Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nákup nové televize - vyplatí se DVB-S2 tuner?

tverne (1)|17.6.2012 13:12
ahoj, budu kupovat novou televizi a jako zdroj HD signálu mám na výběr buď UPC kabelovou televizi a nebo satelit. Když porovnávám UPC a satelit tak mě cenově levněji vychází satelit ale chtěl bych se zeptat vyplatí se rovnou koupit televizi s DVB-S2 tunerem a nebo pořešit příjem ze satelitu externím satelitním přijímačem?
KamilZ (10277)|17.6.2012 13:26
Záleží, co od toho čekáš. Pokud jsi jen "přepínač kanálů", tak stačí DVB-S tuner v TV. Pokud chceš lepší funkce (vyšší komfort při editaci kanálů, lepší EPG, ...., rozumné nahrávání apod.), tak je lepší externí STB.

Přečti ještě tohle: http://avmania.e15.cz/satelitni-tuner-interni-v-televizoru-nebo-externi
Dagy2 (3153)|17.6.2012 18:09
ešte by som pridal k externému SAT prijímaču:
- mnoho ľudí chápe pod "lepší funkce" že SAT prijímač ponúka nejaké funkcie ktoré bežný, nenáročný a "obyčajný" používateľ nepotrebuje. Práve naopak, externý SAT prijímač poskytuje podstatne lepšiu podporu pri riešení začiatočníckych problémov. Takže interný DVB-S2 tuner by som dodporučil tomu, kto sa vyzná a vie riešiť problémy - nefunkčné dekodovanie, nastavenie antény a pod.
- zásadne lepšia funkcia je v oblasti EPG a rozumného nahrávania
kofolak (294)|18.6.2012 14:23
Ja interny DVB-S2 tuner neodporucam pouzivat. Samostatne satelitne prijimace dokazu toho ovela viac, dokonca pri ich zapnuti si sami cez HDMI-CEC zapnu telku a prepnu na potrebny HDMI vstup. Samozrejme vyssie modely maju zabudovany DVB-S2 tuner, ale to by som bral ako "vec navyse" alebo "darovanemu konovi sa na zuby nepozeraj" :)
KamilZ (10277)|18.6.2012 15:01
[QUOTE=kofolak;413897]Samostatne satelitne prijimace dokazu toho ovela viac[/QUOTE]
Což "přepínači" mnohdy vůbec nevyužijí. Ti to jednou rozchodí (nebo jim to někdo rozchodí) a pak jen přijdou domů, zapnou TV a dívají se, přepínají a vypnou. Žádné pokročilé funkce je nezajímají. Např. pro důchodce ideální, Ti by si stejně sami nenaladili ani externí STB. Při volbě správného modulu (rozumný dodavatel doporučí) je pro "přepínače kanálů" externí stb zbytečný. Můj názor. Já mám samozřejmě externí STB, ale pro bábinu jsem kupoval TV s DVB-S tunerem, aby nebyla další krabice a dálka.
matusco (376)|18.6.2012 15:52
[QUOTE=KamilZ;413905]Což "přepínači" mnohdy vůbec nevyužijí. Ti to jednou rozchodí (nebo jim to někdo rozchodí) a pak jen přijdou domů, zapnou TV a dívají se, přepínají a vypnou. Žádné pokročilé funkce je nezajímají..[/QUOTE]

Uplny suhlas.

Moji rodicia maju externy STB, rovnako podnajomnici v byte, kt. spravujem. Obom som odporucil rovnaky typ STB. 99% pouzitia dialkoveho ovladaca je stlacanie 4 tlacidiel: Prog+, Prog-, Vol+, Vol-. Nic ine. Ziadne nahravanie, ziaden teletext, ziadne EPG, ziadne ladenie,...

Ked som teraz prisiel po cca 3 mesiacoch k rodicom, doladil som TV Lux a rodicia spokojne pozeraju a prepinaju dalej... Osobne si myslim, ze im by sa hodil tv s integrovanym DVB-S tunerom. Po stole sa im zbytocne povaluju 2 ovladace, pricom ten od tv sluzi len na On/Off (STB nevypinaju).

Takze integrovany DVB-S by som v ziadnom pripade nezavrhoval. Treba vzdy zvazit, pre aku kategoriu uzivatelov bude DVB-S tuner urceny a podla toho rozhodovat.
matusco (376)|18.6.2012 16:12
[QUOTE=tverne;413726]ahoj, budu kupovat novou televizi a jako zdroj HD signálu mám na výběr buď UPC kabelovou televizi a nebo satelit. Když porovnávám UPC a satelit tak mě cenově levněji vychází satelit ale chtěl bych se zeptat vyplatí se rovnou koupit televizi s DVB-S2 tunerem a nebo pořešit příjem ze satelitu externím satelitním přijímačem?[/QUOTE]

Dal si prilis malo vstupnych parametrov na to, aby sme ti vedeli poradit... :-)

Kazdy ma totiz ine podmienky, moznosti, potreby,... Co inemu k plnej spokojnosti vyhovuje - druhy povazuje za takmer neakceptovatelny zaklad.

Myslim si, ze tuto na tvfreak.cz ti 80% uzivatelov poradi externy STB. Preto lebo... medved. Moj osobny nazor vsak je, ze 80% vsetkych uzivatelov tvori skupina, ktorej by interny DVB-S tuner uplne postacoval.

P.S. Kolko mesacne chces pustit na prijem HD signalu? A kolko chces pustit na nakup tv?
Dagy2 (3153)|18.6.2012 16:54
áno 80% si vystačí s interným tunerom, pretože ani napríklad netušia čo je to EPG a keď tušia nevedia ako sa to dá použiť.
Takže stačí.

Druhé hľadisko je, že externý STB zvláda ďaleko lepšie všetky pestvá, ktoré chystajú prevádzkovatelia - od výmeny kariet cez zmeny kodovania a pod.
Stačí zalistovať dozadu rok, keď celá skupina majiteľov Panasonikov skončila na smetisku dejín so svojimi televízormi. Toto riziko sa ale dá ešte vždy dodatočne doriešiť nákupom STB

Tretie hľadisko je, že majiteľ nového TV si prečíta na krabici zopár marketingových pitomostí a už mu nestačí len dobrý obraz ale začne špekuľovať o prehrávaní a nahrávaní programov. A keď sa mu to s božou pomocou podarí tak frfle že nejde niečo iné pozerať a iné nahrávať, lebo veď predtým na CRt mu to chodilo.
Tak to si tiež treba zvážiť. Ak nahrávanie a sledovanie - potom je to určite o STB.

štvrté hľadisko je spoľahlivosť dekodovania - toto vždy riešiť nákupom TV a dekodovacieho modulu s kartou (ak hovoríme o SAT vysielaní) u jedného predajcu aby sa z toho nemohol vyvliecť. Je to podstatne väčšia veda než u STB
kofolak (294)|18.6.2012 19:02
Uvediem priklad pre porovnanie: TV Sharp vs sat. prijimac VU+ UNO
TV Sharp:
- telka si sama aktualizuje zoznam programov a pritom prehadzuje poradie
- automaticke ladenie najde 1000 programov z ktorych ta zaujima 20, no nemas ziaden rozumny a rychly nastroj na triedenie (Samsung to ma vyriesene a tusim uz aj Sony)
- par krat TV zmazala vsetky naladene programy
- pri prezerani EPG neukazuje ani obraz ani zvuk
- musim sa rucne prepinat medzi SAT1-SAT2-SAT3-SAT4
- vstavany DVB-S2 uner je len marketingovy doplnok
+ ma ma pekny obraz
+ ma DVB-T/C
UNO
+ jednoducha sprava programov, ich triedenia
+ programy sa daju usporiadat do skupin ppodla seba (napr. rodina/nemecke/dokumentarne/detske)
+ pri pozerani EPG vidis obraz a ide zvuk
+ vie si sam zapnut/vypnut TV pomocou HDMI-CEC
+ na dilakovom sa da naprogramovat tlacidlo na vypnutie/zapnutie telky (teda keby nefungovalo HDMI-CEC)
+ mozem si zvolit ci ovladam zvuk cez TV alebo UNO
+ kvalitny DVB-S2 tuner, mnozstvo nastaveni
- zariadenie navyse
Zaver
Mozemem donekonecna polemizovat o roznych vyhodach/nevyhodach, no podstatne je, ze ak ma telka vstavany tuner, tak musi fungovat riadne, stabilne a uzivatelsky zrozumitelne. Vyrobcovia uzivatelskym komfortom v satelitnej casti len dobiehaju vyrobcov satelitnych prijimacov a zatial im to ide velmi velmi pomaly.
Odporucam pri vybere telky si vyskusat, ako to funguje. A to je problem, lebo v obchodoch maju len rozvod HDMI signalu a nemozes si vyskusat ani prijem DVB-T, nie to este DVB-S2.
Ja by som sa spytal: Aku znacku+typ TV na satelitny prijem? Ktoru nie?
Dagy2 (3153)|18.6.2012 20:14
Tak k pozitívam/negatívam u LG LW650s TV by som dal
+ nič sama neaktualizuje, takže čo naladíš to tam je (netuším či občas niečo nepreláduje alebo nevymaže, lebo tuner som odskúšal ale nepoužívam)
+ setting sa dá uložiť na USB a kedykoľvek vrátiť do TV a vraj sa dá aj v PC upravovať, triediť, usporiadať do zoznamov
+ celkom dobré triedenie programov priamo v TV, prečíslovanie a pod.
+ do jedného zoznamu možno vložiť DVB-T, DVB-C, DVB-S programy - výborná vlastnosť

- EPG sa síce dá ale nemá to nič spoločné s poriadnym EPG
- EPG nie je uložené v pamäti tak pri každom zapnutí sa musia precvakať všetky programy
- problém s dekodovaním - tento sa nedá objaviť v obchode. Preto treba kúpiť celú zostavu. Problém som mal pri prepnutí zvukovej stopy na HBO HD, kedy dekodovanie zamrzlo.
- ladenie paraboly pomocou telky je vylúčené
- pri zmene krajiny v obecných nastaveniach napr. pri prepnutí LGapps z nemeckých na anglické sa vymaže kompletne zoznam naladených staníc. NEuveriteľné...

x nie je potrebné HDMI-CEC pretože všetko je v TV
x na diaľkovom sa nedá nič programovať ale nie je to potreba, lebo je to všetk ov telke
x zvuk si nepotrebujem ovládať cez VU lebo všetko je len v TV

Takže ja som vyskúšal a mám ho tam ako rezervu, keby SAT prijímač zdochol
KamilZ (10277)|18.6.2012 20:25
tverne: jak vidíš, názory se liší, vždy je to potřeba posuzovat v kontextu daného uživatele. Pro někoho prostě interní tuner stačí, pro někoho je dokonce lepší no a pro někoho nepřípustný. Výhody a nevýhody jsme rozebrali, tak musíš zvážit sám.

Pomalu si připadám jako proti všem a uznávám, že jsem v menšině :-).
zatty (1215)|18.6.2012 21:50
taky se přidám k názoru kamila že každý si musí rozhodnout co se mu hodí a nehodí a trochu se podělím o svou zkušenost....

mám tv viz. v profilu a nastal mi docela velký problém telka je velká a příjmač střední třídy ji nedokázal krmit dostatečně...chyběly barvy černá byla šedá atd....tak sem si od kamaráda půjčil Edision Argus Vip 2 což je výborná mašina ale stála od 5tis....obraz byl o poznání lepší ale řekl sem si proč dávat 5tis. a víc když to mám v telce za 65tis...tak sem ho zkusil a hraje mi ted aktualně...kvalita obrazu je výborná.instalace jednoduchá jak facka..samozřejmě ladění manuální a programy upravitelné v softu...ano mohu si pořídit vu+ duo anebo něco jemu podobného, kde se budu babrat v linuxu či enigmě ale proč? stejně sem louskač kanálu a to stejně ted akorát čt4hd, vždyt nemam ani placenou nabídku hd kanálu(a do nedávna sem neměl ani přeladěnou novu a slováky)...tyto slova píší přes ntb zapichly do tv a to je pro mne 90% užitku tv (NTB a MMC)
kofolak (294)|18.6.2012 21:52
[QUOTE=KamilZ;413950]tverne: jak vidíš, názory se liší, vždy je to potřeba posuzovat v kontextu daného uživatele.[/QUOTE]
Skor by som povedal, ze treba posudzovat v kontexte konkretneho modelu/znacky TV.

[QUOTE=KamilZ;413950]Výhody a nevýhody jsme rozebrali, tak musíš zvážit sám.[/QUOTE]
Zatial sme rozobrali iba tri modely :(, hodilo by sa viacero nazorov ludi, co vyuzivaju sat. prijem cez TV.
Podla recenzii novsich modelov a mojich skusenosti, neodporucam znacku Sharp na satelitny prijem. Ale obraz ma pekny. :rolleyes:
Akulla (71)|18.6.2012 22:19
Mohu se zeptat, jak je na tom televize PS51E6500 s tim DVB-S tunerem?
http://www.alza.cz/51-samsung-ps51e6500-d308183.htm
Patrim take mezi kategorii "přepínače kanálů" :D
Zajmalo by me, jestli zvladne skylink, pouze neplacene ceske kanaly a tyhle ruske kanaly (jestli ty ruske kanaly dokaze take tridit, protoze z te velke nabidky me budou zajmat nanejvys 10 az 20 kanalu)
http://www.parabola.cz/prehledy/televize-digital/75e/fta/
http://www.parabola.cz/prehledy/televize-digital/85e/fta/
http://www.parabola.cz/prehledy/televize-digital/90e/fta/
Dagy2 (3153)|18.6.2012 23:04
[QUOTE=KamilZ;413950]tverne: jak vidíš, názory se liší, vždy je to potřeba posuzovat v kontextu daného uživatele. Pro někoho prostě interní tuner stačí, pro někoho je dokonce lepší no a pro někoho nepřípustný. Výhody a nevýhody jsme rozebrali, tak musíš zvážit sám.

Pomalu si připadám jako proti všem a uznávám, že jsem v menšině :-).[/QUOTE]

Ale nejsi, som s tebou!
Už len preto že mám twintuner a nahrávanie a sledovanie s timeshiftom, dva programy v PIP teraz u fotbalu paralelne nahrávané a podobne ftákovinky - to by sa inak nedalo.
Ivo Mašek (10205)|19.6.2012 19:16
Televize se má vybírat prioritně kvůli obrazu a tomu, co se kvality obrazu týká. A ne kvůli spoustě blbinek. na to jsou externí krabičky, které to zvládají mnohem a mnohem lépe a mají mnohem více možností.
Je to věc názoru, ale narvat všechno v jednom a ještě chtít po tom všem super kvalitu = nemožné.
kofolak (294)|20.6.2012 09:21
[QUOTE=Ivo Mašek;414050]Je to věc názoru, ale narvat všechno v jednom a ještě chtít po tom všem super kvalitu = nemožné.[/QUOTE]
Ano, ale teraz hladime skor na to, ze ti staci jeden ovladac a telka funguje ako ma. V tejto teme nechceme zazraky, len spolahlivost, aby si proste nemusel mat dva ovladace a dalsie zariadenie.
golfLC (1941)|20.6.2012 15:00
No jeden z ďalších, čo nahodil výber telky podľa kritéria jedno diaľkové!!!!9-)
Univerzálne diaľkové Ti nič nehovorí? Výber je od 9€ az do 300€, podľa toho na čo máš!!!! Uvedomte si už, že za málo peňazí veľa muziky nebude!!! Potom sa tu len vypisuje, že vstravaný DVB-S tuner v TV nefunguje ako má, nový fw naň nie je, podpora modulov katastrofálna, niektoré video formáty neprehráva, NTFS formát nepozná... Ale sám užívateľ sa rozhodol, čo si vybral, to má doma a zbytočné sa je potom sťažovať aj na lampárni!!!:-)-

+ jedna veľmi dôležitá výhoda univerzálneho diaľkového okrem toho, že je jedno na všetko... polovička má jedno diaľkové a zariadenia môžeš meniť ako chceš, tlačítka má ona vždy na tom istom mieste, len preprogramovať:-)-
regine (31)|20.1.2015 18:38
Na
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/38608-TV-se-satelitnim-pripojenim-nebo-TV-a-satelitni-prijimac?p=505807
mi zamkli příspěvek.
Na shledanou.
Ale řídit se ve vyvíjených technologiích 2 roky starou diskusí mi připadá dost mizerné.
Navíc zde se míchá k tomu i kabelovka.
golfLC (1941)|20.1.2015 19:34
Regine nemusíš sa urážať.... Za dva roky sa v tom v podstate nič nezmenilo, maximálne sa ešte viac doserinkalo menu a editácia programov, s pravidelným prelaďovaním u Skylinku v kmbinácií interného DVB-S2 tuneru. Platí naďalej to, čo je písané vyššie, ty si musíš z toho vybrať, čo vyhovuje tebe, z hľadiska ovládania, komfortu,... tak 3 týždne dozadu som bol kamošovi oživovať 5O" Sony TV s DVBS2 tunerom, no trvalo mi nejakú dobu, kým som sa v dnešnom smart menu dostal len do nastavení, pri starých TV to bolo len tlačítko "MENU" a bol si tam., o editácií naladených programov ani radšej nepíšem.... V každom prípade by si si to mal ošahať v nejakom kamennom obchodeB-)
tahlovej (304)|20.1.2015 19:52
[QUOTE=regine;505831]Na
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/38608-TV-se-satelitnim-pripojenim-nebo-TV-a-satelitni-prijimac?p=505807
mi zamkli příspěvek.
Na shledanou.
Ale řídit se ve vyvíjených technologiích 2 roky starou diskusí mi připadá dost mizerné.
Navíc zde se míchá k tomu i kabelovka.[/QUOTE]Pořiď si k nové TV nový receiver TF 3000RHD - pro běžné sledování programů Skylink umí vše potřebné-už fungující fastscan,nahrávání,dobrý upscale SD programů a navíc umí internetová radia SHOUTCAST.
regine (31)|21.1.2015 13:41
Dík. Takže Topfield TF 3000 R HD. S tím starým jsem hodně let plně spokojen, ale není HD. Snad u TP se nezkazili.