Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

IFA 2013: 4K žehličky jsou tu!

josefíka (651)|7.10.2013 22:02
[QUOTE=anglcam;468755]Offline strih v proxy delat muzes o tom zadna.Ale barvit, efektovat apod uz musis v plnem rozliseni, v plnem kodovani barev , v plne hloubce barev .proste v tom v cem jsi to natacel.Ja napriklad do proxy neprevadim.Dnes ti Prores HQ postriha kdejaky MAcbook pro i MAc mini.Ale I frame je pro mne prioritou.
Jinak ja nic o 4K nemluvil ze bych ho chtel strihat. I kdyz se blizi doba kdy tohle rozliseni bude bezne i v Home sfere. NA 3D martany jsem nikdy neveril ale tohle vidim realne.[/QUOTE]

Nebarvím, jen stříhám, nemám zase tak vysoké nároky, takže mě proxy stačí a vyhovuje. Toto téma je 4k, tak jsem na to reagoval, mluvili tu jiní. Myslím, že v home to potrvá o chvíli déle, než s SD na HD, jen zapálení amatéři do toho půjdou dříve a ti co se tím živí, ikdyž zákazníci to zase tak neocení. Vezmi, jak dlouho je již na trhu HD a pořád se dělají výstupy na DVD. Prostě zde vyjadřuji jen svůj názor, když se mýlím, svět to ani nepozná. Tak proč se zde hned rozčilovat. Takže klidně pokračujte, nemám co dál dodávat :-)
anglcam (223)|7.10.2013 22:32
Nikdo se nerozciluje.Proxy je jen pro off line strih. Pro dalsi zpracovani je nejlepsi mit to vse v I frame kodeku.Tot vse.
Pytkin (7947)|8.10.2013 09:13
no ved sa to dopocita .. ale len raz .. nie viacnasobne ..
anglcam (223)|8.10.2013 10:25
Pytkin

no pockej kdyz budes barvit , efektovat i treba blbe titulky vkladat, sem tam nejakou vrstvu tak to proste placas a preplacavas a porad se to prepocitava.Uz jenom hloupy strih.Kdyz nastrihnes scenu mimo I frame tak ti to muze udelat mensi problemy.
vivid.sk (11472)|8.10.2013 11:26
[QUOTE=anglcam;468796] a porad se to prepocitava[/QUOTE]
ako porad? Ved len raz. Rendering vychadza vzdy z originalu, mozes to menit kolkokrat chces.
anglcam (223)|8.10.2013 12:24
No ono mas programy ktere ti to renderujou na pozadi.Prece pouzivas nahled a chces videt jak ten efekt vypada v plnem rozliseni.Pokud ale jen strihas a hodis tma nejaky titulek a cele to spocitas tak proc ne ale i z duvodu ulehceni procesoru bych to prepocital do nejakeho lepsiho kodeku.Potom mas debilni programy co neumi smart rendering a prepocitaji to cele pri renderingu znova i ty casti kde zmena neprobehla.Kdyz strihnes v GOP mezi I framy, prolozis to vrstvou das tam nejaky efekt pokazde pri jakekoliv zmene se ti cely algoritmus musi znovu prepocitat na AVCHD protoze pri jakekoliv zmene se musi zmenit i poloha I framu.Proto jsem uz z titulu rychlejsi prace doporucil toto prevest na I frame kodek ktery tuhle praci ulehci a nesnizuje kvalitu.Pozor neplest s proxy coz je jenom nahledove video coz pri rychlosti a cene a kapacite dnesnich disku nema ani cenu resit pokud pracuju treba v PAL nebo HD.Oni vsude vedi proc doporucuji si material pripravit pred zpracovanim prepoctem na I frame kodek.Treba co se tyce Applu na Prores ci AIC.
Pytkin (7947)|8.10.2013 13:13
anglcam : nic sa neprepocitava .. predsa to robis v jednom programe a nakladas to nad tu vrstvu .. vsetko sa robi nad zdrojom .. to neni AUTODESK .. ked je zmena sa prepocita az pri finalnom rendere .. nie znova .. proste takto funguju vsetky strihacie programy .. kde kazdy amater urobi aj grading aj efekty .. vsetky strizne to dnes vedia ..
anglcam (223)|8.10.2013 16:14
Pytkin

samozrejme asi jsem se spatne vyjadril. Jenomze GOP se sklada z I framu a od nej odvozenych. Strihat toto znamena ze pokud provedes strih zrovna do snimku ktery neni I tak to znamena ze pri renderingu se to musi cele prepocitat. Tak se to cele rozhodi protoze se bude muset vypocitat novy I frame a od nej dalsi odvozene framy. Pokud to jeste prepocitas na jiny GOP treba distribucni tak se to cele dela znova.A obraz neni to jedine ze.Je tam zvuk nebo barva.To ze te to zpomaluje je dalsi vec protoze procesor musi pokazde pri zaznamu a posouvani apod proste prehravat docela algoritmicky narocny kodek oproti I frame kodeku treba PRORESU ktery je akorat narocny na rychlost a kapacitu disku.
Hergot Pytkine nerikej mi ze ty jako profik strihas vse v MP4 nebo AVCHD.Taky si to prepoctes agor jako Applista. Proc asi vsichni radi si klipy pred zpracovanim pripravit do I kodeku?

---------- Doplněno v 16:14 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 16:09 ----------

A to nemluvim o stihu ve scene kde je pohyb.dokonce i nektere kamery maji problem to RT pri nataceni pocitat.Jestli myslis Pytkine ze to jde tak to jo to s tebou souhlasim to jde.Vse jde strihat. Ale vysledek no nevim.
jarino1978 (8045)|8.10.2013 17:39
[QUOTE=RoPo;468394] O jiném kodeku pro 4k nevím.[/QUOTE]

už dávno schválený štandard bude H.265 ( HEVC )
http://www.vcodex.com/h265.html

---------- Doplněno v 17:39 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 17:34 ----------

[QUOTE=anglcam;468852] to znamena ze pri renderingu se to musi cele prepocitat. [/QUOTE]

nič sa neprepočítava. Strižne typu Magix / Corel toto vedia 3 roky - smart rendering. Proste sa prepočíta len časť, kde bol robený zásah do zdroja ( titulky, farby a pod. ). Ostatné ostáva nedotknuté. To dnes zvládneš aj na legende CPU Duron 750 Mhz.
anglcam (223)|8.10.2013 18:08
Jarino nektere strizny smart neumi.O tom jsem taky psal.Mne jde jen o to ze GoP neni vhodny pro strih.S tim urcite soulasis. Zkus to treba rict po svem.
Pytkin (7947)|8.10.2013 21:07
Anglcam: jasne.. Mame kamery xdcam ex a avc intra.. Ale aj avchd .. Vzdy strihame v kodeku v ktorom je natocene.. Jasne .. Niekddy sa hodi prepocet do proresu, hlavne ked sa predpoklada masivnejsie prehadzovanie medzi programami.. Co som tu pisal, som myslel skorej v home sfere, kde sa robi vsetko v jednom programe..
anglcam (223)|8.10.2013 21:56
Pytkin

he he no tak tohle podepisuju.Samozrejme v reportazi ktera ma informacni hodnotu velkou ale casovou malou je to jasne.Ono to pak stejne putuje na tisickrat prehoblovane kazety a do archivu.Ale i tak si myslim ze i v home to ma sve opodstatneni.Rozhodne se tim zvysi sviznost cele prace.
Pytkin (7947)|9.10.2013 00:09
sviznost sa zvysi , hlavne na pomalom zeleze .. to ano .. ale zase to chvilu trva , nez sa to prepocita .. tak isto to zaberie viac miesta na disku .. atd atd .. kazdy si musi najst ten vyhovujuci workflow , ktory vyhovuje jeho potrebam ..