Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE32C6620 a velikost obrazu

Vlada165 (62)|27.10.2012 17:18
Ahoj

Na této Tv mne docela "irituje" ;-), že obraz z HDMI (satelitu) je sice vidět celý, ale má větší levý černý okraj, takže po každém zapnutí TV musím obraz posouvat dálkovým ovládáním trochu doleva,
čímž se dostane doprostřed a nemá po stranách černé okraje žádné.

Ještě víc mi ale vadí, že "pozemní" (DVB-T) obraz je oproti satelitu kolem dokola oříznutý alespoň o 1 cm a není tedy vidět úplně celý.
(dobře je to vidět třeba na ČT24, nebo zprávách na Nově, kolik je z obrazu oříznuto)

Netroufám si lézt do servisního menu úplně zbytečně, že už mám vyzkoušeno, že i když se tam jen podívá (a nic nemění),
tak to úplně vše v televizi nastaví na defaulní hodnoty, mám toho nastaveno podle sebe opravdu hodně,
a nechci tedy do SM lézt zbytečně, ale jen pokud by to opravdu mělo smysl ...

Nevíte tedy prosím někdo, jestli se dá v sevisním menu trvale posunout ten obraz z HDMI o "1 krok" doleva
a u DVB-T nastavit, aby se obraz zobrazil také úplně celý a ne oříznutý a zároveň kde, pokud by to nebylo vidět na první poket ???
V tomto "zlatá" stará CRT Orava, kde se v SM nastavilo vše a nic dalšího to nerozházelo ... ;-)

(jinak cca 8 minut po zapnutí mi vždy zmizí signál z HDMI, po chvíli zase naskočí, ale pokud už mám dálkovým ovládáním posunutý ten obraz doleva,
tak to tím zase skočí zpátky, což jsem ještě nezjistil, jestli to dělá satelit, anebo televize, obojí už mám 2 roky a je to také celkem nepříjemné)

Děkuju ...
vivid.sk (11472)|27.10.2012 17:41
[QUOTE=Vlada165;429855]Ještě víc mi ale vadí, že "pozemní" (DVB-T) obraz je oproti satelitu kolem dokola oříznutý alespoň o 1 cm a není tedy vidět úplně celý.[/QUOTE]
Ano, je to tak. Tato "funkcionalita" sa vola overscan a neda sa pri internom tuneri vypnut (neviem preco, uz na mojom TV som to nikde nenasiel).

Co sa tyka signalu z HDMI, urcite by mal byt korektne zobrazeny 1:1 (mam to odskusane) - neviem ako pri novsich modeloch, no nepredpokladam tam rozdiel.
Skus pozriet nastavenia zdroja, taktiez skontroluj nastavenia TV. Cez Tools na DO by si mal mat nastavene "Just Scan" (pripadne obdobne).
Vlada165 (62)|27.10.2012 18:22
Moc nechápu, k čemu je ten overscan u dnešních LCD televizí dobrý, když tu klidně může být ten obraz vidět úplně celý, i když je pravda, že někdy působí trochu rušivě takových těch (cca 5) bílých proužků v horní části obrazu (to jsou nějaká data, nebo k čemu to je ???) - spíš mohli klidně dát do menu, aby si to každý roztáhl, jak potřebuje a hlavně si to televize pamatovala i po vypnutí ...

V HDMI (satelitu) to funguje s overscanem i bez (podle nastavení), i třeba 4:3 se dá nastavit, jestli se má zobrazovat celý, nebo celá šířka a vršek i spodek oříznout, nebo takový "kompromis", že je vidět (nedeformovaný) až po logo a po stranách má černé proužky, ale na interním tuneru to jde jen s tím overscanem a nikdy není vidět obraz celý ...

Zkoušel už jsem všechna nastavení, nic podobného jako "Just Scan" nikde není, tak opravdu nevím a jediná možnost je (možná) to servisní menu ...
vivid.sk (11472)|27.10.2012 18:59
[QUOTE=Vlada165;429860]k čemu je ten overscan u dnešních LCD televizí dobrý[/QUOTE]
Historicke dovody. Dobry nieje k nicomu, ale ked si pozries starsie archivne zaznamy, casto obraz nieje vyplneny uplne. Preto je urcitym kompromisom nejaky ten centimeter z kazdej strany odstrihnut a mat obraz vzdy na celu obrazovku.

Ja s tym prirodzene nesuhlasim, ale logicke dovody to ma. Napriklad na Panasonic TV sa to da zapnut/vypnut v menu, bez ohladu na zdroj. Pri samsungu vies zobrazit 1:1 len pri externom zdroji, pri internom tuneri prichadza k overscanu vzdy* - v menu to nikde nieje. Vzhladom k tomu, ze interny tuner primarne nepouzivam, nepatral som, ci to ide/nejde zapnut v SM.

* Teraz som preveril, ze sa to tyka len SD kanalov. Pri HD zdroji 1080i, overcan nieje aplikovany (cize je to bez scalingu). Da sa vsak aplikovat podobne ako pri inych HDMI zdrojoch. Tools/velkost obrazu.

Pokial v tejto suvislosti prides na nejake riesenie, daj vediet, mozno to niektoremu z majitelov pomoze.
luiz (214)|27.10.2012 20:29
[QUOTE=Vlada165;429855]Na této Tv mne docela "irituje" ;-), že obraz z HDMI (satelitu) je sice vidět celý, ale má větší levý černý okraj, takže po každém zapnutí TV musím obraz posouvat dálkovým ovládáním trochu doleva,
čímž se dostane doprostřed a nemá po stranách černé okraje žádné.[/QUOTE]
Zkus změnit na satelitu výstupní rozlišení (nepíšeš, jaké máš teď nastaveno).
Vlada165 (62)|28.10.2012 13:19
Ze satelitu pouštím do TV (trvale) 1080i - Vantage 8000 dobře resampluje SD programy, takže kvalita s těmi pozemními se vůbec nedá srovnat a asi to dělá i určitě vyšší datový tok ze satelitu.
Bohužel už 2 roky nemohu sehnat práci, takže teď odmítám platit Skylinku to "výpalné" a brzy tak přijdu o CS-Link - proto mi teď tolik vadí ten overscan a mnohem horší kvalita pozemních stanic ... :-(
V okolí Litvínova bohužel zatím nechytnu Multiplex 4 (Samsung doufám mpg4 umí a snad by to mělo stačit), takže nemohu zkusit, jak je to tady s tím overscanem,
ale pokud bych na něco přišel, tak dám určitě vědět ...

I ze satelitu (teď přesně nevím při jakém nastavení v TV) je tan overscan jen u SD programů a u HD není, ale mám to nastaveno tak, že ho nemám ani u SD programů a to samé bych chtěl docílit právě i u tuneru ze Samsungu, jenom tak vědět jak ... ;-(
Vlada165 (62)|20.11.2012 22:45
Tak už konečně také chytnu multiplex 4 z Rakovníka (akorát dnes a v neděli měl vysílač asi nějakou poruchu), takže už jsem konečně mohl zkusit i 2 pozemní HD programy.
Ten overscan jsem zjistil, že tedy jde vypnout opravdu jen u HD programů volbou "přizpůsobit obrazovce" a u SD programů je (bohužel) tato volba neativní
- království za to, kdyby někdo věděl, jak vypnout i u SD programů, kterých je (samozřejmě) většina ... ;-(
Vlada165 (62)|20.11.2012 23:47
Tak jsem trochu googlil ale bohužel neumím zas tak dobře anglicky, abych se zeptal přímo v té diskusi a na Samygo si momentálně netroufám (když teď nemám práci, tak by se mi zvlášť nehodilo si ještě "trvale uspat televizi"...), ale jestli jsem dobře pochopil, tak něco takového už (asi) existuje pro B sérii - není tu prosím někdo chytřejší, kdo by to dokázal nějak zužitkovat i u C řady, pokud se to tedy vůbec týká overscanu i u SD obrazu ??? Děkuju ...

http://forum.samygo.tv/viewtopic.php?f=5&t=1211&hilit=overscan
Vlada165 (62)|14.10.2013 00:41
Ahoj - nepřišel už prosím náhodou někdo na to, jak by se dal vypnout ten overscan i u SD programů z DVB-T (tedy u interního tuneru) ?

Děkuju ...
vivid.sk (11472)|14.10.2013 00:43
[QUOTE=Vlada165;469417] jak by se dal vypnout ten overscan i u SD programů[/QUOTE]
Pokial sa nic nezmenilo, tak to nevypnes. Zial.
Vlada165 (62)|14.10.2013 00:51
Tak to není moc příjemná zpráva - v satelitu mi bohužel odešly oba 2 tunery (nový satelit a ani jeho opravu si dovolit nemohu),
a momentálně (co přestala vysílat nova v HD) už u nás jdou chytit jen pozemní SD programy a dost mi vadí ten kus obrazu, co tam takto chybí
- to opravdu nechápu, proč to Samsung nedovolí vypínat i "standardně" a tedy normálně z menu ... :-(
vivid.sk (11472)|14.10.2013 01:06
To nechapem ani ja. V kazdom pripade - novy satelit snad mozes reklamovat.