Jednoduchá editace HD videa - prosba o pomoc
Dobrý den, prosím nekamenujte mne za tento dotaz a poraďte. Mám nový úkol: na notebooku přibližně třikrát za rok sestříhat hodinu videa z HD kamery, přidat hudbu a titulky, uložit na HDD ve formátu vhodném k přehrávání na TV. Nic víc. Jsem starší člověk a z pročtených diskuzí na téma vhodných SW opravdu nejsem chytrý. Velmi bych ocenil doporučení konkrétního jednoduchého editačního programu, pokud možno přátelského k člověku nepříliš obeznámenému s počítači. Předem děkuji za vaši laskavost.
Jestliže stříháte takto nárazově a nechcete si kupovat softw. tak bych se mrknul třeba sem
http://www.jurass.unas.cz/video/konverze/virtualdub/1.html
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
http://www.jurass.unas.cz/video/konverze/virtualdub/1.html
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Emil 1234 - Windows Live Movie Maker - sučasť OS Windows, jednoduchý import i editácia, na výstupe ponuka EXPORT na HDTV OBRAZOVKU. Program ukladá vo formáte .wmv, ale z PC do TV pohoda.
Tady není rada zase tak jednoduchá. Nevíme jaký má tazatel noťas a to má stříhat hodinu videa v HD. V jakém formátu kamera točí a v jakém datovém toku? Jednoduché programy jsou většinou tak jednoduché, že to v nich jednoduše nejde! :-) A zrovna hodina HD. Bylo by asi vhodné, aby tazatel poskytl více informací o noťasu, jaký má operační systém atd.
Potom se dá už odpovědněji radit. Tady pro ilustraci uvádím příspěvek z jiných webových stránek, (ten příspěvek není můj) kde se řešil podobný problém:
Zdravím pánové, chci se dotknout toho problému s výkonem PC. Vyzkoušel jsem hodně střihových SW a musím říci, že při střihu AVCHD klipů jsou mezi SW obrovské rozdíly v jejich výkonu. Tedy na stejně výkonném PC lze střihat to stejné různě rychle. Jen pro úplnost porovnával jsem: Sony Vegas, Pinnacle Studio, Magix, Cyberlink PowerDirector, Corel Videostudio a Edius. Jednoznačně vítězí Edius a je úplně jedno, která verze. Myslím tím Pro, Neo, Express nebo Elite. Tyto verze se liší pouze funkcemi a podporou HW, nikoli rychlostí zpracování. Doporučuji vyzkoušet. Je to fakt velký rozdíl.
Potom se dá už odpovědněji radit. Tady pro ilustraci uvádím příspěvek z jiných webových stránek, (ten příspěvek není můj) kde se řešil podobný problém:
Zdravím pánové, chci se dotknout toho problému s výkonem PC. Vyzkoušel jsem hodně střihových SW a musím říci, že při střihu AVCHD klipů jsou mezi SW obrovské rozdíly v jejich výkonu. Tedy na stejně výkonném PC lze střihat to stejné různě rychle. Jen pro úplnost porovnával jsem: Sony Vegas, Pinnacle Studio, Magix, Cyberlink PowerDirector, Corel Videostudio a Edius. Jednoznačně vítězí Edius a je úplně jedno, která verze. Myslím tím Pro, Neo, Express nebo Elite. Tyto verze se liší pouze funkcemi a podporou HW, nikoli rychlostí zpracování. Doporučuji vyzkoušet. Je to fakt velký rozdíl.
Tak o tom už se napsalo ve vlákně o Ediusu dost a dost. Protože u mne funguje jak na noťasu, tak na stolním PC HW kódování, tak mám render vč.titulků, přechodů a hudby rychlejší než realtime. Točím v AVCHD 50p. Chce to procák intel i7 nebo i5 s integrovanou grafikou a další (to tu nyní nebudu rozvádět). Pro ty, kteří nemají silné PC, má Edius Proxy mód. Také se už o tom napsaly stohy povídání.
romana51 - ty preferuješ Edius, ja Corel - to je OK. Len ma udivuje, že ti pri testoch vyšiel Edo rýchlejší.
Kdyby jsi si to lépe přečetl, píši že ten test jsem nedělal já. Ale jinak to není nic překvapujícího, protože i řada profíků stříhá v Ediusu a ne v Corelu. Na Corel mám svůj názor, tedy ne na CorelDraw, ten je super, ale stříhací programy zmršili počínaje UleadMediaStudioPro. To jim nemohu zapomenout!
asi bych začal u movie makeru a třeba postupně příjdete na to že nestačí a budete se koukat po něčem jiným. ale střihnout hodinu videa to není sranda, stojí to hodně práce aby to za něco stálo
Děkuji všem, kteří si našli čas na odpověď. Jsem mile překvapen, že všechny příspěvky jsou ve věcném a vstřícném tónu. Přiznám se, že jsem čekal spíše něco jako "proboha, kolikrát už jsme to tady řešili, nejdřív si něco přečti, nevíš co je to Google" atd . Vyzkouším tedy movie maker, dalším krokem bude určitě Video Studio X5 nebo X6. Ještě jednou děkuji.