Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Doporučte video střihový SW - imp/exp bezstrátových kodeků, deinterlace, denoise, white balance

DuckDaffy (2)|10.7.2013 21:01
Rád bych, pokud možno kvalitně, zpracoval a sestříhal záznamy našich divadelních vystoupení a narážím na několik problémů v celém produkčním workflow.
Chtěl bych to zjednodušit ideálně do jednoho SW, ale zatím se mi nedaří najít ideální řešení.

1. Dříve jsem pořízený záznam zpracovával výhradně přes Avidemux, kde jsem nastavil filtry deinterlace (Yadif), denoising (Mplayer Deonise 3D HQ), případně contrast, resize, fade-in a fade-out. Vyladěné nastavení exportu do x264 dávalo velmi kvalitní video, velikost přiměřená kvalitě. Střih a úvodní/závěrečné titulky jsem tehdy neřešil, vyvážení bílé také ne.
Bohužel nová verze Avidemux řady 2.6 je při exportu výrazně pomalejší než verze 2.5 a také bych už potřeboval i vyvážení bílé, vystřižení scén a přidávání úvodních/závěrečných titulků a nějaké grafiky.

2. Na doporučení jsem zkoušel demo Pinnacle Studio 16.1, kde mi v první řadě nevyhovuje výstupní kvalita exportu. Také jsem nenašel žádné kvalitní deinterlace a denoise filtry. Naštěstí lze alespoň importovat bezstrátové video, které si předtím připravím v Avidemux (deinterlace, denoise), ale zase mi chybí pokročilé vyvážení bílé (kombinace nastavení kamery a divadelního osvětlení je svině) a export do bezstrátového kodeku (jedině picture sequence).

3. Dále jsem zkoušel demo Vegas Pro 12.0, kde jde poměrně dobře vyvážit bílou (sic to stále nevypadá úplně reálně, tak je to lepší než kdekoliv jinde), ale neumožňuje import ani export bezstrátového kodeku a kvalita komprimovaného výstupu je také ve srovnání s x264 velmi slabá (zkoušel jsem snad všechny kodeky a různé konfigurace, nejlepší byl WMV, který však odmítám používat). Dále tento SW nemá příliš kvalitní deintelace. Našel jsem sice externí filtr, který používá Yadif, ale bohužel dělá problémy na posledních řádcích videa (silné zesvětlení). A denoising je pro tento SW asi úplně neznámá věc (mimo poměrně drahých externích pluginů, anebo neumím hledat).

Překousnu preprocessing v Avidemux (deinterlace, denoise) a export do (FF)HUFFYUV, který pak naimportuji, vyvážím bílou, sestříhám, vyexportuji (ideálně opět do (FF)HUFFYUV) a pak to zase v Avidemux převedu s h264 do MKV, ale v čem to tedy sestříhat?
A taky, při desítkách záznamů v archivu mě tento postup děsí...

Prosím, v čem by se tyto nahrávky tedy daly zpracovávat?
Jaký střihový SW umí bez problémů import a export bezstrátových kodeků typu (FF)HUFFYUV a/nebo umí pokročilé vyvážení bílé (jako Vegas Pro) a kvalitní deinterlace a export přes x264?

Děkuji za každou radu!
arkij (540)|10.7.2013 22:08
Malinký problém je, že nepíšeš čím záznamy pořizuješ, tudíž v jakém jsou formátu a kam je expeduješ, to je v jakém formátu je potřebuješ vytvořit, ale ne zase tak fatální.

Ber to tak, že jsi po "ořezávátku" Avidemux dospěl k potřebě plnokrevného střihového programu, s nímž se musíš naučit pracovat. Poté možná některé své požadavky upravíš, až zjistíš co je vše možné. Avidemux je dobrej na vystřihnutí reklamy nebo rozdělení a spojení částí ale ne na střih a už vůbec ne na seriózní úpravy videa, jež umožňují plnokrevné střihové SW.

Na Pinnacle Studio pro vážnější práci zapomeň a vyber si některý z "plnokrevných" střihových programů, přičemž u některých existuje i light verze, která je levnější.

Nabízí se i ten Vegas, dále Premiere a pak třeba Edius a některé další. Všechny mají svá pro a proti a liší se především uspořádáním a ovládáním, celkovou filozofii střihu ale mají podobnou. Stáhni si trial verze a vyzkoušej, co Ti bude pasovat a taky si přečti (google) co je vlastně tím střihem možné dosáhnout (spousta filtrů, korekcí, nastavení, využití externích modulů, triků ....), aby si pochopil na začátku rozdíl od toho Avidemuxu.

No a pokud to nechceš moc "profesionálně" řešit, tak můžeš jít i do Corel Video Studia, ten už taky leccos umožňuje a mnoha pro svou jednoduchost a dobré nastavení stačí.
Na HUFFYUV kodek a podobné zapomeň, ty střihové SW dělají zjednodušeně řečeno v tom, co byl záznam pořízen a pokud nastavíš dobře parametry, vyexportuješ to zase v tom formátu bez přepočítávání = beze ztráty, nebo si na závěr nastavíš výstup jakej potřebuješ.
DuckDaffy (2)|11.7.2013 11:51
arkij, díky za reakci!

Nahrávky byly dříve pořizovány kompaktem Kodak EasyShare Z1085 IS, ze kterého lezl kontejner MOV.
Video: MPEG4 Video 1280x720 ~10 Mbps
Audio: muLaw 16000Hz mono 128kbps

Něco jsem natočil i přes zrcadlovku Nikon D5100, ze kterého lezl také kontejner MOV.
Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 25fps up to 20 Mbit
Audio: PCM 48000Hz stereo 1536kbps

Nyní používám kameru Canon LEGRIA HF M506, ze které leze kontejner MTS (AVCHD).
Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 25fps (50i) [Video - AVC (H.264), High Profile, Level 4.0] up to 24 Mbit
Audio: Dolby AC3 48000Hz stereo 256kbps

Z toho plyne, že všechny nahrávky jsou v HD MPEG4 formátu, což z hlediska hladkosti importu do střihových programů nepovažuji za nějaký problém. :)
Exportovat to chci každopádně do MPEG4/H.264 a nějakého rozumného kontejneru, ideálně MKV nebo MP4.

PC na střih mám Intel i7 3770K, AMD 7970, 256 GB SSD a 16 GB RAM, takže moc neřeším nějaké výkonové problémy. LCD mám zaklibrovaný 27" DELL (PVA).

Avidemux bych nepovažoval za ořezávátko (ve smyslu primitivní, možná jsi myslel ořezávadlo :), je to video tool s unikátními vlastnostmi (podobně jako Virtualdub, na kterém jsem začínal), ale máš pravdu, že jsem z něj "vyrostl".
Marně však hledám kvalitativně odpovídající náhradu. :(
Zejména silně zašuměné videa z Kodaku uměl Avidemux úplně neuvěřitelně vyčistit. Něco podobného se mi vzdáleně povedlo jen s demo verzí Neat Video Denoise, jen ta cena...

Myslím, že už nějaké povědomí o tom co a jak se ve velkém střihovém programu dá udělat, mám, ale vtip je v tom, že opravdu nepotřebuji efektní filtry ani pokročilé hollywoodské střihy, já chci jen co nejvyšší možnou kvalitu výsledného videa, fungující kvalitní deinterlace, denoise, základní barevné filtry, klasický ostrý střih a nějaké titulky. Bohužel jsem zjistil, že kvalita zpracování a exportu videa je u zkoušených programů oproti Avidemux na dost mizerné úrovni, což mě docela překvapilo.
S velkou mírou sebezapření jsem fakticky schopen to celé zmastit v tom Avidemux, včetně střihu, ale ta efektivita...

Možná zkusím vytáhnout pár ukázek ze současného projektu, na kterém ten workflow ladím.

Pomalu začínám uvažovat o vyzkoušení nějakého frame serveru, což by snad některé mé potíže snad vyřešilo, zejména snad export přes x264, ale obávám se přílišné složitosti nastavování a kompatibility.

Samozřejmě chápu, že střihové SW pracují nad "originálem", ale toho HUFFYUV se držím proto, protože se obávám, že se preprocessingu v Avidemuxu nevyhnu, zejména ten deinterlace a denoise. A jiný bezstrátový kodek Avidemux neumí (zda má lossless nastavení H.264 jsem ještě nezkoušel). Že to potom předhodím na finální střih a kompresi jinému SW je už z hlediska ztráty kvality irelevantní. Ty základní, výslednou kvalitu zásadně určující, operace to video už bude mít za sebou.

Možná jsem velký purista či něco jako skalní hifista, ale prostě to chci mít celé rozumně podchycené. :)

Vyzkouším tedy ještě Edius Neo 3.5 a Corel VideoStudio Pro X6, díky za doporučení!
josefíka (651)|11.7.2013 13:20
Ten Edius vyzkoušej, nastav projekt na 25p a nemusíš moc řešit deinterlace. Mají to slušně vyřešeno, pro míchání různých formátů videa v jednom projektu. Nebo můžeš použít jejich filtr. Ale jsi-li velký "hnidopich" :-) tak nevím, jestli uspěje i tento soft. Osobně řeším spíše střih než tyto věci, takže mě to stačí.
BEPE (539)|11.7.2013 16:19
Řekl bych, že brilance prvotního záznamu je zásadní, profesionální střihové SW to samozřejmě předpokládají a případné korekce se dělají na samostatných pracovištích, jinak je to složitá kalvárie přes různé tools, jak bylo v tomto vlákně už uvedeno :-)
arkij (540)|11.7.2013 17:38
[QUOTE=DuckDaffy;461976]ořezávadlo [/QUOTE] jo myslel jsem ostřihovátko, prostě "ocaď pocaď" a vůbec ne pejorativně, já ho taky občas použiju.

U videa platí že lépe je dobře natočit, než blbě opravovat a proto se u střihových SW primárně cení možnost exportu bez jakékoliv konverze "smartrendering", následně pak možnost do jednoho projektu importovat a společně zpracovávat různé zdroje a nakonec export do nativních a třeba i různých exotických formátů, to už je podle gusta každého.

[QUOTE=DuckDaffy;461976]vtip je v tom, že opravdu nepotřebuji efektní filtry ani pokročilé hollywoodské střihy, já chci jen co nejvyšší možnou kvalitu výsledného videa, fungující kvalitní deinterlace, denoise, základní barevné filtry, klasický ostrý střih a nějaké titulky[/QUOTE]

Vtip je v tom, že nejvyšší možnou kvalitu výsledného videa budeš mít, když ji kvalitně natočíš, ostatní běžné korekce Ti zajistí každý slušný střihový SW a i ten výstup umí udělat podle Tvých potřeb. Ten Avidemux Ti ji samozřejmě nevylepší, neboť kde není ani vlk nežere, ale nějak lépe či hůře video "zmrší", takže se ve výsledku podle použitého formátu jeví jako "subjektivně" lepší. Denoise filtry jsou v podstatě rozmazávače, které uberou detaily, běžné barevné korekce jsou standardem, deinterlace je otázka nastavení výstupu atd..., pokud nejsi spokojen s interním filtrem, můžeš u některých SW používat filtry externí, někteří dodavatelé se pak soustředí jenom na vývoj externích filtrů do střihových SW, takže nejsi odkázán jenom na jeden. Kvalitní samozřejmě něco stojí.

Podstatné je, že pokud se nelineární SW naučíš ovládat, výrazně se Ti zvýší produktivita a dříve se dopracuješ k cíli. Zkus si nějakej SW v trialu - ale ne jenom tak, že do něj párkrát klikneš. Udělej v něm menší projekt se vším všudy až po výstup. Tím zjistíš alespoň orientačně co vše v něm je a jak se ovládá.

Jo a já používám už pár let Edius, takže v něm můžu něco málo poradit, budeš-li chtít. Třeba teď si na něm velice považuju "zebru", protože zpracovávám nějakej rodinnej záznam z roku 1996, natočenej na kameru Video 8, zdigitalizovanej do DV. Točil kdo měl ruky a podexpozicemi a přeexpozicemi se to jenom hemží. Když to dělám na "oko", tak mi to lítá, protože po pár navazujících záznamech ujedu celkově třeba do tmava a musím to následně v dalším kroku upravovat, když jdu na "bílou a žlutou zebru", mám to prakticky stejný a jenom koriguju barevné podání - tím se třeba výrazně zrychlí práce samotná.
Foolproof (2713)|11.7.2013 21:07
[QUOTE=DuckDaffy;461976]Myslím, že už nějaké povědomí o tom co a jak se ve velkém střihovém programu dá udělat, mám, ale vtip je v tom, že opravdu nepotřebuji efektní filtry ani pokročilé hollywoodské střihy, já chci jen co nejvyšší možnou kvalitu výsledného videa, fungující kvalitní deinterlace, denoise, základní barevné filtry, klasický ostrý střih a nějaké titulky. Bohužel jsem zjistil, že kvalita zpracování a exportu videa je u zkoušených programů oproti Avidemux na dost mizerné úrovni, což mě docela překvapilo.[/QUOTE]

A pokud si něco koupíš, budeš překvapený ještě víc, že program za desítky tisíc nedokáže to, co free filter aplikovaný ve VirtualDubu.:-((:-R

Free je např. http://www.videosoftdev.com/free-video-editor, pozor nemá capture, ale to myslím nepotřebuješ.

Nebo http://www.nchsoftware.com/videopad/index.html
romana51 (355)|12.7.2013 08:24
[QUOTE=Foolproof;462039]A pokud si něco koupíš, budeš překvapený ještě víc, že program za desítky tisíc nedokáže to, co free filter aplikovaný ve VirtualDubu.[/QUOTE]

Jasně, a proto všichni profíci a postprodukční studia utrácejí desítky a stovky tisíc, místo toho aby se používal free soft, třeba VirtualDub! :-E
josefíka (651)|12.7.2013 16:33
[QUOTE=romana51;462059]Jasně, a proto všichni profíci a postprodukční studia utrácejí desítky a stovky tisíc, místo toho aby se používal free soft, třeba VirtualDub! [/QUOTE]

Jenže profistudia nemusí řešit mizerné záběry, které nadělají amatéři. Proto nemusí filtr z VirtualDubu používat :-)

Myslím, že Foolproof poradil dotyčnému velmi dobře, osobně jsem tyto softy neznal. Nyní je mohu jen vřele doporučovat určitému typu točičů.
Pavel_tempx2 (829)|13.7.2013 00:05
přesně jak píše spousta lidí, u profi SW se neřeší nekvalitní zdrojové videa, osobně by mě velice zajímal ten velký rozdíl v exportu z VirtualDubu nebo Avidemux a třeba Vegasu nebo Ediusu, jestli tam nebude trošku problém s nastavením exportu...jedině opravdu provést denoise a deinter....přes Avidemux a pak teprve to pro finální střih a upravení barev natáhnout do Vegasu např. mimochodem kamerka nemá manuální WB? protože nikdy nebude ten výsledek SW tak dobrý jako originál natočený dobře
Foolproof (2713)|14.7.2013 20:50
Editační softy typu Vegas, Adobe atd. jsou určitě dokonalejší ve výbavě. Pokud by se ovšem měly oficiálně koupit pro amatérské účely, např 2x za rok zpracovat dovolenou + záběry z nějakých oslav apod., asi by se to neoplatilo.
Vidím-li nějaké "výtvory" jako výstupy amatérů, tak se jedná většinou o samoúčelné aplikace rádoby efektů hollywoodského stylu, jako je mrkání obrazu, děsné prolínačky, zrůdná zkreslení, rozmazání, zrychlení a já nevím co ještě, které mají za cíl většinou zakrýt, že původní materiál je o ničem, takže nechť to alespoň bliká.:-)-
BEPE (539)|15.7.2013 14:54
Tady ale bylo uvedeno "Rád bych, pokud možno kvalitně, zpracoval a sestříhal záznamy našich divadelních vystoupení ...", takže bych to netipoval na "dovolenkového točiče", ale na člověka, který chce dlouhodobě něco dokumentovat pro případné průběžné a nebo další využití. V tomto případě by asi bylo už na místě něco více než soubor různých "tools" byť se svými selektivními výhodami, ale převažujícími nevýhodami. Ale mohu se samozřejmě mýlit. :-)
Foolproof (2713)|15.7.2013 16:35
[h=1]Co jsem zkoušel - můj názor.

Magix Movie Edit Pro 2013 Plus - 100 dolarů - bída
[/h][h=1]Corel VideoStudio Pro X6 - 80 dolarů - dobrý[/h][h=1]Sony Movie Studio Platinum 12 - 100 dolarů - bída[/h][h=1]Pinnacle Studio 16 Ultimate - 130 dolarů - dobrý[/h][h=1]Adobe Premiere Elements 11 - 100 dolarů - pomalý[/h][h=1]Adobe Premiere Pro CS6 - 800 dolarů - super[/h][h=1]Apple Final Cut Pro X 10.0.3 - 300 dolarů - nejlepší poměr cena výkon[/h][h=1]VideoPad Video Editor - 50 dolarů - slabota[/h][h=1]CyberLink PowerDirector 11 - 100 dolarů - výborný, vhodný pro amatery[/h][h=1]Sony Vegas Pro 12 - 600 dolarů - dobrý[/h][h=1]Nero Video Premium HD - 70 dolarů - slabý[/h]
BEPE (539)|16.7.2013 19:47
Osobně používám Adobe Premiere Pro CS5.5 (UPG za cca 7,5 litrů) a maximální spokojenost. :-)
ai (2993)|17.7.2013 00:27
DuckDuffy - rozhodne rozjed ten frame server pokud mas vzdy jen jeden typ videa na timeline, tedy Debugmode frame server a Avisynth , na Youtube mas jak se to instaluje, rozjedes to s tim Vegasem 12. Pak mas tedy delo na strih i ty titulky, vyvazeni barev. Ja pouzivan Neat video jako denoise v tom Vegasu.

Muzes pouzit ovsem i jakykoliv denoise pro Avisynth v momente s tim frame servrem, jakykoliv filtr, Yadif a dalsi na deinterlace. Musis jen nastavit projekt na properties projektu v tom Vegasu, tedy v tvem pripade nechas interlace , projekt je nastaven na parametry tveho klipu. Pozor tyhle vychytavky (frame server) trosku selhavaji pokud mas na timeline videa jinych parametru, protoze z vegasu jde uncompress pouze jednoho parametru (properties projektu), tedy ty zbyle dalsi videa si vegas upravuje na parametry projektu.