Od canon Xh-A1 k zrkadlovke
Zdravim,
s tazkym srdcom pisem tieto riadky. Chystam sa predat moju krasnu Canon XhA1 a to hlavne z dovodu drahych doplnkov, stabilizator, dolly tracky, zeriav ap. Inak je to najlepsia kamera aku som mal moznost vlastnit z triedy poloprofi. (jediny nedostatok je abrevatická chyba objektivu). Tak isto som dospel k nazoru ze ku komercnemu vyuzitiu bude vhodnejsie zakupit kvalitnu zrkadlovku - na zaciatok. No tu sa dostava na rad dilema mnohych menej skusenych v oblasti zrkadloviek. Tuto temu som tu na fore uz raz rozoberal, no nebol som skalopevne rozhodnuty prejist z Camcodera na zrkadlovku. Co by ste povedali na Canon EOS 100D alebo calsicu canon 7D? Hlavne na vyuzitie:
Natacanie videoklipov Exterier/interier
natacanie probehov, kratkometraznych projektov casto aj v mizerných svetelných podmienkach (disko, hororove sceny..)
natacvanie svadieb, eventov, udalosti ap.
fotografovanie Exterier/interier
Rad uvitam hocijaku radu, velmi pekne dakujem. Ostavam s pozravom L.Luvaran.B.
s tazkym srdcom pisem tieto riadky. Chystam sa predat moju krasnu Canon XhA1 a to hlavne z dovodu drahych doplnkov, stabilizator, dolly tracky, zeriav ap. Inak je to najlepsia kamera aku som mal moznost vlastnit z triedy poloprofi. (jediny nedostatok je abrevatická chyba objektivu). Tak isto som dospel k nazoru ze ku komercnemu vyuzitiu bude vhodnejsie zakupit kvalitnu zrkadlovku - na zaciatok. No tu sa dostava na rad dilema mnohych menej skusenych v oblasti zrkadloviek. Tuto temu som tu na fore uz raz rozoberal, no nebol som skalopevne rozhodnuty prejist z Camcodera na zrkadlovku. Co by ste povedali na Canon EOS 100D alebo calsicu canon 7D? Hlavne na vyuzitie:
Natacanie videoklipov Exterier/interier
natacanie probehov, kratkometraznych projektov casto aj v mizerných svetelných podmienkach (disko, hororove sceny..)
natacvanie svadieb, eventov, udalosti ap.
fotografovanie Exterier/interier
Rad uvitam hocijaku radu, velmi pekne dakujem. Ostavam s pozravom L.Luvaran.B.
osobně bych se takové kamery nezbavoval, nevím kolik byla nákupka, ale prodej je dnes cca kolem 30-40tis.
né všechny události jdou točit na zrcadlovku a i u svatby bývá dost často spěch a není čas si hrát...co jsem vyčetl tady z fóra, tak hodně svateb. kameramanů používá obojí, kameru + zrcadlovku...ale to spíš poví přímo oni, já dělám svatby jenom pro známé
je fakt, že zrcadlovky díky velikosti čipu mají určité výhody, ale co se týká ovládání a zpracovávání je kamera trošku někde jinde...pokud nejsi ve finanční tísni, tak bych kameru určitě nedával pryč ;)
né všechny události jdou točit na zrcadlovku a i u svatby bývá dost často spěch a není čas si hrát...co jsem vyčetl tady z fóra, tak hodně svateb. kameramanů používá obojí, kameru + zrcadlovku...ale to spíš poví přímo oni, já dělám svatby jenom pro známé
je fakt, že zrcadlovky díky velikosti čipu mají určité výhody, ale co se týká ovládání a zpracovávání je kamera trošku někde jinde...pokud nejsi ve finanční tísni, tak bych kameru určitě nedával pryč ;)
Nie, nemusim ju nutne predat, kupoval som ju za 1400 pred rokom a pol zo Sicilie :)). No velka kamera .resp tazka, vyzaduje aj drahe prislusenstvo, to je to co ma tazi najviac. Nahodit Canon Xh A1 s mikrofonom, predzosilovacom, letus 35mm a objektivom na flycam za 1000e su pravdepodobne vyhodene peniaze za mizernu stabilizaciu. Tak isto aj dolly, cam. zeriav ap. Zrkadlovku som este nemal. "neni cas si hrát" - mas tym na mysli zlozitejsie ovladanie ap. vsak?
Dakujem
Dakujem
luvaran:
neviem si celkom predstavit, ze by si tocil svadbu len na zrkadlovku. Ja tocim so sony Z5 a mam k tomu panaka gh3. S tym fotakom v pohode natacam niektore casti svadby, ale ako pisal pavel, na svadbe je potrebne dost casto rychlo reagovat a to so zrkadlovkou nezvladnes. Samozrejme, ak by si mal dve alebo tri s roznymi objektivmi a k tomu asistenta tak je to v pohode. Na natacanie projektov, pribehov a pod. urcite vystacis s dobrou zrkadlovkou
neviem si celkom predstavit, ze by si tocil svadbu len na zrkadlovku. Ja tocim so sony Z5 a mam k tomu panaka gh3. S tym fotakom v pohode natacam niektore casti svadby, ale ako pisal pavel, na svadbe je potrebne dost casto rychlo reagovat a to so zrkadlovkou nezvladnes. Samozrejme, ak by si mal dve alebo tri s roznymi objektivmi a k tomu asistenta tak je to v pohode. Na natacanie projektov, pribehov a pod. urcite vystacis s dobrou zrkadlovkou
luvaran - pri pomyslení spoľahnúť sa na zrkadlovku ako jediný zdroj záznamu videa neopakovateľných okamihov ma zalieva studený pot...
na video aktuálne používam Canon 7D+Canon 15-85 IS USM, Canon HF G10, Sony HX10, iPhone5
na video aktuálne používam Canon 7D+Canon 15-85 IS USM, Canon HF G10, Sony HX10, iPhone5
Pokud foťák, tak bych se asi podíval po Panasonicu. Žádné moaré, 1080/50i/50p (Canon má pouze 1080/24p/25p nebo 720/50p), autofokus, elektronický hledáček, výklopné LCD. Navíc Micro 4/3" má o něco větší hloubku ostrosti. U videích natočených na DSLR s APS-C čipem či dokonce full frame často vídám situace, kde mi hloubka ostrosit přijde vyloženě přehnaná. To, co by mělo být ostré celé, je častečně rozmazané, to, co by mělo být rozostřené, ale ještě identifikovaltelné, je již totální barevná šmouha.
Fricoolink2: Co sa tyka moare mas pravdu, ale hlbku ostrosti vies ovplyvnit objektivom a nastavenim clony. Tiez som sa rozhodoval medzi canonom a panakom a okrem ineho u mna zavazila velkost tela. Panasonic je mensi sikovnejsi a k dispozicii su prakticky vsetky typy objektivov.
Pokud ale chceš alespoň částečně nahradit stávající reportážní kameru, nelze si myslet, že nebudeš potřebovat nějaké příslušenství. Např: Na malé LCD se jen velmi obtížně ostří (nákup externího monitoru, magic arm, základna - 15mm tyče atd.). Interní mikrofon není žádná sláva, takže další nákup. Díky ergonomii zjistíš, že není úplně pohodlné ostřit přimo kroužkem na objektivu (nákup follow focus). Nemáš k dispozici vestavěné ND filtry a pokud nechceš přijít o menší hloubku ostrosti, tedy clonit v exteriéru na 11 a víc musíš pořídit ND filtr např. vari. Taky není úplně zadarmo a musíš počítat s tím, že ho budeš zřejmě nasazovat na víc průměrů dle objektivů. Takže step up kroužky. Pokud koupíš pár skel určených přímo na m4/3, není to taky zrovna levná záležitost. A tak by se dalo pokračovat. Prostě je to všechno s foťákem složitější než s kompaktní kamerou kterou vezmeš, zapneš a pak jen točíš.