Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pomoc s výběrem videokamery

shreck (27)|26.12.2012 22:17
Dobrý večer,
obracím se na Vás s žádostí o radu s výběrem FullHD videokamery. Žádné velké speciální požadavky nemám, snad jen aby měla dobrou světelnost pro natáčení v interiéru. Cenová hranice je cca 20000,-Kč. Prostě nějaký kompromis mezi cena/výkon. Co jsem tak pročítal, tak mám tyto tipy:

JVC Everio GZ-GX1
PANASONIC HC-X900
Panasonic HC-X900EP-K
Sony HDR-CX730E
Canon HF-G10

....nechám si poradit i jiný typ....
Děkuji.
jarino1978 (8045)|26.12.2012 22:20
neviem, či je síce G10 do 20 000 Kč, ale ak áno, ber ju. Lepšiu kameru nekúpiš. Na druhom mieste by bola X900. Ostatné vyhoď z hlavy. :-)-
shreck (27)|26.12.2012 22:45
...díky za radu. No ta G10 je trošku přes, ale výprodeje se blíží...už to bylo přeci i v TV....Jinak ten Canon a Panasonic jsou mé horké tipy taky.
jarino1978 (8045)|29.12.2012 21:50
obe spomínané kamery poznám a je to veľmi ťažká voľba. :-)
Obe sú špička.
vladdo05 (5)|6.6.2013 16:18
Ahoj,
chcem sa opytat skusenych ohladom FULL HD rozlisenia. Mam kameru Panasonic HCV 500. Viem, ze to je pomerne lacna kamera, ma daleko k poloprofi, ale az takto biedne som si FULL HD nepredstavoval.
Ukazka FULL HD videa:
https://www.tvfreak.cz/forum/attachment.php?attachmentid=23597&d=1370526951
Je to zasumene, maly kontrast,...kamera v mobile robi lepsie video.

Ukazka HD vysielana :
https://www.tvfreak.cz/forum/attachment.php?attachmentid=23598&d=1370527418
Je to HD a je to 100 krat lepsie ako z mojej kamery. Samozrejme,neda sa porovnavat kamera z vysielania,nechcem s nou tocit prirodopisne filmy, ale myslite ze je to v poriadku s tym zasumenim, neostrostou?... Alebo za 300 E sa neda cakat lepsia kvalita?
Diky
arkij (540)|6.6.2013 16:56
Obávám se, že porovnáváš neporovnatelné a to ani ne tak FULL HD, HD kamera TV ....

Absolutně největší rozdíl ve srovnání obou ukázek je ve "SVĚTLE" !!! Ten záběr co se Ti líbí je intenzivně nasvícený (a následně ještě natočený kamerou co to umí lépe i kdyby tak nasvícený nebyl, má větší čip a tím i větší "světelný zidk" atd.) se záběrem co světlo "marně hledá" a nalézti nemůže. Ta Tvoje kamera si proto pomáhá jak jen to jde, vlastně si "vymejšlí" a důsledkem je neostrost, šum .....

Zkus si to co natáčíš pořádně nasvítit a budeš vidět ten rozdíl. Fyzikální zákony ošidit nelze.
vladdo05 (5)|8.6.2013 20:34
Diky za objasnenie, to ano, v tej izbe bola dost tma. A mohol by si este pozriet dalsie 2 porovnania pri nasvieteni?
Prve je z kamery FULL HD:
https://www.tvfreak.cz/forum/attachment.php?attachmentid=23632&d=1370715654

A druhe je s fotaku, rovnaka scena a v rozliseni tiez Full HD, (cize fotka v kvalite iba cca 2 Mpixely):
https://www.tvfreak.cz/forum/attachment.php?attachmentid=23633&d=1370715654

Neviem, mozno mi napises ze sa to neda porovnavat s fotakom, to ano, urcite take ostre video robia len profesionalne kamery. Ale nemal by byt predsa s tej kamery krajsi obraz?V podstate oboje ma rozlisenie 1920 x 1080, (foto 1920 x 1280) cize tie pixely su v podobnom rozliseni aj pri videu. Ale asi sa to neda takto porovnavat, len hcem vediet ci je kamera v poriadku.
Vdaka
arkij (540)|8.6.2013 21:30
Ještě by jsi musel napsat v jakém formátu oba přístroje točí, neboť mezi "mrtvolkama" z prokládaného a neprokládaného formátu je vždy rozdíl v ostrosti, navíc ten první je vlastně snímek obrazovky z PC, ten druhej netuším.

Pokud už chceš něco porovnávat, má-li to vůbec u těchto přístrojů smysl, musíš mít co nejbližší podmínky, nejlépe stejné.
Primárně si srovnej jak velkej mají oba přístroje čip, jakou světelnost objektivu, zda točí prokládaně či neprokládaně a pak srovnávej hlavně "pohyblivý obrázky", neboť o ty Ti jde především. "Mrtvolky", jak se říká obrázkům sejmutým z videa Ti nic neprozradí.

Teď tvůj dotaz čtu znovu, abych něco v odpovědi neminul a dochází mi, že to druhý asi není mrtvolka z foťáku ale přímo fotka?

Je-li tomu tak, tak se ptáš zjednodušeně řečeno, jestli je barevnější mrkev nebo broskev.

Zkus Google a trochu si o digitálním videu, rozlišení, světelnosti, formátech atd atd přečti a i tady na TvFreaku je leccos k nalezení.

Jo a obecně platí, máš-li co tím videem říct, nebude nikdo tak podrobně zkoumat kvalitu a pokud se to naučíš, nebudeš dělat "školácké chyby" typu málo světla apod, tak i z té Tvojí kamery můžeš vytvořit koukatelný dílka.

Já teď stříhám rodinná videa z roku 1995-1998 a vůbec mi nezáleží na tom, že jsou točená technikou, oproti níž je ta Tvá kamera profi přístrojem.
To co je natočeno má pro mne a moji rodinu cenu zlata a pokud se tomu trochu pomůže v postprodukci, je to koukatelný i na LCD s víc jak metrovou úhlopříčkou.

Takže nauč se jak to správně dělat a toč, snaž se nedělat chyby a využívej tu techniku, kterou máš co to jde a nezkoumej podrobnosti.
Kamera co máš buď odpovídá Tvým finančním možnostem, pak toč s ní, nebo šetři a pořiď lepší. Obecně zvláště u elektroniky platí že za kvalitu se musí připlatit, výrobci nejsou blbí.
joeh (1358)|8.6.2013 22:29
- vladdo05 - Panasonic HC-V500 má veľmi malý, 1/5,8 palcový snímač. Navyše počet efekt. pixelov je len 1,3 mil., pričom fullHD záznam vyžaduje 2Mpx. Nečakaj zázraky ani pri dobrom svetle. Záber z izby je ale
moc divný aj na tie parametre. Nemal si troška zoom ? V slabom svetle nezoomuj, objektívu klesá svetlosť.
http://www.crutchfield.com/S-X5Snz6MaKIf/p_133HCV500M/Panasonic-HC-V500M.html#details-tab
joeh (1358)|8.6.2013 23:12
- ešte pre predstavu, krátka ukážka z mobilu / iPhone5 / - [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
vladdo05 (5)|9.6.2013 20:20
joeh:
celkom pekne, ostre to video,porovnatelne s kamerami. Ano,ten zaber z izby bol priblizeny, oki budem vediet
arkij:
ano, to druhe je priamo fotka. Dal som ju na porovnanie s videom preto, lebo su to takmer rovnake sceny za rovnakeho pocasia a rovnaky pocet megapixelov. Kamera je v MTF formate, fotka klasika jpg. A rozdiel obrovsky, ani len trochu sa to nepriblizuje k HD, vobec nie FULL HD. Ale to ze je efektivny pocet pixelov len 1,3 mil., tak to dost vysvetluje. Viem ze sa treba vela ucit, je to cela veda, tazsie ako fotografovanie, len som si chcel byt isty ci je vobec kamera v poriadku.))
Kutil71 (33)|10.6.2013 15:04
Tuto kameru ( Panasonic HC-V500 ) jsem si koupil koncem února na základě kladného hodnocení v časopisech d test, Video a Stereo a zahraničních testů. Ve výprodeji stála necelých 6000 Kč. Výsledky kvality obrazu mě příjemně překvapily a na základě shlédnutí natočených ukázek na TV LG LW4500 si ji koupili další 2 mojí známí. Kameru používám především venku k filmování sportovních událostí, např. fotbalových utkání, zde je k nezaplacení 50 násobný optický zoom.
Kvalita záznamu je za dobrého světla téměř výborná, s jemným prokreslením detailů a dobrou barevností, je srovnatelná s ukázkou uvedenou v předchozím příspěvku (iPhone5.mov). Při nižší úrovni světla se rychle ztrácejí detaily a začíná se objevovat šum, kvalita je jenom průměrná, ale přesto je video dobře pouzitelné. Při použití zoomu světelnost objektivu také výrazně klesá a tím se zhoršuje prokreslení detailů. Kamera je tedy vhodná především do přírody, kde prokreslením obrazu skutečně odpovídá FULL HD. Filmuji v manuálním režimu, kde je možné využít celé řady nastavení, mimo jiné je tam možné ovlivnit jas a kontrast obrazu, sytost barev obrazu a také mírně zvýšit ostrost. V posledních 3 letech je to moje pátá kamera ( v ceně do 10000 Kč), kterou jsem zkoušel a je bezkonkurečně nejlepší. Plusy: dobrá až velmi dobrá kvalita obrazu, výborný rozsah zoomu ( pro mě nutnost ), vynikající stabilizace obrazu, bohaté možnosti nastavení.
vladdo05 (5)|16.6.2013 12:50
To si ma potesil, ano ten 50 nasobny zoom je super, v prirode ani dalekohlad netreba))Chcem sa ta spytat, ako v manualnom rezime nastavis automaticke vyvazenie protisvetla?V automatike to robi samo.
Este jedna vec, niekedy, ked nabijem baterku, tak po zapnuti kamery mam zostavajuci stav len 30 min. Ked ju vyberiem a dam naspat, uz je ok, cca. 2 hodiny. Asi je tam nejaky pamatovy efekt.
Dik.
Kutil71 (33)|17.6.2013 15:26
V dotykovém menu jsem změnil ikony ovládání, přednastavené ( zatmívání, PRE-REC, videosvětlo) jsem nahradil ikonami Kompenzace protisvětla, Inteligentní kontrast, PRE-REC. Podle konkrétní situace potom měním uvedené režimy, např. inteligentní kontrast používám k zesvětlení velmi tmavých částí obrazu a zároveň potlačení přesvětlených částí ( fotbal na prudkém slunci a stín v části hřiště). Výsledek si předem můžu porovnat na displeji. Zlepšení prokreslení obrazu bývá většinou dobře patrné.
Někdy také zapínám Digital Cinema Colour ( TV příjmač podporuje xvYCC, mírně živější barvy) a další ( někdy je potřeba ručně zaostřit, nastavit vyvážení bílé ). Jindy třeba také nahrávám v plně automatickém režimu, zřídka zvolím nějaký scénický režim.
Dodaná plně nabitá baterie mi vystačí zhruba na 75 minut záznamu, se zobrazováním zbývající délky záznamu nemám problém.
flegmosk (2)|23.6.2013 23:14
Mam otazocku jak je to s displayami na kamerach v cenovej relacii 300-400Euro napr. Canon Legria HF R46 su natolko dobre ze je vidiet co natacate aj ked vam don svieti slnko? Zdochla nam totiz digi 8 od sony a fotrik s tim nataca hlavne v prirode cize potrebuje zoom aspon 20x a na starej kamere by bez hladacika asi nic nenatocil. Najst kameru s hladacikom a 20x zoomom je mam pocit nemozne. Bol som ochotny dokonca kupit ospevovany canon HF g10 co je trochu ina cenova kategoria , ale ten ma zoom len 10x. Prosim poradte pripadne potvrdte ze sa nemusim bat ze by som na display nic nevidel ked don svieti slnko a ak to tak je je Canon HF R46 ta spravna volba? dik.
joeh (1358)|23.6.2013 23:57
- 20x zoom má Canon HF G30 + oled monitor
flegmosk (2)|24.6.2013 12:30
to:joeh - No to je super az na tu cenu je to asi tak o 1000e viac jak by som chcel. Je pravda ze za digi 8 som dal svojho casu 40 000Sk, ale to som s nou mal velke plany a jak to fotrik zhrnul "natocil s tim par hurhajov (punkovich koncertov) a lezala mu v skrini". No vyrobcovia mi urobili pekny skrt cez rozpocet s tou absenciou hladacikov zjavne z toho spravili daco extra co maju len vyssie rady dakam by som ich za to kopol z vlastej skusenosti viem ze ked vytiahnem mobil a svieti silno slnko tak vidim na nom skoro nic zazivam tak trochu pocit bezradnosti lebo vyhodit prachi za nieco co nesplna moje zakladne kriteria ktore myslim ze niesu zas tak obrovske aby som za to mal dat 1300 ci 1400ecok. Nakoniec mozno dame opravit staru kameru a bude vybavene len ci to este dakto opravi a co to bude stat.
josefíka (651)|25.6.2013 21:40
flegmosk
s tím hledáčkem bych se již tak netrápil. Vím to z vlastní zkušenosti. Stačí monopod a točíš na LCD, proti slunci dáš sluneční clonu (stačí s papíru) a jde to také. Je to jen o zvyku. Je to z praxe, nedal jsem na hledáček dopustit. Vyzkoušej a uvidíš.
vladdo05 (5)|10.7.2013 20:23
Zacal som pouzivat castejsie na tej HC-V500 manualny rezim, je to lepsie, operacnych ikon by som ale privital aj 5))
Chcem sa opytat, da sa zmazat video z kamery cez pocitac? Je tam asi len read - only rezim.... zmazal som videa cez PC, ale nahlady mi nechce zmazat, asi len preformatovat kartu?
joeh (1358)|10.7.2013 21:21
- jasné, formát karty v kamere