Velikost pixelu
kazdy si nejak musi pred sebou obhajit to, co si kupil :-)
---------- Doplněno v 15:54 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 15:50 ----------
[QUOTE=LuckyCat;452114]Ak by si aj mal pravdu s tym sd signalom na lcd (co z mojej skusenosti nie je pravda) [/QUOTE]
nuz no, co na to povedat ..... aj zaryti LCD-ckari, ale co maju nieco v hlave, uznaju tuto jednu z vyhod plazmy
---------- Doplněno v 15:54 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 15:50 ----------
[QUOTE=LuckyCat;452114]Ak by si aj mal pravdu s tym sd signalom na lcd (co z mojej skusenosti nie je pravda) [/QUOTE]
nuz no, co na to povedat ..... aj zaryti LCD-ckari, ale co maju nieco v hlave, uznaju tuto jednu z vyhod plazmy
[QUOTE=bavorak;452128]kazdy si nejak musi pred sebou obhajit to, co si kupil :-)[/QUOTE]
áno, ale to ešte neznamená imunitu pred zavádzaním...
áno, ale to ešte neznamená imunitu pred zavádzaním...
[QUOTE=LuckyCat;452114] Po dokladnej kalibracii oboch tv boli farby rovnake (pekne zive) na oboch .[/QUOTE]
k tomuto tiez nieto co dodat, ta tvoja dokonala kalibracia, asi digitalnym okom :-), konciaca "zivymi" farbami ...... no co uz.
---------- Doplněno v 15:58 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 15:56 ----------
[QUOTE=joeh;452130]áno, ale to ešte neznamená imunitu pred zavádzaním...[/QUOTE]
to iste nie, a ani to nerobim ...
k tomuto tiez nieto co dodat, ta tvoja dokonala kalibracia, asi digitalnym okom :-), konciaca "zivymi" farbami ...... no co uz.
---------- Doplněno v 15:58 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 15:56 ----------
[QUOTE=joeh;452130]áno, ale to ešte neznamená imunitu pred zavádzaním...[/QUOTE]
to iste nie, a ani to nerobim ...
Ale chlapci, same kecy. Argumentovat nema smysl. Oko vidí. Vybírám půl roku 60ku. Bláhově jsem si myslel, že se LCD někam výrazně posunulo od roku 2010. Zázrak se nekoná. Rozepisovat se nebudu, nevidím důvod, na žabomyšky náladu nemám.
Ja som tiež dlhú dobu vyberal tv a tiež som zvažoval plazmu ale pri porovnaní všetkých kladov a záporov je pre mňa jednoznačná voľba Lcd LED. Vec názoru a peňazí.
strom.strom - z 15cm ? Na to potrebuješ lupu. Jedná sa o neaktívnu plochu medzi bunkami. A že panely IPS maju daleko menší kontrastný pomer ako konkurencia je taky pravda.
[QUOTE=LuckyCat;452166]Ja som tiež dlhú dobu vyberal tv a tiež som zvažoval plazmu ale pri porovnaní všetkých kladov a záporov je pre mňa jednoznačná voľba Lcd LED. Vec názoru a peňazí.[/QUOTE]Názoru jistě, ale chceš říci, že kvalitní LCD je levnější jako kvalitní plazma? Nebo snad hraješ na ten "nezaplatitelný" rozdíl ve spotřebě?
Povedal by som ze dnes su uz na to cenovo rovnako a obrazovo tam tiez uz nieje velky rozdiel ,takze preco nezobrat v uvahu o polovicu mensiu spotrebu?
Pre mna boli naroky jednoznacne. Obraz ktory sa mi pacil, velka uhlopriecka, pasiv 3d a priatelna spotreba. Vsetko splna moj sucasny tv. Porovnaval som ho priamo s plazmou rovnakej velkosti znacky a dokonca drahsi. Okrem mozno kus temnejsej ciernej nesplnal nic z mojich poziadavok .
Pre mna boli naroky jednoznacne. Obraz ktory sa mi pacil, velka uhlopriecka, pasiv 3d a priatelna spotreba. Vsetko splna moj sucasny tv. Porovnaval som ho priamo s plazmou rovnakej velkosti znacky a dokonca drahsi. Okrem mozno kus temnejsej ciernej nesplnal nic z mojich poziadavok .
[QUOTE=strom.strom;452891]Pak se z tohodle fóra fakt nedá dozvědět nic lepšího než to, že IPS panely mají mizerný kontrast :( [/QUOTE]
No vidíš... i tato iformace může někomu usnadnit výběr. :)
A s tím pozvednutím odborné úrovně máš pravdu, ale moc s tím nenaděláme - jsme tady takový hlouček amatérů.
Ovšem nemusíš číst zrovna mezi řádky, aby ses tady něco užitečného dozvěděl.
Tak a teď už zase zpátky k tématu.
No vidíš... i tato iformace může někomu usnadnit výběr. :)
A s tím pozvednutím odborné úrovně máš pravdu, ale moc s tím nenaděláme - jsme tady takový hlouček amatérů.
Ovšem nemusíš číst zrovna mezi řádky, aby ses tady něco užitečného dozvěděl.
Tak a teď už zase zpátky k tématu.
joeh:
Znám, i tak díky za odkaz. Lupu potřebuju možná na detailní prohlídku pixelu. Ale pokud sedím 3 metry od obrazovky a neaktivní oblasti mezi pixely jsou široké jen nepatrné zlomky milimetru (daleko menší než velikost aktivní části pixelu), těžko mohou mít na pozorování lidskýma očima z takové dálky nějaký patrný vliv. Chtěl jsem si to sám prohlédnout, protože uvažuju časem pořídit 65ST60 a při sledování ze tří metrů už to nemusí být kombinace pro úplně nejkvalitnější obraz. Bohužel jsem nenarazil na obchod, kde by nějakou 65" plazmu vystavovali. Max 60" LCD od Sharpu. Takže příště tu prosím nepiš, žes viděl vedle sebe plazmu a LCD a LCD se ti zdálo ostřejší. Předpokládám totiž, žes u porovnávaných TV ani nezajistil stejné doostření, tedy pokud jsi nestáhl ostrost na nulu (což je otázka, jestli i to znamená stejnou ostrost). Já vím, že tu je někdo fanfa LCD a někdo fanda plazmy, ale snažte se být trochu objektivní v tom hodnocení a porovnávání.
Znám, i tak díky za odkaz. Lupu potřebuju možná na detailní prohlídku pixelu. Ale pokud sedím 3 metry od obrazovky a neaktivní oblasti mezi pixely jsou široké jen nepatrné zlomky milimetru (daleko menší než velikost aktivní části pixelu), těžko mohou mít na pozorování lidskýma očima z takové dálky nějaký patrný vliv. Chtěl jsem si to sám prohlédnout, protože uvažuju časem pořídit 65ST60 a při sledování ze tří metrů už to nemusí být kombinace pro úplně nejkvalitnější obraz. Bohužel jsem nenarazil na obchod, kde by nějakou 65" plazmu vystavovali. Max 60" LCD od Sharpu. Takže příště tu prosím nepiš, žes viděl vedle sebe plazmu a LCD a LCD se ti zdálo ostřejší. Předpokládám totiž, žes u porovnávaných TV ani nezajistil stejné doostření, tedy pokud jsi nestáhl ostrost na nulu (což je otázka, jestli i to znamená stejnou ostrost). Já vím, že tu je někdo fanfa LCD a někdo fanda plazmy, ale snažte se být trochu objektivní v tom hodnocení a porovnávání.
- strom.strom - čierne pásy na obrázku = neaktívna plocha panelu, to je podľa teba daleko menší než aktívna plocha ???
[QUOTE=joeh;453018]- strom.strom - čierne pásy na obrázku = neaktívna plocha panelu, to je podľa teba daleko menší než aktívna plocha ???[/QUOTE]
Pokoušel jsem se teď v rychlosti vygooglit makrosnímek pixelů neoplasma panelu, ale našel jsem jen schemata pro marketing a prezentace. Tvůj snímek pixelů plasmy se týká jakého výrobku z jakého roku? Ale já to ani vědět nepotřebuju. Včera jsem si panel plasmy prohlédl osobně zblízka a aktivní část pixelů byla v ratru stejně plná, nebo mi přišla i plnější než u LCD. Takže já v tomto tématu nepotřebuju nic víc rozebírat. Nejsem přesvědčen, že plasma panel stejné velikosti a rozlišení by měl nějakou pozorovatelnou nevýhodu kvůli neaktivní ploše obrazovky vůči LCD. Ani jsem o tom nikde jinde nečetl. Takže bych toho už nechal a věnoval se něčemu zajímavějšímu. Tohle téma je už trochu úsměvné.
Pokoušel jsem se teď v rychlosti vygooglit makrosnímek pixelů neoplasma panelu, ale našel jsem jen schemata pro marketing a prezentace. Tvůj snímek pixelů plasmy se týká jakého výrobku z jakého roku? Ale já to ani vědět nepotřebuju. Včera jsem si panel plasmy prohlédl osobně zblízka a aktivní část pixelů byla v ratru stejně plná, nebo mi přišla i plnější než u LCD. Takže já v tomto tématu nepotřebuju nic víc rozebírat. Nejsem přesvědčen, že plasma panel stejné velikosti a rozlišení by měl nějakou pozorovatelnou nevýhodu kvůli neaktivní ploše obrazovky vůči LCD. Ani jsem o tom nikde jinde nečetl. Takže bych toho už nechal a věnoval se něčemu zajímavějšímu. Tohle téma je už trochu úsměvné.
Vždycky budu rád, když se tu něco dozvím. Ale musí to být objektivní informace. Selektovat zaujaté názory fanoušků LCD a fanoušků plazmy je někdy obtížnější, když člověk nemá možnost si vše ověřit osobně. Ještě si nepamatuju, jak se tu mnozí projevují (kromě Heartworka, jehož dilema při výběru TV už znám dokonale :) ), takže nevím, čí příspěvky jsou více objektivní a čí méně nebo vůbec.
mna by tiez zaujimalo z akej TV je tá fotka a z ktoreho roku. Lebo tie sucasne maju este aj bocne steny luminoforovych "vaniciek" akzivne a preto to mozes pozerat aj naozaj z ostreho uhla.
Ale aby som nezahovaral, z akej plazmy je to obrazok?
Ale aby som nezahovaral, z akej plazmy je to obrazok?
no, ale z toho odkazu my vyplyva, ze iba TN panel ma zrovnatelnu "svietiacu" plochu ako plazma, vsetky ostatne technologie LCD mensiu az vyrazne mensiu ...
Přátelé, řešíte peechoviny. Rozlišovací schopnost průměrného lidského oka je cca jedna úhlová vteřina-což na dva metry sledovací vzdálenosti činí cca 0,58mm. Vše, co je menší než tento rozměr, oku bude splývat a uvidí to jako jeden bod. Pro 50 palců při šířce obrazovky 110cm/1920bodů vychází šířka jednoho pixelu cca 0,57 mm. Jaká to náhoda, že doporučená vzdálenost k sledování HD obsahu na 50 palců jsou ty dva metry, tedy přesně na hranici, kdy oku začínají splývat dva sousedící pixely. Tedy fakt, že je tam nějaký hluchý místo zhruba o pětinové šířce a třetinové výšce, než je samotný pixel, který je sám o sobě na hranici rozlišení jakožto separátního bodu, nám plazmistům rozhodně nemůže snížit dojem z krásného obrazu. Pokud bychom zobrazili jednolitou barevnou plochu, tak jediný efekt to bude mít ten, že display typu plazma se bude jevit jako s o něco nižším jasem, díky menší aktivní ploše, ale rozhodně tam neuvidíme nějakou mřížku. Osobně když na tv koukám z deseti centimetrů, tak vidím, že je jiná struktur LCD/plazma, ale z těch dvou metrů není šance. Jinak Joeh, jako jo, koupil sis dobrou tv, neboj. :)
- " Osobně když na tv koukám z deseti centimetrů, tak vidím, že je jiná struktur LCD/plazma, ale z těch dvou metrů není šance. " Pavell007, ak to dobre chápem potvrdil si moje argumenty.
S rozlišením oka máš pravdu, ovšem otázka je zložitejšia, inak by 4K v uhlopriečkach 55-75 nemalo zmysel.
S rozlišením oka máš pravdu, ovšem otázka je zložitejšia, inak by 4K v uhlopriečkach 55-75 nemalo zmysel.
No potvrdil jsem jen, že je to jiný, ne že to bude kvůli tomu horší, jak zde bylo naznačováno. :)
4K na 75 palců má ten smysl, že u toho budeš moct být ty stejné 3 metry jako teď u 2k 60palců a nebudeš vidět rastr jako bys nyní viděl u 75/2k/3m, to je jiná záležitost.
4K na 75 palců má ten smysl, že u toho budeš moct být ty stejné 3 metry jako teď u 2k 60palců a nebudeš vidět rastr jako bys nyní viděl u 75/2k/3m, to je jiná záležitost.
To si fakt myslíš, že keby tvoj panel mal napr. 20Mpx, tak zo stejnej vzdialenosti nebude kresba lepšia ?
Vzhledem k tomu, že když si sednu o metr dál, tak nepoznám rozdíl mezi 720/1080, tak ano. Teda samozřejmě netuším, jak by v praxi působil tvůj velmi nadnesený případ, ale pokud se máme vrátit k podstatě té diskuze, kdy jsi tvrdil, že ta neaktivní plocha pixelů u plazmy zhoršuje vjem obrazu, takpouze tvrdím z vlastní zkušenosti podepřené teorií, že pokud sledujeme tv z doporučené (a obvykle spíš větší) vzdálenosti, tak nemusíme tento faktor brát v úvahu, kdy vedle sebe klademe pro a proti ve chvíli, kdy se rozhodujeme, zda vzít plazmu nebo lcd. :)
Kluci..., vybrali jste si špatné téma - tady bychom měli spíše řešit "obrazově nejlepší současnou dostupnou 55+" LED(LCD) TV". Uznávám, že se to vždycky tak nějak samo zvrtne. :)
[QUOTE=bavorak;453222]my sme do vlakna o najlepsej 55" LCD nedali tragicky horsiu ostrost plazmy :-)[/QUOTE]
- teda kto a kde ?
- teda kto a kde ?
- nieje to pravda, nikdy som nenapísal, že má plazma tragicky horšiu ostrosť. Prosím, nevkladaj svoje myšlienky do mojich slov.
Joeh: "Ešte doplním - plazma zaostáva v ostrosti /kresbe/ za led tv, má totiž hrubší raster. Znamená to, že pri stejnej uhlopriečke musí byť večší odstup. Na stejnu vzdialenosť podáva plazma menej ostrý obraz."
Pravda, neřekl jsi, že má plazma tragicky horší ostrost. :)
Pravda, neřekl jsi, že má plazma tragicky horší ostrost. :)
Pavell007 - vieš ty sám, čo vlastne chceš ? Na jedne strane sa dožaduješ diskusie o danom probléme, na druhej strane nemáš dotazy a tvrdíš, že si už postoj zaujal. -/panasonic preview/
To jsi mně ale špatně pochopil, já se žádné diskuze o velikosti pixelů a vlivu struktury na ostrost nedožaduju, snad jsem ti to tu už dost jasně vysvětlil, že jsi mimo, i když máš teda těch dlouhých deset let zkušeností. Člověk se stále něco učí, to je skvělé, že? :)
[QUOTE=Pavell007;454744]To jsi mně ale špatně pochopil, já se žádné diskuze o velikosti pixelů a vlivu struktury na ostrost nedožaduju, snad jsem ti to tu už dost jasně vysvětlil, že jsi mimo, i když máš teda těch dlouhých deset let zkušeností. Člověk se stále něco učí, to je skvělé, že? :)[/QUOTE]
- ano, to je skvelé ale prečo nezačneš...
- ano, to je skvelé ale prečo nezačneš...
Já nemusím, já už mám dvacet let zkušeností a vůbec celkově větší péro :) :) :)
Pokud ti ale něco z mého vysvětlení, co jsem psal výše, není jasné, klidně mi napiš SZ, ať to tu zbytečně nezasíráme, rád ti to soukromě dovysvětlím.
Pokud ti ale něco z mého vysvětlení, co jsem psal výše, není jasné, klidně mi napiš SZ, ať to tu zbytečně nezasíráme, rád ti to soukromě dovysvětlím.
[QUOTE=Pavell007;454753]Já nemusím, já už mám dvacet let zkušeností a vůbec celkově větší péro :) :) :)
Pokud ti ale něco z mého vysvětlení, co jsem psal výše, není jasné, klidně mi napiš SZ, ať to tu zbytečně nezasíráme, rád ti to soukromě dovysvětlím.[/QUOTE]
- ty sa už nemusíš nič učiť, taky skvelé....
Pokud ti ale něco z mého vysvětlení, co jsem psal výše, není jasné, klidně mi napiš SZ, ať to tu zbytečně nezasíráme, rád ti to soukromě dovysvětlím.[/QUOTE]
- ty sa už nemusíš nič učiť, taky skvelé....
...si bohovský. :) Doporučuji přestat se brát tak vážně, přestat řešit velikost pixelů, zaměřit se trochu humanitněji a nastudovat něco okolo pojmů "humor, ironie, sarkazmus atp." :)
[QUOTE=Pavell007;454755]...si bohovský. :) Doporučuji přestat se brát tak vážně, přestat řešit velikost pixelů, zaměřit se trochu humanitněji a nastudovat něco okolo pojmů "humor, ironie, sarkazmus atp." :)[/QUOTE]
- ja som už taký, nič s tým nespravím. Apropo, co znamenaju tie pojmy humor, ironie, sarkazmus, to prvýkrát počujem.
P.S. - Musím končiť, záverom celkom vážne a bez ironie - prajem ti pekný obraz a celkovu pohodu. S pozdravom Jozef.
- ja som už taký, nič s tým nespravím. Apropo, co znamenaju tie pojmy humor, ironie, sarkazmus, to prvýkrát počujem.
P.S. - Musím končiť, záverom celkom vážne a bez ironie - prajem ti pekný obraz a celkovu pohodu. S pozdravom Jozef.