Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Výber MMC pro nahrávání TV obsahu.

Trocader (3)|4.11.2012 10:15
Dobrý den,
mám pravděpodobně dotazy úplně mimo mísu, protože po celodenním procházení internetu jsem nenašel jedion diskuzi, kde by se někdo ptal na to samé.

Chci si doma zařídit domácí síť s NASem a nejspíše multimediálním centrem, ale nemám mezi známými nikoho, od koho bych se mohl přiučit, podívat se, jak to funguje v praxi. Včera jsem si ještě myslel, že potřebuji jenom NAS, teď už chápu, že MMC je asi taky nutné. Hodně věcí jsem si přečetl, ale některé detaily mi nejsou jasné.

Dotazy:

1) MMC potřebuji pro přehrávání filmů z NASu. Panasonic Viera to možná zvládne i bez MMC, ale nemusí to být stoprocentní. (je to tak?)

2) Nemám k televizi rekordér! Mám si prostě koupit HDD rekordér od Panasonicu? Nebo radši MMC s rekordérem? Co vlastně umí MMC s rekordérem? Zaznamená mi TV obsah do NASu? Tak aby v NASu současně byl i další sdílený obsah? A v jakém formátu?

Omlouvám se předem všem, které moje laické dotazy přivedly k nepříčetnosti a díky za odpovědi!
KamilZ (10277)|4.11.2012 12:16
Ad 1) Ano, je to tak. TV to sice "nějak" zvládne za předpokladu, že daný NAS má v sobě DLNA server, ale ideální to rozhodně není. Více info viz třeba https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/32391-Jak-ulozit-video-nahrane-z-LED-TV-na-ExtHDD-do-PC?p=415150&viewfull=1#post415150

Ad 2) Jenom ne HDD rekordér! Tohle je již překonané zařízení s velmi omezenými možnostmi a většinou šifrovaným nahráváním. Je to uzavřený systém, většinou z něj nahrávku nedostaneš, mimo vypálení (případně některé Panasonicy po jednom). Žádný vývoj už není. Jsi jmezen na HDD od výrobce, který při poruše budeš těžko shánět (musíš tam dát identický).
Cesta MMC s nahráváním je rozumná, lepší pro nahrávání je ale namakanější settopbox.. Jestli najdeš MMC, které bude moci uživatelky připojit sítové disky z NAS a nahrávat na něj netuším a vzhledem k charakteru Tvých dotazů nepředpokládám, že si s tím budeš hrát v příkazové řádce Linuxu.

Ještě k nahrávání - nevím, jestli si správně pochopil funkci MMC s nahráváním, tak pro jistotu: není to tak, že Ti nahrává to, co běží v TV. Má to svůj vlastní DVB T/C tuner. U DVB-T není problém, ale u DVB-C potřebuješ tím pádem dvě karty a dva CI moduly (jeden pro TV, druhý do MMC). Největší výběr je v MMC s DVB-T, v DVB-C je to slabší, tam už se většinou bere satelitní přijímač (DVB-S) s možností osazení i DVB-C tuneru a nahráváním. Ale to zase není to pravé MMC. Šel bych tedy cestou:
- pokud máš DVB-T, tak si kup MMC s interním HDD a nahráváním (např. Xtreamer SW3, Prodigy)
- pokud máš DVB-S, tak si kup jednoduchý MMC bez nahrávání a bez HDD a k tomu DVB-S přijímač s nahráváním (když to bude Linuxový, tak jde přímo nastavit nahrávání na NAS, ale to by Ti asi někdo musel udělat)
- pokud máš DVB-C, tak v podstatě také platí předchozí bod (DVB-S), ale nebudeš mít takový výběr, protože zase tolik zařízení nahrávajících DVB-C není, více info zde https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/32984-Nahravanie-z-DVB-C?p=424110&viewfull=1#post424110 a https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/32678-Zamyslenie-ohadom-multimedialnych-centier-a-niekoko-otazok-na-pouzivateov (pokud máš DVB-C, tak si to fakt přečti)

Platí, že pro nahrávání je nejlepší settopbox s DVB-T/C/S tunery. Mají to zmáknuté, v MMC to ještě občas drhne.

Ale udělal jsi mi radost, jdeš správným směrem (TV + MMC + NAS), to se tady hned tak nevidí. Takže teď kápni božskou, jaký máš zdroj signálu :-)
Trocader (3)|4.11.2012 14:19
Díky moc za detailní odpověď. Já mám jenom klasickou pozemní anténu, tedy DVB-T. Nedokázal jsem právě najít odpověď, jak je hodnocen HDD rekordér versus MMC.

Všude se také píše jenom, co všechno ta multimediální centra umí přehrát, ale už ne, jakým způsobem nahrávají. Ještě mě trochu zajímá formát, do jakého se to ukládá, ale to zas není tak důležité a asi se to bude lišit kus od kusu.

Původně jsem myslel, že pro opravdovou flexibilitu by mělo být možné nahrát pořad z TV na NAS tak, aby pak byl přístupný i na PC/NTB, ale to je asi zbytěčné. Takže výsledný model sítě je asi takový, že z NASu přes MMC přehrávám multimédia získaná z internetu, RIPováním apod. a z MMC filmy nahrané z DVB-T. To, co si nahraju do MMC, si nepřehraju třeba na notebooku, ale zase jen v TV. (?)
KamilZ (10277)|4.11.2012 14:44
Většinou se nahrává přímo TS (Transport Stream), ale může se to zařízení od zařízení lišit, musíš si pak projít manuály. Ještě upozornění - některé zařízení mohou nahrávku kódovat (jde pak přehrát pouze v tom zařízení), takže pozor, pročíst recenze u vyhlédnutého modelu (tohle naopak v manuálu nebývá :-) ).

Doporučil bych koupit něco novějšího (primitivně to většinou poznáš podle toho, že má rozhraní HDMI 1.4a), protože starší typy MMC mají hodně pomalý přístup na disk (klidně pouze 2-3 MB/s). Jestli tam budeš chtít přistupovat po síti a přetahovat nahrávky na NAS, tak by jsi se z toho brzy zbláznil. Ono to i tak žádná extra rychlost nebude.
Trocader (3)|4.11.2012 14:51
Dobře, tak už v tom začínám mít aspoň trochu pořádek. Ještě jednou díky za všechny odpovědi a odkazy!
LK7R (21)|15.11.2012 21:35
Mohu se optat co jsi nakonec pořídil? Sháním zařízení na které bych mohl každodenně nahrávat vybrané pořady a v případě potřeby je stáhnout do PC a stříhat z nich požadované reportáže. Je o zpravodajství takže potřebuji, aby měl přístroj 2x DVB-T tuner a měl by umět nahrávat dva multiplexy najednou ve stejný čas. Sledování nahrávaného obsahu v reálném čase není nutné. Našel jsem EMTEC Movie Cube D850H který by to měl umět, jen nevím jestli se dá naprogramovat na opakované nahrávání (každý den nahrávej od - do program1,2,3,...N).
Díky
longmatys (48)|16.1.2013 13:02
Upozorňuji, že Xtreamer Prodigy (Platí i pro sidewinder 3, který je dle sw totožný) je v aktuálním firmware 4.0 velmi nedoladěný, co se týče funkcí DVB-T. Stačí si vyhledat na tomto fóru problémy uživatelů.

Rozhodně ho nedoporučuji!
matobo (4)|16.1.2013 18:27
Prave Xtreamer Prodigy Black som si chcel kupit na: prehravanie hudby, zaznam DVB-T programov a prehravanie filmov z NASu. Ale uz som si to asi rozmyslel. Po tom, co som si precital na forach to asi nebudem riskovat.
Teraz zvazujem nejake HTPC (nieco ako ZOTAC ZBOX SD-ID13) + XBMC na Linuxe (pripadne Windows) + dialkove + DVB-T USB prijmac. XBMC v najnovsej verzii vraj uz nejako podporuje DVB-T, ale zatial je to len v plienkach. Ale je to vyvyjana platforma, stale sa na nej robi, existuje mnozstvo pluginov. DVB-T mozno nebudem mat hned, ale pockam si. Zatial mam problem najst vhodny HW (doska+CPU+GPU+RAM, boot by mozno stacil z USB, lebo data mam na NASe). Chcel by som sa zmestit do ceny 150E za vsetok HW. XBMC je zadarmo.