Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Adobe Encore CS4 - Mastering DVD

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    Ahoj,

    chtěl jsem se zeptat, chci udělat "mastering" DVD krátkometrážního díla v Adobe Encore CS4.

    Když založím nový projekt na DVD - PAL, vytvořím "menu" atd. vše ok, ale chtěl jsem se zeptat, můžu do projektu vložit HD video a pak ho tedy nechat překódovat do DVD PAL?! Bude to fungovat? (mám tedy zkušenost, že potom video při pohybu divně řádkuje, což je dost rušivý element) - čím to je?! Proč?

    Nebo je tedy lepší video vyrendrovat ne v HD, ale do PAL widescreen?! Vložit do Encore a nechal ve finále překódovat?! A jak je to s bitrate? Někde jsem se dočetl, že ideální bitrate je cca 8 - 9 Mbit. A v jakém formátu, aby jej přehrála většina DVD přehrávačů?! Někdo tvrdí AVI, někdo MPEG2?!

    Nicméně, je tu ještě malý zádrhel při renderu z Adobe Premiere CS4 do PAL widescreen se mi při náhledu "output" zobrazují úzké černé okraje, je to v pořádku? Nebude to mít vliv na výsledný vzhled DVD formátu na výsledně vypáleném DVD?! Případně, v jakém formátu tedy video renderovat?!

    Díky moc za pomoc!!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,702

    Doufám, že masteringem myslíš autoring.
    Render v Premiere - neuvádíš zdroj ani cílový formát, či parametry projektu, takže těžko říci, nejspíš máš blbě PAR - pixel aspect ratio.
    Pokud cheš dělat autoring a uvažuješ o AVI, tak věz že AVI je kontejner, který menu neumí, takže neproveditelné. DVDplayer, jak už název napovídá umí DVDVideo, které má parametry dané normou, to lze také autoringovat.
    Ideální bitrate neexistuje, pro DVDVideo je dané normou a je omezeno "shora", tedy jako maximální hodnoty. Obecně platí, že čím vyšší bitrate, tím snad lepší kvalita.
    DVDVideo viz HD video dej na časovou osu v Premiere a dopředu si je zrenderuj jako DVDVideo. To řádkování je způsobeno budˇšpatným pořadím polí - půlsnímků, špatnou deinterlací apod. nebo je chybně označeno jako progresive.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    Z Premiery to rendruji v HD 1920x1080 MPEG2, 18,5Mbit/s - takže to Encore neumí sám dobře překódovat do DVD?! Je tedy lepší render přímo do DVD v MPEG2? AVI je tedy blbost? Mě osobně zkousne Encore i AVI, takže nevím kde je tedy problém, ale v AVI rozhodně ne...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,702

    Adobe Encore je autorizační program, určený ke tvorbě menu pro DVDVideo nebo BluRay. Není to konverter i když základní funkce umí.
    Avi je kontejner, který menu neumí, k tomu nemám co dodat.Jestli AVI, tak ho udělej přímo v Premiere, Encore máš k ničemu.
    Jestli DVDVideo, tak musíš provést kvalitní downscale do SD, protože DVDVideo může být maximálně 720x576, odkaz na parametry jsem dával výše. Jak to provést je předmětem mnoha sporů a diskuzí, je to na obsah odborného článku.
    Tvoje soubory musí být obrovské, doporučil bych ti rendering do MPEG4 AVC - H.264 nebo X.264, kontejner třeba MP4 (záleží na zvuku) a následně bez komprese převrátit do MKV, které menu umí. (MP4 umí taky) a moderní playery to přehrají.
    DVDplayery , pokud nejsou vybaveny nepřehrají nic jiného, než DVDVideo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    Když bych tedy chtěl vědět stručně rychle! Export z Premiery tedy v DVD MPEG2 - 720x576, bitrate okolo 9Mbit/s - ve widescreen tedy 16:9. Stejně tak export menu ve stejných parametrech ano?!

    Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    542

    V Premiere exportovat z timeline jako MPEG2-DVD (soubory *.m2v a *.wav). V encore importovat oba soubory jako Timeline, doplnit o náležitosti (menu, jazyk verzi a pod.) Provést kontrolu a vypálit nebo uložit strukturu na disk. Jednoduché, rychlé, spolehlivé.

    P.S. 9 Mbps je fajn, ale každému to na přehravači nemusí jet a může se to cukat nebo sekat. 8 Mbps bych považoval za optimal a 6-7Mbps za jistotu, ale samozřejmě ta kvalita jako u těch 9-ti to pak není.
    Naposledy upraveno uživatelem BEPE: 19-05-2013 v 13:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    Ok, díky moc za rady, pokusím se je vyzkoušet v praxi!!
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    V jakém formátu mám video vyexportovat, aby bylo přehratelné jak v TV 4:3 tak 16:9 ?! Ve 4:3 klidně i s černými lemy! Potřeboval bych poradit s nastavením exportu!! DVD-MPEG, PAL, rozlišení 720x576 a nastavit widescreen 16:9 (1,422)?! Nebo jaké? Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,702

    DVD Video bude po autorizaci přehratelné na 4:3 i na 16:9. Pokud bude mít PAR 16:9 lze akorát při autorizaci nastavit, jak se má na TV 4:3 zobrazovat.
    Jsou myslím 2 možnosti.
    Letterbox - s černými pruhy
    fullscreen -
    dá se změnit na TV, pokud to tato umožňuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    ...to je ptákovina co píšeš - masteringový prg neovlivňuje zobrazení (kódování vstupu), ale má-li vstupní materiál PAR 4:3, zadá se mu PAR 4:3, podám-li mu PAR 16:9, bude mít výstup anamorf DAR 16:9 fullscreen. Obé ve formátu 720x576. Případné popsané prznění o přidávání pruhů do letterboxu se stará buďto encoder (když už to tak budu chtít natvrdo zmrvit), nebo "užovka" na zobrazovadle (TV či monitor). Punkt
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    A kde to zobrazení jde v Encore nastavit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Nevím jak v Encore, já dělám ve Scenaristu a v závislosti na tom jaký mám vstupní materiál (4:3 nebo 16:9) nastavuji "Track Stream Setting" podle toho vstupu (Source). Klidně můžeš mít úvodní znělku 16:9, menu 4:3 a filmy ve VTS 16:9 i 4:3 - míchat možno libovolně. Obvykle se ale dodržuje jednotný formát pro výstupní cíl (DVD-Video).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    Škoda, Encore si myslím, že je slušní soft na autoring a brouzdat jinde se mi zase moc nechce hlavně kvůli propojení s ostatními programy ze Adobe Suite!
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    No to tak trochu zavání reklamními slogany a nevědomostí uživatelů... Snad víš s čím děláš a co s tím chceš udělat. Řeč je o "nářadí".
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    74

    Chápu, každý má své osvědčené "nářadí", ale jak říkám přesedlávat se mi moc nechce!!
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Adobe Encore CS 6
    Od Dodlo v sekci Mastering
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 09-09-2012, 10:39
  2. Adobe Encore CS
    Od AdDy v sekci Mastering
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 22-06-2007, 08:08
  3. Adobe encore 1.0
    Od mrtvolkar v sekci Editace videa
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-01-2007, 14:54
  4. Adobe Encore
    Od Johnnny v sekci Mastering
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 09-08-2006, 13:04
  5. Adobe encore
    Od vlada211 v sekci Mastering
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 10-08-2005, 23:29