Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Poškrábaný objektiv

Hornster2503 (1)|31.3.2013 20:14
Dobrý den, v kamerách se moc nevyznám, takže nevím moc jak řešit problém ktery se naskytl. Podařilo se mi nějak poškrábat sklíčko před čočkou na moji kameře Panasonic SD60. Nevím zdali se to da nejak jednoduše vyměnit, nebo je lepši to sveřit nějaké firme. diky
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pave1 (4279)|1.4.2013 00:35
Co chceš slyšet? Šup s ní do autorizovaného servisu, seznam najdeš na netu.
Rybrcoul (48)|2.4.2013 15:01
TO: Hornster2503
No pokud to není vidět na videu, tak bych to neřešil. Ale jednou jsem měl u koupené kamery malý flíček na obraze a vypadalo to přesně jako když bývá smetí na čipu zrcadlovky. Tak jsem to automaticky považoval za nějaký prach na čipu kamery. Na čočce jsem nic neviděl. Volal jsem dost nešťastný do servisu a tam mě přesvědčil, že to dělá nějaký prach přímo na přední čočce oběktivu kamery. Tak jsem si vzal lupu a opravdu tam bylo pomalu "mikronové" smítko. Vyčistil jsem to a bylo vše OK.
Proč to píši? U zrcadlovek prach na přední čočce se nezobrazí. Ale zde je malý čip, velká HO a tedy zde to může vadit. Proto jsem se ptal v první větě, zda je pozorovatelná vada na obraze? Pokud ano, pak servis; pokud ne, neřešil bych to.
romana51 (355)|2.4.2013 19:37
Já bych to nepodceňoval, v protisvětle to může natropit velké nepříjemnosti (hezky se to rozzáří) a při švenkování nemusí být ani protisvětlo a proti obloze je to patrné a nelze s tím nic udělat. U fotek se to snadno vyretušuje, ale u videa je to v háji. Mám s tím bohužel zkušenost.