Zdravím. Se zájmem jsem sledoval vedlejší thread o letošních plazmách a tak mě překvapilo, že jsem nenašel jeho alternativu pro LCD. Rozhodl jsem se proto omezenou verzi založit sám, je to můj první příspěvek zde na fóru, tak snad neporušuji žádné zavedené zvyklosti.
Motivuje mě hlavně můj aktuální výběr/plánovaný nákup TV, proto bych na závěr rád položil i několik otázek, snad mi nějaké komentáře pomohou v rozhodování. Ale protože jsem strávil poměrně dost času pročítáním nejrůznějších článků na webu, nechci pouze zakládat klasický thread typu "pomožte mi vybrat TV", ale rád bych se o získaný přehled také podělil s ostatními. Třeba to někomu přijde vhod při jeho vlastním nákupu. Pokud bych někde uvedl chybnou informaci, samozřejmě ocením případné upozornění.
Jak naznačuje titulek, rád bych mluvil hlavně o několika modelových řadách označovaných Panasonicem jako "mid-range", cenově zhruba odpovídají hojně diskutované plazmě ST50 a alespoň pro mě tak představují její LCD alternativu. Jedná se o modely s označením "E", tedy E5, ET5 a ET50. Na zahraničních webech se dá narazit i na E50 (E5 s lepším panelem), která se ale v Evropě bohužel neprodává a prodávat nebude (alespoň to mi e-mailem odpovědělo české zastoupení Panasonicu). Pro zajímavost ještě uvedu, že podle mých zjištěních ET50 pro změnu zase není k dispozici na americkém trhu - většina článků ji nezmiňuje a google na verzi s prefixem "TC" nevrátí žádné rozumné výsledky.
E5, ET5 a E50 navzdory podobnému označení nemají téměř nic společného, základním dělením (2D vs. 3D apod.) paradoxně patří do různých skupin. Základní charakteristika pro všechny tři řady je zhruba následující:
- 1080p IPS panel s LED podsvícením
- polo-lesklá úprava obrazovky - "Clear Panel"
- backlight scanning
- ... a to je vlastně všechno
A teď k vlastnostem, které tvoří právě ony rozdíly:
E5
- nejlepší z 2D televizí, na rozdíl od nižších řad má 1080p, clear panel a backlight scanning
- 150 Hz backlight scanning
- lesklý černý design, kolem rámečku je ještě stříbrno-průhledný proužek (podobný jako má plazma DT50)
ET5
- jediná televize s pasivním 3D (přiložené brýle)
- 300 Hz backlight scanning
- lesklý šedo-stříbrný design, stejný jako E5, jenom v jiné barvě (opět analogie s plazmami, v tomto případě ST50. Je zajímavé, že u LCD Panasonic pořadí šedá -> černá otočil)
- webový prohlížeč
ET50
- aktivní 3D (brýle nejsou součástí balení)
- 800 Hz backlight scanning
- nový tenký stříbrný design, stejný jako má vyšší řada DT50
- webový prohlížeč
- nahrávání na HDD
Nějaké recenze:
E5: techradar.com, avmania.cz
ET5: avforums.com, digizone.cz
ET50: avforums.com
- - - - doplněno - - - -
A teď bych rád přešel k části "pomožte mi vybrat TV". Řídil jsem se myšlenkou "až vyrostu, koupím si plazmu od Panasonicu" a pozorně jsem proto sledoval vedlejší diskuzi o letošní řadě a pokukoval po ST50. Vesměs nadšené hodnocení recenzí tu snad nemusím opakovat. Nakonec jsem ale narazil na několik "ale", které moji volbu poněkud zpochybnily. Vadí mi zejména:
- Blikání. Četl jsem o tom zde na fóru, byl jsem si plazmy prohlédnout na živo a ten obraz prostě bliká. Vidím to a rozčiluje mě toA to nechci ani pomyslet na to, jak to vypadá v 24p režimu, jak naznačuje tahle diskuze: https://www.tvfreak.cz/forum/showthr...nic-vs-Samsung
- Bzučení. Měl jsem radost, že letošní plazmy už jsou konečně chlazeny pasivně, ale různé komentáře o bzučení mi radost zase zkazily. Nemám trpělivost na to TV opakovaně vracet, dokud nenarazím na nebzučící kus.
- Vypalování obrazu. Nejdřív jsem to vůbec neřešil, ale ve vedlejším vedlejší threadu se začaly objevovat reální zkušenosti a logu zůstávajícím v obraze. Podobně jako v případě bzučení - TV bych rád používal, ne ztrácel čas výměnami za jiný kus a ručními pokusy o čištění vypáleného loga.
Začal jsem tedy pokukovat i po LCD v podobné cenové kategorii, protože nemám zas až takové nároky na kvalitu obrazu (naopak bzučící trafo by mi zážitek zkazilo spolehlivě). Nakonec se mi asi nejvíce zamlouvá 47" verze řady E5 - hodnocení jsou vesměs pozitivní, líbí se mi design, příznivá cena. Aktuálně tak už jenom řeším, jestli jsou vyšší řady "E" lepší skutečně jenom možností 3D a multimedálními funkcemi. Ani jedno z toho mě totiž nezajímá, tak nevidím důvod si za to připlácet. Pokud by ale ET5 nebo ET50 měla lepší i 2D obraz, potom by tu ten důvod už byl.
Jediný tabulkový rozdíl je úroveň backlight scanning. Takže stežejní otázka tohodle příspěvku je, zda by se někdo mohl podělit o svůj názor na reálný rozdíl mezi 150 Hz a 300 Hz resp. 800 Hz. Druhá otázka je více obecná - mají LCD nějaké další typické negativní vlastnosti (podobné, co jsem zmínil u plazem), které jsem mohl opomenout? S horší kvalitou obrazu, zejména podáním černé počítám. Co např. přehrávání 24p, je tu nějaký podobný problém, jako mají plazmy?
Na závěr ještě krátký souhrn využití TV:
- Především přehrávání filmů, předpokládám, že bych měl chtít 24p (reálnou zkušenosti zatím nemám), naopak na telenovely (IFC) koukat nehodlám.
- Provoz ve stylu domácího kina - tzn. zatemněná místnost, perfektní pozice diváka, atd. Zkrátka to není rodinná televize do prosvětleného obýváku.
- 3D, webové a multimedální funkce mě nezajímají.