Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

vysoká vlhkost a elektronika obecně

razorder (124)|19.8.2013 21:15
Zdravím,

V říjnu se chystám na srí lanku, kde se průměrná vlhkost vzduchu pohybuje něco kolem 80%. Určitě se chystám vzít foťák canon 600D se vším všudy,včetně ntbk a něco pofilmovat, vyfotit prostě dovolenka. Co mi dělá starost je ta vlhkost samozřejmě, nerad bych to trápil tak že mi po dovolence všechno odejde. Tak bych byl rád kdyby jste se podělily o své zkušenosti, obecné rady, zda-li má smysl koupit nějaké ochranné prvky jako například: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
bastlir (3245)|19.8.2013 21:38
Nevím, zda ti tu někdo hodnověrně poradí, mě napadá spojit se s VŠCHT, kde se mj. zabývají odolností obalů.
Pavel_tempx2 (829)|19.8.2013 22:43
tak vlhkost bude všude a pořád v nějakých procentech, leda by to člověk měl zabalené už z česka a nevybaloval, ale i tak se tam nějaká voda objeví...v návodu určitě bude napsáno něco o vlhkostech (a provozních teplotách), oni tam taky nějak musí fotit a pouzívat notebooky...zrovna o noťas bych se nebál, ten si dobře zatopí až se rozběhne...jinak teď tady mám vlhkost 55% (běžně mezi 40-50%) a technika mi neodchází :)
josefíka (651)|20.8.2013 13:14
V zimě mám doma 70-80% a nikdy jsem neměl problém s elektronikou.
Vím o co Ti jde, jestli se nevysráží voda na nevhodných místech.
Když jsem se díval na přírodopisné filmy a jak tam natáčejí, tak jsem tam nezahlédnul žádné speci obaly.
1hroch (865)|21.8.2013 08:19
Sri Lanka je "mirne podnebni pasmo", jsou daleko horsi oblasti, hlavne v oblasti rovniku a v dzungli, tam se vlhkost pohybuje az do 100%, kdy uz dochazi ke kondenzaci. Uvedom si, ze vlhkost je relativni udaj vztahujici se k teplote - cim vyssi teplota, tim vyssi tenze par v ovzdusi je, aniz by doslo ke kondenzaci. Samozrejme, kdyz v teto oblasti das kameru do lednicky a pak ji vyndas, tak se vlhkost ze vzduchu vysrazi na chladnem predmetu.
Obal je ti uplne k nicemu, jedine, jak pise Pavel_tempx2, by jsi hermeticky zabalil uz v Cesku a po celou dobu pobytu nerozbalil. Jinak vlhkost v pristroji se vyrovna s okolni.
Snad nejhorsi podminky pro technku jsou v pousti - vysoka teplota, vitr nesouci jemnoucky prach, ktery se dostane vsude.
Resume - Sri Lanka naprosto bez obav - vlastni zkusenost
kombai (78)|21.8.2013 21:03
Sri lanka je ABSOLUTNE v pohode. Byl jsem tam letos cely leden a nic zvlastniho. Jo to kdyz jsem delal dokument na expedici na Papuy Nove Guiney, kde se slo ke stromovym lidem, nebo predloni z indonezskeho ostrova Siberut k samanum kmene Mentawai ci z ekvadorske amazonie, tak to byla jina kava, tam je to jak v pradelne a kamera musi byt furt zabalena ve vodackym vaku a vecer se musi u ohne vse vysusit. Sri lanka je brnkacka neco jako teplejsi Chorvatsko ;-)
razorder (124)|22.8.2013 13:16
moc vám všem děkuji za postřehy, hned jsem klidnější :-)
Pavel_tempx2 (829)|23.8.2013 13:37
teď mě tak napadlo, že existuje nějaký speciální nanopostřik (tuším se to prodává i ve spreji) na odpuzování vody...už přesně nevím kde jsem to viděl, ale to by taky nemuselo být špatné? (samozřejmě do těch oblastí se 100% vlhkostí a vysokými teplotami) asi by se musela nechat v servisu rozdělat kamera a plošňáky a všechno co by šlo a mohlo být nastříháno nechat takto upravit a potom smontovat...jenom takový nápad ;)
kombai (78)|23.8.2013 18:03
Za takovy rozdelani a smontovani by tam clovek ale nechal majlant, navic by to nikdo neudelal v prubehu zaruky. Ja do takovych oblasti jezdim a budu ted kupovat Panasonic GH3 +objektiv 12-35mm f2,8. Vse je vode a prachu odolne a melo by byt vhodne pro outdoorovejsi nataceni. Dosud sem natacel na kazetky a obcas byl s vlhkosti problem.
Doufam ze GH3 bude v pohode :-)
Pavel_tempx2 (829)|3.9.2013 13:53
proč majlant? samozřejmě se zárukou asi bude problém, ale zase existují autorizované servisy ;) počítám, že tak 500-1000Kč, což u kamery za 30-100tis. je celkem slušná částka ;)