Zdravím vespolek.
Po včerejšku mi doma vyvstal jeden problém. Není to žádná havárie, ale prostě potřebuji zjistit stav svého satelitního kompletu.
Včera během dne mi řemeslníci při výměně okapů na baráku pravděpodobně trochu pohnuli satelitní anténou.
Zkoušel jsem na svém starším combo přijímači GI, který mám v pracovně v podkroví, projet DVB-S příjem a je tam "nula". (DVB-T funguje - chytnu asi 20 stanic)
Trochu je zádrhel v tom že ten satelitní příjem jsem asi rok vůbec nepoužíval, jeli jsme jen na DVB-T a po nákupu nové TV, která má DVB-T přijímač v sobě jsem ten satelitní přijímač přesunul do té pracovny, ale také asi dva měsíce vůbec satelitní příjem nezkoušel zapnout.
Takže si vlastně 100% nemohu být jistý, že problém způsobili ti řemeslníci s výměnou okapů.
Venkovní parabola i její úchyt drží pevně a na první pohled se nezdá, že s ni někdo hýbal. Nicméně nic nenaladím.
Sestavu jsem zprovozňoval někdy před cca 6 roky, možná i dříve. Mám dva konvertory, na každém 4 výstupy (f-konektory). Tahám tedy dva čtyřžilové koaxiály k satelitnímu multipřepínači (v něm se slučuji i s anténou DVB-T) a z něj pak k jednotlivým zásuvkám v baráku.
A nyní ta otázka, jak postupovat, když chci zjistit kde je problém?
Vyrobím si krátký kabel s f-konektory a zapojím ho na jedné straně postupně vždy na jeden z těch osmi konektorů které vedou k těm dvěma venkovním konektorům a budu měřákem zkoušet zda se tam (při nastavování přes přijímač) přepíná 14V a 18V ?
Přijímal jsem dvě družice - Astry (myslím že to jsou pozice 23,5 a 19,2)
Pokud bude fungovat přepínání 14/18V tak by měl být přijímač i multiplexor v pořádku (asi) a mohl bych přejít k nastavení paraboly.
Naprosto netuším jakým směrem ji mohli vychýlit (stačí nepatrné pootočení či naklonění a signál je pryč, že?)
Na anténu se dostanu z okna schodiště do podkroví, mohu si tam přenést malou televizi i satelitní přijímač a sledovat kvalitu signálu na oprazovce (ta procenta síly a kvality signálu ...)
Kabely vedoucí k parabole (konvertorům) vypadají neporušené, konvertory samotné již vzhledově vypadají omšele, ale to by nemělo vadil.
(omlouvám se takovýto obsáhlý popis malého problému)
Uvítám nějaké praktické rady a doporučení jak postupovat s detekcí "závady".