Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

1:1 z HDMI (24/1.001hz) TV

evlo (78)|20.9.2013 17:31
Je nejaka levna velka TV co by ne"vylepsovala" obraz a zobrazila to co ji v HDMI prijde?

Protoze po TV nechci nic, ani aby mela tuner a repraky, tak hledam ty nejlevnejsi, takze jsem nasel tyto

Toshiba 50L2333D6
Panasonic TX-L50EM6E
Philips 50PFLL3008H
Changhong LED50B2510IS
Thomson 55FU4243
Sharp LC-60LE636S
Sharp LC-60LE635E

Chtel bych asi LCD s LED podsvicenim a matnou.

Bohuzel v obhcodech neni moznost TV vyzkouset, protoze nemaji ovladace :( . Takze se ptam tady.

Co jsem par zkousel v nastaveni co maji v prodejne, tak to bylo priserne, odstranovali filmove zrno a vymysleli si snimky, coz ja od TV bohuzel nechci.

U samsungu vim, ze ty upravy obrazu vypnout nejdou.
KamilZ (10277)|20.9.2013 17:47
Většina kurvítek by se měla vypínat v Game mode, ale i tak tam určitě něco zůstane. Nicméně si myslím, že čisté 24p 1:1 nebude dívatelné, obzvláště na levných panelech (budou mazat). Ono stejně z principu nikdy čisté nebude, když panely umí nativ 60Hz.
evlo (78)|20.9.2013 18:04
Na notebooku to taky nejak za 24 na 60 prepocita normalne a ne tak jako to delaji TV. Navic si myslim, ze projektory umi 24hz a divat se na to rozhodne da :D

Za tip s game diky, to zkusim priste.
tdlmarek (1566)|20.9.2013 18:15
Myslím, že se honíš za zbytečným extrémem. Pokud 3:2 pulldown na notebooku/PC považuješ za "normální", tak rozhodně nepotřebuješ nějaké hypotetické 1:1. To dopočítávání snímků, vyhlazování, atd. umí vypnout snad každá TV, potom z ní máš v podstatě velký monitor. Dokonce o kousek lepší než běžný PC model, protože na vstupu akceptuje i 24p.

Tedy alespoň já svoji ET5 provozuju v tomto režimu a při 24p je pohyb naprosto čistý. Ale samotného by mě zajímalo, jakou frekvencí v ten okamžik vlastně bliká panel. 24? 72? 120? Názory na diskuzních fórech se různí.
vivid.sk (11472)|20.9.2013 18:17
[QUOTE=evlo;467042] za 24 na 60 prepocita normalne[/QUOTE]
urcite nie :)
Vidno pulldown ... ale cim vacsi plocha, tym viac su dane veci viditelne (toto som uz niekde dnes pisal).

A co sa tyka TV, Kamil to uz napisal presne, lacne TV maju shitny panel a to je cely problem. Drahe TV maju sice lepsi panel, ale aj kopu nezmyslov naviac (ktore samozrejme musis zaplatit).

A co sa tyka samsungu, nemas pravdu, upravy idu vypnut. V aktualnych "F" modeloch konecne po 3 (troch!) rokoch samsung nerobi nevypinatelne jemne odsumovanie.

[quote]
The South Korean brand had been misapplying undefeatable noise reduction even to pristine HD content on its high-end flat-panel televisions over the past couple of years; fortunately 2013 is the year the company finally listened to our pleas and rectified this oversight. With both [Digital Clean View] and [MPEG Noise Filter] set to “Off“, there’s truly no underhanded noise smoothing at play, allowing sublime detail and texture in high-quality films to burst into life on the 46in F8000. And with [Sharpness] dialled down to “0“, there’s no unnecessary edge enhancement either. This is an absolute feast for the eyes – one that had us flipping through our catalogue of Blu-ray movies (not to mention high-def broadcasts from the Freesat/Freeview HD tuners) in appreciation.
[/quote]
zdroj

[QUOTE=tdlmarek;467043] jakou frekvencí v ten okamžik vlastně bliká panel. [/QUOTE]
Predpokladam, ze je to v zavislosti od zapnuteho MCFI. Pri vypnutom to moze byt naozaj 24/1001 Hz. Inak by bol pulldown vidiet*
evlo (78)|20.9.2013 18:24
tdlmarek:
Jak jsem uz psal - na samsungu to vypnout nejde, coz me potvridil i primo typek ze samsungu, takze pokud ano, tak by me zajimalo jak.

Jinak je me celkem jedno nejaky pulldown, uprimne nevim ani co to je, jde me o to abych mel takovy obraz jako ze PC nebo z projektoru (u projektoru i vidim, jak pri pusteni filmu blikne, takze pocitam, ze se z 60 na 24 prepne, tezko rict). Ktere konkretni TV to umi?

vivid.sk:
Ok, tak mozna to teda na samusungach 2013/2014 jde vypnout, tezko rict to vymysleni si snimku

Aktualizace: jsem hledal co je ten pulldown, nasel clanek na wiki a tohle http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/32pulldown.svg/314px-32pulldown.svg.png teda ani nahodou na notebooku pri pusteni 24fps filmu nepozoruji.
tdlmarek (1566)|20.9.2013 18:31
[QUOTE=vivid.sk;467044]Predpokladam, ze je to v zavislosti od zapnuteho MCFI. Pri vypnutom to moze byt naozaj 24/1001 Hz. Inak by bol pulldown vidiet.[/QUOTE]
Potom by ale zapnutí MCI způsobilo probliknutí panelu (změna frekvence), což se neděje. Takže mě to vede spíš na nativních 120 Hz s 5:5 pulldownem. Názory?

---------- Doplněno v 18:31 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 18:27 ----------

[QUOTE=evlo;467045]Jinak je me celkem jedno nejaky pulldown, uprimne nevim ani co to je, jde me o to abych mel takovy obraz jako ze PC nebo z projektoru (u projektoru i vidim, jak pri pusteni filmu blikne, takze pocitam, ze se z 60 na 24 prepne, tezko rict). Ktere konkretni TV to umi?[/QUOTE]
Jednu jsem ve svém příspěvku zmínil a mám ji i v podpise. Věřím, že model 2013 (ET60) na tom bude podobně. 3:2 pulldown je nerovnoměrné opakování snímků (AABBBCCDDD) kvůli napasování obrazu na 60 Hz displej (běžný PC monitor), což způsobuje nerovnoměrný pohyb (viditelné krásně třeba na závěrečných titulcích).

Jinak já se bavil hlavně o dopočítávání snímků, tam jsem opravdu ještě neslyšel o TV, kde by to vypnout nešlo. Vivid.sk ve svém příspěvku zmiňuje vyhlazování, což je daleko méně invazivní processing.
vivid.sk (11472)|20.9.2013 18:33
[QUOTE=tdlmarek;467046]což se neděje.[/QUOTE]
Mas pravdu, teraz som to odskusal. Zaujimave, ze pri PDP Panasonic preblikne pri zmene tychto nastavani (ale to by som sem nemiesal, je to PDP. Uvadzam len pre zaujimavost).

V tom pripade to musi ist na 120Hz, ako si uviedol. MCFI totiz funguje pri vsetkych fps 24/25/30/60 takze panel sa bude refreshovat pri 100Hz alebo pri 120Hz.

Co ale v pripade lacnych panelov, ktore zvladnu len 60Hz (cize modely bez MCFI)? Tie musia ist bud na 24 alebo na 48Hz.......alebo vzdy na 60 :) Ale tato info sa vzdy da dohladat v recenziach.
evlo (78)|20.9.2013 18:51
Tak jste me docela nasadili brouka do hlavy a titlky teda pri tom pulldown z 24 na 60 jedou fakt sekane. Nicmene je to pro me prijatelny vysledek od TV. Co je zajimavejsi, tak kdyz jsem vynutil 24hz tak se me obraz fakt sekal, coz me driv nedelalo (vim, ze to bylo 24, protoze jsem se dival do infa v menu), nicmene driv jsem neprhraval z PC. No zajimave, zkusim jeste nejak z pc tech 24 fps dostat nesekane, ale nechapu proc se to takto chova ani trochu, problem bych cekal v graficke karte asi.
Nicmene kdyz odhlednu od toho, ze se to cele seka, tak vysledne framy (respektive to co to proste vykresluje, ne framy zdrojoveho souboru samozrejme) v 24 me prijdou stejne jako v 24 pulldown na 60.
tdlmarek (1566)|20.9.2013 19:03
A máš grafiku i displej s podporou 24p, resp. 23.976? Nicméně i se správným hardwarem se na PC někdy stane, že 24p režim blbne. Např. mně se MPC-HC s madVR v některých konfiguracích taky neskutečně trhalo, ale to už je záležitost softwaru a správného nastavení. Jako referenci je proto lepší vzít spíš fyzický blu-ray přehrávač, pokud máš k dispozici.

Jinak filmových 23.976 trhaný pohyb, to je to co dělá film filmem. Ale to trhání je rovnoměrné, na rozdíl od výsledku 3:2 pulldownu kdy se pohybující objekt jakoby zrychluje a zpomaluje.
evlo (78)|20.9.2013 19:51
Nemuze byt tedy nemoznost vypnuti zplynulovani pohybu na samungach dana prave 400hz panelem, ktery nic jineho nez 400hz neumi? (do pc monitoru me take nic jineho nez 60hz nejde - prave jsem to zkousel). Pak by samsung musel delat pulldown z 24hz na 400hz vzdy.

Ted jsem zkusil jiny zdroj nez pc a 23.976 jede nadherne pri zahcovani refresh rate, tak nevim proc by nemohlo na TV.

Zajimave je taky, ze moje PC standardne neposila 60hz, ale 59hz a pri 24/1.001 posila 23.9hz - napred jsem si myslel, ze je to chyba zobrazeni infa zobrazovace, ale pri vyzkouseni jineho zdroje nez pc to zobrazuje spravne 60hz a prekvaive taky 23.9hz :)

Prekvapive, pro moje oci, je cistych 23.976 mene sekanych nez 23.976 pulldownovanych na 60hz. A zrovna na zaverecnych titulkach to jde opravdu videt.

Zajimava vec ten pulldown, to me vubec nenapadlo, jak to funguje a jak se to realne projevuje (podle wiki jsem cekal neco jako interlace), takze opet dekuji za informaci.
tdlmarek (1566)|20.9.2013 20:08
Máš v tom trochu guláš :) 400 Hz panely nejsou, jedná se o marketingový údaj získaný podle toho, kolik doplňkových fičur je na každý snímek základního refresh rate aplikováno (bliknutí podsvícení, vložení mezisnímku, vše se sčítá a násobí, aby vypadla pěkně vysoká čísla). Běžné panely jsou 60 Hz, střední třída 120 Hz, 1-2 TOP modely 240 Hz. KamilZ o tom zde píše trochu více: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33686-nez-se-zeptate-hdmi-3d-zvuk-lan-dlna-hbbtv-dalkove-ovladace#post434562

Podpora 59 Hz na PC monitorech je celkem běžná, jedná se zkrátka o alternativu k 60 Hz. Pro většinu LCD panelů není problém podporovat několik různých frekvencí a jednoduše se mezi nimi přepínat. U těch monitorů je to často právě zmíněných 59, 60 a někdy 72 Hz, HDTV pro Evropu pak musí přímo ze specifikace podporovat alespoň 50 a 60 Hz, resp. jejich násobky.

Těch 23.9 není žádné překvapení, ale právě onech filmových 23.976, tedy 24/1.001 o kterém píšeš výše (zkus si to vydělit :). Pro jednoduchost se tomu většinou říká jen 24p, protože lidé ví, o čem je řeč. Naopak v ovladačích grafických karet bývá 23.976 někdy označováno jako 23p, zatímco kulatých 24.000 si vezme zkratku 24p. Ano, je v tom docela chaos :)

Ale z tvého příspěvku také nejsem moc moudrý, mícháš to nějak všechno dohromady. Pokud tu chceš skutečně něco vyřešit, asi by nebylo věci si nejprve pár věcí načíst, a následně trochu přesněji popsat v jaké konfiguraci (pc? blu-ray? tv? monitor? jaký software? jaké nastavení?) to vlastně zkoušíš.
evlo (78)|20.9.2013 20:16
Zkousim
PC (Plex, XBMC s plexBMC, radeon 7770, zvuk jde bokem pres toslink) > receiver (yamaha htr-3065, resp. RX-V373) > projektor (3lcd, epson 8350, resp. tw3200)
- to me jde 59hz [info z menu projektoru] dobre ... a silene sekane 24/1.001, 24p, 23.9, 23.976 [info z menu projektoru] whatever - coz bude nejaka hw/sw chyba

rPI (rasPlex) > receiver (yamaha htr-3065, resp. RX-V373) > projektor (3lcd, epson 8350, resp. tw3200)
- to me jde 24p [info z menu projektoru] (tak tomu budu proste rikat) naprosto paradne a prave me to prijde i hezci nez tech 59hz. Takto nejak bych si predstavoval aby zobrazovala ta tv.
Cetl jsem neco o tom, ze bych mel videt nejake blikani, ale nevidim.

PC (Plex, XBMC s plexBMC, radeon 7770) > monitor (dell 2408wfp)
- to me jde jen 60hz [info z menu monitoru]
tdlmarek (1566)|20.9.2013 20:23
No takže AVR a projektor evidentně 24p zvládají. Radeon HD7770 by s tím také neměl mít žádný problém, takže to bude jenom o konfiguraci softwaru.

Já mám na HTPC v ovladačích grafické karty permanentně nastavenu frekvenci "monitoru" (TV) na 23.976 (zde označeno jako 23p) a video přehrávám pomocí MPC-BE.
evlo (78)|20.9.2013 20:30
Z toho teda plyne, ze potrebuji 120hz TV (120/24 = 5, tj. nemel by byt potreba nic, kazdy frame bude proste 5x)? Pokud to tak nejak chapu, tak je velmi nepravdepodobne, ze se TV bude chtit na refresh rate pro 24p rezim prepnout.

No a pak je tu teda to blikani o kterem jsem cetl - pry tv nechteji 24p podporovat a radeji implementuji pulldown, protoze lidi vidi nejake blikani, ja to u lcd projektoru ale nevidel, jak to tedy je?

I kdyz me by teda pulldown 24 na 60 nejak nevadil, ale prijde me, ze ty TV krom pulldown opravdu delaji selene harakiry a proste nejak dopocitavaji snimky (to musi byt super pri nejake rychle zavodni hre treba).

Do obchodu teda jit s univerzalnim ovladacem? Nebo jak to vyresit tak abych mel jistotu ze ty "vylepsovace" obrazu pujdou vypnout?
To jsme uz zase na zacatku u toho opravdoveho preblemu co jsem zatim u aktualne prodavanych TV videl.
vivid.sk (11472)|20.9.2013 21:30
[QUOTE=evlo;467063] pry tv nechteji 24p podporovat a radeji implementuji pulldown, protoze lidi vidi nejake blikani[/QUOTE]
To je blbost. LCD neblikaju pri obnovovani snimkov, ako tomu bolo pri CRT (uz z technickeho principu fungovania).
Skor za tym vidim problem v nativnej podpore 24p (panelu?), preto je jednoduchsie spracovat 24p aplikovanim pulldownu a na vystup panelu posielat pri 60Hz 60p.

[QUOTE=evlo;467063]Do obchodu teda jit s univerzalnim ovladacem?[/QUOTE]
Najskor si vyber konkretny typ, potom mozes spekulovat. O vacsine slusnych TV najdes seriozne review, kde sa problemy spominaju.

[QUOTE=evlo;467063]ze ty TV krom pulldown opravdu delaji selene harakiry a proste nejak dopocitavaji snimky ([/QUOTE]
Ano, o tom tu bola rec (MCFI), kazda z firiem to nazyva svojou patentovanou skratkou. V kazdom pripade to ide vypnut. Neviem o TV, kde by to bolo nevypitatelne.
Pytkin (7947)|21.9.2013 00:26
[QUOTE=tdlmarek;467043]To dopočítávání snímků, vyhlazování, atd. umí vypnout snad každá TV, potom z ní máš v podstatě velký monitor. Dokonce o kousek lepší než běžný PC model, protože na vstupu akceptuje i 24p.[/QUOTE]
to casto neni pravda .. aj ked sa tvaria ze sa to vypnut da , vo finale pri testoch je vidno , ze to stale nieco kurvi .. kde naopakl ten lacny 100 eurovy 24" monitor ma ostre hrany jak britva .. pustal si si sachovnicu na svojej ET5 ? ja mam pocit , ze som to skusal na E5 a bolo to na chuja ..
evlo (78)|21.9.2013 13:13
[QUOTE=vivid.sk;467075]To je blbost. LCD neblikaju pri obnovovani snimkov, ako tomu bolo pri CRT (uz z technickeho principu fungovania).
Skor za tym vidim problem v nativnej podpore 24p (panelu?), preto je jednoduchsie spracovat 24p aplikovanim pulldownu a na vystup panelu posielat pri 60Hz 60p.

Najskor si vyber konkretny typ, potom mozes spekulovat. O vacsine slusnych TV najdes seriozne review, kde sa problemy spominaju.

Ano, o tom tu bola rec (MCFI), kazda z firiem to nazyva svojou patentovanou skratkou. V kazdom pripade to ide vypnut. Neviem o TV, kde by to bolo nevypitatelne.[/QUOTE]
Tak ja mam seznam vybranych, nejhorcejsi je asi ta Sharp LC-60LE635E, jak to tedy v obchode vyzkouset? Mam si sebou vzit stangli salamu a slivovici a zkouset to s prodvacem vymenit za ovladac k tv? Nevim fakt jak retail v CR funguje, respektive nechapu ho a priznavam se k tomu.

Hdmi kabel si vlastni beru, notebook taky, jen priste ho holt naucim vypoustet z hdmi opravdovy 24p rezim :)