Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Pozor na kvalitu anténního kabelu!

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2004
    Příspěvků
    40

    Chci se jen podělit o zkušenost, která může být někomu užitečná.
    Mám doma (Brno) kabelovou TV + internet od spol. UPC.
    V počítači mám TV kartu AverTV Studio 203.
    Měl jsem na počítači poměrně nekvalitní obraz televize (nezávisle na použitém programu pro sledování TV). Hodně barevných skvrn a vlnek.
    Měl jsem, kvůli opravě s tímto přímo nesouvisející, doma technika z UPC.
    Poptal jsem se ho, co může stát za nekvalitou obrazu na mém PC. Proměřil nejdříve sílu signálu (decibely) na konci anténního kabelu, který táhnu od zásuvky UPC k počítači. To bylo v pořádku.
    Já jsem si předtím myslel, že to může být právě buď slabým nebo naopak - v kabelovkách se to občas stává - přebuzeným signálem. Podezříval jsem také tu TV kartu, že je možná nekvalitní, přestože byla celkem drahá. Anténní koax od zásuvky UPC k počítači jsem nepodezříval, protože to byl originál koupený kabel z obchodu (asi jen 3-metrový) a nebyl nepřiměřeně levný, tak jsem mu celkem věřil.
    Technik z UPC měl u sebe svůj anténní káblík a tím jsme na zkoušku nahradili ten můj. No a co byste řekli? Obraz jako víno!!!
    Prý, co to mám za kabel. Tak jsem mu řekl, že origoš z obchodu a on, že se tedy už nediví. Že to je normální. V běžných obchoďácích prý prodávají "v igelitu balené" pěkné šmejdy. Takové kabely prý mají velmi ŠPATNĚ UDĚLANÁ STÍNĚNÍ. Nejlépe prý ve specializovaném obchodu podle rady koupit co nejlepší kabel a také konektory a pak si to doma spojit sám.
    Takže pozor na kvalitu anténního kabelu! Obraz TV může být velmi hezký i
    na monitoru počítače a jediné co tomu brání může být taková prkotina, jako je kabel, přestože koupený a nepoškozený "origoš".
    Koupil jsem nový kabel a je to paráda
    Mimochodem ještě info: hodně ten TV signál (a tím obraz) ruší FM rádio. Ze zásuvky kabelovky vedu k počítači dva koaxy. Jeden TV a jeden FM rádio. Na kvalitě obrazu je znát, pokud u zásuvky kabelovky vytáhnu ten konektor FM rádia. Při nahrávání pořadu z TV na disk vždy koax FM rádia ze zásuvky vytahuju.
    HTH
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    76

    Citace Původně odesláno od Kodl
    Koupil jsem nový kabel a je to paráda
    And the winner is ..... ? Jaký jsi teda nakonec koupil kabel? Něco prefabrikovaného, nebo sis to pájel sám?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    to EGO42:
    Ty o koax kabelech toho moc nevíš, viď ?
    V odborné prodejně stačí říci, že chceš kvalitní koax - oni ti prodají kabel, který používají technici od kabelové televize. Prodává se na metry, a není nejlevnější. K tomu si dokoupíš "kovové koncovky" - pokud mají v obchodě technika, a ty nebudeš umět koncovky nasadit (ne každý to dovede), technik ti to vše udělá.
    Kabely s umělohmotnými koncovkami, které se také prodávají, jsou, bohužel, nekvalitní - 15 metrový kabel má až ztrátu 10 dB !!
    Praxí ověřeno.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    May 2004
    Příspěvků
    40

    Citace Původně odesláno od ego42
    And the winner is ..... ? Jaký jsi teda nakonec koupil kabel? Něco prefabrikovaného, nebo sis to pájel sám?
    Nejsem moc šikovný, takže jsem si koupil kabel přímo od toho technika z UPC. Ovšem, vyšlo mě to tím pádem samozřejmě mnohem dráž (300Kč), než kdybych si ho sám zbastlil.
    Technik mě sám upozorňoval, že kdybych si koupil kvalitní kabel a konektory a zbastlil si to sám, tak by mi to vyšlo při stejné kvalitě na necelých 100Kč. Jenže já jsem lenoch a navíc jsem chtěl mít kvalitní obraz hned .
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Tos koupil 3metrový kabel za 300? No nazdar!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    May 2004
    Příspěvků
    40

    Citace Původně odesláno od mirekv
    Tos koupil 3metrový kabel za 300? No nazdar!
    Už jsem v životě zbytečně vyhodil dvě stovky za větší kraviny
    Když už ten kabel tam byl zapojený a bylo vyzkoušené, že je bez chyby, tak jsem se ho prostě nehodlal vzdát.
    Navíc, relativně oproti kabelům k reprákům domácího kina, byla tahle cena za metr ještě těžká láce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    31

    Ludia tak tu konecne poradte aky koaxial je najlepsi a kde sa da objednat. Nech je aj drahsi.
    Ja mam tiez len ten 10m z obchodu / umelohmotne koncovky /.
    A co je u nas ze vraj spec. obchod tak ten pindur co tam predava o inom nevie a pritom sa tvari ako najvacsi odbornik.

    Dakujem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    to SEGO:
    Kabel, který pro bytové rozvody používají společnosti, které provozují kabelové televize a jejich servis. Koncovky by měly být kovové.

    Odbornou prodejnu, kde je i technik, který by ti ty koncovky nasadil (pokud to neumíš), si budeš muset najít, protože ten "pindur" z toho krámu, o kterém tu píšeš, ti to neřekne - on to asi ani neví, a také by přicházel o kšeft.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    OKO OKO je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2004
    Příspěvků
    5

    Dúležíté věci při koupy kabelu:
    1.tlouštka- musí to bít aspon 6,5mm ti mají spravidla dvojité stínění z měděné sítky(musí být hustá) a nečeho jak ALobalu.

    2. tloušťka středového vodiče aspoň 1mm

    3. tloušťka dielektrika tu mají všechni koaxi o průmeru aspoň 6,5m dobrou

    4. Najdůježitější je velikost útlumu na 1m na 450MHz do 1,5dB na 860MHz do 2,1 dB

    Každej solidní prodejce má katalog koaxialů kde je to uvedeno.
    V Brně třebars ELEX na Křenové 12 / koax značky Solid G06A za 11,50
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    31

    Citace Původně odesláno od OKO
    Dúležíté věci při koupy kabelu:
    1.tlouštka- musí to bít aspon 6,5mm ti mají spravidla dvojité stínění z měděné sítky(musí být hustá) a nečeho jak ALobalu.

    2. tloušťka středového vodiče aspoň 1mm

    3. tloušťka dielektrika tu mají všechni koaxi o průmeru aspoň 6,5m dobrou

    4. Najdůježitější je velikost útlumu na 1m na 450MHz do 1,5dB na 860MHz do 2,1 dB

    Každej solidní prodejce má katalog koaxialů kde je to uvedeno.
    V Brně třebars ELEX na Křenové 12 / koax značky Solid G06A za 11,50
    No vidite ze to ide.

    Toto ked na tu prdolu v obchode vyvalim, potom by to chcelo odfotit ten jeho vyraz tvare A konecne ho zotrem ja a nie on mna ako doteraz.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    OKO: není ten útlum na 10m? S tebou uvedeným útlumem by jsi moc parády neudělal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12

    OKO OKO je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2004
    Příspěvků
    5

    Pardon
    daný útlum je opravdu na 10m, malinko sem se sek.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu občas Avatar uživatele starej_vul
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    251

    Citace Původně odesláno od Kodl
    Citace Původně odesláno od ego42
    And the winner is ..... ? Jaký jsi teda nakonec koupil kabel? Něco prefabrikovaného, nebo sis to pájel sám?
    Nejsem moc šikovný, takže jsem si koupil kabel přímo od toho technika z UPC. Ovšem, vyšlo mě to tím pádem samozřejmě mnohem dráž (300Kč), než kdybych si ho sám zbastlil.
    Technik mě sám upozorňoval, že kdybych si koupil kvalitní kabel a konektory a zbastlil si to sám, tak by mi to vyšlo při stejné kvalitě na necelých 100Kč. Jenže já jsem lenoch a navíc jsem chtěl mít kvalitní obraz hned .
    Já bych to udělal taky tak. Naopak si myslím, oproti tobě, že jsi hodně ušetřil.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 28-02-2014, 17:36
  2. DVB-T: Napájení anténního zesilovače
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 01-06-2011, 19:42
  3. schéma anténního předzesilovače
    Od agnus v sekci DVB-T
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-12-2009, 14:22
  4. Pozor na RITEK G04 !!!!!!!!!
    Od stayman v sekci Vypalovačky a média
    Reakcí: 60
    Poslední příspěvek: 19-02-2006, 11:43
  5. Video signály do Anténního okruhu
    Od mirekb v sekci Bastlení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 31-10-2005, 17:14