Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 25

Téma: Firemní NAS

  1. #1
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    jsem spokojený majitel 2x NAS synology (DS 1010+, 509+). DS 509+ mám doma pro účely zálohy rodinných a mediálních dat. DS1010+ používám v práci jako zálohu firemních dat a zároveň pro kamerový systém.
    Nicméně v práci vyvstala nutnost rozšířit počet IP kamer z současných 9-ti na cca 16-20. Takový velký počet kamer už nechci kombinovat s zálohou firemních dat na jednom přístroji.
    Řeším tedy otázku buď pořízení nového NASu čistě na firemní data nebo čistě pro IP kamery.
    Nejprve jsem myslel, že koupím nové dvoudiskové synology DS 713+ na firemní data a DS1010+ nechám kvůli stáří disků pro kamery. Nicméně teď uvažuji i o tom, že bych si pro firemní data postavil NAS na bázi windows.
    Neřeším ani tak finanční stránku, spíš stránku co nejlepší integrace záložního PC do firemní sítě. Mám totiž síť ze směsi PC v doméně/MAC/PC v pracovní skupině a mám určitý problém s tím, že občas u synology řeším problém s právy na konkrétní hlouběji zanořené podadresáře z PC mimo doménu (byť do hlavního adresáře se povolený uživatel dostane tak občas nevidí data v hlouběji zanořených podadresářích).

    K jádru pudla ... můžete mě tedy navrhnout alternativní řešení ideálně pod WIN 7 v doméně, které mě zaruší 100% funkční raid 5 a hlavně dobrou zprávu práv na složky?

    1. Hardware: na jakém hardwaru/chipsetu/raid řadiči by jste doporučili to postavit? Samozřejmě by měl vydržet provoz 24/7
    2. Co by jste navrhovali za softwarovou výbavu NASu založeného na WIN7. Která plně nahradí (předčí) synology? (nejde mě o žádné mailservery/ftp servery a další balíčky ... stačí mě jen základn funkce NASu jakožto zálohy dat)
    3. Nemám raději koupit vyhlédnuté DS 713+ s dvěma disky do zrcadla a mít pokoj ... finance jsou pro mě až na 2 místě

    mod: NAS pro firemní data není téma do sekce MMC, DVD a BD, přesunuto
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 27-01-2013 v 10:16 Důvod: Přesun
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,268

    - správa oprávnění je věc Windows (na kterém to chceš mít postavené), na to Ti žádný SW nepomůže
    - Windows 7 Ti při tak velkém počtu klientů stačit nebude (limit 20-ti connection), potřebuješ server (Windows 2008 R2, Windows 2012) nebo jít jinou cestou (např. FreeNAS)
    - řadič FastTrak TX8660 nebo Adaptec RAID 6805, disky WD Red

    Nevím co si představuješ pod "základními funkcemi NASu". Základní funkce NAS je poskytovat klientům úložný prostor a mít schopnost řídit přístup. Zálohovat na něj data můžeš o 106. Pokud chceš aby on řídil zálohy a tahal sám data z klientů, tak to je věc jiná, na to jsou specializované softy typu ARCServe, Acronis, nebo nějaké jednoduché typu EaseUS Todo Backup, nebo to bastlit scriptem a plánovačem. Možností je spousta, záleží co přesně chceš. Z toho co jsi poslal to není poznat.
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 27-01-2013 v 10:24
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    Tohle je snad přehnaná horlivost ne? ... a kdybych napsal, že mám domácí síť tvořenou MAC/PC v doméně/PC bez domény tak by se to do původního tématu hodilo?
    Nějak nerozumím přesunutí. V daném tématu se řeší hotový origoš NAS versus ručně postavený NAS. Řeší se přesně to co zajímá i mě a já nechci od mého příspěvku nic jiného než to samé co se řešilo. Zdali jde o firemní nebo domácí data je snad zcela irelevantní ne? Jasně píši, že neřeším fuknce jako mailserver a podobně ale čistě záložní NAS funkce tedy zcela to samé pro co si každý pořizuje NAS v domácí síti (záloha dat a přístup k datům pomocí práv uživatelů).

    20 připojení mě stačí bohatě
    win 7 pro to, že systém je cenově dostupný i v firemní licenci, je plně kompatibilní s doménovou sítí a pro mě jednoduchý na obsluhu
    linux na stavěný NAS, serverové OS mě absolutně nezajímají - jde mě o srovnání výhod Synology/WIN7 ... což je právě asi zrovna volba kterou by řešil i domácí uživatel
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,839

    Tohle je snad přehnaná horlivost ne?
    No tak když půjdeme do detailu, tak řešení NAS patří do kompetence kolegů u sousedů na SHW ( http://www.svethardware.cz/forum/for...lozna-zarizeni ). To jenom, když se tu oháníš tou horlivostí
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Ved synology je len predrazeny linux .. A ak hladas dobru raid kartu, tak jedine Areca..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,268

    Předražený? Ukaž mi out of the box (bez potřeby si s tím 14 dnů hrát a instalovat všechno možné a nemožné) řešení Linuxu v češtině, které bude mít k dispozici funkce a rozhraní pro "blbé uživatele" jako má DSM u Synology (http://www.synology.cz/dsm/index.php?lang=csy). FreeNAS to není.

    Co se týká řadiče, tak několik generací Promise s větším počtem disků v RAID 5/6 k naprosté spokojenosti dlouho používám. Areca jsem zatím nezkoušel (nic proti tomu, ale neměl jsem zatím důvod).
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 27-01-2013 v 12:37
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    Citace Původně odesláno od Pytkin Zobrazit příspěvek
    Ved synology je len predrazeny linux .. A ak hladas dobru raid kartu, tak jedine Areca..
    nerozumíme si já odmítám linux jako takový instalovat, odlaďovat, doplňovat potřebnými programy/ovladači a podobně.
    Synology je pro mne zcela něco jiného byť samozřejmě na linuxu od dodavatele postavené řešení - ale plně spravované, odladěné, updatované = prostě naprosto user friendly funkční řešení nenutící uživatele k sebemenší znalosti linuxu, instalaci nějakých ovladačů, programů dalších stran a podobně
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Vomic: ja yase mam rad presny opak.. Mat vsetko pod kontrolou.. Uz som zazil tyzden stresu so synology supportom .. Tyzden sme nemohli robit a nakoniec to aj tak dopadlo tak, ze som musel cele pole vykopirovat a vytvorit znova.. Ale inak mam relativne pozitivny vztah k synology.. Co sa tyka linuxovych NAS, tak mam pocit ze tu niekto daval v inych temach linky na hotove distribucie ala synology.. Proste nainstalujes a vsetko konfigurujes cey web, presne ako synology.. A o linuxe nemusis mat ani paru..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Kamil: male synology su v pohode .. Velke su proste predrazene.. Pocitac postavis za 200-300 eur... Synology stoji 600-800 a to tam je este vyrazne pomalsi procesor.. Podla mna to je predrazene..

    Promise radice nemam rad.. Asi je to tym, ze vsetky co som mal v rukach boli len fakeraid .. Asi je to problem aj windowsu.. Vo windowse mam globalne zle skusenosti s raidami.. Areca je absolutna spicka.. Staci si pozriet dake testy .. Este mam celkom rad Adaptec.. To je taka zabehana klasika, ktora vacsiňou nezklame..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    Citace Původně odesláno od Pytkin Zobrazit příspěvek
    Vomic: ja yase mam rad presny opak.. Mat vsetko pod kontrolou.. Uz som zazil tyzden stresu so synology supportom .. Tyzden sme nemohli robit a nakoniec to aj tak dopadlo tak, ze som musel cele pole vykopirovat a vytvorit znova.. Ale inak mam relativne pozitivny vztah k synology.. Co sa tyka linuxovych NAS, tak mam pocit ze tu niekto daval v inych temach linky na hotove distribucie ala synology.. Proste nainstalujes a vsetko konfigurujes cey web, presne ako synology.. A o linuxe nemusis mat ani paru..
    Ano bohužel stejnou zkušenost mám také i já. Z neznámého důvodu došlo před vánoci k zhroucení svazku 1 v synology a jediné co pomohlo bylo vytvoření nového svazku a znovu-nakopírování dat. Zaplaťpánbůh při tom zhroucení byly všechny data v raidu 6 plně čitelné, jen nešlo nic ukládat/mazat/měnit ... prostě pouze v režimu read. Nicméně i tak nebyla sranda zazálohovat cca 4 TB dat jinam a pak znovunakopírovat.
    Přičítám to ale tomu, že mám ne moc vhodné WD Green disky a kvituji, že data i po zhroucení šli i dále plně číst.
    Nicméně je to také i důvod proč uvažuji i o windows alternativě. Prostě na Windows znám mraky odborníků, kteří případně pomohou. Na linux neznám osobně nikoho.
    Pokud si mám ale vybrat z linux synology nebo z linux free hotové distribuce rozhodně bych zvolil to synology na které je aspoň nějaká offiko podpora.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    mne sa to stalo pri upgrade .. 4 diskove rack pole RS810 .. dokupili sme expander o dalsie 4 disky .. zalozil som disky .. pripojil .. zdetekovalo , ponuklo expand .. cely den to expandovalo ... potom este daco chcelo robit .. a potom vypisalo ze daco zlyhalo a ze je daky problem .. a islo len citat .. nastastie tam data boli .. tyzden som s nimi mailoval .. spravil som im HTTPS aj SSH pristup aby to mohli sami poriesit .. nepodarilo sa .. musel som dat data von , vytvorit nove pole a zase dat spat .. dost otrava , ked na tam mas data , s ktorymi denno denne musis robit .. Nastastie tam mame diskovych poli vela a kazdy ma diskove pole v pocitaci , takze sme sa to dalo poriesit , ale kazdy picuje , ked zrazu musi robit nieco inak a musi menit cesty v projektoch atd .. proste je to otrava ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele RossiD
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    1,272

    Já nedám na hochy ze Synology dopustit.Je tedy faktem, že můj názor je těžce jednostranný neb jsem nic z konkurenčních vod nikdy nevlastnil a po přečtení všech možných hodnocení, názorů a osobních zkušeností bych opět asi nevolil jinak (jako již 2x).Uživatelské rozhraní komplet v CZ je opravdu intuitivní, perfektní nastavení a následné dálkové správy NASu i pro laika a špičková všudepřítomná nápověda.Nevím jak u ostatních strojů, ale ten můj dostal během uplynulé rekonstrukce bytu docela řádně za "uši" ať již neplánovaným výpadkem el.proudu či odpojováním datové sítě (hald jsem ho včas nevypnul) - přesto jeho opětovná digitální reinkarnace byla úctyhodná - já na jeho místě bych to dávno zabalil a "sežral" tomu hajzlíkovi co ho vlastní za trest všechna data z disků ...
    Shrnuto a podtrženo Synology - palec nahoru !

    P.s. Věřte, že není lepšího (téměř hardcore) testu mašiny než tvrdé rekonstrukční podmínky ....
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád Avatar uživatele interfernet422
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    1,795

    Taky nedám na svůj domiácí soukromý DS211j dopustit, ovšem autor vlákna potřebuje firemní NAS a to je dost jiná kategorie. Taky jsem už s jedním kolegou diskutoval o Synology a když se jim rozsypal 4-diskový RAID, tak nemít zálohy na páskách, tak jsou bez dat. Ani support Synology nepomohl. To je bohužel realita. Doma když máš dvoudiskovou mašinku s mirrorem tak pokud ti do baráku nebouchne blesk tak máš při výpadku jednoho disku pořád ještě druhý. Když se rozsype RAID5 tak sic ne vždy, ale někdy mívají NASy Synology problémy. A to si ve firemním prostředí nemůže zodpovědný správce/majitel dovolit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    RossiD : Medzi hotovymi NAS je Synology kral .. o tom niet pochybnosti ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,268

    Pytkin: já jsem vždy používal je vyšší řady Promise s CPU a cache, bez problémů. Paradoxně jsem měl v ruce fake RAID od Adaptecu a dotyčný si myslel, jak má namakaný řadič . Ale dnes fake stejně nemají cenu, umí to každá deska. Na Tebou zmiňované se mrknu, alternativa se vždy hodí, díky za tip.

    Vomic: pokud se Ti rozsype SW RAID, tak máš vyšší šanci na záchranu dat u Linuxu. U HW RAID je to spíš o výrobci řadiče než o typu OS.
    U Win bude jednodušší integrace do podnikové infrastruktury, obzvláště pokud se používají na monitorování a správu věci od MS.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední