Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Televizory (CRT, LCD, PDP): Propojení TV s domácím kinem

Neregistrovaný (0)|11.11.2012 00:23
Tazatel: Jura

Znění dotazu: Mám televizi Samsung UE40ES5500W a domácí kino SONY DAV-DZ231 (rv 2007). Domácí kino nemá žádné optické digitální audio vstupy, pouze HDMI na video a SCART na přenos zvuku. Když jsem kino propojit s TV, vše vypadalo nadějně, dokonce se mi i v AllShare TV a DK spárovaly, že stačí používat ovladač k TV na všechno ... ale problém nastal ve chvíli, když jsem si pustil film z externího harddisku / flashky. S přenosem zvuku z tv vysílání není žádný problém, ale zvuk z filmů/hudby z externího harddisku nemohu do toho domácího kina dostat. Chtěl bych se zeptat, jestli existuje způsob, jak tenhle problém vyřešit, jestli je nějaká chyba v propojení a je třeba koupit nějaký kabel/převaděč ... nebo jestli je třeba chyba v nastavení (což si nemyslím, prohledal jsem v TV i DK snad všechna možná nastavení) a nebo jestli je zde jistá věková bariéra, přes kterou se nedostanu (což se mi nechce zdát, znám lidi, co mají propojené nejmodernější přístroje s 20 let starými zesilovači apod.).

Předem děkuji za každou radu, s pozdravem Jura.
vivid.sk (11472)|11.11.2012 01:23
[QUOTE] jestli existuje způsob, jak tenhle problém vyřeši[/QUOTE]
Existuje. Kup si normalny AVR + repro. Kazdy tyzden tu pisem (aj dnes v inom vlakne) ze nekupuj si AIO, je to cesta do pekiel a neprejde mesiac a zasa podobne vlakno s rovnakym problemom.

[QUOTE] jistá věková bariéra[/QUOTE]
Nie je to vekovou barierou. Je to chybou pri vybere a kupe takejto hovadiny bez jedineho digitalneho vstupu (pre konkretny pripad, mam AVR z roku 2002 a mam tam tak optiku ako coax SPDIF zopar vstupov. AVR moze este dlhe roky fungovat v kombinacii elektroniky (STB, TV, MMC ...), kde tieto vystupy su).


P.S. este taketo riesenie existuje:
http://www.ebay.co.uk/itm/Dolby-Digital-DTS-AC3-Optical-to-5-1-Analog-Audio-Gear-Sound-Decoder-SPDIF-RCA-/260890198059
Jura. (0)|11.11.2012 10:46
[QUOTE=vivid.sk;431397]Existuje. Kup si normalny AVR + repro. Kazdy tyzden tu pisem (aj dnes v inom vlakne) ze nekupuj si AIO, je to cesta do pekiel a neprejde mesiac a zasa podobne vlakno s rovnakym problemom.


To je mi samozřejmě jasné, že AV Receiver a k tomu repro je nejlepší možná volba, ale pár let zpět se tak prostě neuvažovalo, to domácí kino jsem ani nekupoval já, ale teď nám doma leží a chtěl bych ho nějak zužitkovat (přeci jen po zvukové stránce je velmi kvalitní) a jít do AV Receiveru s 5.1 repro, to je otázka tak minimálně 15-20 tisíc a na to opravdu nemám. Spíš hledám nějaký způsob, jak to vyřešit. Výstupy ze SCARTu na TV zřejmě nemají audio výstupy z externích zdrojů, jako je právě HDD (příjde mi to divné, ale asi to tak bude...), HDMI nejspíš zvuk vůbec nebere ... ale z digitálního optického audio výstupu TV by podle mě mělo být všechno OK ... tak jestli by problém řešil nějaký ten dekodér jak jsi posílal (akorát něco podobného nemůžu najít nikde v českých obchodech, nevíš jestli to je u nás vůbec k prodeji?) ... propojení by bylo asi zajímavy - z TV optickým do dekodéru, z něj 6x cinch s koncovkou SCARTu a pak teprve do kina, to by mě zajímalo, jakej by byl výsledek ... :)
vivid.sk (11472)|11.11.2012 11:45
[QUOTE=;431418] ale pár let zpět se tak prostě neuvažovalo[/QUOTE]
Uvazovalo. Stale sa tak uvazovalo (svet dlhe roky pozna komponenty, uz z cias sterea), az nejaky vyrobca vymyslel AIO, krabicku pre vsetko. Nie je vsetko zlato, co sa blysti.


[QUOTE=;431418] ....ale teď nám doma leží a chtěl bych ho nějak zužitkovat...[/QUOTE]
To je presne to, co pisem dokola .....

Kino ma analogovy cinch vstup (aspon predpokladam), skus pohladat aspon stereo toslink->RCA prevodnik. Upozornujem, ze prevodnik musi mat DD a DTS dekoder, inak ti filmy nepojdu.


[QUOTE=;431418]do AV Receiveru s 5.1 repro, to je otázka tak minimálně 15-20 tisíc[/QUOTE]
To nemusi byt pravda. Dnes zozenies AVR z druhej ruky za par tisic kc (dokoca by som to riesenie uprednostnil pred prevodnikom). Ludia sa zbavuku starsich AVR bez HDMI a aj slusne stroje kupis za facku.
.Jura. (0)|11.11.2012 12:18
Díky za rady ...

1) já bych samozřejmě také raději preferoval koupi AV Receiveru z druhé ruky, vím že se dají sehnat za slušnou cenu v dobrém stavu, ale k tomu bych potřeboval taky dalších 5 repráků + subwoofer a tohle při troše kvality výjde na cca 10 tisíc a jsme opět u toho. A repráky z domácího kina nejspíš použít nemohu, protože mají atypické koncovky určené do toho DK (jestli jde tohle nějak vyřešit, netuším).

2) ad "Uvazovalo. Stale sa tak uvazovalo" ... špatně jsem to napsal, technika rozhodně šla už iks let dopředu v tomhle ohledu, ale já to myslel tak, že mí rodiče při koupi DK o tomhle neuvažovali, navíc před těmi cca 6-7 lety byl hlavním důvodem koupě DVD přehrávač, ale aby se nekupoval "jen" dvd přehrávač, tak se koupilo rovnou domácí kino s více než solidním zvukem ... doba šla samozřejmě dopředu a dnes mi doma leží nevyužívané DK, stará divka přehrávám v komplu -> obraz jde přes HDMI do TV, jinak převážnym zdrojem filmů je zmíněný externí hadr ... a právě se snažím nějak zužitkovat to domácí kino.

3) Kupovat dekodér kvůli dvoukanálovému zvuku určitě nebudu, právě mi šlo o komplet 5.1 převod, zda-li je to možné. Má televize nemá úplně špatný zvuk, ale chtěl jsem zužitkovat to kino a když už bych tahal po celém pokoju 6 beden, tak bych požadoval vícekanálový zvuk, bohužel.

Netušíte náhodou, jestli by k těm reprákům nešly zakoupit obyč kabely a dalo se to spárovat s AVR?? Repráky mají zezadu takové ty capky, do kterých přicvaknete odhalené dráty ... na druhé konci jak jsem psal atypická koncovka do DK SONY.
vivid.sk (11472)|11.11.2012 12:39
[QUOTE=;431432]A repráky z domácího kina nejspíš použít nemohu, protože mají atypické koncovky určené do toho DK [/QUOTE]

Mozes (ale budu hrat na prd, lebo pri AIO sa najvaic setri na reprakoch). Koncovky neries. Do AVR zapojis hole kable a priskrutkujes (obdobne ako pri repro). Problem vidim len zo zapojenim subwoofera.
Neregistrovaný (0)|11.11.2012 12:57
vivid.sk:

"budou hrát na prd" ... myslíš, že alespoň tak, jak hrály normal s domácím kinem? Jestli ano, tak spokojenost, do prostoru 2x3 metru, ktery uzavírají, není potřeba extra kvalita. Je mi jasné, že repráky z těchto sestav nejsou nic extra, ale na zážitek z filmu to stačí ;)

... co se kabelů týče, tak myslíš, že by stačilo z těch původních kabelů odstřihnout tu koncovku do DK, u konce strhat umělohmotnej obal a ty drátky přiškrtit v zesilovači? Nebo bych musel koupit reprokabely ( http://www.mall.cz/repro/ ) ?? Kdyby tohle šlo a problém byl jen v subwooferu, ten bych ještě byl ochotnej koupit za nějakou rozumnou cenu, jak říkám, do toho prostoru není potřeba dělo, ktery bude trhat omítky ;)

Jinak ještě dotaz ohledně případného propojení AVR s TV ... kdybych šel dejme tomu do tohohle AVR ( http://elektro.aukro.cz/sony-str-db780-qs-avr-5-1-5x100w-zaruka-i2778607397.html ), tak jak bych jej musel propojit s TV (vstupy/výstupy mé TV = http://www.hdtvtest.co.uk/image/hdtv/Samsung-UE40ES5500/rear-connections.jpg ), aby bylo vše bez problémů?? (hlavně co se týče těch filmů z ex. HDD) A byla by funkčnost zaručená? Omlouvám se, jestli se nějak blbě ptám, ale jsem v tomto ohledu laik.
vivid.sk (11472)|11.11.2012 13:07
[QUOTE=;431440]myslíš, že alespoň tak, jak hrály normal s domácím kinem[/QUOTE] :D
No budu hrat urcite lepsie (v zavislosti od kvality AVR), ale z celkoveho hladiska na prd (oproti realnym bedniam).


[QUOTE=;431440]do prostoru 2x3 metru, ktery uzavírají, není potřeba extra kvalita[/QUOTE]
Paci sa mi, ako vies pekne vsetko obhajit :)). Samozrejme, kazdy ma tu "svoju" pravdu. Ale to na veci nic nemeni, podme dalej....



[QUOTE=;431440] u konce strhat umělohmotnej obal a ty drátky přiškrtit v zesilovači?[/QUOTE]
presne tak, odcvaknes kable, oblankujes konce vodicov a jednoducho priskrutkujes do svoriek na AVR.

Co sa tyka subwooferu, predpokladam, ze zosilnovac je vovnutri, takze ide len o pasivny reprak (to je len predpoklad, nevidel som schemu).
Pri troche snahy by si vedel zohnat aj AVR, ktory ma vystup pre pasivny AVR, tusim to robi Samsung, kolega v praci prave nieco podobne riesil (odislo AIO, chcel pouzit len povodne repro).

[QUOTE=;431440]tak jak bych jej musel propojit s TV[/QUOTE]
Z TV to prepojis optikou. Ako vidis na zadnej strane, digitalnych vstupov ma ten AVR dostatocne.

Pred kupou si este ujasni, ako chces pripajat ostatne zdroje signalu do TV.
.Jura.. (0)|11.11.2012 14:06
1) ad repro ... Tak to je hlavní ... podívej, já si jsem samozřejmě vědom, že se nejedná o extra kvalitní reproduktory, přeci jen to ani není možné, když celá sestava DK přišla na 9 tisíc, dneska by byla za cca 2-3 ... a relativně obyčejné repráky 5.1 stojí kolem 7 litrů. Ale beru to z toho pohledu, že na ten prostor mi ty repráky vždycky více než stačily a pokud bych je takhle všechny nějakým způsobem zprovoznil, momentálně bych byl spokojen. Přeci jen jsem ještě nevýdělečný student a opravdu nemám na to investovat do takových věcí, jako jsou repráky (stačí to, že jsem skoro všechny našetřeny peníze vrazil do nové TV :) ). Ale scénář, že koupí AV Receiveru bych dočasně zprovoznil tohle a třeba za 10 let ve vlastním bytě bych pak investoval "jen" do repráků (počítám, že by AVR měl vydržet a jak jsi sám psal, u takových věcí s kompatibilitou problém snad nebude ... a co se výkonnosti týče, ten zmíněný SONY by taky mohl stačit na pár let).

2) ad subwoofer ... Taky si myslím, že se jedná pouze o pasivní subwoofer a zesilovač je vevnitř. A AVR se zesilovačem, kde by stačil pasivní subwoofer jsem nenašel, ale třeba takový ( http://www.czc.cz/pioneer-s-21w-subwoofer/102056/produkt?q-c-0-f_2025863=sSubwoofer&q-category-id=amteh1686cg8qanq3mdi94kci5 ) by mi bohatě stačil a jet by měl podle mě taky bez problémů...

3) "Pred kupou si este ujasni, ako chces pripajat ostatne zdroje signalu do TV." ... co mám do TV připojeno, tak akorát PC přes HDMI, resp. noťas (když mám propojenou TV s noťasem, tak mi jde zvuk i obraz do TV, takže by to teoreticky taky mělo jít přes ten AVR do repráků ... PC mi přes HDMI nepřenáší zvuk do TV, pouze obraz a nedokázal jsem přijít na příčinu, každopádně mám vše na externím hadru, kterej je jedno, jestli připojím k PC nebo NB a když jde zvuk z NB, neřešil jsem to dál :) ). Dál k té TV připojuji jedině ten externí harddisk, ale to taky moc často ne, spíš jdu tu cestu HDD ->(USB 3.0)-> notebook ->(HDMI)-> TV ... Zdroj TV vysílání mám klasicky anténou, žádné set-top-boxy ze satelitů apod. nemám ... jediné, by šlo dál do TV je právě ten AV Receiver ... nic dalšího neplánuji připojovat k TV. Jak jsem říkal, v tomhle jsem laik a jsem rád za každou odbornější radu ;)
vivid.sk (11472)|11.11.2012 14:20
3) TV a AVR prepojis optikou. Pojdu ti filmy (multikanalovo), takisto vysielanie z interneho tunera. Coho sa vsak trosku obavam je ten notebook. Vzhladom k tomu, ze AVR nema HDMI, mozes to prepojit z notebooku cez SPDIF (ak ma) alebo bude posielany zvuk z TV.
Obavam sa vsak, ze TV ti neposle von multikanalovy vystup.
Neviem preco je to tak, uz som tento problem videl viackrat tu na fore (a moja TV to robi presne tak isto, cize posiela von len stereo PCM).

Ako si doteraz riesil zvuk z notebooku, pokial ti nefunguje audio (to by mozno vyriesit slo, ale to je na dalsiu diskusiu)?
..Jura. (0)|11.11.2012 14:32
Takže chápu to správně, že když si pořídím např. http://www.alza.cz/propojovaci-opticky-audio-kabel-d94920.htm na propojení TV s AVR, do AVR nahážu "odšmikany" káblíky z repráků DK, mělo by to v pohodě jet vícekánálově i na ty filmy z externího hadru připojenýho k TV??

Jinak co se týče zvuku z NB, tak asi takhle ... když propojím přes HDMI televizu s noťasem, tak mi na noťasu vyskočí "VIDEO / AUDIO OUTPUT HDMI" ... a veškerá činnost, co dělám na noťasu se se zvukem i obrazem odehrává v TV, na noťasu je jen obraz. Víc sem neřešil a ani jsem k tomu neměl jaksi důvod. A co se týče propojení PC - TV přes HDMI, tam se mi podařilo dostat do TV pouze obraz a tam už jsem řešil, jak tam dostat i zvuk (přes nastavení zvukové karty, povolení externího reproduktoru a já nevím co všechno), ale nepodařilo se mi to. Každopádně kdyby byl problém, že by mi z noťasu do TV šel zvuk do repráků pouze dvoukanálovej, tak by mi to zas tak nevadilo, protože mám doma třímetrovou USB 3.0 prodlužku, takže bych přes tohle propojil nastálo externí hadr jak k televizi, tak i k PC/NB a přehrával si ty filmy pouze cestou HDD->TV. Proto mi jde hlavně o přenos zvuku z TV do repráků při připojení HDD ;)
vivid.sk (11472)|11.11.2012 14:37
to nieje dobry kabel. Takyto potrebujes:
http://www.alza.cz/propojovaci-opticky-audio-kabel-d46181.htm
Inak to pojde (samozrejme, este treba poriesit ten sub.)

Co sa tyka zvuku na notebooku, urcite by to malo ist rozbehat, staci prehodit standardny zvukovy vystup ("virtualna zvukovka") na tu, ktora sa zjavila.

Samozrejme, ak ti to TV neposle dalej, nic s tym nespravis. Su vsak zvukovky do NTB, ktorych vystupom je SPDIF. Tym ziskas multikanalovy vystup aj z PC. Pripadne prehodnotit kupu nejakeho AVR s HDMI vstupmi (zial bude asi drahsi, ale novsi).

To uz vsak necham na teba, ako sa rozhodnes, spocitaj si, co sa ti viac oplati. Z dlhodobeho hladiska je lepsie vyberat AVR s HDMI vstupmi.
..Jura.. (0)|11.11.2012 15:19
No co se dívám, tak AV Receivery s HDMI jsou už za pěknou pálku, to si dovolit nemůžu. Kdybych měl jít do koupi, tak co jsem projel aukro a bazoš, tak buď tu SONY co jsem posílal nebo možná ještě spíš Pioneer ( http://aukro.cz/av-receiver-pioneer-vsx-d510-s-dal-o-5-1-dts-i2774647998.html ), co myslíš? S tím, že do budoucna by bylo praktičtější AVR s HDMI beze sporu souhlasím, ale zase TV jsem kupoval na iks let, u AVR je přeci jen primární zvuk a na ten jsou např. u toho Pioneeru dostatečně moderní vstupy (optický digitální), domnívám se správně? A HDD->TV->AVR->repro by snad mohlo být "in" i za 10 let xD . Přeci jen bych raději koupil momentálně za rozumnou cenu na řekněme následujících 5 let než nyní koupit moderní, dost drahej, ale přesto z druhé ruky ... a za 10 let ho pak měnit, že z nějakých důvodů nevyhovoval, jestli rozumíš ;) Se subwooferem bych to pořešil asi tak, jak jsem psal (a to koupí např. http://www.czc.cz/pioneer-s-21w-subwoofer/102056/produkt?q-c-0-f_2025863=sSubwoofer&q-category-id=amteh1686cg8qanq3mdi94kci5 ) ... jestli by se tohle všechno dalo nějak zkombinovat (TV, starší AVR, 4+1 starší repráky z DK, novej subwoofer), aby to bylo plně funkční, stačilo by mi to na pár let k plné spokojenosti :)