Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Diskuze / Adobe končí s krabicemi

Pytkin (7947)|8.5.2013 14:19
Jo .. Adobe cloud je paradna vec.. Vyrazne lacnejsie sa da dostat k adobe produktom.. Len blazon by si kupil krabicu..
BEPE (539)|9.6.2013 13:54
Nejsem přesvědčený, že to bude velké části uživatelů APP vyhovovat, nejspíš jich část změní stáj ve prospěch Vegas nebo Edius
Pytkin (7947)|9.6.2013 23:47
Ja myslim ze naopak .. toto moze prilakat omnoho viac ludi , nez bolo doteraz .. je to vyrazne lacnejsie ..
romana51 (355)|10.6.2013 07:25
Souhlasím s BEPE. Je otázka, jak velké procento uživatelů jsou profíci (těm nic jiného nezbývá) a amatéři (ti se na Adobe vyflajznou). Nakonec z vlastní zkušenosti vím,
že Premiera z hlediska amatéra je předražený moloch a podstatně levnější Edius jí strčí do kapsy. Amater totiž nepotřebuje součinnost s ostatními programy Adobe.
Myslím že si Adobe odradí poslední zbytek amatérů!
Pytkin (7947)|10.6.2013 08:32
No ale amateri si vacsinou program ukradnu .. Cize ty adobe rozhodne nezaujimaju .. A pre tych , co si ho chcu kupit , adobe prisiel s modelom , ktory je pre nich omnoho vyhodnejsi ..
KamilZ (10277)|10.6.2013 10:07
Výhodnější? Nemůžu se dopočítat. Upgrade jsem kupoval každoročně, např. loni jsem platil 12 kKč za upgrade na CS6 Master Collection. Za CC budu platit za rok 18.5 kKč s tím, že po případném ukončení nemám nic a produkty nemůžu používat (jestli správně chápu princip).
vivid.sk (11472)|10.6.2013 11:25
[QUOTE=Pytkin;459603]....adobe prisiel s modelom , ktory je pre nich omnoho vyhodnejsi .. [/QUOTE]
nich = Adobe ? :D Neverim, ze firma spravi dobrovolne nieco, co je vyhodnejsie pre uzivatelov. Skor mam opacny pocit, z tych neustalych zbytocnych novych verzii (a teraz nemam na mysli len Adobe), ktore su pre drvivu vacsinu uzivatelov len krok spat (napriklad na taky ribbon bar od M$ pindam neustale, co mame v ramci firemnej politiky nove verzie Office, atd ...)
Pytkin (7947)|10.6.2013 18:00
KamilZ : rataj so mnou .. potrebujem Design & Web .. to stoji 1900 EUR .. creative cloud stoji 62 EUR/mesiac .. za rok 740 EUR .. cize 1900 dosiahnem za 3 roky .. co uz si budem musiet kupit urcite dalsi update .. nehovoriac o tom , ze dostavam plnu suitu, kera stohji 3500 EUR, co by je 5 rokov .. mne to pride super ..
KamilZ (10277)|10.6.2013 19:48
Upgrade na Design & Web nemůže stát 1900EUR, když já jsem platil 12 kKč s DPH (v přepočtu 480EUR, obyčejná 1 licence, žádné množstevní slevy ani nic takového) za upgrade na Master Collection CS6 kde je kompletně vše, je to podstatně méně jak za CC a nejsem "vydírán" tím, že nezaplatím a je po žížalkách... Kdo jednou koupí cloud, tak už ho musí platit stále, protože by mu pak soubory nebyly k ničemu (neuvažuji import do aplikací jiného výrobce, který není nikdy bez problémů). Nemůže si říct, tak teď kašlu na Adobe, nechám si tuhle verzi pro úpravy stávajících materiálů a přecházím na XY.

Udělal jsem si jednoduchou tabulku.
- v prvním sloupečku (zelená čára) je má situace, kdy mám licenci a kupuji jen upgrade. CC je pro mě od začátku nevýhodný.
- v druhém sloupečku (modrá čára) nemám nic a kupuji novou krabicovou verzi + každoroční upgrade, CC se vyplácí prvních 5 let, ale já mohu říct kdykoli ne
- ve třetím sloupečku (žlutá čára) platím jen CC, kdykoli ukončím placení, tak mám smůlu a jsem bez aplikací

[ATTACH=CONFIG]23676[/ATTACH]

CC bych bral skočil v případě, že by mi po ukončení placení mi zůstávaly produkty, ale ne v tomto současném modelu. Stejně mi nic jiného nezbude, pokud chci nové verze, ale je to samozřejmě celé udělané jen pro vyšší zisky Adobe. Jako telekomunikační operátoři - uvázat a nepustit ...
AdobeCC.png
Pytkin (7947)|10.6.2013 23:55
kamil : ja nehovorim ze upgrade stoji tolko .. ja hovorim ze verzia stoji tolko .. no a ked to chceme porovnavat , tak to porovnavaj s Master Collection , kera stoi 3500 EUR .. A dajme 600 EUR/rok pre platcu DPH .. a hned to nebude 5 rokov .. ale 10 :)
divas sa na to z inej strany ako ja .. ja si idem zalozit firmu .. a mozno za rok zistim ze to nejde a zrusim cloud a nemusim platit X tisic eur za soft .. mne sa to zda strasne dobre a idem do toho .. dalsia vec je ceny .. US cena je $49.99 .. europska cena je 49.99 EUR + DPH .. to je dost rozdiel ..
KamilZ (10277)|11.6.2013 06:26
Kde na ty ceny chodíš? Plná krabicová verze CS6 Master Collection u nás stojí 61 kKč s DPH (jedna licence, žádně slevy, běžný eshop), což je 2440 EUR.

Ano, dívám se na to z jiného pohledu. Ty z krátkodobého, já z dlouhodobého. Pro mě je prostě bohužel CC velký nesmysl, na kterém od začátku velmi výrazně prodělám, ale nic jiného mi nezbude, pokud chci dál produkty Adobe používat.
Pytkin (7947)|11.6.2013 08:49
kamil : http://www.softwarehouse.sk/swhouse/eshop/3-1-Adobe/4-2-CS-Master-Collection

ked na to kukam je to dost divne ..

eng verzia stoji 3500 eur
cz verzia stoji 2600 eur
Pavel_tempx2 (829)|11.6.2013 14:58
bohužel se mi to taky nelíbí, používám AP2 a AP4, nepotřebuji vždycky novou verzi, protože na ty základní střihy bohatě stačí AP2 (navíc jí má člověk odzkoušenou, vyladěnou atd.)...nevyplatí se mi tedy každý rok platit předplatné za nový produkt, když ho nevyužiji....ale na druhou stranu bych uvítal kdyby šel udělat jednou za 4 roky upgrade a nemusel se kupovat úplně nový systém...holt jestli to nepůjde, tak cesta je jasná, jiný střih. SW ;)
BEPE (539)|11.6.2013 16:10
2 Pavel_tempx2: Potvrzuji. Stříhám s Premiere od verze 5.1, kterou jsem měl jako bundle ke střihové kartě, postupně cca po 3-4 letech jsem dělal UPG na vyšší verzi za cca 5 - 7 tis. Kč (většinou v návaznosti se změnou videoformátu). Teď jsem na verzi APP CS5.5 a počítám, že mi pro stávající HDV bude ještě nějakou dobu stačit. Do budoucna však, vzhledem k tomu že jsem ryzí amatér, však budu nucen přejít na jiný SW, protože pronájem nových verzí Premiere, jak je to prozatím nastaveno, se mi určitě nevyplatí. Samozřejmě něco jiného je to u institucí a u těch co se tím živí, i když v tomto případě se asi objevují spíše aplikace Avid.
KamilZ (10277)|11.6.2013 17:34
Právě že u těch, co se tím živí je to ještě horší. Dnes už mají licence a CC je pro ně od počátku dražší, než upgrade.
Pytkin (7947)|11.6.2013 19:50
a adobe oficialne ohlasil ze uz bezny upgrade nebude ? uz bude len cloud ?
Pytkin (7947)|11.6.2013 23:08
no .. uvidime , ci adobe nesplace nad vejdelkem :)
ai (2993)|11.6.2013 23:32
Jak to presne funguje ten Cloud? Muzete to nekdo strucne vysvetlit. Mam treba hodinu 13GB video kna sestrihani, co je treba udelat.
Ceny jsou tady, http://www.adobe.com/aboutadobe/pressroom/pressreleases/201305/050613AdobeAcceleratesShifttotheCloud.html ale jak to presne funguje?
KamilZ (10277)|12.6.2013 07:50
Koupíš si CC, stáhneš si aplikace, nainstaluješ lokálně a normálně jedeš. Jendou za čas se aplikace spojí s cloudem na ověření platnosti licence (ona je zadrátovaná i při instalaci, ale kontrolují to i pravidelně online). Součástí CC je u úložiště, které můžeš využívat, ale nemusíš. CC je prostě takoví "maskování" omezené licence. Tady máš vše: http://www.adobe.com/cz/products/creativecloud/faq.html
Pytkin (7947)|12.6.2013 08:45
ai : proste platis mesacne fee a mas kompletny balik ADOBE aplikacii , s "dennymi" updatmi ..
Pavel_tempx2 (829)|12.6.2013 14:00
bylo by to super jako alternativa ke krabicím pro vykrytí díry na trhu, ale takhle? no uvidíme...
ai (2993)|12.6.2013 15:49
[QUOTE=Pytkin;459800]ai : proste platis mesacne fee a mas kompletny balik ADOBE aplikacii , s "dennymi" updatmi ..[/QUOTE]
podle tech FAQ,jsou ty aplikace nainstalovane v PC, tedy musi se to updatovat klasicky, jasne, ze to bude zrejme castejsi, protoze odpada jakakoliv distribuce,
dobre je, ze pak nemusim byt on-line treba cely mesic zrejme (pokud nechci update) tohle by bylo treba zduraznit, kvuli laptopum, a jinym zalezitostem, ja mel dojem, ze je treba byt on-line porad, ja myslim, ze se to takto chytne, budou mit zakazniky
LOPOLO_2 (488)|12.6.2013 16:05
[QUOTE=Pytkin;459587]Ja myslim ze naopak .. toto moze prilakat omnoho viac ludi , nez bolo doteraz .. je to vyrazne lacnejsie ..[/QUOTE]

Lacinejsi to urcite neni. Musis platit do konce zivota aby ses dostal ke svym datum. To u krabicovy verze nehrozi a proto taky na cely Adobe uz kaslu a resim alternativy.
KamilZ (10277)|12.6.2013 18:04
Což o to, data si před koncem nahraješ lokálně, to problém není. Ale nemáš aplikace, protože i ty lokálně nainstalované přestanou fungovat.
Pytkin (7947)|12.6.2013 18:59
ai : updatuje sa to klasicky .. ale updaty budu castejsie .. resp. zrejme ku krabicovym verziam uz nebudu updaty vobec .. chytne sa to urcite .. ja idem hned do toho , ked to budem potrebovat ..

lopolo : data mas na disku .. nemusis platit do konca zivota .. jedine na <> u nas je , ze musis zaplatit za rok .. nie na mesacnej baze , ako je to v US ..

kamilz : dokumenty otvorim aj v inych programoch .. teda konkretne trebars PSD alebo AI .. atd .. ale samozrejme neni to ekvivalentne ..
ai (2993)|12.6.2013 19:28
Co me tak napada ohledne videa - pokud s tim budu chtit seknout (platit licenci) tak co mam za moznosti? Budu to moci strihat jeste par mesicu po tom co prestanu platit a potom uz do projektu nevlezu, jedine ze bych pak zase zacal platit a pokud nemam moznost nejakeho mesicniho tarifu, tak vyhlidky nejsou moc dobre. Tedy pokud se rozhodnu znovu otevrit stary projekt musim mit licenci znova. Nebo treba nekdy se rozdela projekt a vleze se tam za pul roku znovu, dodelava se.

Oni zrusi i Premieru Elements v krabici? To se toho prave tyka, jako home video strihac, ne vzdy se rozdela projekt a hned se to dokonci, to trva i leta nekdy :-). nebo jsou projekty stale otevrene na nejaky casosber apod.
Nebo dalsi priklad, a treba i ted neustale pouzivam Vegas Pro verzi 8.0c. To mame 5 let uziti porad stejneho editoru, proste nektere verze se podari..
Pytkin (7947)|13.6.2013 00:11
premiera neni moj kamarat .. takze ta ma moc nezaujima .. photoshop a illustrator otvorim v hocicom inom ..
LOPOLO_2 (488)|13.6.2013 11:29
[QUOTE=KamilZ;459857]Což o to, data si před koncem nahraješ lokálně, to problém není. Ale nemáš aplikace, protože i ty lokálně nainstalované přestanou fungovat.[/QUOTE]
Tak to bylo samozrejme mysleny, jasne ze mas data lokalne :-)

---------- Doplněno v 09:29 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 09:24 ----------

[QUOTE=Pytkin;459862]
lopolo : data mas na disku .. nemusis platit do konca zivota .. jedine na <> u nas je , ze musis zaplatit za rok .. nie na mesacnej baze , ako je to v US ..
[/QUOTE]

To ja samozrejme vim, ale na co jsou ti data ktery neprectes kdyz prestanes platit? Takze, pokud se k nim budes chtit kdykoliv dostat (ne jako k jednickam a nulam ale k jejich patricny interpretaci), budes muset porad platit. To je zakladni problem, kterej spousta lidi nevidi. Nebo ty si vazne myslis ze ponechaj format stejnej? Vidim to tak na rok, maximalne dva, a pak udelaj zmenu aby jeste vic zatlacili .. kdyz ptacka lapaji ... :-)
Pytkin (7947)|13.6.2013 11:42
lopolo : no vacsinu dat precitas .. PSD precitas .. AI precitas .. atd .. Premiere dokomenty mozno idu importovat do AVIDU alebo do dacoho ineho .. atd atd .. nie je to vsetko uzavrete .. a ked sa rozhodnem to prestat platit , asi bude dovod a nebude treba tie dokumenty otvarat .. a ked zase bude dovod ich otvarat , tak sa proste zase zaplati cloud a je to .. hovorim zasadny problem vidim v rocnom fee .. v amerike si mozes zaplatit na mesiac .. a potom zase prestat platit na 2 roky .. atd .. snad to v buducnosti pojde aj u nas ..
LOPOLO_2 (488)|13.6.2013 12:42
Ja s tebou zasadne nesouhlasim. Nevim jak pouzivas ty produkty ty ale pro me je dulezity mit moznost kdykoliv se ke svym datum s moznosti upravy dostat a provest treba update a dat klientovi aktualizovanou verzi. Nekdy i delsim nez rocnim odstupem. To, že si soucasny PSD prohlidnu je sice fajn ale nic to neresi, nehlede na to, ze to tak nemusi byt do budoucna. Tusim, ze Adobe garantuje kompatibilitu formatu pouze prvni rok a je vic nez zrejmy, co tim sleduje. A to nemluvim o desitkach/stovkach svych presetu, ktery vyuzivam jako dilci prvky pro svoji praci. Zkratka a dobre, pro me je proste nutny mit k dispozici svy data kdykoliv k dispozici kdy ja potrebuju, aniz bych kvuli tomu musel neustale platit. Tohle podle me musi pochopit kazdej, kdo si vazi svy prace a nechce byt v nevyhodny pozici vuci vyrobci nastroje, kterej pouziva. Je to podobne ujety, jako mit doma kladivo, ale muset za nej stale platit abys ho mohl v pripade potreby pouzit. To se mi proste zasadne nelibi a nehodlam na to pristoupit.
Pevne doufam, ze si timhle Adobe nabehne a otevre se prostor pro vznik konkurence. Ted mam na mysli predevsim stredni tridu kompozicnich programu a konkurenci AE. Sam jsem si uz poridil HitFilm 2 Ultimate, abych to podporil. Se současnym Photoshopem si samozrejme vystacim mnoho let.

---------- Doplněno v 10:42 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 10:38 ----------

Jen na doplneni, vlastnim mimo jiny i posledni CS verzi Master Collection a v mensi ci vetsi mire pouzivam temer vsechno, z toho baliku.
Pytkin (7947)|13.6.2013 18:13
lopolo : no ved ked mas photoshop dnes kupeny , tak ho mozes pouzivat dalej .. nikto ti v tom nebrani .. mne zase vyhovuje , ze si kupim cloud .. budem ho rok pouzivat .. a ked sa mi nebude darit , tak to proste zrusim a vybavene .. a nevyjebal som tisice eur za software , ktory uz nepotrebujem .. kazdy na to mame iny pohlad ..
LOPOLO_2 (488)|13.6.2013 18:27
Vsak to, ze ho muzu pouzivat (treba ten photoshop) kdy chci taky hajim a prijde mi to tak v poradku. V poradku neni, ze se Adobe snazi prave tohle zpoplatnit a o to tu jde predevsim.
Ja samozrejme respektuju tvuj pohled na vec ale myslim si o nem, ze je prilis kratkozrakej. Nedej boze, aby se ti darilo. V tom pripade budes v nevyhodny situaci. Ty sice nevyhodis X tisic euro hned ale pouze Y tisic a pokud nebudes platit furt, nebudes mit pozdeji narozdil ode me nic. Me je to samozrejme fuk :-)
BEPE (539)|13.6.2013 18:54
2 LOPOLO_2 :-) : "Pevne doufam, ze si timhle Adobe nabehne a otevre se prostor pro vznik konkurence" Však v PIXELu, kde jsem tu informaci se poprve dozvěděl se mimo jiné uvádí: "Na analýzu reakcí uživatelů může být v tuto chvíli ještě příliš brzo, ovšem konkurence nespí a např. korporace Corel již ujistila své zákazníky, že bude permanentní licence svých produktů nabízet i nadále". :-)
KamilZ (10277)|13.6.2013 19:10
[QUOTE=Pytkin;459972]no ved ked mas photoshop dnes kupeny , tak ho mozes pouzivat dalej .. nikto ti v tom nebrani .[/QUOTE]
No, jak se to vezme, nebrání, ale jen do doby, než bude muset spolupracovat s někým, kdo má CC a jeho aplikace bude používat nějaký nový formát nebo feature, které stará, krabicová verze díky neexistence update nebude umět. Tak bude nepřímo donucen přejít na CC, jiná alternativa nebude.

Já bych CC bral a chápal v okamžiku, kdyby to byla alternativa (např. Office 2013 v krabici versus Office 365), ne jediná možnost. A ještě mě CC točí kvůli buzzwordu cloud (jsem docela alergický už na to slovo samotné). Tohle nemá s cloudem nic společného. Je to v podstatě jen nějaké online úložiště + změna licenčního modelu z nákupu verzí+upgradů na předplatné. Takové ty jejich reklamní kecy si mohou strčit do ... Navíc, už z charakteru aplikací, mi tohle celkem dává smysl u MS s Office 365, který má (zatím) obě verze, ale ne např. stříhacího SW.
LOPOLO_2 (488)|13.6.2013 19:28
Ano, tuhle paku samozrejme Adobe casem plne vyuzije a o to vic se mi to nelibi. Nepodcenoval bych ale ani moznosti druhy strany na to nepristoupit. Znam tyhle situace napriklad z 3D grafiky, kde je predavani komplexnich dat jeste komplikovanejsi a nikdy se mi nestalo, ze bych nedostal job jenom proto, ze nemam stejnou platformu jakou predpokladal zadavatel. U zpracovani videa na Adobe produktech tohle myslim nehrozi. Tam kde se spolupracuje bejva mnohem pokrocilejsi system (treba NukeX) a AE nebo Premieru pouzivaj predevsim jednotlivci. Problemy muzou mit lidi od DTP, kteri jsou casto odkazani na dodanej material vytvorenej v Adobe produktech a pokud to jejich Indesign neprecte, muzou mit trable. To jim nezavidim.
LOPOLO_2 (488)|13.6.2013 19:34
Kamil: To neni cloud, to je Creative Cloud :-)))
Pytkin (7947)|13.6.2013 21:54
[QUOTE=LOPOLO_2;459974]Vsak to, ze ho muzu pouzivat (treba ten photoshop) kdy chci taky hajim a prijde mi to tak v poradku. V poradku neni, ze se Adobe snazi prave tohle zpoplatnit a o to tu jde predevsim.
Ja samozrejme respektuju tvuj pohled na vec ale myslim si o nem, ze je prilis kratkozrakej. Nedej boze, aby se ti darilo. V tom pripade budes v nevyhodny situaci. Ty sice nevyhodis X tisic euro hned ale pouze Y tisic a pokud nebudes platit furt, nebudes mit pozdeji narozdil ode me nic. Me je to samozrejme fuk :-)[/QUOTE]

no ked zoberiem , ze Master collection stoji 3500 EUR , tak to na cloude zaplatim za 7 rokov .. medzi tym X updatov po Y EUR .. podla mna ten cloud je vyhodny .. ale ako pisem .. kazdy sa na to divame inak ..
LOPOLO_2 (488)|13.6.2013 22:58
Pytkin: Master Collection stoji 51360,- Kč což je temer polovina toho, co pises. Fakt nevim, kde nakupujes :-))
Predplatny na rok, je 20 500,- (az skonci 40% navnada) .. prodlouzeni pak 21 520,- a muzou jit nahoru, jak bude ctena libost :-)

http://www.digitalmedia.cz/produkty/adobe/creative-suite/master-collection/prodej.aspx
Pytkin (7947)|14.6.2013 00:14
lopolo : http://www.softwarehouse.sk/swhouse/eshop/3-1-Adobe/4-2-CS-Master-Collection .. 3500 EUR ..
aj na tej tvojej stranke http://www.digitalmedia.cz/produkty/adobe/creative-suite/master-collection/prodej.aspx to stoji 68500 .. 51 stoji ceska verzia .. o tom sa snad nebudeme bavit , ze ceska verzia je nepouzitelna .. fakt je ale divne , ze tie ceske verzie su o 1/3 lacnejie .. adobe je divna firma ..
LOPOLO_2 (488)|14.6.2013 01:17
Proboha proc je nepouzitelna? Umis snad lip anglicky nez cesky? :-)) Stoji tolik, kolik jsem psal.
Pytkin (7947)|14.6.2013 08:26
ja ceske verzie nemozem .. som zvyknuty na anglicke vyrazy a ceske su pre mna neprehladne ..
LOPOLO_2 (488)|14.6.2013 13:05
Kdyz jsi za zvyk ochotnej zaplatit vyrazne vic nez musis tak uz chapu, ze ti nebude vadit platit v konecnym dusledku vic i za CC verze. Proti gustu ...
vivid.sk (11472)|14.6.2013 20:36
Otazka skor znie, preco je CZ verzia lacnejsia (kto ju dotuje?). Ved logicky musi byt drahsia, pripadne rovnako draha, kedze preklad naviac nieco stoji.
Tiez sa divim, preco v takomto obrovskom baliku neexistuje moznost zmeny jazyka (minimalne naspat na EN). Vsak moznost volby jazyka ma kazdy serioznejsi sw pod windows.
Pytkin (7947)|14.6.2013 23:25
vivid : jo jo .. tie ceny su fakt divne ..
LOPOLO_2 (488)|15.6.2013 12:37
Na tom neni nic divnyho ... proste cenova politika.
KamilZ (10277)|15.6.2013 14:01
Ale i cenová politika by měla mít nějakou logiku :-). Nenapadá mě důvod, proč je CZ verze cca o 1000E levnější než US (dotovaná cena), když tam zákonitě musí být další práce navíc, nehledě na podstatně menší cílovou skupinu. Leda že by to bylo opačně - CZ verze má "normální" cenu a EN je z nějakého důvodu napálená.
LOPOLO_2 (488)|16.6.2013 12:25
V trzni ekonomice prece nehraje mnozstvi prace, ktera se v nejakym produktu skryva, zadnou klicovou roli. Tim spis u software. Duvodu muze to muze mit nekolik.
Pytkin (7947)|16.6.2013 13:36
Tak daj zopar.. Mna nenapada ani jeden ..
LOPOLO_2 (488)|16.6.2013 19:34
Co treba marketingova strategie?