Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 48

Téma: Jak provést kontrolu stavu komponent u satelitního příjmu ?

  1. #1
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    Zdravím vespolek.
    Po včerejšku mi doma vyvstal jeden problém. Není to žádná havárie, ale prostě potřebuji zjistit stav svého satelitního kompletu.
    Včera během dne mi řemeslníci při výměně okapů na baráku pravděpodobně trochu pohnuli satelitní anténou.
    Zkoušel jsem na svém starším combo přijímači GI, který mám v pracovně v podkroví, projet DVB-S příjem a je tam "nula". (DVB-T funguje - chytnu asi 20 stanic)
    Trochu je zádrhel v tom že ten satelitní příjem jsem asi rok vůbec nepoužíval, jeli jsme jen na DVB-T a po nákupu nové TV, která má DVB-T přijímač v sobě jsem ten satelitní přijímač přesunul do té pracovny, ale také asi dva měsíce vůbec satelitní příjem nezkoušel zapnout.
    Takže si vlastně 100% nemohu být jistý, že problém způsobili ti řemeslníci s výměnou okapů.
    Venkovní parabola i její úchyt drží pevně a na první pohled se nezdá, že s ni někdo hýbal. Nicméně nic nenaladím.
    Sestavu jsem zprovozňoval někdy před cca 6 roky, možná i dříve. Mám dva konvertory, na každém 4 výstupy (f-konektory). Tahám tedy dva čtyřžilové koaxiály k satelitnímu multipřepínači (v něm se slučuji i s anténou DVB-T) a z něj pak k jednotlivým zásuvkám v baráku.

    A nyní ta otázka, jak postupovat, když chci zjistit kde je problém?
    Vyrobím si krátký kabel s f-konektory a zapojím ho na jedné straně postupně vždy na jeden z těch osmi konektorů které vedou k těm dvěma venkovním konektorům a budu měřákem zkoušet zda se tam (při nastavování přes přijímač) přepíná 14V a 18V ?
    Přijímal jsem dvě družice - Astry (myslím že to jsou pozice 23,5 a 19,2)
    Pokud bude fungovat přepínání 14/18V tak by měl být přijímač i multiplexor v pořádku (asi) a mohl bych přejít k nastavení paraboly.
    Naprosto netuším jakým směrem ji mohli vychýlit (stačí nepatrné pootočení či naklonění a signál je pryč, že?)
    Na anténu se dostanu z okna schodiště do podkroví, mohu si tam přenést malou televizi i satelitní přijímač a sledovat kvalitu signálu na oprazovce (ta procenta síly a kvality signálu ...)
    Kabely vedoucí k parabole (konvertorům) vypadají neporušené, konvertory samotné již vzhledově vypadají omšele, ale to by nemělo vadil.
    (omlouvám se takovýto obsáhlý popis malého problému)

    Uvítám nějaké praktické rady a doporučení jak postupovat s detekcí "závady".
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,270

    Nevím, co myslíš pod pojmem "multiplexor". Jak první bych zkusil někde u sousedů připojit Tvůj přijímač, ať máš jistotu, že je OK. Další postup bych přizpůsobil podle toho, jaké máš LNB. Jestli máš Quad, tak bych připojil LNB přímo do DVB-S (obešel switch) a zkusil příjem z uvedené pozice. Pokud nepůjde, tak bych zkusil připojit napřímo druhý LNB z druhé pozice (pro vyloučení závady jednoho LNB). Pokud to stále také nepojede, tak se Ti velmi pravděpodobně pohnula parabola (je to opravdu hodně citlivé), nebo odešel přijímač. Pokud oba LNB pojedou, tak odešel multiswitch, nebo kabeláž od LNB (kabeláž a multiswitche je OK, jestli Ti DVB-T jede).

    Pokud nemáš Quad ale Quattro, tak si musíš dávat pozor na to, do kterého výstupu se na LNB připojuješ: http://www.youtube.com/watch?v=wawM3ppvQqg

    Obecně zkoušej obě polarizace a pásma, stává se, že někde odejde jen jedno přepínání.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    multiplexor:
    https://www.tvfreak.cz/forum/attachm...7&d=1359892199
    nebo
    https://www.tvfreak.cz/forum/attachm...9&d=1359892207


    kokal jsem taky, že za těch 6 roků je stav takový, že asi stačí pozice 23,5 (19,2 jen na zahraniční programy)
    asi bych to mohl celé zjednodušit

    Koukni na ty přiložené fotky
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,270

    Multiswitch.

    Podle jeho fotek to vypadá na Quattro LNB. Tak zkoušej primárně 23.5, což je vždy ten západní LNB, bez ohledu na to co máš na přímo a kde šilháš. Ale začal bych tím přijímačem u sousedů, to je nejjednodušší a nic si nerozdrbeš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    OK díky, poreferuji až budu vědět více o stavu samotného přijímače.
    P.S. ale změření 14/18V můžu zkusit ne ? Něco by to mělo napovědět ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Můžeš, ale pokud není funkční tuner nebo to další za ním, tak je to jedno, co jde do LNB. Podle obrázků jsou LNB opravdu Quattro, obojetné multiswitche, tedy i pro quad přišly později.
    Naposledy upraveno uživatelem mirekv: 26-03-2013 v 13:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    Já už ani přesně nevím proč jsem tehdy volil ty dva quattro konvertory
    Tedy asi to, že Astra 19,2 a 23,5 - část českých stanic na jednom a část na druhém satelitu
    Tehdy jsem pořizoval Skylink / Cryptoworks
    Ty Quattro byly asi zamýšleny proto, aby v domácím rozvodu mohl každý účastník mít svůj satelitní přijímač a zvolit si svůj program (že ?)

    Tehdy jsem tu sestavu konzultoval s kolegou, který již bohužel není mezi námi.
    Nakonec jsem ale stejně využíval jen jeden Combo přijímač v obýváku.
    Koukal jsem, že nyní by mi patrně stačil jeden konvertor a naladit Astru na 23,5 stupni.
    Ale když už mám ty dva (s možností nezávislého polohování) tak bych mohl chytat i nějaké ty zahraniční volné programy z pozice 19,2.
    Asi je blbost vyhazovat konvertor a multiswitch.

    Nyní uvažuji o té nabídce zdarma od T-Mobile (TV Start), kterou bych měl vedle DVB-T (kde budu /až skončí tahle dlouhá zima/ mít na stožáru novou anténu ...)
    Prostě možnost chytat základ DVB-T (Mux 1-4) a levnou variantu DVB-C.
    Určitě nechci být lovec programů a láká mě využít těch pár HD programů, když už máme nyní tu velkou televizi ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Sestava i její smysl je v pořádku, jen ji oživit! Na 19,2 je hromada nezakódovaných zahraničních programů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    Hrál jsem si s parabolou asi hodinu a půl

    Dosáhnul jsem jen toho že signál střídavě kolísal (síla kolísala od 20% do 90% a zároveň kvalita kolísala také cca od 20% do 85%, vždy když byla kvalita na maximu tak síla byla na minimu a naopak !) ??
    Nenaladilo se nic
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,270

    Tak jsi si možná rozdrbal dobře nastavenou parabolu, proto jsem psal jako první "nedestruktivní" kroky ....
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    KamilZ: no já vím ... nedalo mi to abych něco nezkusil ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    Mohu nějak otestovat výstup toho jednoho ze dvou quattro konvertorů tím, že na některý z těch čtyř výstupů připojím rovnou satelitní přijímač (vyřadit z cesty ten multiswitch) ?
    ad
    https://www.tvfreak.cz/forum/attachm...7&d=1359892199

    Jaký kanál a polarizaci atd .. na přijímači nastavit ?
    Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,270

    Však jsem Ti to psal s názornou ukázkou. Navíc to máš napsáno přímo na tom Multiswitchi u každého portu.
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 27-03-2013 v 17:00
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád Avatar uživatele puschpull
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    1,008

    Ano V a H je jasné
    ale co je to Low a High ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,270

    Tak se kdekoli podívej....... http://sat.kbnet.cz/detail/katalog/l...4-vystupy_120/

    Když vezmeš TP na 23,5°E, 12525V, 3/4, 27500 ČT1, ČT2, ČT sport, ČT24, Prima family, TV Noe, tak tomu odpovídá vstup "V-High" SAT A nebo B (podle toho který LNB máš na 23.5).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 08-12-2011, 16:15
  2. Jak vrátit WD 80GB do výchozího stavu?
    Od wendy v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 10-09-2006, 22:21
  3. Program na kontrolu objemu prenesených dát
    Od Tilk v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 28-11-2005, 17:43
  4. prosím o kontrolu videa
    Od pee.tr v sekci Editace videa
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 25-08-2005, 14:30
  5. Prosím o kontrolu stránky
    Od Tano v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 28-07-2005, 19:53