo C-S5VL v podobném provedení a kategorii. Nebudu zastírat, že se mi tahla dvojice z nějakého důvodu prostě líbí - asi za tím bude ten pěkný čistý design, SFF provedení a celkově pozitivní ohlasy od majitelů. A vlastně se mi ani nepodařilo najít moc podobných alternativ.

    A zde bych se rád zeptal, je hodně šílené v dnešní době vůbec uvažovat o CD přehrávači? Fyzickou audio sbírku sice nemám, ale docela mě láká ji začít budovat. Mám na to podobný pohled jako na filmy - ačkoliv mám plně funkční HTPC, tak si stejně kupuju i originální blu-ray disky a ty přehrávám na samostatném přehrávači Panasonic. Protože oblíbené tituly zkrátka chci mít fyzicky, pěkně v krabičce založené v knihovně - a když přijde vhodná chvíle, tak si je moct přehrát v referenční kvalitě na dedikovaném zařízení bez jakýchkoliv kompromisů. Vzhledem k tomu, že v hudbě mám nejraději různá konceptuální alba a filmové soundtracky, tak je to vlastně velice podobné, jako když si člověk pouští film. A nebo jsem zaspal dobu a toto už je zcela passé?


    Tolik k mé aktuální představě. Promýšlel jsem i různé alternativy jako např. nově představený zesilovač s přímo integrovaným DLNA (Onkyo TX-8050), nebo samostatné síťové krabičky starající se pouze o přehrávání hudby (něco ve stylu Logitech Squeezebox). Nakonec se mi však nepodařilo najít žádné významné přínosy oproti konfiguraci popsané v první části tohoto postu, a navíc jsem trochu skeptický k reálnému fungování DLNA, byť by se zde jednalo o streamování pouze audia.


    Tak a teď když jsem to ze sebe takhle vychrlil, tak bych byl vděčený za jakékoliv komentáře a případnou kritiku. Nerad bych si v hlavě něco namyslel, a doma pak zjistil, že jsem někde něco opomenul a ono to vlastně nemůže reálně fungovat :) Díky všem, kteří mají trpělivost tu se mnou diskutovat.


    Jinak samozřejmě také díky za dosavadní příspěvky. vivid.sk a bastlir mi potvrdili, že využít HTPC a digitální výstup je nejspíš docela logické řešení. A puschpull poskytl docela zajímavý materiál ke čtení, kdybych někdy chtěl pořizovat aktivní reproduktory, tak Audioengine vypadají skutečně skvělě, i když nyní mě zaujalo spíš povídání o té Asus Xonar.
    puschpull (921)|1.10.2013 19:36
    WASAPI režim používám, video z webu mi funguje
    jinak je to ale celé na dlouhou debatu někde večer u piva, tady to asi vzdám předem. Myslím že na netu se toto nedá do hloubky probrat
    :-)
    Já kdysi před lety asi 3x nebo 4x vybíral, vždy tak s odstupem jednoho roku, nějaké aktivní PC repro. A vždy jsem nakonec došel k Audioengine. Ty ale tehdy neměly české zastoupení a tím to pro mě tehdy končilo. Bez zapůjčení si reproduktory domu prostě nekoupím. Nakonec se našel český zástupce. Zvuk předčil má (opravdu náročná) očekávání ... a mám je doma koupené.
    tdlmarek (1566)|1.10.2013 20:16
    [QUOTE=puschpull;468219]WASAPI režim používám, video z webu mi funguje[/QUOTE]
    Jak to funguje? Já myslel, že účelem WASAPI rozhraní je právě umožnit aplikaci exkluzivní kontrolu nad zvukovým výstupem a obejítí Windows mixeru. Takže pokud si toto zabere hudební přehrávač, nemůže stejný výstup zároveň použít např. webový prohlížeč. Tedy alespoň do té doby, dokud hudební přehrávač nevypnu nebo alespoň nezastavím (?).
    puschpull (921)|1.10.2013 21:39
    používám Foobar2000, WASAPI (event), PC repro / Asus Xonar Essence a zvuk všeho jiného je potlačen jen pokud je aktivní funkce přehrávání
    vivid.sk (11472)|1.10.2013 21:49
    [QUOTE=tdlmarek;468230]ak to funguje?[/QUOTE]
    Ano, je to tak ako pises. To zaroven umoznuje mat na vstupe (DAC, AVR ...) vzorkovaciu frekvenciu presne podla zdroja a obchadzat upsamplovanie mixera na nastavenu hodnotu. Pri sustredenom posluchu nepotredpokladam, ze sa nebudes vrtat v PC pri niecom, co vydava iny zvuk - to by asi nemalo zmysel.


    [QUOTE=puschpull;468219]jinak je to ale celé na dlouhou debatu někde večer u piva, tady to asi vzdám předem[/QUOTE]

    suhlasim, zo vsetkych rieseni ma kazde svoje vyhody a nevyhody - je to na troj stranovy prispevok. To spominane Onkyo bude kompromis (aj ked pre dane bedne to bude stacit), ale ak to uz chces robit poctivo, netreba o moc viac investovat - je lepsie ist do klasiky - analogovy zosilnovac - vid hodnotenie whathifi 3/5:

    This hybrid amplifier plays it clean and precise, but there are far better analogue alternatives on the market
    tdlmarek (1566)|1.10.2013 22:02
    Ano, teď jsem si to vyzkoušel detailněji. Ve foobaru je nutné dát stop (nikoliv pauzu) a teprve potom spustit tu druhou aplikaci, aby jí bylo umožňěn přístup ke zvukovému výstupu (v případě prohlížeče stačí reload stránky, jinak většinou kompletní restart programu). Což je přesně to chování, které považuju za celkem nepohodlné.
    vivid.sk (11472)|1.10.2013 22:17
    [QUOTE=tdlmarek;468243]Což je přesně to chování, které považuju za celkem nepohodlné. [/QUOTE]
    Ale ono to ma svoj vyznam (uz popisany). Ak nemas zaujem o tuto funkcionalitu, pouzi DS vystup a mas po probleme.
    tdlmarek (1566)|1.10.2013 22:36
    Já ten význam chápu, proto mám o WASAPI zájem. Ale pořád mi jako optimální vychází mnou navrhované řešení s dvojitým propojením - to je ta druhá hlavní výhoda S/PDIF na PC (kromě digitálního přenosu signálu), že se jedná o druhý, naprosto nezávislý výstup. Takže zatímco foobar by si neustále držel WASAPI exkluzivitu nad optikou, všechny ostatní aplikace by byly směrovány na analog přes běžný mixer. Přepnutí aplikace s aktivním zvukem z reproduktorů by pak bylo pouze otázkou změny vstupu na zesilovači, dokonce bych foobar ani nemusel pauzovat, pokud by se mi nechtělo.

    Jenom se chci ujistit, zda si tímto nenadbíhám na nějaké jiné skryté problémy. Zejména mi jde o to, zda je S/PDIF skutečně bezproblémový spoj a platí můj předpoklad, že se u digitálního přenosu stírají rozdíly mezi integrovanou a samostatnou zvukovkou.
    vivid.sk (11472)|1.10.2013 22:46
    [QUOTE=tdlmarek;468251] zda je S/PDIF skutečně bezproblémový spoj[/QUOTE]
    To je na dlhsiu debatu. Teorericky je bezproblemovy, prakticky to nieje take ciste (nezavisi len na samotnom DAC v zosilnovaci), ale opat - neviem ci ma zmysel to do takehoto detailu rozoberat. Odbornici tvrdia, ze toslink ma vacsi jitter. Ja som vsak pri teste bitperfectu nezaznamenal problem pri prenose ani cez HDMI ani cez coax (SPDIF).

    Prave preto som spominal ako lepsie riesenie analogovu zvukovku (resp analogovy vystup z nej), za ktoru sice das polovicu ceny spominaneho zosilnovaca (v pripade Xonar Essence STX), ale mas vystarane na dlhu dobu.

    [QUOTE=tdlmarek;468251] u digitálního přenosu stírají rozdíly mezi integrovanou[/QUOTE]
    Integrovana zvukovka nemusi podporovat 44.1khz. Na to si daj pozor. Ale zasa, dnes tie zvukovky nie su take shity, ako to bolo pred par rokmi.
    tdlmarek (1566)|2.10.2013 08:32
    Díky za osvětlení. Výrobci základních desek bohužel podobné detaily neuvádí, zkusím to odpoledne vyzkoušet proti Onkyu.

    Tu variantu se samostatnou zvukovkou si samozřejmě nechávám v záloze.
    tdlmarek (1566)|2.11.2013 17:47
    Takže po přečtení řady internetových zdrojů a několika drobných experimentech se S/PDIF jsem se utvrdil v názoru, že navržené řešení by snad mělo splnit má očekávání.

    Pro zopakování se tedy bavíme o následujícím setu:
    Onkyo A-5VL
    Onkyo C-S5VL

    Mezi sebou je chci propojit digitálně pomocí koaxu (0.75 m). Pro přehrávání z virtuální flac/mp3 knihovny pak poslouží (delší) optikou připojené (HT)PC s aplikací foobar2000 ve WASAPI režimu.
    Eagle Cable Deluxe Digital
    Eagle Cable Deluxe Opto

    Samozřejmě pokud by se S/PDIF propojení s PC ukázalo jako nevyhovující, tak mám stále otevřené dveře k "tradičnímu" řešení s dedikovanou zvukovou kartou a RCA kabelem.


    Dlouho jsem vybíral prodejce, odkud objednat. Jde pochopitelně hlavně o cenu, ale nezanedbatelnou roli hraje i určitá důvěra a snaha elimitovat možné komplikace. Jako horký kandidát se aktuálně jeví již výše zmíněný e-shop audiofriend.cz, protože oba kousky nabízí v sadě za slušných 18.900,- a webu se daří budit poměrně dobrý dojem (působí profesionálně, žádné kličky a výjimky v obchodních podmínkách, pro mě dobře dostupná lokalita v Brně, ...).


    A proč to vlastně všechno píšu? Jednak protože tím třeba poskytnu užitečné tipy ostatním uživatelům, kteří se někdy budou zabývat podobnou problematikou, ale samozřejmě budu rád i za jakékoliv připomínky a doporučení k výše popsanému scénáři. Třeba jsem někde něco přehlédl nebo má někdo zkušenosti se zmíněným e-shopem apod.

    Zatím tedy ještě jednou díky za dosavadní komentáře. Pokud všechno půjde hladce, tak bych brzy samozřejmě poreferoval o výsledcích a subjektivně se posun ve kvalitě zvuku pokusil zhodnotit :)
    vivid.sk (11472)|2.11.2013 21:34
    Preco uvazujes aj o CD playeri? Dnes uz uplne zbytocny zdroj signalu, radsej tie peniaze investuj inde (obzvlast, ak to chces prepojit cez SPDIF).

    Pisem to z vlastnej skusenosti, doma mi lezi uz roky nevyuzity CDP Sony (kupovany este v davnych casoch, ked som pouzival stereo zosilnovac a o mp3 sa este neslychalo) a nejako nevidim ziadny dovod, ho pouzivat. A pritom nehra vobec zle. Nechal som si ho z historickych dovodov, dnes sa tieto veci predavat neoplati - nedostanes za ne skoro nic.


    Inak A-5VL nema bohvieake referencie, ak by som mal tie iste peniaze investovat inak (cize povedzme, alternativne), vybral by som si cisto analogovy zosilnovac (v cene oboch pristrojov). Do HTPC dokupil slusnu zvukovku a zvukovo to bude urcite jedna, a mozno aj 2 triedy vyssie.
    tdlmarek (1566)|2.11.2013 22:05
    Přiznávám, že tohle je asi ta nejméně racionální část. Ale jak už jsem psal na předchozí stránce, líbí se mi představa fyzické knihovny v referenční kvalitě na CD a jejich přehrávání na dedikovaném hardwaru. Jsem spíše konzervativní sběratel, namísto kvantity sjíždím relativně malou množinu oblíbených alb pořád dokola, takže ta největší výhoda virtuálního skladu zde není zas až tak kritická. Zkrátka je to stejné jako s mou sbírkou blu-ray a knih - oboje lze dnes snadno nahradit elektronickou alternativou, ale já ty tituly zkrátka rád vlastním fyzicky, abych si je mohl vystavit na poličce, pokochat se obalem a bonusovými materiály, dělat si radost nákupem speciálních edic, atd. Ano, ten poměr cena/výkon je zde docela špatný, ale každý máme něco :)

    Zajímala by mě ta poznámka o S/PDIF, jak jsi to myslel? Samozřejmě bych mohl použít i analog, ale recenze většinou hodnotí DAC v zesilovači jako o něco lepší.


    Až teď jsem zaregistroval tvůj edit z předchozí stránky týkající se doporučení na whathifi. Ano, všiml jsem si, že u tohoto modelu jsou hodnocení trochu rozporuplná. Nejen, že se neshodnou různé profesionální recenze, ale hodnocení reálných uživatelů je v průměru daleko vyšší (chválí mj. i sluchátkový výstup, který bych občas také využil). Nicméně je třeba také vzít v úvahu to, že cena od uvedení (a tedy nejspíše napsání většiny recenzí) spadla zhruba o třetinu, takže se nyní pohybujeme v trochu jiné kategorii.

    Ale abych jenom neoponoval, měl by jsi nějaký konkrétní tip na altenativní model, byť třeba bez digitálních vstupů?

    EDIT: Ty tvoje ninja-edity mě zničí. Jinak nechci být nevděčený, ale při úvaze "čistě analogový zesilovač (v ceně obou přístrojů) a do HTPC slušnou zvukovku" se v částkou za DAC + AMP dostáváme na zhruba 2.5 násobek ceny A-5VL. To pak není divu, že to nejspíše bude hrát o třídu výš :) I přesto se tedy ale ještě zkusím po čistě analogových zesilovačích podívat, třeba mi nějaký padne do oka.
    vivid.sk (11472)|2.11.2013 22:23
    [QUOTE=tdlmarek;471535]ale já ty tituly zkrátka rád vlastním fyzicky, abych si je mohl vystavit na poličce, pokochat se obalem a bonusovými materiály, dělat si radost nákupem speciálních edic, atd[/QUOTE]

    Tento argument som uz pocul viackrat aj od inych, ale moja odpoved znie: To sa nevylucuje. Kludne si pusti CD z HTPC a zaroven zober z kniznice originalne CD s bookletom a prelistuj, ak ti to spravi radost. To ale nieje dovod pouzivat CDP.

    K tomu dalsiemu:
    Problem napadu celej konstrukcie vratane DAC nieje zly, len ide opat o cenu, ze je tam "vela zeleza" a nizka cena, cize ked vedla toho na porovnanie polozis klasicky analogovy stroj bez DAC bude mat navrch. Pokial este pridas cenu za CDP, bude mat navrch podstatne naviac. Skratka, ak zacnes uvazovat o nejakom zosilnovaci s cenovkou povedzme okolo 20-25kKc dostanes sa na zvuk, ktory maju vlajkove lode AVR za 3-4x tolko (a mozno ani tie nie pri vsetkych vyrobcoch).

    [QUOTE=tdlmarek;471535] na altenativní model, byť třeba bez digitálních vstupů? [/QUOTE]
    Podla mna to dane Onkyo prehra uplne akykolvek model od komercnej konkurencie (Cambridge Audio, YAMAHA, Denon, ...).
    Problem je prave to, ze imho Onkyo robi relativne komercnu sferu spotrebiek a nema ziadny HiEnd model (aj ked sa na to hra).
    A zosilnovacov v triede do 800-1000 euro je naozaj plno, je z coho vyberat.

    Povedzme nieco taketo recenzie

    [QUOTE=tdlmarek;471535] Ty tvoje ninja-edity mě zničí[/QUOTE]
    sorry :D, editujem len dovtedy, dokym nieje dalsi prispevok pod mojim.
    tdlmarek (1566)|2.11.2013 22:37
    Mě právě taky zarazilo, že v nabídce stereo zesilovačů jsou na tom ostatní modely od Onkya cenově velice podobně. Že tam není žádný na první pohled vyšší model, kam by se dalo jít.

    Takže díky za nasměrování, ještě to zvážím.
    vivid.sk (11472)|2.11.2013 22:44
    Pozri si napriklad vnutra pristrojov a konstrukciu (Ten CA ma toroidne trafo vovnutri). Daval som tento tip, lebo cena zodpoveda tvojmu limitu 19.000. A zvukovka naviac ta urcite nezrujnuje (Povedzme nejaka ESI Juli@, alebo ASUS XONAR).
    Opat - tych tipov na zosilnovac je naozaj mnoho, nechcem tu preferovat nejaku konkretnu znacku.
    tdlmarek (1566)|9.10.2014 08:13
    S odstupem času se opět hlásím, abych trochu poreferoval o dosavadním vývoji.

    Ačkoliv jsem měl v jednu chvíli celou objednávku doslova v košíku, vivid.sk mě svými příspěvky přecejen dost zviklal, abych celou situaci ještě trochu přehodnotil :) A za to díky. Teď s odstupem vidím, že C-S5VL by nejspíš opravdu byly docela vyhozené peníze, a tím částečně ztratil na atraktivitě i A-5VL.

    Hlavně jsem si ale rozmyslel celou tu myšlenku přesouvat hudební přehrávač do HTPC nebo nějaké dedikované krabičky. Byl by to zajímavý experiment, ale usoudil jsem, že jsem příliš zvyklý na lokálně běžící foobar2000 a veškerý komfort z toho plynoucí. Tím se dostávám i k vyslovenému přání začít si trochu budovat nějakou solidnější audiotéku v referenční kvalitě. Objevil jsem kouzlo ape+cue, jak jsem lehce naznačil už vedle. Dospěl jsem k tomu, že i digitální soubor si může člověk "hýčkat" podobně jako fyzický nosič, když si dá tu práci pečlivě otagovat jednotlivé skladby, doplnit kvalitní scan coveru a album pak zařadit do udržované knihovny médií. Naopak pohodlnost ovládání zůstává vlastní digitálnímu obsahu a pěkně to řeší i problém dvou a vícediskových alb (kterých nemám zrovna málo). A konečně: sbírání fyzických médií (třeba kvůli bonusovému materiálu) toto nijak nerozporuje, spíš naopak - z něčeho je totiž třeba ty ape image vyrobit.

    S ohledem na výše popsaný posun zpět ke stolnímu PC bylo už jen logické přestat se upínat k omezené nabídce zesilovačů s digitálními vstupy a namísto toho prostě do volného PCIe slotu koupit slušnou zvukovku, a zesilovač si pak už vybrat dle libosti. Přesně, jak radil vivid. Zde přichází na scénu puschpull a jeho velice zajímavé a užitečné recenze, kterými jsem se nechal popostrčit k výběru Asus Xonar Essence STX. Ke zvukové kvalitě a provozním vlastnostem nemám co dodat, vše funguje naprosto bezchybně a zvuk, ač limitovaný mým archaickým zesilovačem a průměrnými reprobednami, je vskutku parádní.

    Rád bych se ale pozastavil u trochu jiné vlastnosti této karty, která mi přijde trochu neprávem přehlížená. Dokonalost se skrývá v detailech, a těmi je zde poměrně unikátní konfigurace vstupů a výstupů. Už sama orientace zvukovky na "obyčejné" stereo je fajn, a o to víc potěší vyvedení výstupu v podobě 2x RCA namísto obvyklého 3.5 mm jacku. Hurá, konečně se dá použít nějaký slušný kabel a člověk má k tomu spoji trochu důvěru. Totéž platí i pro výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon - poctivé 6.3 mm jacky, takže lepší sluchátka lze připojit bez obskurních redukcí. A tím jsem vlastně popsal i ten třetí detail - oddělený výstup pro sluchátka. Je zkrátka nesmírně pohodlné mít permanentně připojený jak headset, tak i zesilovač (bez asistence pochybných "front headerů" a podobně), a libovolně se mezi výstupy přepínat pouhým kliknutím myši v ovládacím panelu. Takže zde inženýry z Asusu musím bez výhrady pochválit - je vidět, že nad návrhem téhle karty někdo doopravdy přemýšlel.

    Nakonec ještě poznámka k samotnému zapojení, kde jsem se vrátil k myšlence duální kabeláže. Namísto kombinace analogu a digitálu jsem ale použil stávající integrovanou zvukovku na základní desce a taktéž ji propojil se zesilovačem na jeho další vstup. Ta je navíc v systému nastavená jako primární, takže na ni standardně posílají svůj výstup všechny běžné aplikace. Výjimkou je foobar2000, který je naopak nasměrovaný na STX ve WASAPI režimu. Hudbu tedy poslouchám v bitperfect kvalitě a bez jakéhokoliv vyrušení zvukem z nějaké jiné aplikace, a pokud si chci pustit třeba nějaké video na webu, stačí jen sáhnout po zesilovači a přepnout vstup. Možná to zní zbytečně komplikovaně, ale s odstupem téměř 12 měsíců tomu řešení prostě nemám co vytknout, vyhovuje mi.

    Nyní si tedy v klidu vybírám už klasický analogový zesilovač, což jsem už lehce naznačil tady. Popravdě řečeno myslím, že mám vybráno - po všech stránkách mě zaujal Arcam FMJ A19, jenom se se musím odhodlat jej konečně kopit, případně si nejprve někde poslechnout.


    Omlouvám se, pokud někoho pohoršuje, že jsem si tu z toho udělal takový "blog" :) Chtěl jsem ale doplnit jak to vše vlastně dopadlo, abych tu to vlákno nenechal jen tak s otevřeným koncem, a zejména poděkovat výše zmíněným za užitečné rady.
    mirekv (7169)|9.10.2014 10:12
    Základem je samozřejmě dobrý zesilovač, ale hlavně bedny! Mám Heco Victa a paráda! Zdroj signálu je otázka dlouhé a často řešené polemiky (třeba vinyly).
    vivid.sk (11472)|9.10.2014 17:23
    [QUOTE=tdlmarek;497341]Popravdě řečeno myslím, že mám vybráno[/QUOTE]
    Ja ti opat dam chrobaka do hlavy ...


    Hifivoice by som ako artikel pre porovnanie nebral (resp. bral s rezervou), je to skor reklamny platok. Ale ak hladas slusny verny a vykonny zosilnovac v tejto cenovke, skoncil by som v ceskoslovenskych vodach. Pozri si BVaudio.sk Myslim, ze za tie peniaze nenajdes jedinu lepsiu konkurenciu (vratane medzinarodnych). Treba pocut.
    tdlmarek (1566)|9.10.2014 17:59
    Odkaz jsem uvedl jenom pro ilustraci, ten svůj dojem mám z vícero zdrojů. Např. na whathifi.com drží v kategorii stereo amplifiers cenu Product of the Year (2013), četl jsem spoustu kladných reakcí uživatelů, pozitivně mě některými funkcemi naladil i manuál k produktu, atd. Tím ti ale nechci oponovat, pouze dovysvětlit, že nevycházím pouze z oné recenze. Tip oceňuju a určitě prozkoumám.
    vivid.sk (11472)|9.10.2014 20:45
    Pozri si vnutro pristrojov a parametre, hmotnost, pochopis rychlo :)
    tdlmarek (1566)|9.10.2014 21:37
    Asi budeš muset mluvit konkrétněji :D Mně se podařilo vyčíst, že přístroj co stojí o 40% více a má o 120% větší výkon je také o 60% těžší. Nic z toho mě vyloženě nepřekvapuje. Něco mi uniká?
    RoPo (6061)|9.10.2014 22:10
    Rekl bych, ze vivid narazi na napajeci zdroj. Od toho plyne zbytek.
    vivid.sk (11472)|9.10.2014 22:14
    Chcel som tym povedat, ze je to uplne ina liga (ano, teraz nieje moc vyhodny kurz CZK-> euro, napriek tomu par tisic CZK pri dlhodobej investicii nepovazujem za nic, co by malo rozhodovat).
    tdlmarek (1566)|9.10.2014 22:34
    Ano, nepochybuju o tom, že je to trochu jiná liga. Ale také za patřičný příplatek, skok 21.5 -> 30 pro mě osobně už není "pár tisíc CZK". Nelze pak podobně postupnovat v podstatě donekonečna? Věřím, že za 40k je zase ještě o něco vyšší liga atd.

    Ten výkon mi nepřijde jako tak zásadní vlastnost, momentálně jedu na 2x 30W a běžně používaná hlasitost nejde přes 30%. Tedy 2x 50W u toho Arcamu beru jako rozumný nárůst, ale ve 2x 110W zde zmíněného BVaudia už tolik potřebný přínos nevidím. Nepotřebuji tím ozvučit obývák s nějakými sloupy, i v případě upgradu repro chci zůstat u regálovek pro poslech u PC (nejen) při práci.

    Nechci se stavět nějak odmítavě a už předem si za každou cenu obhajovat svou volbu (byť ji za definitivní rozhodně nepovažuju), jak to někdy u tazatelů na fóru bývá. Ale zde pořád nějak nevidím ty pádné argumenty :)
    vivid.sk (11472)|9.10.2014 22:45
    Tak pre mna je zosilnovac 2x50W nieco, co nema zmysel ani pozerat. A nieje to koli tomu, ze to potrebujem doma "cvicit" so susedmi, ten vykon pristroja nieje samoucelny.
    Sam mam starsi zosilnovac 2x60W Sony (este stare dobre Sony) a je to malo.

    Samozrejme, ja ta presviedcat nebudem, bol to len vyhodny tip, pretoze vacsina uzivatelov sa k takymto kuskom ani nedostane v recenziach. Tam sa casto ponukaju komercne veci s vyrobnou hodnotou suciastok 1/4 ceny (zial). Optimalne je si to ist vypocut - su to tvoje usi a tvoje peniaze. Investicia je vsak dlhodoba. Toto nieje TV.

    P.S. Viac prezeriem(e) a miniem na benzin za jediny mesiac, ako je spominany rozdiel. Stoji o tom uvazovat pri nejakej investicii do dlhodobeho hifi? Odpovedz si sam.
    tdlmarek (1566)|9.10.2014 22:51
    Rozumím a tip oceňuju - máš pravdu, že jinak bych na tuhle značku určitě nenarazil.

    Jen tak pro zajímavost, k jaké konfiguraci se vztahuje ten komentář o potřebném výkonu? Co tím ozvučuješ a s jakými repro, že je 2x 60 W málo?
    vivid.sk (11472)|9.10.2014 23:21
    Co si pamatam, bolo tam uz nejake pocutelne skreslenie a zvukovo to nehralo s takou cistotou, aku by som si zelal. Skratka po vybudeni to neznie tak dobre, ako silnejsi zosilnovac, ktory ma rezervy habadej (hlavne ta kontrola basov).

    Ano, toto konkretne BVAudio bude pre drvivu vacsinu overkill, to je jasne. Ale nato sa to takto dimenzuje. Pokial ta zaujimaju odbornejsie a technicky fundovansjsie odpovede, skus SK hifi forum (hifi.slovanet.sk). BV je dokonca jeden z mala predajcov, kde nieje problem dolozit merania s frekvencnymi charakteristikami (tyka sa to aj bedni).